Rød- og Gulfodet skovskildpadder

Rødfodet skovskildpadde fotograf T. Rasmussen.

Denne side er opdateret d.19. okt. 2021 

Rødfodet skovskildpadde og Gulfodet skovskildpadde.

Foto. Så er der serveret for de to Rødfodet skovskildpadder.

I dag har de fået lidt æble, hjertesalat, broccoli, tørrede fisk, vindruer uden kerner og en smule gulerod og masser af ukrudtsplanter. Fodret tilføjes et vitamin og kalktilskud fra ReptiVite - Find det på SkildpaddeShop

Bemærk, det er ikke alle landskildpaddearter du kan give frugt.

Siden vil omhandle både:

  • Rødfodet skovskildpadde (Geochelone carbonaria)
  • Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata

De to skildpadde kan være svære at skeldne fra hinanden.

Rødfodet skovskildpadde bliver i gennemsnit 30 cm i skjoldlængde, men kan nå over 40 cm i skjoldlængde.

Gulfodet skovskildpadde bliver i gennemsnit 40 cm i skjoldlængde, det største kendte eksemplar fik en skjoldlængde på over 90 cm.

Skildpaddens skjold er i naturen normalt glat og afrundet, i fangenskab ser vi tit, at skjoldet udvikler Toblerone toppe. Det skyldes forkert fodring og pasningensfejl.

Rødfodet skovskildpadde fodres

I dag er menuen kvalitets-foderpiller fra SkildpaddeShop.dk, ukrudtsplanter og lidt banan.
Frisk frugt, er en naturlig del af denne skildpaddearts foder.

Rødfodet skovskildpadde køn. Plance af Vicente Niclos.

Kønsforskel, er ret let at se på skovskildpadden.

Hannen er generelt lidt større end hunnen.

Hanens hale er lang og muskuløs og ligger normalt til én af siderne, mens hunnens hale er kort og konisk.

Hannen har et bugskjold der er konkav, buer indad, hunnens skjold er helt fladt under bugen. Grunden til den buede bugskjold hos hannerne er, at hannens skjold passer til hunnens rygskjold, ved parring og han ikke så let ryger af. 

UVB-lys og varme er livsnødvendigt

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 50w. Til dyr over et par kilo, benyt evt. en 26 watt og måske en 100 watt halogen varmepære. www.SkildpaddeShop.dk

Indendørs hold af skildpadder: De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. (13 watt) over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Til en Rødfodet der i naturen, lever i det Syd- og mellemamerikanske områder, her benytter vi en 5,0 UVB pære. Denne UVB-pære kan også hedde 6,0 - 100 - Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig.  

UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt kan benyttes til Rødfodet på op til et par kilo, herefter skal vi enten hænge et par 13 watt UVB-pærer op eller gå over til en 26 watt UVB-pære op, der vil kunne lyse ud over et større område.

Bemærk vi benytter en Reptisun UVB-pære 26 watt, der skal hænge højere over skildpadden end en 13 watt UVB-pære, læs indlægsseddel, der medfølger pæren. Tjek altid fabrikantens beskrivelse af pæren, der kan ske ændringer.

Temperaturen på solpladsen, skal være 40-45 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske ørken skildpadder.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Landskildpadder der synes der er for varmt, under varmepæren, vil flytte sig lidt ud i siden af pærens varmestråler. 

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Vi synes ikke glødepære er ikke egnet til Rødfodet skildpadder.

Glødepærer kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Ide til at bygge et anlæg med solplads: Anlægsidéer

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i anlægget som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligger skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd og evnen til at lægge æg og sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk 

Vitaminer, mineraler og kalk

Sammen med det gode foder, er det også vigtigt at du drysser vitaminer, mineraler og kalkpulver ud over skildpaddens foder. Det er vigtigt at der drysses et pænt lag over fodret.

