Livredning 👇 - Har du fundet en skildpadde? Hvad gør du?

Druknet skildpadde? Livredning af skildpadde

Skildpadden er fundet i vandet?

Tro det eller lad være, at holde sumpskildpadder / vandlevendende skildpadder er ikke nogen sikkerhed for at dyrene ikke kan drukne. Det sker desværre af og til.

Skulle du finde en skildpadde, der virker død, så skal du ikke afskrive skildpadden lige med det samme.

Allerførst, gå ikke i panik! Skildpadden kan klare sig uden ilt i lang tid, inden skildpaddens hjerne tager skade. Det er ikke et menneske, hvor, hver sekund tæller.

Hvad og kan du gøre.

  1. Tag straks skildpadden ud af vandet og vend skildpadden, med hovedet ned mod gulvet (foto nedenfor).
  2. Hold skildpadden i den position. Forsøg, at åbne dyrets næb. Du kan nu forsigtigt masserer halsen, fra skjoldkanten og ned mod hovedet. På den måde kan du forsigtigt presse vand ud, af skildpadden. Gør det indtil der ikke længere drypper vand ud af dyrets næse og mund.
  3. Nu lægger du skildpadden, enten ned på gulvet eller på et bord. Sørg for, at skildpaddens hoved og hals, er helt strukket ud. Nu trækker du i skildpaddens forben, i et roligt tempo ind og ud. Sørg for, at benene bliver strakt helt ud, hver gang du trækker i skildpaddens ben. Fortsæt med det, indtil det sidste vand er kommet ud. 
  4. Vi vil ikke give skildpadden mund til mund, her hos os. Men, vi ville forsøge, med en slange, et sugerør kan også bruges, til forsigtige at puste luft, ned i skildpaddens lunger (se foto op til højre). Men, pas på, hvis du puster for meget, så kan du skade skildpaddens lunger. 
  5. Kommer skildpadden til live igen, vil det ske ganske langsomt (Husk, det er et krybdyr). Vi vil nu lægge skildpadden over i vores tørdok - det er en varmekasse uden vand, med en varmelampe og temperatur på 35-40 grader - foto nedenfor)-, og varmepære op i kassen - i det her tilfælde er en pap/plastikkasse med en varmepære over udmærket. Her skal skildpadden have ro, de næste timer. Husk at skildpadden skal have vand efter nogle timer. 
  6. Så snart skildpadden begynder at kravle rundt, kan du sætte skildpadden tilbage i akvariet eller havedam.

Vi har her hos Sumpskildpadder reddet sumpskildpadder der har lagt i meget lang tid, på bunden af et akvarium.

Er du i tvivl om skildpadden er død? 

Skildpadden hænger helt slap og livløs. Her forsøger vi, at redden en druknet skildpadde. Ved, at lade skildpaddens hoved, hænge ned, mod gulvet. Så vand, kan løbe ud af skildpadden. - Vi forsøger, med to fingre at klemmer let om skildpaddens hals og derved trække vand ned mod hovedet og ud af gabet på skildpadden. Det gøre vi flere gange, indtil der ikke kommer mere vand ud. Nu kan man forsøget at stoppe her eller prøve med med forsigtig kunstig åndedræt, gennem et sugerør.
Denne skildpadde blev reddet, selv om det så håbløst ud.

Akut hjælp til en fundet sumpskildpadde og moskusskildpadde.

Akut opbevaring af en sumpskildpadde.

Denne side er opdateret d.23. okt 2021

Landskildpadder akuthjælp, se længere nede på siden ⬇

"Hvordan redder jeg og holder en pludselig modtaget/fundet vandlevende skildpadde?"

Find en stor balje, murebalje eller noget du kan have lidt vand i. Læg gerne et par muresten, en flise, ned i baljen og fyld vand i, så skildpadden stadigvæk kan kravle op på en tør plads.

Om sommeren, kan du stille baljen et sted, hvor skildpadden ikke står i direkte sollys. Skildpadden skal hele tiden kunne komme ind i skyggen.

Raske skildpadder kan normalt godt klare sig uden foder i 14 dage. Du kan evt. give skildpadden regnorm, snegle, en udvandet reje en gang hver anden dag indtil skildpadden kan afleveres. 

Ps. rejer er ikke et permanent godt foder til sumpskildpadder. Vi nævner kun rejer her, fordi mange har rejer i deres fryser og det er derfor let lige at give en reje til en sumpskildpadde der trænger til hjælp.

Du skal være opmærksom på, at de invasive skildpaddearter/Guløret-, og rødøret terrapiner ikke komme videre til private. Mere om Lov (Jura) Forbud

Når der er ro på og skildpadden og skildpadden er blevet indlogeret, kan du forøge at finde hjælp til skildpadden: Kontakt os

Transport af en skildpadde - Se mere længere nede på siden.

Akuthjælp til landskildpadder

"Hvordan redder jeg og holder en pludselig modtaget/fundet landskildpadde?"

