Salmonella og andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Latexhandsker er en god sikkerhed, når man rører ved skildpadder. SkildpaddeShop.dk

Denne side er opdateret d.21. nov. 2019

Børn, skildpadder og Salmonella

Her hos Sumpskildpadder, høre vi tit forældre sige.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har de i og for sig ret i. Men, de glemmer tit risikoen for salmonella. Her hos Sumpskildpadder, har vi den holdning, at alle sumpskildpadder har salmonella!

Derfor er mindre børn og sumpskildpadder, ikke en god cocktail.

Glem alt om at få en kæleskildpadde ind i en børnehave, o.l., hvor børnene er under 5 år. Der er en risiko for, at børnene bliver syge. Sumpskildpadder anbefaler det absolut ikke.

Vi har den holdning her hos Sumpskildpadder, at alle skildpadder og deres anlæg er inficeret med salmonella. 

Derfor skal særligt børn under 5 år, gravide og personer med et svagt immunforsvar være ekstra forsigtige med skildpadder og deres anlæg og akvarier. Skildpadder og krybdyr giver for dem en forhøjet risiko for at få en salmonellaforgiftning.

Raske, voksne personer kan også blive smittet med Salmonella-bakterier.

Vi er ikke ude på at ødelægge hobbyen for jer, men, man skal tænke sig om og passe på, salmonella er svært at undgå.

Lad ikke børn kysse en skildpadde. Den sikre vej, til dårlig mave !!!

Hvordan kan du sikre dig mod Salmonella-bakterien?

Hånddesinfektion gel. kan benyttes både før og efter du rører ved dine skildpadder og krybdyr.

Vaks dine hænder, både før og efter du håndterer skildpadder og roder i dyrenes anlæg.

Benyt en bakteriedræbende gel til desinficering af dine hænder. Benyt det både før og efter du rører ved skildpadder. Vi har det altid med, når vi kører ud og hjælper skildpadder.

Benyt også gerne latexhandsker, det er for din egen skyld.

Vi benytter også desinficeringsmiddel, når vi renser foderskål, vaske, bordplader og dyrenes anlæg og meget mere. Se det nedenfor og finde det på vores SkildpaddeShop.dk

Vi forsøger at sikrer os så meget som der er mulighed for. Salmonellaforgiftning er ikke for sjovt.

Hvordan fjerne vi salmonella?

*Sikringen er trukket, når du håndtere skildpadder og deres anlæg, hvis ikke man holder en høj hygiejne!

Vi har fået et spørgsmål. "Vi har købt et hus, hvor der er et drivhus. I drivhuset har der gået skildpadder. Hvordan sikrer vi os nu, så vi ikke blive smittet med Salmonella-bakterien"?

Salmonella trives ved temperaturer på 10-50 °C og kan overleve ophold i køleskab, men dræbes ved opvarmning til 60 °C. fx. ved kortvarig skoldning.

Bakterien kan også dræbes ved saltning, forgæring (fermentering) eller rygning. Hvilke måske ikke er så anvendelige i det her tilfælde.

I kan også grave et lag af jorden væk i drivhuset og udskifte jorden med ren og frisk jord. Det tror jeg for øvrigt mange drivhusejer allerede gør. I kan så skolde sokkel og de andre ting der har været i kontakt med jorden. Vask drivhuset ned med et desinfektionsmiddel.


Raske, voksne personer kan også blive smittet med Salmonella-bakterier 

Vi kender adskillig der er blevet smittet med Salmonella bakterien eller andre ting, de har fået fra skildpadder eller deres anlæg. Nogle af dem har lange sygehusindlæggelser bag sig.

Husk, man skal særligt passe på børn under 5 år, gravide og personer med et svagt immunforsvar være ekstra forsigtige med skildpadder og deres anlæg og akvarier. Skildpadder og krybdyr giver for dem en forhøjet risiko for at få en salmonellaforgiftning.

Vi er ikke ude på at ødelægge hobbyen for jer, men, man skal tænke sig om og passe på, salmonella er svært at undgå.

Vores *sikring mod Salmonella bakterier er latexhandsker, håndvask og rengøring. Heller en gang for meget end en én gang for lidt.

Find desinfektionsmiddel, både til hænder, vask, bordplader og udstyr på vores SkildpaddeShop.dk - Pleje og hygiejne. Se sidens billeder.

