28-11-2021

Guløret terrapin med kyphoscoliosis eller pukkelrygget

Vi modtager mange skildpadder, hvert år, der på et tidspunkt i deres liv, har været forkert passet. Hvor så den forkerte pasning, har give skildpadden problemer, måske er skildpadden endda blevet deform i skjoldet eller gjort at skildpadden er blevet syg på en anden måde.

Vi har her på billedet en Guløret terrapin (Trachemys scripta scripta), i hånden, vi modtog skildpadden for flere år siden. Vi troede første gang vi så skildpadden, at den havde været passet rigtig dårligt, og endda på alle tænkelige måder. Skjoldpladerne var ikke rynkede og skællene lå heller ikke i flere lag, som vi tit ser, ved manglende kalktilskud og UVB-lys. Godt nok var skjoldet meget deformt, men med glatte og blanke skæl, som I kan se på billedet. Skjoldets deformitet var groet på en "jævn" og afrundet måde, uden de nævnte rynker og mange skæl lag. Skildpadden virkede også frisk og rask på alle andre måder. Det hele var lidt sært?

Skildpadden blev undersøge, og vi fik dermed konstatere at skildpadden havde en ryggrads deformitet, der så mundret kaldes kyphoscoliosis. Det skal nævnes, at det er formodentlig det der er galt med skildpadden. For at være helt sikker, så skal der tages et røntgenbillede af skildpadden. Det har vi ikke fået foretaget, det ville ikke have ændret på en evt. behandling af skildpadden. At sende skildpadden gennem en røntgenmaskine, med den unødig stress og ubehag for skildpadden, ville ikke føre til nogen gavn for dyret eller os.

På et almindeligt dansk, så har vi en guløret terrapin, der er pukkelrygget.

Skildpaddens deformitet havde altså ikke noget at gøre med dårlig pasning. Deformiteten af skjoldet, er skildpadden født med og må derfor være en fejl i skildpaddens DNA.

Vi er i dag glad for at have skildpadden og den opfører sig som en guløret terrapin skal gøre, i fangenskab. Han komme hen til akvariets kant og vil fodres.

Vi skal altid huske at tage os god tid til, hver skildpadde vi modtager. Så vi får fastsat den rette pasning og evt. behandling der skal til, og ikke bare får skildpadden aflivet, fordi dyret lige i nuet ser mærkelig ud. Vi har erfaring med, at de fleste skildpadder kan helbredes, med tålmodighed og den rette behandling og pasning. Ikke alle skildpadder, der ser skæve ud, behøver at have haft et dårligt liv.

Det er blandt andet én af grundene til at vi tager lidt for at modtage din skildpadde. Det er det gode skildpaddeliv.

Se også vores YouTube Video, med skildpadden her: YouTube.com/SkildpadderABC