Spiselige og giftige planter for landskildpadder

Varieret kost er vigtigt.

Denne side er opdateret d.7. juni 2021

Her har vi været ude og plukke ukrudtsplanter, til vores skildpadder. Planterne kan holde sig friske, nogle dage, i køleskab, i en lukket plastic boks, hvor vi hælder en sjat vand i bunden.

Her er lidt forskellige ukrudtsplanter fra vores lokale mark, hybenblomster, kløver, mælkebøtter, skvalderkål, eng gedeskæg, høgeskæg, hundegræs, skovjordbær m.fl.

Både vores landskildpadder og vores sumpskildpadder spiser af planterne.

Husk, altid at give dine landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer over de ukrudtsplanter, du giver dine dyr.

Se mere om vores produkt Nekton med vitaminer, mineraler og kalk nedenfor.

Spiselige planter for landskildpadder

Mælkebøtter er skildpaddens favoritplante. Selvom planten har et højt indhold af oxalater (de ældste blade har det højeste indhold), de har også mild vanddrivende egenskaber, så er det en sikker plante at fodre dyrene med, men ikke alene, sammen med et bredere udvalg af ukrudtsplanter. Varieret kost er vigtigt.

Vi er heldige i Danmark, at vi i det meste af året kan hente alt det foder udendørs, de fleste af vores landskildpadder har behov for. På engen, marken og i skoven vokser der mange forskellige sunde ukrudtsplanter som skildpadder spiser med velbehag.

Mange har desværre en opfattelse af at mælkebøtter er den eneste ukrudtsplante skildpadder kan spise. Lever skildpadden kun af mælkebøtter, ender mælkebøtteplanten desværre med at skildpadden fodres trivielt og ensformig, og vil på sigt give din skildpadde forskellige mangler af vitaminer og mineraler. Det skal vi undgå. Skildpadder skal lige som vi mennesker have en varieret kost! Det vil sige flere forskellige slags ukrudtsplanter.

Benyt vores liste nedenfor til at finde andre gode spise ukrudtsplanter, ingen forlanger at du skal lære hele listen på én gang. Du vil opleve at din skildpadde hurtigt finder favoritter mellem ukrudtet, som skildpadden spiser først. Det betyder ikke at du skal undlade at plukke livretter, men holde lidt igen med de ukrudtslivretter og også plukke varieret af ukrudtsplanterne, så skildpadden også lærer at spise andre planter.

Her er nogle gode planter, du kan give din landskildpadde. Husk, skildpadden skal have forskellige planter, du kan ikke kun nøjes med at give skildpadden mælkebøtter. 

Vi giver generelt ikke bær og frugter fra planterne til vores skildpadder, men kun blade og grene.

Vi linker til Wikipedia, Skildpadder ABC støtter dette Wikipedia. Altsammen for, at forbedre sumpskildpaddernes liv.

Du må selv holde øje med om de nævnte planter er invasive plantearter. Mere om invasive planter, på Miljøstyrelsen hjemmeside.


 Advarsel

Vi anbefaler kraftigt at du følger de her forholdsregler, når du prøver noget nyt:

Sørg for, at du har identificeret planten korrekt.

Tilbyd kun små mængder af noget nyt i din skildpaddes kost. Hvis der ikke er nogen bivirkninger, øg mængden over den næste uges tid.

Vær opmærksom på, at mange planter absorberer kemikalier og anden forurening, der kan være til stede i jorden (for eksempel gødning, udstødning og insektgifte), og at dette kan gøre en ellers god plante uegnet til din skildpadde.

Hvis du har mistanke om, at din skildpadde har haft en negativ reaktion på foder, skal du øjeblikkeligt kontakte din dyrlæge.

Hvis du bemærker fejl, unøjagtigheder eller mangler i noget af vores materiale på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte os. Vi er kun glade for forslag og forbedring til hjemmesiden.

Planter til dekoration: Mange af de her nævnte planter og sukkulenter kan du selvfølgelig også plante og så ude i dine kildpadders anlæg.

