Stress påvirker skildpaddens immunforsvar

Guløret terrapin ligger og flyder skævt i vandoverfalden.

Denne side er opdateret d.1. juni 2021

Stress kan påvirker skildpaddens kondition, immunforsvaret kan svækkes og slå skildpadden ihjel.

Er skildpadden ikke rask og svækket, kan skildpadden lettere blive modtagelig for infektion og stress. Du ser måske at skildpaddens øjne er lidt hævet, skildpadden snøfter måske lidt og trækker vejret anderledes? Så skal du kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge.

Problemer med øjne og luftveje

Stresse kan opstå: Du har flyttet lidt rundt på skildpaddens akvarium, indrettet akvariet anderledes end det skildpadden normalt kender til, du har fået hund/kat/børn der hænger ud omkring akvariet, skildpadden har fået nyt hjem, måske er der sket noget lignede hos dig?

Du opdager nu at din sumpskildpadde ligger og flyder skævt i vandoverfladen eller skildpadden hænger oppe på solpladsen og virker træt og uinteresseret, vil ikke spise, skildpaddens øjne er måske også lidt hævet? Det er tit tegn på stress og skildpadden nu ikke kan klare mere. 

Svømmer skildpadden lidt skævt og kan ikke dykke ordentligt, det vil normalt fortage sig i løbet af en dag eller otte.

Hvad kan du gøre? Hænger skildpadden derimod svag hen på solpladsen, skal du straks tjekke:

  • om solpladsens UVB-pære virker? Det er ikke nok at UVB-pæren lyser! UVB-pærer der er over 1. år gamle, de afgiver ikke længer nok af de vigtige UVB-stråler, men kun lys, der ikke hjælper skildpadden med andet end at se se sine omgivelser. Få straks udskittet UVB-pæren. Evt til den her UVB-pære 5,0
  • temperaturen på solpladsen, er den 30-35 grader som er det normale for sumpskildpadder. Har du en syg skildpadde kan det måske hjælpe at hæve temperaturen lidt til end 35-38 grader*. Halogen varmepære 35 w
  • akvariets vandtemperatur. Er vandet 20-22 grader. Har du en syg skildpadde kan det måske hjælpe at hæve temperaturen til end 24-25 grader*.
  • om skildpaddens foder er det rigtige? Kommer skildpadden lidt til live igen, så er det vigtigt at du allerede har fået skaffet dig et godt kvalitetsfoder, så skildpadden straks kan få sine kræfter tilbage. Godt foder til sumpskildpadder

*Sænk temperaturene tilbage til det normale igen, såsnart skildpadden er blevet bedre og dyret spiser ordentligt igen.

Er du i tvivl, så kontakt din dyrlæge.

Andet der kendetegner en stresset skildpadde.

Sumpskildpadder der er stresset, de vil tit gerne forsvarer sig lidt mere aggressivt og måske også bide mere end normalt, når de håndteres. Stressede Moskusskildpadder vil både bide og de afgiver også en kraftig musk lugt, fra kirtler, de sidder bagtil under skjoldet. Kinesiske trekølsskildpadder afgiver også en musklugt, når de stresses og håndteres for voldsomt.

Giv skildpadden det bedste og rigtige foder. Sørg for at skildpadden får ro, lad være med at rode rundt i akvariet. Reagerer skildpadden ikke hurtigt, på de ændringer og forbedringer 24-48 timer, så skal du kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge.

Hvordan forebygger man sygdom: Stress hos sumpskildpadder, er undervurderet. Derfor er det bedste middel mod sygdom og stress, altid at indrette skildpaddens akvarium, som skildpadden har behov for:

Har du de ting i orden, så vil din skildpadde aldrig blive syg og vil let kunne klare lidt stress. Men det har de fleste desværre, selv om de tror det?

Stress kan opstå, når akvariets teknik bryder sammen

Der er altid noget at holde øje med, når man har dyr.

Er noget i skildpaddens anlæg brudt sammen? De tekniske ting vi nævner nedenfor vil påvirke din skildpadde negativt og en erfaren skildpaddeejer vil derfor bemærke at skildpadden bliver påvirket og ændrer sig.

  • UVB-pæren virker ikke længere? Husk UVB-pærer afgiver kun nok UVB-lys i 1. år. Pæren kan typisk stadigvæk lyse, men det hjælper kun til at skildpadden kan se sine omgivelser. Du lægger måske mærke til, at din skildpadde ikke søger solpladsen så meget?
  • Varmepæren kan springe? Din skildpadde vil måske ikke kravle op på land, som den plejer.
  • Filterpumpen er stoppet. Det påvirker normalt ikke en skildpadde så meget. Går der lang tid inden du gør noget, vil din skildpadde få bivirkninger af forurenet vand. Du ser det hurtigt, vandet bliver hurtig tåget og sløret og vil begynde at lugte.
  • Termostaten i vandet springer. Står akvariet i en stue, på et værelse med end 20-22 grader, sker der ingenting. Men står akvariet i en kælder, garage eller i et uopvarmet rum, så vil dine skildpadder hurtigt kravle op på land og hænge der det meste af tiden. Du vil se dine skildpadder reagere unormalt, hvis dyrene står i et uopvarmet rum.

