Afrikanske sporeskildpadder (Centrochelys sulcata)

Denne side er opdateret d.12. maj 2020

Er du klar over, at vi kan passe og hente din skildpadde, hvis skildpadden er blevet for stor for dig at håndterer.

Ønsker du vi skal passe din skildpadde, vil du prøve det i en periode først, om du kan undvære din skildpadde, så er du velkommen: Pasning skildpadder

Den afrikanske sporeskildpadde, er én af de mest producerede landskildpadder, i Verden.

Foto. I baggrunden ses en leopardskildpadde og foran er det en afrikansk sporeskildpadde i vores store udendørs anlæg.

6-7 cm lille unge.

Sulcata unger måler nyklækkede 4-5cm i skjoldlængden. Hvor hurtigt ungerne vokser, er meget forskelligt. Du kan møde en 25 cm skildpadde, der er 3 år eller 10 år gammel. Mange voksne Sulcata når en vægt på 45 kilo. Især hanner kan komme op og veje 90 kilo. De første 5-10 år vokser skildpadden hurtigt, derefter går væksten ned med alderen.

Du skal forvente at din sulcata unge, kan blive 70 år gammel.

Hvordan holdes skildpadden: 

På grund af skildpaddens størrelse, er det bedste for sulcataen at den har adgang til et udendørs område, hvor skildpadde kan opholde sig i sommerperioden, helst hele året rundt. Men, det er jo ikke muligt i Danmark. Vi anbefaler at holde sulcataen i et udendørs anlæg, med et stort græsareal i midten og eventuelt jord udenom. Skildpadden vil jævnlig patruljerer sit anlæg, der vil græsset alligevel med tiden blive slidt af, så der vil vi lade det være bar jord.

Sulcataen solide hegn/vægge, der er mindst 60 cm i højden og skal mindst gå 30 til 60 cm ned i jorden. Det er for at forhindre eller nærmer forsøge at holde de store skildpadder fra at grave sig ud. Betonblokke fungerer godt til at bygge en solid væg af, man skal sørge for at blokkene er støbt fast i beton. En meget solid trævæg, med kraftige stolper, kan også benyttes. Trådhegn og gennemsigtige vægge bør ikke anvendes, fordi skildpadden har en tendens til at vil bryde igennem de hegn.

Sulcataen graver huler, hvis den har muligheden ellers skal skildpadden have mulighed for at kunne trække sig tilbage i en ordentlig kasse, hvori skildpadden kan søge i ly, væk fra den varme sol om sommeren og komme ind i når der er køligt. Foring af kassen kan gøres med hø.

Har du plads nok, kan du lade skildpadden grave naturligt, i anlægget.

Pasning af sporeskildpadde små og store dyr

Denne video er lånt på YouTube fra kamp Kenan.

Lys og varme

Sulcata skilpadder, der lever udendørs, er meget temperatur tolerante. Hedebølger giver ikke skildpadden nogen problemer, hvis skildpadden ellers kan finde skygge i sit anlæg.

Når nattemperaturen falder anbefales det at der opstilles et opvarmet skjul/hus til skildpadden, hvor der er en 14 til 15 grader om natten, gerne 20 grader, hvis det er muligt og vil være bedre for skildpadden. Lad ikke skildpadden falde i søvn under åben himmel, om natten, når det er koldt, her skal du sørge for for at skildpadden kommer ind i et opvarmet skjul/hus. 

Indendørs kan sulcata skilpadder holdes ved en temperatur på 20 til 28 grader. De skal også have en solplads, med både UVB-lys og varme, hvor temperaturen er 35-38 grader under lamperne. Giv skildpadden en døgnerytme med lys 12 til 14 timer. Skildpadden skal ikke have lys og varmekilder tændt om natten.

Vi har en pæn stor sporeskildpadde til pasning

Afrikansk sporeskildpadde (Centrochelys sulcata)

Vi er ude og lufte vores Afrikanske sporeskildpadde. Skildpadden er modtaget hos Sumpskildpadder, fordi han var blevet for stor, hvor han kommer fra. Han vejer nu 12 kilo og har potentiale til af kunne veje over 100 kilo. Skjoldets længde er 38 cm.