Tips og trick til vandlevende skildpadder/sumpskildpadder

Ikke bare pjat, se 👇 nedenfor.

Tips og trick til sumpskildpadder.

Vi forsøger at gøre tingene lidt letter og mere sikkert.

Har du idéer du vil dele eller spørgsmål om skildpadder?

Kontakt os.

Denne side er opdateret d.20. juni 2022

Spar i strøm - Med beregning på besparelse i strøm

Her benytter vi en UVB-pære 5,0 13 w. og en halogen spot 35 w.
Moskusskildpadde på solpladsen.

1. Skift enkelt lampefatning ud med terrarielamper. Reflektor, har lampen, når det indvendige af lampeskærmen, er blank.
 
Spar i watt/el-forbrug, på dine varmepærer. Montere du dine varmepære, i en terrarielampe med reflektor (hvor den indvendige side, af lampen, er blank), så vil du tit kunne gå ned i din varmepæres watt forbrug. Reflektoren vil give dig meget mere varme, på solpladsen.
Flere watt i pæren, vil normalt give en højere temperatur, på solpladsen.
 
Eksempel, benytter du nu en 75 w. halogen varmepære eller en 100 w. glødepære, der hænger i en lampefatning, uden skærm (se foto nedenfor👇). Benytter du i stedet for en terrarielampe, med reflektor, så kan du tit nøjes med en 50/35 w. halogen spot varmepære i stedet for.
 
Regnestykke:
Kan du sænke en varmepære med 25 w. Lyser pæren 12 timer i døgnet, så sparer nu 25 w. x 12 timer = 300 w. pr. døgn x 365 dage om året. Det giver en strømbesparelse på 109500 watt om året.
Prisen for 1000 w./1 kWh er sat til kr.2,25. Du vil dermed spare ca. kr.250 om året i strøm, på den ene lampe. Hvilket er nok til en ny terrarielampe, der kan holde i mange år.
 
Vi har tændt en lampe i 12 timer.
Sparer du 40 w. Sparer du om året ca. kr.400
Sparer du 60 w. Sparer du om året ca. kr.600
 
Fortsætter nedenfor
 • 2. Glødepærens tid er slut

  Der skal mange watt til for at få varme nok.
  Bruger for meget strøm
  Tåler ikke vandsprøjt.
  Prisen er ens.
  Levetiden på en glødepære, er ca.3 mdr./1080 timer.

 • Køb i stedet for en Halogen Spot. 🖱️

  Færre watt varmer mere.
  Du sparer strøm.
  Tåler vandsprøjt. Se test, klik 🖱️
  Prisen er ens.
  Levetid på en halogen spot, er ca. 6/8 mdr/2-3000 timer.

Benyttes der terrarielamper over denne solplads -

Kinesisk trekølsskildpadde på solpladsen.

3. - så kunne den ene halogen spot fjernes og man kunne derved spare endnu mere i strøm! Samtidig vil vi også få mere effekt ud af UVB-pæren, til fordel for skildpadderne.

Der er allerede sparet meget i strøm, på denne solplads. Der er skiftet 2 stk. 75 w. glødepærer ud, med 35 w. halogen spot. Derved spares der 2 x 40 w. i timen x 12 timer om dagen x 365 dage = ca. kr.800 om året

Prisen for 1000 w./1 kWh er sat til kr.2,25.

Bemærk. En 35 w. halogen spot afgiver lige så meget varme som en 75/100 w. glødepære!

Køb dine terrarielamper og halogen varmepærer hos SkildpaddeShop.dk 

Jeg vil hænge en terrarielampe op. Hvordan regner jeg selv mine besparelser ud.

Har du en glødepære på 75 w. og skifter den ud med en halogen spot, på 35 w. så sparer du 40 w. Vel at bemærke, du sparer 40 w. hver time, pæren er tændt.

Har du dit lys tændt 12 timer, om dagen, over solpladsen. Er det 12 timer x 40 w. = 480 w. du sparer om dagen. 

Solpladsens lys, er tændt hele året eller 365 dage. 

Dagligt bruger du 480 w. x 365 dage = 175200 w. forbrug på et år. 

Prisen for 1 kWh (kilo watt pr. time) eller 1000 w. koster kr.2,25. Det svinger lidt, hvor du bor?

