Sumpskildpadden der ikke ville dø!

Denne side er opdateret d.3. juli 2019

"Rødtop" en 23 år gammel rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans)

Vi modtog “Rødtop” d. 5. September 2013! 
Dyret var meget svag og dvask og ville heller ikke spise. Skildpadden havde ikke fået UVB-lys og ingen varme. Hun lå kun oppe på land og ville ikke flytte sig. En håbløs sag, skulle man synes, uden hjælp vil skildpadden dø! Men vi gik i gang, med det lange seje træk med, at bringe skildpadden tilbage til livet.

Rødtop blev straks sat ned i sit eget akvarium, med rent vand, selvfølgelig fik hun også straks adgang til UVB-lys og varme.

Den 5. okt. kom der fortsat ufordøjede klumper, af gammelt “foder”, ud af skildpaddens tarmsystem. I dag kom skildpadden af med, noget “grisehjerte, blodåre lignende"? Vi kunne ikke se, hvad det var? Det havde i hvert fald sat sig fast, som en prop, i skildpaddens tarmsystem. Her havde det siddet fast, i over en måned, hos os. Hvor længe inden skildpadden havde haft tarmen stoppet til, det ved vi ikke? Nogle dage tidligere havde Rødtop afføring, hvor det var en stor og hård klump grus + kork sttykke, der kom ud. Efter Rødtop havde fået tømt sin tarm, for grus, kork og "foder"? Er hun blevet meget mere livlig, hun begyndte nu at svømme rundt og kravle op på land og sole sig.

I hele den her lange perioden, havde skildpadden ikke selv taget føde til sig. Hun drak vand, det kunne vi se. Det var først efter, at skildpadden havde tømt sig, at vi begyndte at sondefodre Rødtop, meget forsigtigt. Hun ville stadigvæk ikke spise selv. 
Derfor var vi nød til, at give skildpadden det foder hun havde behov for, med en slange, direkte ned i dyrets mavesæk (begynd ikke selv på det her, uden forudgående instruktioner af dyrlægen eller en erfaren skildpaddeejer.)
Vi forsøgte selvfølgeligt samtidigt, med stor tålmodighed, at give skildpadden et mere fast foder.

Det var ikke altid lige let, at få "Rødtop" til at sluge slangen, så hun kunne blive fodret.
Så sagde vi til hende "du bliver sendt på katte-internat, hvis du ikke begynder, at spise selv", så slugte hun straks slangen og fik så sit flydende foder. 
Fodret bestod af foderpiller, sammen med ekstra kalk, mineraler og vitaminer, det hele knuses i en morter og blandes op med lidt vand.

Den 12. oktober var en glædens dag, hos Sumpskildpadder.
"Rødtop" spiste selv for første gang! Hun kan slet ikke få mad nok. Endelig er hun blevet frisk.

Den 8. november blev det hele lidt for kedeligt for Rødtop, hun kravlede ud af sit akvarium. Hun blev nu sat sammen med et par andre skildpadder. Hvilket hun befandt sig godt med.

I foråret 2014 blev "Rødtop" adopteret, til et nyt godt hjem, hvor hun nu svømmer rundt, blandt andre terrapiner, i en stor og hyggelig havedam, hvor der er det nødvendige hegn rundt om.

Tålmodighed og hård arbejde, hjalp Rødtop tilbage til det gode skildpadde liv. Skildpaddens skjold havde allerede ændret sig meget, til det bedre, på de måneder.

Ønsker du at hjælpe arbejdet, kan du blive medlem af Sumpskildpadder eller handle på vores SkildpaddeShop.dk