Du skal dagligt holde øje med om UVB-pærens udløbsdato nærmer sig og om varmepæren virker og temperaturen på solpladsen nu er den rigtige 30-35 grader. Varmepæren vil ændre sig over tid og pæren skal måske derfor enten hæves eller sænkes lidt for at holde den tilfredsstillende temperatur på solpladsen.

UVB-lys og varme Det her link henviser vi meget til, fordi det er typisk her problemer opstår og man har glemt noget?

Akvarievandets vand skal du især holde øje med, hvis akvariet står i et uopvarmet rum. 

Benyt et termometer til at holde øje med temperaturen på solpladsen og i akvariet. 

Dit akvariumfilter, det kommer vist af sig selv. Hvordan holder jeg mit filter bedst rent

Stress ved flytning/skifte akvarium mv.

Ikke så sært, hvis skildpadden bliver stresset!

Stress, er ikke ualmindelig blandt sumpskildpadder. Stress der påvirker sumpskildpadden, er undervurderet.

Har din skildpadde allerede dårligt helbred (ca.60% af alle "kæleskildpadder" har dårlige helbred), så vil det yderligere lægge pres på din skildpadde skildpadde.

Der kan være mange grunde til, skildpadden bliver stresset.

Vi ser det jævnlig, når sumpskildpadder flyttes til et nyt hjem eller bare skifter anlæg, det vil stresse en skildpadde, nogle dyr mindre, andre dyr stresses mere af situationen.

Symptomer på stress kan give sig udslag i at skildpadden ikke vil spise, ikke kan synke/dykke og ligger måske også ligger skævt i vandoverfladen. De nævnte stres symptomer vil normalt fortage sig indenfor max. 8 dage, hvis din skildpadde ellers er i rimelig kondition og bliver passet nogenlunde.

Husk, når du køber en skildpadde af en ukendt ejer, så er over 60 % af de "kæleskildpadder" allerede syge! Derfor kan stress være en alvorlig sag og desvære være det der tipper din skildpadden ud over kanten og i værste fald slå skildpadden ihjel. Det sker desværre oftere end man tror!

Nu skal du ikke selv få stress og gå i panik over at din skildpadde ikke spiser. Raske sumpskildpadder kan udmærket leve en måned uden foder. Men raske dyr og dyr der trives vil normalt ikke lade være med at spise i en måned. Men en skildpadde kan sagtens undlade at spise i en uges tid, hvilket ikke behøver være tegn på sygdom. Skildpadden kan være bare være mæt eller småstresset over et eller andet. Nyt foder, kan også får skildpadden til at stoppe med at spise. Husk nu på, det er dig der bestemmer, hvad skildpadden skal spise, så hold bare fast i din kostændring, hvis du mener det er det bedste for sin skildpadde i længden. Vi ved, at en rask skildpadde nok skal begynd at spise igen, når den bliver sulten nok.

Hvordan hjælper man bedst en kræsen skildpadde

Har skildpadden fortsat problemer efter 2. uger, så skal I kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge. Dyrlægen kan tjekke skildpadden, om der er andet galt med skildpadden? 

Stress af andre dyr og mennesker

Skildpadden virker måske ikke stresset lige nu? Sikre dit anlæg, så dyr ikke kan trænge ind. Der er også en salmonella risiko!

Er det andre dyr der påvirker skildpadden? Nye skildpadde beboer kan stresse, bare ved at de bliver sat ned i anlægget. Territoriet skal nu deles, beboerne får ændret deres indbyrdes dynamik, der kommer måske slagsmål, dominans skal hævdes, "kærlighed" opstår med parringsaktivitet? Ændringer der allesammen kan påvirker skildpadder, så de får stress.

Er der kommet nye dyr, hund eller kat, måske er der kommet en nye personer i hjemmet? Katten vil måske hoppe op på skildpaddeakvariet, så snart I vender ryggen til? Hunden løber måske frem og tilbage foran akvariet og savler på glasset? Er der kommet nye børn og besøgende i hjemmet, de prikker måske på akvariet, der løbes og bevæges mere rundt omkring akvariet end normalt? Står akvariet på et trægulv, de kan bevæge sig ret meget, så vil din sumpskildpadde straks opdage, hvis der kommer nye bevægelser de ikke er bekendt med og vil måske straks reagerer på det, og de gemmer sig måske væk i akvariet på land?

Opholder din sumpskildpadde sig på gulvet?