Landsskildpadder kan indendørs gå i en stor balje, papkasse, badekar gerne med aviser i bunden. Udendørs kan man evt. benytte en palleramme, den kan stilles ud på græsset. I de løsninger kan skildpadden udmærket gå i nogle dage. 

Stiller du skildpaddens kasse, palleramme udendørs og i solen, så skal du sørge for at skildpadden hele tiden kan komme i skygge og finde læ for vejret.

Husk at stille en skål vand frem til skildpadden. Skildpadden kan udmærket klare sig uden foder i en uge. Hvis du vil give skildpadden lidt foder, kan du evt. plukke mælkebøtteplanter, skvalderkål og græs, hvilket er dyrets normale foder. Har du et salathoved liggende, vil skildpadden normalt også gerne spise af det.

Når der er ro på og skildpadden og skildpadden er blevet indlogeret, kan du forøge at finde hjælp til skildpadden: Kontakt os

Transport af en skildpadde - Se mere iængere nede på siden.

Når akut situationen er overstået- Hvad så?

Vores helbredsråd til skildpadder, hører ind under husråd.

Fundet skildpadde: Har du fundet en sumpskildpadde eller en  landskildpadde. Hvilke muligheder har du nu? Kontakt os 

Syg skildpadde: Henvend dig hos en krydbyrkyndig dyrlæge. Det er på din egen regning.

Syg skildpadde? Hvad kan du måske selv gøre ved en syg skildpadde: Sygdom

Skildpadder i naturen! Lad være med at sætte din skildpadde ud i naturen. 

Skildpaddens fjender i den danske natur!

Skildpadder ødelægger naturen

Alternativ hjælp - Hvem modtager terapiner/invasive skildpadde?

Guløret terrapin er i dag en invasiv skildpaddeart.

Der er nogle steder i Danmark, hvor du kan aflevere din skildpadde gratis.

  • Aflevering hos zoo. Dem med en håndteringsaftale af invasive dyr, fra Miljøstyrelsen - Findes HER - De fleste skildpadder vil normalt blive aflivet!? 
  • Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit lokale politi - Ring114. Bemærk, de forskellige politistationer, har ikke altid den samme praksis. Aflivning er det normale. 
  • Alternativt, kan være aflivning af din skildpadde, hos dyrlægen. Normalpris for det kr.600/1000 + kremeringsudgifter kr.300/500.
  • Skildpadde-hoarder Pas på, hvem du afleverer din skildpadde til! Overlever skildpadden her?

Aflever aldrig din skildpadde et sted, hvor du ikke må se skildpaddens anlæg først.

De steder der nævnes ovenfor, får ikke herfra en automatisk anbefaling fra Skildpadder ABC - De er kun en orientering til dig. - Hjælp, der måske dækker dit behov.  

Transport af skildpadder

Skildpadden "Demo" led ikke overlast, under modelarbejdet.

Når vi transporterer en sumpskildpadde, så skal vi sikre os, at skildpadden ikke kan flygte ud i naturen. Vi benytter altid plastikkasser, med låg og snaplukker, til transport af skildpadder.  

Lad være med at transportere dine sumpskildpadder i vand, det bliver de kun mere stressede over, når de plasker frem og tilbage i baljen. 

Den viste kasse kommer der rigeligt med luft ind i, uden du behøver at bore huller i låget. Kommer der huller i låget, vil der komme lys ned til skildpadden, dyret vil blive urolig under transporten og bruge alt for meget energi på, at komme ud af boksen. Er der mørkt omkring skildpadden, så falder skildpadden normalt hurtigt til ro. 

Læg eventuelt nogle aviser, ned i bunden, skildpadden vil tit tømme sig under transporten. 

Tager transporten kun nogle få timer, så behøver skildpadden ingen vand. 

Transporter vi skildpadder i 4-5 timer, så får de vand, i deres kasse, på halvvejen. Her ligger de nogle minutter, inden vi tømmer kassen igen og kører videre. 

Hvis det er muligt undervejs, så stil skildpadden et mørkt og tempereret sted (selvfølgelig ikke i et koldt bagagerum om vinteren). Læg ikke en varmekilde ned/omkring kassen. Skildpaddens stofskifte vil bare stige og gøre skildpadden mere urolig.   

Mangler du en plastikkasse, så kan der benyttes en skotøjsæske eller en almindelig papkasse, eventuelt læg en avis i bunden, der kan suge vand og urin.  

Du skal være opmærksom på, at din skildpadde måske vil forsøge at bryde ud, af en papkasse, så tape kassen ind eller bind en snor rundt om kassen. 

Er de få ting overholdt, så skal sumpskildpadden nok komme hel og flot frem. Vi har haft besøgende der under køreturen, pludselig havde en sumpskildpadde inde under speederen, imens de kørte. 

Landskildpadder transporteres bedst, mørkt og tørt.

God tur