  • Hånddesinfektion gel.

  • Desinficeringsmiddel

Sumpskildpadder er ikke for dagpleje og børnehaver !!!

Er det skildpadden i hjemmet, hos dagplejen eller børnehaven, dit barn er blevet syg af?

Hvad skal du passe på med og hvad kan du gøre selv for at undgå Salmonella og andre bakterier?

1. Forvent at alle skildpadder/krybdyr er forurenet med Salmonelle eller andre af de nævnte bakterier, der omtales på denne side.

2. Giv ikke vandlevende skildpadder eller andre krybdyr og padder, som kæledyr i gave. Medmindre de er ønsket, og der er viden bag ønsket.

3. Hvis din familie venter barn, fjern alle skildpadder, krybdyr og padder fra hjemmet, før barnet ankommer.

4. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år gammel, lad ikke personer med et lavt immunforsvar, det kan være ældre, gravide, personer i kemo-behandling, personer med sukkersyge eller HIV/AIDS ramte, håndtere en skildpadde/krybdyr. 

5. Lad ikke skildpadder, reptiler og padder strejfe frit omkring, på gulvet i huset, især ikke i områder, hvor børn kravler rundt og leger. Hvor man tilbereder fødevarer, det kan være er i køkkenet, på borde, i stuen og på terrassen, hvor mad serveres, er ikke steder for skildpadder at opholde sig.

6. Rengør ikke skildpaddens akvarium i køkkenvasken, hvor du tilbereder mad. Brug klorin eller en anden desinficerende væske, der kan desinficere de områder, hvor du har gjort skildpaddens/krybdyrets akvarium og udstyr rent. Benyt gerne et bestemt plastik kar/balje, der kun benyttes til dyrene og rengøring af deres udstyr.

7. Vask altid hænderne grundigt med sæbe og varmt vand efter du har rørt ved skildpadden, dyrets akvarium og vand eller foder der har været i berøring med dyret og dens anlæg. Det er så let at få Salmonella bakterier i munden, i sine øjne eller i et sår, hvorfra der er let adgang til tarmen og kroppes blodbaner. 
Sørg for, at børn får vasket deres hænder grundigt nok ellers hjælp dem.

8. Overflader som tøj, bordplader, håndtag, gulve og tæpper kan også være forurenet med salmonella, eks. man har spildt vand fra akvariet eller skildpadden er kommet i berøring med det og du bagefter rører de områder med dine hænder. 

9. Vær opmærksom på, at en salmonellainfektion, kan være forårsaget af kontakt med skildpadder, krybdyr og padder i børne zoologiske haver, parker, børnehaver og andre steder.

10. Lad være med at ryge, spise og drikke imens du håndtere skildpadder/krybdyr. Undlad at kysse og dele mad med dine krybdyr.

11. Husk at vaske dine hænder inden du selv rører ved din skildpadde. Vi slæber selv rundt på Salmoella, får krybdyret denne "streng Salmonella i sig, kan den komme retur til dig, med ekstra styrke". Lader du skildpadden bide i genstande du holder ved, så sørg for at de bliver renjgort ordentligt, med varmt vand og sæbe, som minimum.

12. Hold øje med symptomer på salmonellainfektion, såsom diarré, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber og hovedpine. Ring til din læge, hvis du eller din familie har nogle af disse symptomer. Nævn til lægen, at I har krybdyr.

13. Følg ekspertråd vedr. skildpaddens fodring, velfærd og miljø/omgivelser, er dit krybdyr stresset, kan det få dyret til at kaste Salmonella og andre patogener.

14. Spørg din lokale dyrlæge eller krybdyrspecialist efter mere information.

Mere om stress hos skildpadder

Potentiel dødelig: Salmonella kan spredes fra ens tarm og ud i blodbanen og til andre kropsdele og i værste tilfælde føre til døden eller personen kan blive mærket for livet, selvom personen er under intensiv behandling, på et sygehus. Derfor er det vigtigt, at hold en høj hygiejne.


Andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Skildpadder i fangenskab kan desværre overføre en række sygdomme til mennesker. De her nævnte sygdomme, er blevet påvist, at være overført fra skildpadder til mennesker. 