Undgå at holde sumpskildpadder på gulvet.

Vi ved der er nogle der tager deres sumpskildpadder ud af deres akvarium dagligt, og lader skildpadden gå på gulvet. Det er ikke noget vi bifalder. Det kan se hyggeligt ud og man synes måske endda at skildpadden ser "ekstra glad ud"? Skildpadden er stresset ved situationen, og sker det dagligt, vil skildpadden blive stresset, hver dag. 

Stress sænker skildpaddens immunforsvar og gør skildpadden mere modtagelig for at blive syg.

Noget andet er at din sumpskildpadde er mere udsat for træk og støv, imens skildpadden opholder sig på gulvet. Det kan give skildpadden luftvejsproblemer. Det skal vi helst undgå at skildpadden får.

Sumpskildpadder reagerer mod stress og når de bliver bange ved at hoppe i vandet. På et trægulv, har skildpadden ikke samme mulighed.

Ændrer du akvariets indretning hele tiden?

Lille Kinesisk trekølsskildpadde der blev reddet i sidste øjeblik. Det er ret tydeligt at se på skildpadden, at den er syg.

Stress der opstår af andre grunde end flytning.

For at hjælpe skildpadden, skal du tænke over, hvad er der sket af nyt omkring skildpadden?

Er skildpadden blevet flyttet eller har du givet skildpadden et nyt anlæg? Skildpadden ved jo ikke at du måske forsøger at forbedre dens liv.

Er akvariet blevet flyttet hen til et sted, hvor der nu er mere uro? Kommer der nu mange mennesker forbi anlægget, hele tiden, det vil stresse skildpadden.

Er du én af dem der så interesseret i akvarium indretning, at du har hænderne nede i akvariet hele tiden og ændre på dekorationen eller tilføre ny dekoration. Det vil også stresse din skildpadde. Har man lige fået sine dyr hjem, vil man helt være lidt mere omkring akvariet, det vil give lidt mere uro omkring dyrene. 

Er du begyndt at tage skildpadde mere op? Sumpskildpadder er ikke kæledyr. Sumpskildpadder "gider" normalt ikke at blive taget op, hvor man sidder med skildpadden og nusser dyret. Skildpadden vil normalt forsøge at kravle væk, bide og hvæse af dig. Det stresser skildpadden.

Minimer stress ved transport af skildpadden

Sumpskildpadder: Når vi transporterer en sumpskildpadde el. landskildpadde så skal vi sikre os, at skildpadden ikke kan forvilde sig ud i naturen. Sumpskildpadder benytter altid plastikkasser, med låg og snaplukker, til transport af skildpadder. 
Vi skal sikre os, at skildpadder ikke forsvinder ud i naturen

Du kan også benytte en god papkasse. Både i en plastikasse, med snaplåg og den viste kasse, kommer der rigeligt med luft ind i, uden du behøver at borer huller i låget. Kommer der huller i låget, vil der komme lys ned til skildpadden, dyret vil blive urolig under transporten og bruge alt for meget energi på, at komme ud af boksen. Er der mørkt omkring skildpadden, så falder skildpadden normalt hurtigt til ro og du minimerer dyrete stress.

Læg gerne nogle aviser, ned i bunden, skildpadden vil tit tømme sig under transporten.

Tager transporten kun nogle få timer, så behøver sumpskildpadden ikke vand.

Er de få ting overholdt, så vil sumpskildpadden normalt komme hel og flot frem. 

Landskildpadder: Landskildpadder skal transporteres tørt og helst mørkt, så vil dyret falde til ro, under transporten.

God tur

Sumpskildpadder

Stresses dine sumpskildpadder i havedammen?

Odder æder en sumpskildpadde fotograf Dan Kaiser.

Bliver dammen besøgt af nye dyr? Besøges jeres havedam af katte, hunde, forskellige rovdyr som mink, mår, odder, mårhund og vaskebjørn. Fiskehejre kan også snuppe mindre sumpskildpadder! Krager kan flyve væk med små sumpskildpadder og naboens kat har måske fået øje på dine sumpskildpadder og forsøger at snuppe én af dyrene? Ja, det er rigtig nok!

De her nævnte dyr og fugle, er alle nogle vi ved kan tage en sumpskildpadde også voksne sumpskildpadder forsvinder og bliver taget og ædt i de danske haver.

Er der sket ændringer i anlægget? Skildpaddens ejer, roder måske rundt med dekorationen, i tide og utide, det vil også stresse sumpskildpadder.

Mere om at holde sumpskildpadder i havedam

 

Stress er undervurderet hos sumpskildpadder

 

Hejre snupper en snapskildpadde. Det tog 15 minutter for hejren at få slugt skildpadden!
Foto af Joseph R. Godreau. Michigan, USA. Fotoserie lagt op på vores Facebook d. 9. jan 2019