De 175200 w. deles med 1000 w. for at få prisen på 1 kWh = 175 kWh x kr.2,25 = kr.394 afrundet eller ca. kr.400 om året.

Tænd og sluk ure!

Flere tænd og slukure styrer forskellige lamper.

I akvariet har vi også tænd & slukure.

Giv dine skildpadder en fast døgnrytme, med dag og nat. 

Giver du dine sumpskildpadder en fast dagsrytme, med lyset tændt i 12 timer og resten af døgnet kan du lade lyset være slukket.  

Alle de pærer der er tilføjet akvariet, enten det er UVB- og varmepærer eller orienteringslamper, der giver lys til akvariet, er de alle koblet til tænd & slukure, der slår til og fra efter 12 timer.

Dine skildpadder får en mere stabil dagsrytme, det gør dyrene roligere, mere trygge og mindre stressede. Ved at investerer ca. kr.100 i et tænd & slukur, slipper vi for at huske på og evt. skulle ned og rode rundt på gulvet, efter lyskontakten, morgen og aften. 

Vi benytter den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart.

De tænd & slukure vi benytter kan belastes med 3800 watt, derfor kan du sagtens lade alle dine lamper gå gennem det samme tænd & slukur, der bruges ved dit akvarium.

Natsænkning mm. Med et par tænd & slukure kan du dæmpe eller tænde lyset langsomt, det kan du eventuelt benytte morgen og aftenen. Evt. slukkes UVB- og varmepæren først, oppe over solpladsen, lidt senere kan akvarielampen så blive slukket eller omvendt. 

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade el-ledning danne en dryp-sløjfe. Det vil hindre vand i at løbe ned langs ledningen, ned til kontakten eller ind i stikdåsen. 

Vand og strøm er en farlig cocktail.

Vi anbefaler også at du har en jordforbindelse til alt, hvad der har forbindelse med dit akvarievand.

"Jordforbindelse, jording eller blot jord betyder, at du forbinder dit apparat elektrisk til jorden. En jordforbindelse bidrager til at en eventuel fejlstrøm ledes effektivt væk og mindsker derved både risikoen for at fejlstrømmen løber gennem et nærværende menneske og tiden det tager for at fejlstrømmen detekteres af et fejlstrømsrelæ, så strømmen afbrydes.

Det er især af stor betydning, at el-installationer der er forbundet til eller benyttes i vand er forbundet til jord, hvis der skulle komme vand i maskinerne, mens de er i brug. I så fald er der meget stor sandsynlighed for, at fejlstrømsrelæet slår fra og dermed beskytter imod stærkstrøm." (redigeret tekst fra Wikipedia)

Vi renser filtermateriale

Skålen har vi købt for kr.5 i nærmeste genbrugsbutik.

For at lette rengøring og rensningen af biokugler/bolde, har vi fundet en brugt skål.
 
I skålen har vi boret huller, hele vejen rundt, i bunden af skålen. Skyllevand kan nu løbe ud af skålen, sammen med det skidt der skylles af biobolde/kugler.
 
Det er nu lettere at holde kontrol med bioboldene, imens vi skyller dem rene. Biobolde bliver nu i skålen og løber ikke med op over skålens kant, som vandstanden hæver sig.

Vandur, så du ikke glemmer dit vand?

Pris kr. 250-350 hos byggemarked. Du kan hurtig få skader for tusindvis af kroner, hvis du glemmer at lukke for vandet.

Med dette vandingsur, som vist på billedet.

Skildpadder ABC benytter vandingsur, i vores skildpadderum. Den er monteret fast til en vandhane, så vi altid og hurtigt kan påfylde vand, i vores damme, akvarier og tanke. Vi sikrer samtidigt at der ikke sker uheld og vand ødelægger gulv m.m., hvis uheldet er ude.

Vanduret kan programmeres. Det viste ur, har vandingstider fra 5 til 120 minutter.

Vandingsuret påbegynder vandingen med det samme og slukker automatisk for vandet til det forud indstillede tidspunkt. 

Det er noget af det bedste vi har investeret i. 

Nu glemmer du ikke vandet, over en nat! 

Når vi skifter vand i akvariet

Med en pumpe og haveslange, er det nu let at skifte vand i akvariet, uden vandspild.

I en lejlighed, hvor du ikke kan have et vandur fast monteret, benytter vi denne løsning ved vandskift.