Link til: Salmonella - Botulisme - Campylobacter - Leptospirose - Trikinose

Europæisk artikel: Krybdyr og risikoen for infekektionssygdomme 

  • SalmonellaNIAID

  • Pas på salmonella

  • Det her skal du undgå!

Vask hænder både før og efter du rører ved skildpadder

Hvordan sikrer jeg mig bedst: Den bedste måde at sikre sig mod salmonella bakterien, er, at vaske hænder, både før og efter du håndtere dine skildpadder.

Mange glemmer, at det er uhyggelig let, at slæbe salmonella bakterien med sig, når du med uvaskede hænder, rører ved dørhåndtag med mere. Eksempel, dit barn tager kort tid efter fat i det samme våde dørhåndtag, og putter derefter sine fingre ind i munden. Så kan vi have balladen.

Vi er ikke ude på at ødelægge skildpaddehobbyen, men, det er nødvendigt, at vi tager os af alle facetter af skildpaddehobbyen også de kedelige emner. 

Vask dine hænder - Benyt evt. håndsprit!
Her hos Sumpskildpadder vasker vi altid hænder med vand og sæbe, efterfulgt af håndsprit, både før og efter berøring af skildpadder. 
 
Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonelle kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 
 
Du kan også benytte håndsprit, hav en beholder stående ved dine dyr, så er det let at spritte dine hænder af. Findes på SkildpaddeShop.dk

Vi er klar godt over, at nogle mennesker mener de aldrig bliver syge, men, det er nu engang vores job, at oplyse om risikoen ved hold af skildpadder. Tænk nu og vær ærlig, har du ikke haft ondt i maven, har dit barn? Kan det have været salmonella bakterien, du er blevet påvirket af? De allerfleste søger ikke læge, fordi man har et par dage med lidt ondt i maven, diarré, hovedpine og måske opkast. En salmonellaforgiftning kan desværre udarte sig meget værer!

Bliver du ramt af salmonella, vil du formentlig opleve diarré, mavesmerter, feber og hovedpine. Du vil måske også få kvalme og kaste op. Bakterien kan blive hængene i kroppen i alt fra nogle dage til flere uger. Det afhænger af den type, du er ramt af. 

Hvis du har mistanke om, at du er smittet, kan du tænke tilbage på de seneste par døgn. Typisk går der 12-48 timer, fra man bliver forgiftet, til man bliver syg. 

Behandling. Hvis du oplever mange symptomer eller har været syg mere end nogle dage, bør du søge læge.


Del nu de her oplysninger, så andre også ved besked. Børn er en værdifuld gave, vi alle må værne om. 

Læs mere om salmonella risikoen ved krybdyr hold.
I denne amerikanske artikel: Kæleskildpadder er søde, men en tikkende salmonella bombe!

Vi tager det lige en gang til - Vask hænder

Husk, du skal en tur forbi håndvaske, inden du rører ved skildpadder og krybdyr, det er lige så vigtigt som efter du har rørt ved din skildpadde. Du kan tidligere have rørt ved et eller andet og derved selv være bærer af salmonella bakterien. Det er ikke sikkert, at du vil blive syg af det. Men du kan bringe bakterien videre og på den måde inficeret dine dyr, med salmonella. Så har vi balladen. Der vil nu være risiko for, at alle der rører ved dyrene, deres vand og omgivelser, får salmonellabakterien retur, i en forstærket udgave, som vi mennesker ikke har godt af (bliver lidt for teknisk, at forklare)!!!
 
Håndterer du en skildpadde, så vil du ikke automatisk blive syg af en salmonellaforgiftning. 
 
Både før og efter du har håndteret en af dine skildpadder eller rengjort dyrenes levesteder, er det altid nødvendigt at vaske hænder. Du kan nemlig selv risikere, at overføre salmonellabakteria, til dine skildpadder. De kan så give salmonellabakterien retur til dig, i en forstærket form og du bliver syg af den. Derfor er det lige så vigtigt, at du vasker dine hænder, inden du rører ved dine skildpadder. Skildpadder tager normalt ingen skade af salmonellabakterien.
 
Der findes mange forskellige salmonellabakterier, over 2400 arter/typer.
 
