Dammens fisk og skildpadder

Denne side er opdateret d.8. nov. 2019

Har du fisk i din havedam og vil du også gerne have skildpadder i dammen?

Du kan ikke regne med, at skildpadderne vil lade guldfiskene være! Skildpadder er fra naturens side indrettet sådan, at de spiser, når der er noget de kan finde og fange. Om det er fisk eller ællinger, det gør ingen forskel for skildpadden. 

Når det er sagt, så har mange skildpadder, der svømmer sammen med deres fisk. Vi har mange der fortæller os, at deres fisk og skildpadder lever fint sammen, i deres havedam. Vi har andre der fortæller det modsatte, at deres skildpadder har tømt deres havedam for guldfisk. Derfor, skal du regne med, at skildpadderne kan finde på at bide i finnerne på dine større fisk og fjerne mindre guldfisk, koi fisk og stør fra dammen. 

De større fisk vil skildpadderne normalt ikke gå i lag med, medmindre fisken er syg og viser tydelige svaghedstegn. Ligesom skildpadden heller ikke napper andemor, men en ælling i stedet for. Skildpadder er udmærket klar over, hvilke dyr der er lettest at fange, lige som alle andre rovdyr er det.

Skildpadder vil normalt have travlt med, at fange og æde det foder, der er lettest for dem, at komme i nærheden af. Derfor vil dit skildpadde-foder, de nedfaldende og vandlevende insekter, dammens vandplanter og haletudser og frøer normalt stå øverst på skildpaddens spiseseddel. Fisk svømmer hurtigt og er normalt ikke så lette at fange.

Sætter du en ny skildpadde ned i dammen, der aldrig har set en fisk før, her vil skildpadden jage fiskene. Efterhånden vil skildpadden dog falde til ro og få et mere opgivende forhold til det "foder", der hele tiden svømmer væk.

Andre rovdyr vil også forsøge at fange fisk fra dammen. Det gælder katte, fiskehejre, måske kommer der også en måge forbi, de vil normalt have let adgang til en havedam. Store tudser vil tage af fiskeynglen. Så helt slippe for, at der forsvinder fisk fra ens havedam, det kan man nok ikke.

Når alt kommer til alt, kan du så acceptere at skildpadden udviser sin naturlige adfærd og lade skildpadden snuppe en fisk en gang i mellem. Så vil du helt sikkert kunne nyde, at se skildpadder og fisk der lever sammen og giver en spændende og livlig dam, at se og følge gennem sommeren. Skildpadderne vil hurtig lokalisere en død fisk, så dem vil du aldrig længere se ligge og flyde i overfladen. 

Der er undersøgelser der viser, at skildpaddens diæt, i naturen, indeholder mindre end 5 % fisk. Samme undersøgelse viser også at de fleste fisk allerede er døde, på det tidspunkt skildpadden æder fisken. Skildpadden er rigtig gode til, at fjerne døde ådsler fra havedammen, så vi ikke ser de døde fisk, frøer og andre dyr der ligger og flyder rundt i vandoverfladen.

Se vores adoptionsliste af skildpader HER

Har du plads til at adopterer et par sumpskildpadder: Kontakt og find Sumpskildpadder

Enhver dam kan have glæde af et par sumpskildpadder. Du skal bare huske, at dammen skal sikres, så sumpskildpadder ikke ender deres liv, ude i naturen.