Det er meget lettere at benytter en pumpe, monteret til en vandslange, når der skal skiftes vand i akvariet, end at skulle slæbe vand i spande, frem og tilbage hen over et parketgulv.

Det brugte vand, lader vi løbe direkte ud i et afløb. Du kan normalt let løfte risten op, på badeværelset. Lad ikke det brugte akvarievand, løbe ud i køkkenvasken. Du skal forvente, at det vand sumpskildpadder lever i, det er inficeret med Salmonelle bakterier

Lader du pumpen hænge ned til, hvor du vil have tømt vandet til. Så risikerer du heller ikke, at akvariet pludselig bliver helt tømt for vand, hvis nu du skulle glemme alt om det? Du undgår også at se på fisk der spræller så underligt og skildpadder der står og kikker sure på dig, når de står på bunden, af akvariet. 

Vandskift sker nu uden vandspild, på gulvet.

Husk, det nye vand, skal have samme temperatur, som det vand du lukker ud af akvariet.

Du må ikke hælde brugt vand i køkkenvasken! Du risikerer at få en Salmonella forgiftning.

 • Vandskift til afløb

  Lad nu det brugte vand løbe ud i et blomsterbed (hvis muligt) eller lad det brugte akvarievand løbe ud i afløbet på badeværelset eller bryggers.
  Du må ikke lade det akvarievandet løbe ud i køkkenvasken. Her står I og laver mad og det må ikke blive blandet med brugt vand, fra akvariet. Det vil give jer dårlig mave eller det der er værre. Forvent altid at der er Salmonella bakterier i akvarievand.

 • Vand til akvariet

  Kan du ikke montere en slange, direkte til en vandhane, så kan du evt. fylde vand i vasken, i bryggerset eller på badeværelset. Nu flytter du pumpen ud i vasken, og lader vandet pumpe ind i akvariet.
  Du kan evt. lade vandhanen løbe, med den rette temperatur, imens der pumpes vand i akvariet. Men, pas på, at vandet ikke løber over.

Undgå vandskade

En lidt ældre model, vandalarm. Når vandet når bundet af alarmen, hyler alarmen op.

Når vi har skildpadder i akvarium, så skal der jævnligt skiftes vand. Vi skifter op til 50 % af vandet, ca. hver anden uge, det afhænger af, hvor mange skildpadder der er i akvariet/anlægget (det er anderledes i et akvarium med kun fisk).

Vi pumper vand direkte i akvariet, gennem en slange, der evt. er monteret til en vandhane. Det nye vand, har samme temperatur, som akvariets vand, så skader vi ikke dyrene.

Holder vi ikke hele tiden øje med vandet, der løber ned i akvariet, så kan uheldet ske og vandet løber over akvariets kant. Det har et parket gulv, ikke gavn af.

For at mindske denne risiko, har vi stillet en lille vand alarm, der vil hyle op, så snart vandstanden, er i passende højde.

Alarmen kan købes i et byggemarked, prisen er omkring kr.100.

Benyt akvarievand til blomster og i haven

Vores "Big Mama" holder øje med, at vi ikke spiller.

Sumpskildpadder sviner meget, derfor skal dyrenes vand udskiftes tit. Det er ikke kun spildevand dyrene producerer, det er også et udmærket gødningsmiddel, til dine stueplanter, agurker og tomater i drivhuset.

Vi har en pumpe og en lang slange, hvor igennem det forurenede vand, sendes direkte fra akvariet og ud i haven evt. i et blomsterbed.

Spildevandet fra sumpskildpaddeakvariet, indeholder nitrat, ammoniak og fosfater, gode "vitaminer" til dine planter, lad dem ikke gå til spille.

Tjek varmepærens temperatur

Husk afstanden, til næste gang du skifter varmepære, så har du et godt udgangspunkt. Vi benytter kun infrarød pære, hvis der under særlige omstændigheder skal være varme på om natten.

Solpladsens temperatur, skal ved de fleste sumpskildpaddearter ligge på 30-35 grader.

Der findes ikke en fast afstand, fra pæren til solpladsen. Det afhænger af, hvor kraftig pæren/watt, fabrikat og hvilken klima der ellers er omkring solpladsen.