USA.
I flere stater, i USA, har man en lov, der forbyder, at man må handle skildpadder under 4 inch/ca. 10 cm. 
Hvorfor? Fordi man har fundet ud af, at mange småbørn puttede de små skildpadder (under 10 cm) i munden. 
Loven har hjulpet på salmonella smittede, blandt børn. I hele USA er det vurderet at 100.000 børn årligt, nu er sluppet for at blive syg, af salmonella bakterien.

Må man holde skildpadder, i en restaurant?

Fra www.retsinformation.dk

Nej, det må man ikke. Sumpskildpadder får jævnlig det spørgsmål. 

Vi kan gøre noget ved det, når vi med sikkerhed, har fået det bekræftet, enten med billeddokumentation eller flere personer oplyser os om det.

Når vi er sikre på, at en henvendelse holder. Så vil vi skrive en rapport, sammen med bevismaterialet sender vi det ind til Fødevarestyrelsen.

Mad og skildpadder hører ikke sammen, blandt andet på grund af hygiene, risiko for salmonella m.v.

Du er meget velkommen til, at kontakte os: Kontakt info.

Kære forældre og bedsteforældre

Til børn, er plastik ninja skildpadde, det rigtige valg

Vi beder dig om at redde en skildpaddes liv.

På Netflix, DVD og andre steder kan børn nyde at se Teenage Mutant Ninja Turtles film. De er sjove og god underholdning.

Vi skriver det her for at bede om jeres hjælp. Siden den første film blev udgivet i 1990‘erne, er tusindvis af levende skildpadder blevet solgt, det er mest guløret terrapiner (de er nu forbudt, men der mangeler ikke skildpadder i handlen), de kan købes for kr.100-200, helt ned til kr.20-25!, er skildpadderne solgt for, af nogle meget ubetænksomme dyrehandlere, fordi børn har set skildpadde ninja film. Resultatet? Mange, hvis ikke de fleste skildpadder, er blevet dumpet i naturen og endog bevidst dræbt, på grund af uvidenhed og dårlig pasning eller skyllet ud i toilettet.

Desværre er børn ikke klar over, at rigtige skildpadder, hverken kan flyve, udføre stunts eller har nogle af de andre spændende træk, de fiktive ninja skildpadder, har på film.
Forældre, vil forsøge at behage deres børn, de køber de levende skildpadder, der vantrives i for små akvarier og uden det nødvendige udstyr. Børnene opdager, efter et par uger, at skildpadder er kedelige dyr. Så bliver skildpadderne dumpet ulovligt i den nærmeste sø, dam eller i skraldespand, mange skildpadder bliver skyllet ud i toiletter eller afleveres til overfyldte dyreværnsorganisationer. Det er anslået, at 90 procent af de små skildpadder, der købes i dyrehandlen, de dør. Er det den måde, vi ønsker at behandle vores dyrebare dyreliv?

Skildpadder har eksisteret i over 200 millioner år, og overlevet dinosaur. De fleste af disse skildpadder bliver solgt af dyrehandlere, for profit, uden tanke for god dyrevelfærd. Dyrehandlen kan sige nej, til et salg, hvis de ikke tror på at dyret får det godt, hvor dyret komme hen. Sumpskildpadder mener ikke dyrehandlen skal sælge krybdyr.

Det store problem, er, at skildpadder kan være bære af salmonellabakterien, det kan gøre et barn meget, meget syg. Dødsfald sker. Det er derfor, at de mindre skildpadder under 10 cm., ikke må sælges i USA, siden 1974. Små skildpadder kan let blive puttet ind i et barns mund. Børn har også lyst til at røre det vand, skildpadderne svømmer i og får ikke vasket deres hænder bagefter og kan derved let smitte andre.
Vi anbefaler ikke levende skildpadder til børn, i det hele taget, blandt andet på grund af salmonella risikoen og vi ved, at 9 ud af 10 børn mister interessen, næsten med det samme for den nye skildpadde.

Hvad kan du som forældre gøre for at hjælpe? Køb de små Ninja action figurer og legetøj i stedet for, de levende skildpadder og red derved en skildpaddes liv og måske endda dit barns.

Tak (Fortæl gerne til andre).

Vi er meget glade for skildpadder hos Sumpskildpadder, det vil vi meget gerne blive ved med og tager derfor de forholdsregler der skal til, så vi selv undgår at blive smittet med Salmonella og andre bakterier.

Sumpskildpadder