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af skildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres skildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager. Vi vil helst helt undgå de her grøntsager. Men vi vil dog heller ikke være hysteriske
 
Skildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene.
Frugt som æble og pærer.
 
- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Aubergine. Hvidkål. Savoykål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddebart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.
Tørfoder
Til de dage, hvor man ikke har planter at give sine skildpadder, kan du supplere med en god kvalitets landskildpaddefoder
Mere nedenfor.

Landskildpaddens spisebord

The Tortoise Table er en engelsk side, med en stor database med billeder af, hvilke planter der er spiselige og ikke er for dine landskildpadder. 

Indhold: Vilde blomster - Have- og stueplanter - Træer, buske og klatreplanter - Græsser og ukrudtsplanter - Kaktus og sukkulenter - Frugt og grøntsager - Akvatiske og semi akvatiske planter.

Direkte til - The Tortoise Table 

Siden er et besøg værd.

Videoen der vises nedenfor, er fra The Tortoise Tabel.

Spiselige planter for dine skildpadder

De planter der vises i denne video, er alle sikre for dine landskildpadder at æde.

Grene til landskildpadder

Gren fra Birketræ.

Jævnligt giver vi vores landskildpadder grene, de kan gnave og tygge i.

På billedet kravler en Russisk landskildpadde rundt i sin nye gren, alt imens den æder af bladene og gnaver i grenens bark. Det er altsammen godt for skildpaddens næb, grenen er med til at holde skildpaddens næb rask, og som det skal være og vi slipper måske helt for at skulle i gang med at slibe og klippe skildpaddens næb, fordi det vokser enten for langt eller måske endda skævt.

Landskildpadderne kan få en hel del tid til at gå med en gren som aktivitet. Som du kan se på billedet, så har vores landskildpadder også noget de kan kravle og klatre på. Hvilket de kan benytte meget tid med.

Vi benytter gerne grene fra frugttræer der er usprøjtede og birkegrene.

Mineral- og vitamintilskud til landskildpadder - Nekton

Ukrudtsplanter med vitamin- og kalkpulver strøet over.

Til vores landskildpadder, drysser vi Nekton Multi Rep mineral, kalk og vitaminpulver over dyrenes foder, hver anden dag. 

Nekton Multi rep er et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Sumpskildpadder benytter vi Nekton Multi Rep, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk, er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder, skal hurtigt tilbage i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte Nekton der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at Nekton er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med Nekton skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

NEKTON Multi Rep indeholder alle vitaminer, mineraler og kalk dine skildpadder og krybdyr har behov for. Vi har det på vores SkildpaddeShop.dk

Få her, meget mere viden om landskildpaddens behov for kalk

Nekton Multi Rep. SkildpaddeShop.dk

Husk, sammen med Nekton Mineral og vitaminpulver skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Nekton Multi Rep er et velprøvet produkt. Nekton benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden. 

UV-lys
Husk din landsskildpadde skal have adgang til enten direkte sollys eller/og UVB-lys, vel at bemærke den rigtige UVB pære. Solens stråler og UVB-lys gør at din landskildpadde kan få gavn af de gode vitaminer, mineraler og foder du giver skildpadden. Du vil også undgå at din landskildpadde får Toblerone skjold eller blød skjold og dermed deform.

Få her, meget mere viden om landskildpadder og UVB-lys

Foder til europæisk landskildpadder

Ukrutsplanter til landskildpadder, er det rigtige foder, til de europæiske landskildpadder.

Læs her om, hvilket foder der er det rigtigt. Men, lige så vigtigt, hvad der er forkert foder til dine europæiske landskildpadder.

Marginata.dk foder til europæiske landskildpadder

Giftige planter på friland

Tulipaner og andre løgplanter anses for at være giftige for landskildpadder.

Man er jo ikke interesseret i at ens landskildpadder skal blive forgiftet, af de planter der er i dyrenes frilandsanlæg. 

Læs om de giftige planter på Marginata.dk

Giftige planter i frilandsanlægget