Landskildpadder - Hjælper vi til det gode skildpaddeliv

Ukrudtsplanter, er det bedste foder til dine europæiske landskildpadder.

Denne side er opdateret d.7. feb. 2020

Fodret der vises her på siden kan du finde i vores SkildpaddeShop.dk Vi har det meste til alle skildpaddearter.

Her hos Sumpskildpadder hjælper og modtager vi også landskildpadder. Vi arbejder altid for at finde gode hjem, til din skildpadde.

Se nogle af vores mange skildpaddeanlæg

Vi modtager alle landskildpadder uanset art og størrelse:

 • fra private
 • fra dødsboer
 • der er fundet i naturen
 • der er afleveret hos dyreinternater
 • fra politi, foged, myndigheder

Der betales ikke for dyrene. 

Vi hjælper alle slags landskildpadder til det gode skildpaddeliv. 

Er du klar over, at vi skal hjælpe dig med din skildpadde, skildpadden er måske blevet for stor, at håndterer.

Hvordan sikrer jeg mit udendørs skildpaddeanlæg, så skildpadder ikke løber vøk? Flugtsikre dit anlæg

Kontakt Sumpskildpadder

Europæiske landskildpadder

Græske landskildpadder (Testudo hermanni)

- Græsk landskildpadde (Testudo hermanni)

- Maurisk landskildpadde (Testudo graeca)

- Russisk landskildpadde (Testudo horsfieldii)

- Bredrandet landskildpadde (Testudo marginata)

- Dalmatinsk landskildpadde (Testudo hermanni hercegovinensis)

- Dværgform af bredrandet landskildpadde (Testudo marginata weissingerii, mv.)

Læs meget mere om ovenstående landskildpaddearter: Marginata.dk 

UVB-lys: Græske landskildpadder og andre europæiske landskildpadder, benytter 5,0 UVB pærer. Vi har dem på SkildpaddeShop.dk 

Bad og vand

Landskildpadder bader frivilligt. Du må ikke tvinge dyret i bad.

Selvfølgelig skal landskildpadden ikke tvinges i bad! Det er en skrøne, at tro, at landskildpadden skal i bad, denne skrøne efterleves af både dyrehandlere, og nogle dyrlæger og desværre tusindvis af andre, der ikke sætter sig ordentlig ind i pasning, af deres skildpadde.

Skildpadden skal have adgang til vand også gerne til en så stor skål, med vand, så skildpadden selv kan tage et bad, hvis dyret vil. Med, et bad, skal skildpadden tage helt frivilligt. Ingen mennesker skal begynde, at tvinge en skildpadde i bad. 

Der er ret logisk, hvis man tænker sig lidt om, du skal ikke bade din landskildpadde. Tænk på, hvordan lever landskildpadden ude i naturen? Kommer der nogle forbi og bader landskildpadden ude i naturen? Nej, vel. 

Skildpadden kan selvfølgelig være blevet så møj beskidt, at et bad, er på sin plads.

Læs mere om skildpadens behov for vand: bad og vand

Leopardskildpadden (Geochelone pardalis), lever naturligt i Afrika. Leopardskildpadden vil have en skjoldlængde på 25-45 cm. Det er derfor nødvendigt, at man tænker sig godt om, inden man anskaffer sig en leopardskildpadde. Andre underarter af Leopardskildpadden, fra Somalia og Ethiopien kan blive temmelig store, helt op til 75 cm i skjoldlængde.

Bliver landskildpadder ensomme?

Russisk og græsk landskildpadde.

Landskildpadder kan udvise det vi vil kalde "depression", af en partner/mage. Vi har adskillige tilbagemeldinger om landskildpadder der har mistet en livslang følgesvend, hvor den ene landskildpadde pludselig dør, flere har observeret at den tilbageværende skildpadde, måske er holdt op med at spise eller måske hænger med næbet, i et hjørne af anlægget. 

Vi hænger gerne et spejl op, til landskildpadder der går alene.

Vi begynder først at sætte landskildpadder sammen efter de har afsluttet deres karantæne, der varer mellem 1. mdr. til 3. mdr. Længden afhænger af om skildpadden har levet alene eller skildpadden har gået sammen med andre landskildpadder.

Den ensomme skildpadde finder tit "trøst" ved et spejl og lægger sig op ad spejlet. Her bliver den ene skildpadde til to skildpadder.

Billedet viser to perlevenner en russer og en græker, de har hinanden og deres foder, de gider ikke spejlet.

Da vores russiske ven var alene, der ville han slås med os der fodrer ham. Vi gav ham et spejl, så lod han os være og gav i stedet for ham "bag ved" spejlet det glatte lag. Det stod på i nogle minutter, så var der tid til at sole sig og samle kræfter til den næste omgang.

Det endte med at vi satte ham sammen med vores græske landskildpadde han "Frida". Nu er han holdt helt op med at være aggressiv. Russiske hanner er kendt for at være nogle temperamentsfulde skildpadder.

