Akuthjælp til sumpskildpadder

Akut opbevaring af en sumpskildpadde.

Denne side er opdateret d.15. dec. 2020

Landskildpadder akuthjælp, se længere nede på siden ⬇

Find en stor balje, murebalje eller noget du kan have lidt vand i. Læg gerne et par muresten, en flise, ned i baljen og fyld vand i, så skildpadden stadigvæk kan kravle op på en tør plads.

Om sommeren, kan du stille baljen et sted, hvor skildpadden ikke står i direkte sollys. Skildpadden skal hele tiden kunne komme ind i skyggen.

Raske skildpadder kan normalt godt klare sig uden foder i 14 dage. Du kan evt. give skildpadden regnorm, snegle, en udvandet reje en gang hver anden dag indtil skildpadden kan afleveres. 

Ps. rejer er ikke et permanent godt foder til sumpskildpadder. Vi nævner kun rejer her, fordi mange har rejer i deres fryser og det er derfor let lige at give en reje til en sumpskildpadde der trænger til hjælp.

Du skal være opmærksom på, at de invasive skildpaddearter/Guløret-, og rødøret terrapiner ikke komme videre til private. Mere om Lov (Jura) Forbud

Hvor kan jeg komme gratis af med min terrapin/invasive skildpadde

Skildpadder ABC - Der får vi det gode skildpaddeliv!

Der er mange steder i Danmark, hvor du kan aflevere din skildpadde gratis.

  • Aflevering hos zoo. Dem med en håndteringsaftale af invasive dyr, fra Miljøstyrelsen, findes HER*. De vil normalt alle aflive din skildpadde! Miljøstyrelsen giver dig ingen garanti for god pasning! Det er helt dit eget ansvar.
  • Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit Politi. - Ring 114 - Bemærk, de forskellige politistationer, har ikke altid den samme praksis. Aflivning er det normale. 
  • Alternativt, kan være aflivning af din skildpadde, hos dyrlægen. Normalpris for det kr.600/1000 + kremeringsudgifter kr.300/500.
  • Skildpadde-hoarder. Overlever skildpadden her?

*Miljøstyrelsen skifter tit deres sider, derfor kan linket være ubrugeligt? Vi forsøger at følge med.

De steder der nævnes ovenfor, får ikke her en automatisk anbefaling fra Skildpadder ABC - De er en orientering til dig. - Hjælp, der måske dækker dit behov.  


 

 Exklusiv pasning

Skildpadder ABC i Esbjerg - Vi har exklusiv pasning - Hvor vi kan modtage enkelte dyr, hvert år. 

Fundet og syge skildpadder - Ødelæg ikke naturen med din skildpadde

Vores helbredsråd til skildpadder, hører ind under husråd.

Fundet skildpadde: Har du fundet en sumpskildpadde eller en  landskildpadde. Hvad gør du indtil skildpadden kan afleveres? - Se nedenfor

Syg skildpadde: Er din skildpadde blevet syg - druknet 

Skildpadder i naturen! Lad være med at sætte din kæleskildpadde ud i naturen. 

Skildpaddens fjender i den danske natur!

Skildpadder ødelægger naturen

Akuthjælp til landskildpadder

Landsskildpadder kan indendørs gå i en stor balje, papkasse, badekar gerne med aviser i bunden. Udendørs kan man evt. benytte en palleramme, den kan stilles ud på græsset. I de løsninger kan skildpadden udmærket gå i nogle dage. 

Stiller du skildpaddens kasse, palleramme udendørs og i solen, så skal du sørge for at skildpadden hele tiden kan komme i skygge og finde læ for vejret.

Husk at stille en skål vand frem til skildpadden. Skildpadden kan udmærket klare sig uden foder i en uge. Hvis du vil give skildpadden lidt foder, kan du evt. plukke mælkebøtteplanter, skvalderkål og græs, hvilket er dyrets normale foder. Har du et salathoved liggende, vil skildpadden normalt også gerne spise af det.

Transport af skildpadder

Skildpadden "Demo" led ikke overlast, under modelarbejdet.

Når vi transporterer en sumpskildpadde, så skal vi sikre os, at skildpadden ikke kan flygte ud i naturen. Vi benytter altid plastikkasser, med låg og snaplukker, til transport af skildpadder.  

Lad være med at transportere dine sumpskildpadder i vand, det bliver de kun mere stressede over, når de plasker frem og tilbage i baljen. 

Den viste kasse kommer der rigeligt med luft ind i, uden du behøver at bore huller i låget. Kommer der huller i låget, vil der komme lys ned til skildpadden, dyret vil blive urolig under transporten og bruge alt for meget energi på, at komme ud af boksen. Er der mørkt omkring skildpadden, så falder skildpadden normalt hurtigt til ro. 

Læg eventuelt nogle aviser, ned i bunden, skildpadden vil tit tømme sig under transporten. 

Tager transporten kun nogle få timer, så behøver skildpadden ingen vand. 

Transporter vi skildpadder i 4-5 timer, så får de vand, i deres kasse, på halvvejen. Her ligger de nogle minutter, inden vi tømmer kassen igen og kører videre. 

Hvis det er muligt undervejs, så stil skildpadden et mørkt og tempereret sted (selvfølgelig ikke i et koldt bagagerum om vinteren). Læg ikke en varmekilde ned/omkring kassen. Skildpaddens stofskifte vil bare stige og gøre skildpadden mere urolig.   

Mangler du en plastikkasse, så kan der benyttes en skotøjsæske eller en almindelig papkasse, eventuelt læg en avis i bunden, der kan suge vand og urin.  

Du skal være opmærksom på, at din skildpadde måske vil forsøge at bryde ud, af en papkasse, så tape kassen ind eller bind en snor rundt om kassen. 

Er de få ting overholdt, så skal sumpskildpadden nok komme hel og flot frem. Vi har haft besøgende der under køreturen, pludselig havde en sumpskildpadde inde under speederen, imens de kørte. 

Landskildpadder transporteres bedst, mørkt og tørt.

God tur