Læs før du køber din første skildpadde

Sæt altid din sumpskildpadde fra dig på land. Plump aldrig skildpadden ned i vandet - skildpadden kan være midt i en udånding og har derfor ingen luft i kroppen og kan måske derfor ikke ved egen hjælp komme op til overfladen igen.
Alm. moskusskildpadde og i vandet, er det en guløret terrapin.

Velkommen til skildpaddehobbyen. En hobby for dem der virkelig går op i at holde et specielt dyr.

For os, er det en hobby for livet og der er ikke noget dyr vi synes er mere spændende og heller vil holde end skildpadder. 

Når det så er sagt, så er det at holde skildpadder som kæledyr, det dyr, de fleste fortryder de har anskaffet sig. 

Denne side er opdateret d.27. nov. 2021

--

Kom godt i gang

Vi tager tingene fra en ende af og fortæller og beskriver om, hvad du skal være opmærksom på og andre vigtige emner du skal forholde dig til.

Sumpskildpadder har det bedst under rolige og vante forhold. Sumpskildpadder er ikke glade for at blive taget op og der bliver rodet rundt i deres akvarium, hver dag. Forstyrrer man sin skildpadde i én uendelighed, det vil stresse din skildpadde. Stress afliver mange sumpskildpadder, hvert år! Det er der ikke mange der ved?

Vi fortæller her mere om stress hos skildpadder og hvad der kan udløse stress.

Sumpskildpadden er ikke et dyr man sådan kan sidde med og klø bag øret og nusse under hagen. Det gider skildpadder ikke, de vil typisk tisse på én, hvæse ad én og måske også bide dig i fingeren. Når en sumpskildpadde gør det, så er skildpadden stresset.

Skildpaddehobbyen består i, at man indretter det bedst mulige terrarium/akvarium for sine dyr og iagttager dyrenes levevis.

Går du ind til skildpaddehobbyen med grundviden om sumpskildpadder og deres pasning, den rette indstilling og respekt for, hvordan skildpadder/krybdyrenes verden er, så har du alle muligheder for at få en god hobby. Vi vil gerne sikre dig, at du ikke spiller penge på noget, du i længden ikke ønsker alligevel. Samtidig vil vi gerne passe på skildpadder. 

At holde skildpadder er en hobby, der nok er lidt dyrere at have end du sikkert i første omgang tror - hvis skildpadden skal passes rigtigt?

Fakta: 9 ud 10 personer, der begynder deres skildpaddhobby, de springer fra inden der går ret lang tid. Hvor bliver skildpadden af?

God fornøjelse, med at anskaffe dig viden, her på Skildpadder ABC.


Her på siden vil vi hjælpe dig der går og tænker på, at anskaffes sig en sumpskildpadde. Hvordan du får startet rigtigt, med din sumpskildpadde.

Vi kommer lidt ind på, hvilke udgifter og risici er der forbundet ved at anskaffe sig en sumpskildpadde, hvilken akvariumstørrelse skal der til, hvad med UVB-lys og varme, filterpumpe og andet teknik. Vi vil samtidig henvise dig, til nogle af vores øvrige sider, der går meget mere i dybden med de nævnte emner. Du kan ikke lære det hele, på kort tid, derfor starter vi op med det mest nødvendige, så du kommer godt i gang og din sumpskildpadde får det godt.

Vi hører vi tit, fra forældre.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har I i og for sig også ret i. Men, I glemmer salmonella risikoen. Her hos Sumpskildpadder forventer vi at der findes Salmonellabakterier hos alle vores skildpadder og i dyrenes anlæg!

Læs mere om salmonella Salmonella og andre sygdomme skildpadder kan påføre mennesker. Vi fortæller også lidt mere om Salmonella længere nede på siden.

--

"Mit barn ønsker sig en skildpadde".

Du skal være klar over, at det reelt set er dig som forældre, der skal ønske sig en sumpskildpadde. Børn der får en skildpadde, mister generelt hurtigt interessen, for skildpadden.

Derfor, indret sumpskildpaddens akvarium, inden du henter, din nye sumpskildpadde. Der er ikke noget mere fjollet, end, du står med din skildpadde, i en kasse og ikke har et sted, at gøre af den.

Noget andet, er skildpaddens akvarium, ikke indrettet som det skal, når sumpskildpadden kommer hjem. Vil det så nogensinde blive færdig? Vil du stå og rode, hen over skildpadden, med boremaskine og ledninger, imens du stresser skildpadden mere og mere! Det er ikke en god start at give din sumpskildpadde.

Det er så vigtigt, at din sumpskildpadde passes rigtig, lige fra dag 1. Ellers kan sumpskildpadder lidt ubodelig skade, og aldrig blive rigtig raske igen og til sidst dø. Spørgsmål, er altid velkommen. God fornøjelse.

Vigtig viden: Skildpadder er krybdyr - Derfor skal skildpadder passes helt anderledes end katte, marsvin og kaniner. 

Få succes, med din skildpaddehobby

Vel er denne moskusskildpadde sød, at se på. Men, kan du passe skildpadden, i de næste 50 år?

Det er vigtigt, at komme godt og rigtigt i gang, når du begynder, din skildpaddehobby. Desværre er mange startet forkert op og derved, har de mistet interessen for deres skildpadder. Det kan hurtigt udvikle sig til en katastrofe for en skildpadde at blive glemt, i et hjørne, i stuen eller på et værelse. 

Derfor skal du bruge lidt tid i starten, finde ud af, hvilken skildpaddeart du ønsker dig, hvordan skal denne skildpaddeart passes, fodres og hvordan skal akvariet bygges op og indrettes med solplads, UVB-lys og varme? Det er vigtige ting du er nødt til at sætte dig ind i.

Siden ABC kom godt i gang er vigtig, her fortæller vi dig om, hvad du skal tænke på, når du indretter skildpaddens nye hjem/akvarium.

Er du klar til en sumpskildpadde?

Din hobby skulle nødigt ende sådan! Fra en dansk skildpaddehandler.

Tænk i ro og mag over nedennævnte spørgsmål, svar så ærligt som muligt. 

 1. Er jeg dag efter dag, i mange år, indstillet på at passe godt på en skildpadde (skildpadder kan opnå en høj alder)?
 2. Har jeg plads nok, i enten et akvarium eller i en havedam og kan jeg tilbyde dyrene den plads de kræver?
 3. Er jeg klar til at skaffe den viden, der er helt nødvendigt for, at kunne passe et krybdyr ordentligt.
 4. Er jeg klar til og har jeg råd til at afholde alle udgifter? Ikke kun til foder og andre løbende udgifter, blandt andet til UVB-pærer (skal skiftes hvert år ca.kr.200), varmepærer og de løbende el-udgifter, men også til dyrlægeregninger?
 5. Har jeg venner og familie der vil passe mine dyr, på en ordentlig måde, når jeg rejser på ferie?

Kan du svare ja til de her spørgsmål? Ja, så er du måske parat til at adoptere en skildpadde.

Mange glemmer at tænke seriøst over spørgsmål nr. 4. Her tænker du måske, det klarer jeg hen ad vejen. UVB-pæren går i stykker og den koster kr.200 "den køber jeg, når jeg får løn", tænker du måske. Vil du også klare et akut dyrlægebesøg på samme måde? Så er det måske for sent for din skildpadde? En dyrlægeregning, kan hurtig løbe op i både 1.000 og 2.000 kroner eller mere. