Cornavirus - Lukker for modtagelse og adoption af skildpadder

Vi kan desværre ikke længere modtage eller adoptere skildpadder til nye hjem. Corona har lukket for det arbejde.

Akuthjælp til sumpskildpadder - Måske den eneste løsning under Corona?

Akut opbevaring af en sumpskildpadde.

Find en stor balje, murebalje eller noget du kan have lidt vand i. Læg gerne et par muresten, en flise, ned i baljen og fyld vand i, så skildpadden stadigvæk kan kravle op på en tør plads.

Om sommeren, kan du stille baljen et sted, hvor skildpadden ikke står i direkte sollys. Skildpadden skal hele tiden kunne komme ind i skyggen.

Skildpadder kan normalt godt klare sig uden foder i 14 dage. Du kan evt. give skildpadden regnorm, snegle, en udvandet reje en gang hver anden dag indtil skildpadden kan afleveres. 

Ps. rejer er ikke et permanent godt foder til sumpskildpadder. Vi nævner kun rejer her, fordi mange har rejer i deres fryser og det er derfor let lige at give en reje til en sumpskildpadde der trænger til hjælp.

Du skal være opmærksom på, at nogle sumpskildpaddearter må ikke komme videre til private. Mere om Lov (Jura) Forbud

Akuthjælp til skildpadder - Fundet og syge skildpadder

Vores helbredsråd til skildpadder, hører ind under husråd.

Fundet skildpadde: Har du fundet en sumpskildpadde eller en  landskildpadde. Hvad gør du indtil skildpadden kan afleveres? - Se nedenfor

Syg skildpadde: Er din skildpadde blevet syg - druknet 

Kontaktinfo. hverdage - hvis vi skal hjælpe dig.

Akut kontakt udover vores telefontid: SMS 9396 1814 - Vi har ikke vagt - Vi hjælper, hvis vi ser beskeden og vi kan køre udrykning, men, det er desværre ikke gratis. 

Vi afliver ikke de indleverede skildpadder!  

Andre muligheder, se nedenfor.

Hvor kan du også få hjælp til din skildpadde

Vi er klar til at rykke ud. Desværre ikke gratis.

Hvor kan jeg ellers aflevere en skildpadde:

  • Aflevering hos zoo. - De vil normalt alle aflive din skildpadde! *Find dem her
  • Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit Politi. - Bemærk, de forskellige politistationer, har ikke altid den samme praksis. Aflivning er det normale. Ring 114
  • Alternativt, kan være aflivning af din skildpadde, hos dyrlægen. Normalpris for det kr.500/1000

*Miljøstyrelsen ændrer indimellem deres link. 

Bemærk! Guløret og Rødøret terrapin de hører til de invasive skildpadder.

Akuthjælp til landskildpadder

Landsskildpadder kan indendørs gå i en stor balje, papkasse, badekar gerne med aviser i bunden. Udendørs kan man evt. benytte en palleramme, den kan stilles ud på græsset. I de løsninger kan skildpadden udmærket gå i nogle dage. 

Stiller du skildpaddens kasse, palleramme udendørs og i solen, så skal du sørge for at skildpadden hele tiden kan komme i skygge og finde læ for vejret.

Husk at stille en skål vand frem til skildpadden. Skildpadden kan udmærket klare sig uden foder i en uge. Hvis du vil give skildpadden lidt foder, kan du evt. plukke mælkebøtteplanter, skvalderkål og græs, hvilket er dyrets normale foder. Har du et salathoved liggende, vil skildpadden normalt også gerne spise af det.

Transport af skildpadder

Skildpadden "Demo" led ikke overlast, under modelarbejdet.

Når vi transporterer en sumpskildpadde, så skal vi sikre os, at skildpadden ikke kan flygte ud i naturen. Sumpskildpadder benytter altid plastikkasser, med låg og snaplukker, til transport af skildpadder. Det er aftalt med Miljøstyrelsen. 

Lad være med at transportere dine sumpskildpadder i vand, det bliver de kun mere stressede over, når de plasker frem og tilbage i baljen. 

Den viste kasse, kommer der rigeligt med luft ind i, uden du behøver at borer huller i låget. Kommer der huller i låget, vil der komme lys ned til skildpadden, dyret vil blive urolig under transporten og bruge alt for meget energi på, at komme ud af boksen. Er der mørkt omkring skildpadden, så falder skildpadden normalt hurtigt til ro. 

Læg eventuelt nogle aviser, ned i bunden, skildpadden vil tit tømme sig under transporten. 

Tager transporten kun nogle få timer, så behøver skildpadden ingen vand. 

Transporter vi skildpadder i 4-5 timer, så får de vand, i deres kasse, på halvvejen. Her ligger de nogle minutter, inden vi tømmer kassen igen og kører videre. 

Hvis det er muligt undervejs, så stil skildpadden et mørkt og tempereret sted (selvfølgelig ikke i et koldt bagagerum om vinteren). Læg ikke en varmekilde ned/omkring kassen. Skildpaddens stofskifte vil bare stige og gøre skildpadden mere urolig.   

Mangler du en plastikkasse, så kan der benyttes en skotøjsæske eller en almindelig papkasse, eventuelt læg en avis i bunden, der kan suge vand og urin.  

Du skal være opmærksom på, at din skildpadde måske vil forsøge at bryde ud, af en papkasse, så tape kassen ind eller bind en snor rundt om kassen. 

Er de få ting overholdt, så skal sumpskildpadden nok komme hel og flot frem. Vi har haft besøgende der under køreturen, pludselig havde en sumpskildpadde inde under speederen, imens de kørte. 

God tur

Sumpskildpadder