Giver du dine landskildpadder nok mineraler, kalk og vitaminer? Tjek din skildpaddes skjold. Bank forsigtigt på skjoldet med en fingerkno, lyder skjoldet hult, lidt som at slå på en papkasse, så mangler din skildpadde mineraler/kalk. Er du i tvivl, så skal du nok give dine skildpadder mere mineral-, kalk- og vitaminpulver over deres foder. 

Sunde landskildpadder kan du give mineral- og vitaminpulver, hver anden dag. Har du fået nye landskildpadder ind i din samling eller har din skildpadde skjoldproblemer, så drys mineral- og vitaminpulver over skildpaddens foder dagligt. 

Det er især indendørs hold af skildpadder, der hurtigt får mangler af mineraler, kalk og vitaminer. Uden solens stråler eller adgang til UVB-lys og varme, så kan skildpadden ikke optage mineraler, kalk og vitaminer til kroppen.

Skildpadden har behov for kalk, du kan også give dine landskildpadder evt. sepiaskaller og en kalkblok skildpadden selv kan gnave i.

Vi giver vores landskildpadder mineraler, kalk og vitaminer, hver gang vi fodre dyrene med ukrudtsplanter. 

Vi benytter ReptiVite til vores skildpadder

Vores foretrukkende mineral- og vitaminpulver til alle skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Reptivite er udviklet i henhold til den nyeste videnskabelige viden og sikrer den grundlæggende pleje af dine skildpadder.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Skildpadder ABC benytter vi ReptiVite til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte ReptiVite der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at ReptiVite er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med mineral- og vitaminpulveret skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden. Husk også en UVB-pære fungerer højest i et år. Selv om pæren stadigvæk lyser, så afgiver pæren ikke længere nok UVB-stråler. UVB-stråler er nøglen til at din skildpadde kan optage mineraler, kalk og vitaminer.

Udendørs hold af skildpadder, har solens stråler og behøver derfor ikke en solplads, med UVB-lys og varme. 

Geochelone carbonaria Wikemedia.

Nyklækkede skildpaddeunger er ca. 7. cm. lange.

Skovskildpadden har et hårdt skjold og de har udvikle små panserplader på benene. Når skildpadden trækker hovedet ind i skjoldet og sine ben op foran hullet i skjoldet, så der er helt lukket. På den måde har skildpadden et næsten ugennemtrængelig panser, et rovdyr typisk opgiver at trænge gennem, og skildpadden lever endnu en dag.  

Skovskildpadden lever i naturen mest af blade og frugt, de går bestemt ikke af vejen for et ådsel eller mindre dyr, hvis lejligheden byder sig.

Levested

Rød- og orangefodet skovskildpadder levested. Kort fra perspectecolconserv.com

I Sydamerika, hvor skovskildpadden har sit udbredelsesområde, her betragtes skildpadden som en delikat spise. Det betyder at skildpadden er udrydelsestruet i mange områder, hvor skildpadden lever.

  • Rødfodet skovskildpadde (Geochelone carbonaria)
  • Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata)

Rødfodet skovskildpadde (Geochelone carbonaria). Fotograf Erlend Bjørtvedt (CC-BY-SA)

Jordforhold: Fugtig, med jord, blade, flis, bark, døde planter, sten, rødder. Lavvandet bassin max. halv dybde af skildpaddens skjold højde.

Lokal varmeplads, med op til 45 grader.

Skildpadden går ikke i dvale. Men du kan om vinteren sænke rum-temperaturen for skildpadden, så skildpadden får en lavere aktivitet og føler sæsonskifte.

Skildpadden kan holdes udenfor, når der er varmt.

Skildpadden vil være god at have i en gruppe, med to hunner og to hanner.

Arten er beskyttet, rød-liste.

Foder: Skildpadden er omnivorus og spiser både frugt, grønt og kød. Du kan finde meget af skildpaddens foder, i naturen.

Spiselige planter for landskildpadder

Kvalitetsfoder finder du på SkildpaddeShop.dk

Gulfodet skovskildpadde (Chelonoidis denticulata). Fotograf Casey Klebba.