For at være sikker på at din skildpadden har den rette temperatur, på solpladsen, så skal du benytte et termometer og et målebånd. Du finder den rette temperatur med et termometer, med målebånd måler du højden fra bunden af pæren og ned til solpladsen, den målte afstand, kan du fremover benytte som et udgangspunkt. Hvis du flytter pæren eller har flere steder, hvor der kræves en varmepære.

Bemærk, der kan være stor forskel på, hvor meget varme, pære fra forskellige fabrikater afgiver. De pærer du køber i dyrehandlen, der skal give varme, det er pærer der er beregnet til at afgive varme og ikke kun lys, som pærerne er fra en elinstallatør. Pærer er ikke bare pærer, pærer er bygget til det de nu er beregnet til. derfor kan to pærer der ser ens ud, afgive forskellige mængder varme og pærens holdbarhed er typisk også meget forskellig.

Lad pæren være tændt et kvarters tid, inde du måler på temperaturen. Så sikre du stabilitet i din måling.

Tjek igen temperaturen, efter en uge og fremdeles igen efter et par måneder. Falder temperaturen på solpladsen, så sænker du varmepæren lidt, indtil der igen er 30-35 grader på solpladsen.

Varmepærer vil ændre sig hen ad vejen og tabe lidt effekt.

Byg selv filter, til sumpskildpadder

I udløbsrøret, i den har vi boret nogle huller. Fordi der lægge sig en biobold hen over indløbsrøret, med hullerne i siden af røret, vil vandet stadigvæk kunne uhindret fosse ud.

Billigt, hjemmelavet filter.

Vi har er et "røntgen" billede af vores hjemmelavede spandfilter. Vi håber I kan se og forstå, hvordan vi har bygget filteret op?

Ovenpå biobolde har vi lagt et mellemtæt filter, så vi sikrer os, at vandet uhindret kan strømme gemmen filterpladen og ned i tønden.

Vandet vil nu hæve sig op i tønden og nå op til udløbet og tilbage i akvariet eller dam. 

Vi benytte de grå PP afløbsrør (findes i alle byggemarkeder), de er billige og lette at arbejde med og findes i alle mulige længder og bøjninger, de er lette at arbejde med. Til gennemføring i tønden, benytter vi nogle pvc tankgennemføringer, der kan skrues fast på begge sider af tøndens side. 

Filter og biobolde kan købes hos akvarieforretning eller en forretning der sælger udstyr til havedam.

Se afløbsrør med mere i slideshow nedenfor ⬇

Bemærk. I tøndens låg, har vi boret et hul, så der ikke kan opstå overtryk i tønden. - Der skal også monteres et overløbsrør, hvis nu filteret bliver overfyldt med skidt eller skulle stoppe til. Se foto ⬆

PP afløbsrør

Vi benytter to lige rør.

PP afløbsbøjning

Vi benytter et bøjet rør.

Tankgennemføring

En enkelt gennemføringsrør.

DIY spandfilter

Brugt opbevaringstønde.

Filtermåtte

Støvsug bundlaget

Toppen af en ketchupflaske.

Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er at terrapiner bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde.

Du vil derfor gøre klogt i at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter, til rensning af vandet. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning af affaldsstofferne. 

Har du kun en enkelt eller måske to sumpskildpadder, så kan de voksne skildpadder eventuelt fodres i et plastickar/balje, hvori der er en ret høj vandtemperatur på omkring 26-28 grader. Lader du nu dine skildpadder spise i baljen og lade dem svine med deres foder, så vil dyrene også tit tømme sig i baljen, inden de igen sættes over i deres akvarium. På den måde sparer du noget svineri i akvariet. Har du mange sumpskildpadder, er det her ikke en realistisk fodrings metode.

Du kan også suge det synlige skidt op af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, ved hjælp af hævert princippet, så virker den som en støvsuger af bundlaget.

Hævert kan virke ved, at du stikker hele slangen og tragt ned under vandet og fyld nu slagne og tragt op med vand, sæt en finger foran slange, så vand ikke løber ud, og træk slangen over akvariets kant og ned i en spand, nu fjerner du fingeren fra slangen, nu vil vandet løbe ned i spanden og tragten fungere som støvsuger. Du skal nok prøve det et par gange indtil du får vandet til at trække.

Sug ikke vand op i hæverten for at sætte hævert effekten i gang. Du skal altid formode at der er Salmonella bakterier i et akvarium med skildpadder.