Spiselige og sikre planter for landskildpadder

Varieret kost er vigtigt.

Spiselige og sikre planter for landskildpadder.

Foto. Vi har her været ude og plukke ukrudtsplanter, til vores skildpadder. Planterne kan holde sig friske, nogle dage, i køleskab, i en lukket plastic boks, hvor vi hælder en sjat vand i bunden.

Her er lidt forskellige ukrudtsplanter fra vores lokale mark, hybenblomster, kløver, mælkebøtter, skvalderkål, eng gedeskæg, høgeskæg, hundegræs, skovjordbær m.fl.

Både vores landskildpadder og vores sumpskildpadder spiser af planterne.

Husk, altid at give dine landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer over de ukrudtsplanter, du giver dine dyr.

Se mere om produktet ReptiVite med vitaminer, mineraler og kalk nedenfor.

Denne side er opdateret d.13. nov. 2021

Spiselige planter for landskildpadder

Mælkebøtter er skildpaddens favoritplante. Selvom planten har et højt indhold af oxalater (de ældste blade har det højeste indhold), de har også mild vanddrivende egenskaber, så er det en sikker plante at fodre dyrene med, men ikke alene, sammen med et bredere udvalg af ukrudtsplanter. Varieret kost er vigtigt.

Vi er heldige i Danmark, at vi i det meste af året kan hente alt det foder udendørs, de fleste af vores landskildpadder har behov for. På engen, marken og i skoven vokser der mange forskellige sunde ukrudtsplanter som skildpadder spiser med velbehag.

Mange har desværre en opfattelse af at mælkebøtter er den eneste ukrudtsplante skildpadder kan spise. Lever skildpadden kun af mælkebøtter, ender mælkebøtteplanten desværre med at skildpadden fodres trivielt og ensformig, og vil på sigt give din skildpadde forskellige mangler af vitaminer og mineraler. Det skal vi undgå. Skildpadder skal lige som vi mennesker have en varieret kost! Det vil sige flere forskellige slags ukrudtsplanter.

Benyt vores liste nedenfor til at finde andre gode spise ukrudtsplanter, ingen forlanger at du skal lære hele listen på én gang. Du vil opleve at din skildpadde hurtigt finder favoritter mellem ukrudtet, som skildpadden spiser først. Det betyder ikke at du skal undlade at plukke livretter, men holde lidt igen med de ukrudtslivretter og også plukke varieret af ukrudtsplanterne, så skildpadden også lærer at spise andre planter.

Her er nogle gode planter, du kan give din landskildpadde. Husk, skildpadden skal have forskellige planter, du kan ikke kun nøjes med at give skildpadden mælkebøtter. 

Vi giver generelt ikke bær og frugter fra planterne til vores skildpadder, men kun blade og grene.

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette Wikipedia. Altsammen for, at forbedre sumpskildpaddernes liv.

Du må selv holde øje med om de nævnte planter er invasive plantearter. Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside.


 Advarsel

Vi anbefaler kraftigt at du følger de her forholdsregler, når du prøver noget nyt:

Sørg for, at du har identificeret planten korrekt.

Tilbyd kun små mængder af noget nyt i din skildpaddes kost. Hvis der ikke er nogen bivirkninger, øg mængden over den næste uges tid.

Vær opmærksom på, at mange planter absorberer kemikalier og anden forurening, der kan være til stede i jorden (for eksempel gødning, udstødning og insektgifte), og at dette kan gøre en ellers god plante uegnet til din skildpadde.

Hvis du har mistanke om, at din skildpadde har haft en negativ reaktion på foder, skal du øjeblikkeligt kontakte din dyrlæge.

Hvis du bemærker fejl, unøjagtigheder eller mangler i noget af vores materiale på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er kun glade for forslag og forbedring til hjemmesiden.

Planter til dekoration: Mange af de her nævnte planter og sukkulenter kan du selvfølgelig også plante og så ude i dine skildpadders anlæg.

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres skildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager. Vi vil helst helt undgå de her grøntsager. Men vi vil dog heller ikke være hysteriske
 
Skildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene.
Frugt som æble og pærer.
 
- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Aubergine. Hvidkål. Savoykål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddebart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.
Tørfoder
Til de dage, hvor man ikke har planter at give sine skildpadder, kan du supplere med en god kvalitets landskildpaddefoder
Mere nedenfor.

Spiselige planter og planter til anlægget

The Tortoise Table er en engelsk side, med en stor database med billeder af, hvilke planter der er spiselige og ikke er for dine landskildpadder. Hvilke planter der er sikre til skildpaddens anlæg, finder du også på siden.

Indhold: Vilde blomster - Have- og stueplanter - Træer, buske og klatreplanter - Græsser og ukrudtsplanter - Kaktus og sukkulenter - Frugt og grøntsager - Akvatiske og semi akvatiske planter.