Planter til skildpaddens terrarium

Aloe Vera planter er ikke giftige for skildpadder. Skildpadden kan spise af planten i moderate mængde, for meget, så kan det dog virke som et afføringsmiddel.

Her kan vi anbefale dig at benytte Figenkaktus (Opuntia kaktus), Sukkulenten - (Crassula ovata) "kaldes også pengetræ", Aloe vera planter, Hawaii-blomst (Hibiscus rosa sinensis),. Planterne kan tåle, at stå i et terrarium og er ugiftige for skildpadder.

På grund af sprøjtegifte, skal du huske, at de nye planter, skal overskylles godt og grundigt og planterne skal stå i karantæne, i en måned, inden de stilles ind i et skildpadde terrarium. Du kan ellers ikke være sikker på, at sprøjtegiftene er ude af planten.  


Frugt og grønt, du ikke skal give dine skildpadder

Avocado, tomat, peberfrugt, aubergine, bønneskud, brocolli, blomkål, selleri, chili peber, purløg, citrus frugter, majs, stikkelsbær, løg, ærter, pastinak, granatæbler, kartofler, ribs, rabarber, spinat, svampe, solbær. Kål: Rødkål, Savoykål, hvidkål og spidskål.


Grønt du kan give dine skildpadder 

Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med den pågældende grøntsag.
 
Spise meget: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 

Spise moderat: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.

Spise kun lidt: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, dog skal du ikke give bærrene (ved frøstand) til dine dyr, de er moderat giftige. Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene.  


Til skildpadder der spiser frugt 

Spise kun lidt: Æble. Banan. Brombær. Kirsebær. Druer. Melon. Champion. Nectarin, fersken og aprikos undgå stenen. Pære. Blommer. Jordbær.  

Husk, du kan ikke nøjes med, kun, at give dine skildpadder et slags foder, dyrene skal have afvekslende foder.

Vi har altid flere forskellige slags landskildpadderfoder, på lager.

Eksempel: Pre Alpin Testudo Original er et foder, vi benytter her hos Sumpskildpadder. Om vinteren, er det et glimrende foder, når det er svært, at finde planter, til dyrene udenfor. 

Pre alpin er fra økologisk dyrkning. 

 • Ekstremt porteinfattig og rig på råfiber
 • Fremmer kroppens udrensning
 • Udgør en fodring, der er meget nær landskildpaddernes naturlige fødevalg
 • Sikrer optimal råfiberforsyning og dermed en optimal og sund tarmflora
 • Indeholder ingen korn eller animalske bestanddele
 • Kan gives til fri optagelse
 • Helt fri for kunstige smagsstoffer og konserveringsmidler

Pre Alpin Testudo Original opblødes i vand og serveres med kalk og vitamin oven på.

Vil du vide mere om vores foder til landskildpadder:


Hvis du har mistanke om, at din skildpadde reagerer negativt på et foder, så bør du straks søge veterinær rådgivning.

Spiselige planter for landskildpadder

Taraxacum officinale - Almindelig mælkebøtte

Gå til de spiselige planter HER

Få mere foder information, fra Tortoise Table

Landskildpadder der lægges i dvale i køleskabet

Landskildpadder holdee i dvale

Af Tommy Lønstrup Nielsen.
Ved at lægge skildpadden i køleskabet, i dens vinter dvale, er der flere fordele ved, men, det er ikke alle skildpadder, der skal dvales, på denne måde...
De europæiske skildpadde-arter, disse skildpadder graver sig ned, i naturen, mens temperaturen, er lav og vinteren raser, først til foråret, når jordtemperaturen stiger igen og skildpaddernes indre ur, siger forår, graver de sig frem...

Køleskabet er et næsten perfekt opbevaringssted og mere sikkert end f.eks at overvintre skildpadderne udenfor...
Grunden til at man bruger køleskabet, er fordi temperaturen konstant er 5 grader, betyder, at dyrene kører på vågeblus og ikke fryser ihjel...
En anden ting, som, er en god fordel, er, at der i et køleskab, er en konstant høj luftfugtighed, så skildpadderne ikke dehydrerer, men faktisk optager vand, fra deres omgivelser, hvilket de også gør i naturen, fra jorden, sidst men ikke mindst, er der ikke chancer for, at de dør af iltmangel, da køleskabet bliver åbnet flere gange dagligt... 

Nogle underarter, af f.eks maurisk landskildpadde, går dog ikke i hi, på denne måde. Det er derfor vigtigt, at sætte sig ind i artens dvaleforhold, inden man forsøger sig med vinterhi...

---

Landskildpadder der lægges i dvale i køleskabet. Som bundlag i kasserne, kan man benytte kokosfiber, løvfaldsblade, grandnåle, muld eller bark. I naturen graver skildpadderne sig ned i sand, grus og jord, derfor er de materialer helt udmærkede.

Læs meget mere om vinterdvale og andre måder at lægge dine landskildpadder i vinterdvale: www.marginata.dk