Direkte til - The Tortoise Table 

Tortoise Table er en fremragende side. 

Vedr. de giftige planter - Tortoise Table fortæller os om planter er giftige. Er planten giftig, så anbefaler de ikke planten til skildpaddefoder. Tortoise Table har ikke undersøgt om de giftstoffer der er i planten også er giftige for skildpadder/krybdyr. Skildpadder påvirkes bare ikke altid af de samme giftstoffer som pattedyr og os mennesker gør. 

Videoen der vises nedenfor, er fra The Tortoise Tabel.

Spiselige planter for dine skildpadder

De planter der vises i denne video, er alle sikre for dine landskildpadder at æde.

Grene til landskildpadder

Gren fra Birketræ.

Jævnligt giver vi vores landskildpadder grene, de kan gnave og tygge i.

På billedet kravler en Russisk landskildpadde rundt i sin nye gren, alt imens den æder af bladene og gnaver i grenens bark. Det er altsammen godt for skildpaddens næb, grenen er med til at holde skildpaddens næb rask, og som det skal være og vi slipper måske helt for at skulle i gang med at slibe og klippe skildpaddens næb, fordi det vokser enten for langt eller måske endda skævt.

Landskildpadderne kan få en hel del tid til at gå med en gren som aktivitet. Som du kan se på billedet, så har vores landskildpadder også noget de kan kravle og klatre på. Hvilket de kan benytte meget tid med.

Vi benytter gerne grene fra frugttræer der er usprøjtede og birkegrene.

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus)

Figenkaktus giver vi til vores lansdskildpadder. Her står vores kaktus under plantelys, så gror de lidt hurtigere.

Figenkaktus ”Mickey Mouse” (Opuntia cactus) og dets frugt har et meget højt fiberindhold, du kan give skildpadden det i mindre mængder.

 

Vitaminer, mineraler og kalk - Reptivite

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Zoo Med er stolte over at kunne tilbyde ReptiVite™ med D3, et komplet vitamin-, mineral- og aminosyrekompleks specielt formuleret til skildpadder og krybdyr. ReptiVite™ er calciumbaseret for at sikre en sund knogle- og skjold vækst med det korrekte 2:1-forhold mellem calcium og fosfor. Oprindeligt udviklet til San Diego Zoo til at afhjælpe de skjold problemer der fandtes hos nogle skildpadder, blandt andre at de fik bløde skjolde.

ReptiVite bruges i dag af nogle af de mest respekterede zoologiske haver og dyreparker i hele verden. Det første krybdyr vitamin til at omfatte det komplette aminosyrekompleks, en vigtig komponent i proteinfordøjelsen. ReptiVite™ indeholder ikke kunstige tilsætningsstoffer eller fyldstoffer som soja, gær eller saccharose.

Her benytter vi altid ReptiVite et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med ReptiVite skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme.

ReptiVite er et velprøvet produkt. ReptiVite benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Anbefaling: Desinficeres drikkeskål og foderskål dagligt.

ReptiVite hjælper og:

  • Tilføjer dyret de nødvendige vitaminer, mineraler, kalk og sporstoffer
  • Styrker dyrets appetit, ved underernæring
  • Hjælper skildpadden og krybdyrets skjold– og hamskift
  • Styrker skildpaddens skjold og skellet
  • Styrker dyret under væksten
  • Styrker dyrets fertilitet
  • Styrker dyret mod stress og øger dyrets aktivitetsniveau
  • Styrker skildpaddens og krybdyrets ægproduktion
  • Er med til at holde skildpaddens skjold, kraftig og solid af kalk, så sumpskildpadden kan overleve vinterens dvaleperiode.* Mere om det nedenfor.

*Kalk er livsvigtigt for skildpadder. Går din sumpskildpadde i dvale, er det livsvigtigt for skildpadden, at der er opbygget et solidt kalkindhold i dyrets skjold. Det bliver du klar over, når du har læst artiklen her: Livet uden ilt skrevet af blandt andre professor Tobias Wang, Zoofysiologi, Aarhus Universitet. 

Instruktioner fra ZooMed:
Brug 2-3 gange ugentligt på skildpaddens foder.
ReptiVite™ på foder: Strø let over grøntsager, frugt og ukrudtsplanter.
ReptiVite™ på insekter: Strø let over insekter.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite:
- og strør det over landskildpaddens foder, hver gang vi giver ukrudtsplanter og tørrede     planter og Pre Alpin der skal opblødes i vand.
- og blander det i sumpskildpaddens foder, f.eks. frisk ferskvandsfisk og kylling.

Ingredienser: Dicalciumphosphat, præcipiteret calciumcarbonat, maltodextriner, kaliumchlorid, salt, L-leucin, L-arginin, L-lysin, askorbinsyre, magnesiumoxid, L-valin, L-isoleucin, L-Alanin, L-glutamin, L- Threonin, L-Phenylalanine, d-Calcium Pantothenate, Cholin Bitartrate, L-Tyrosine, Lecithin, L-Cystine, L-Histidine, Glycin, L-Methionine, L-Serine, L-Aspartic Acid, Mangan Sulfate, Niacin, Ferrum Fumarate , Zinkoxid, Glutaminsyre, Riboflavin, Kobbersulfat, Thiaminhydrochlorid, Folsyre, Pyridoxinhydrochlorid, Vitamin A-acetat, Menadion Natrium Bisulfit-kompleks (Kilde til K-vitaminaktivitet), Biotin, Vitamin B12-supplement, Tørret tang, dl-Alpha Tocopherol Acetat, Cholecalciferol (kilde til vitamin D3).

Garanteret analyse:
Fugt (maks.) 2,5%
Arginin (min.) 0,36%
Histidin (min.) 0,13%
Isoleucin (min) 0,26%
Leucine (min.) 0,44%
Lysin (min.) 0,36%
Methionin (min) 0,12%
Phenylalanin (min) 0,23%
Threonin (min.) 0,24%
Valine (min) 0,27%
Calcium (min) 25,9%
Calcium (maks.) 29,0%
Fosfor (min) 10,57%
Kalium (min) 1,76%
Natrium (min) 1,63%
Magnesium (min) 0,27%
Jern (min) 450 mg/kg
Kobber (min.) 225 mg/kg
Mangan (min.) 1.000 mg/kg
Zink (min) 450 mg/kg
Jod (min) 2,15 mg/kg
A -vitamin (min.) 220.264 IE/kg
Vitamin D3 (min.) 22.907 IE/kg
E -vitamin (min.) 2.200 IE/kg
Menadione (min.) 45,0 mg/kg
Thiamin (min.) 185 mg/kg
Riboflavin (min) 275 mg/kg
d-pantothensyre (min.) 1.900 mg/kg
Niacin (min.) 670 mg/kg
Pyridoxin (min.) 67,0 mg/kg
Folinsyre (min) 107 mg/kg
Biotin (min.) 27,0 mg/kg
Vitamin B12 (min.) 6,7 mg/kg
Cholin (min) 1.870 mg/kg
Alanin (min.) 0,24%
Aspartinsyre (min.) 0,10%
Cystin (min.) 0,13%
Glutamin (min.) 0,24%
Glycin (min.) 0,12%
Serine (min.) 0,12%
Tyrosin (min.) 0,18%
Askorbinsyre (min.) 3.100 mg/kg

Sepiaskaller

Sepiaskaller og ReptiVite der indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder har behov for.

Husk, sammen med ReptiVite mineral og vitaminpulver skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Det er en god ide, at give en sepiaskal til dine skildpadder. Så vil skildpadderne gnave af sepiaskallen, hvilket giver dyrene et godt kalktilskud.

Sepiaskaller bruges som kalktilskud til både sumpskildpadder og landskildpadder.

Sepiaskallerne kommer fra Sepiablæksprutten (Sepia officinalis) som er udbredt i Middelhavet og i den nordøstlige del af Atlanterhavet. Skallen er lavet af kalk og meget porøs og udgør en form for svømmeblære. Blæksprutten kan regulere mængden af gas og væske i det porøse kalklegme og dermed ændre sin vægtfylde i vandet.

Sepiablæksprutten kan man også finde i opskyllet på stranden, når man går en tur langs Vesterhavet. De skaller skal du lige rengøre, med vand og børste inden du giver dem til dine skildpadder.

Kalk opbygger skildpaddens skellet, skjold og hjælper skildpaddens ægproduktion, samtidig giver sepiaskallen skildpaddens næb noget at arbejde med.

Du kan give sepiaskallen hel eller knække den i mindre stykker til dine sumpskildpadder og landskildpadder.

Få meget mere viden om landskildpadder og UVB-lys

Foder til europæisk landskildpadder

Ukrutsplanter til landskildpadder, er det rigtige foder, til de europæiske landskildpadder.

Læs her om, hvilket foder der er det rigtigt. Men, lige så vigtigt, hvad der er forkert foder til dine europæiske landskildpadder.

Marginata.dk foder til europæiske landskildpadder

Giftige planter på friland

Tulipaner og andre løgplanter anses for at være giftige for landskildpadder.

Man er jo ikke interesseret i at ens landskildpadder skal blive forgiftet, af de planter der er i dyrenes frilandsanlæg. 

Læs om de giftige planter på Marginata.dk

Giftige planter i frilandsanlægget

Akvarievand

Vi benytter skildpaddernes akvarievand, når vi vander vores planter i skildpadderummet og til de figenkatus, vi bruger som foder til vores landskildpadder.

Akvarievandet indeholder masser af gødning, fra skildpaddernes afføring. Vi køber aldrig gødning til planter, vores akvarievand indeholder vist nok gødning. Alle de planter vi har gror flot og meget.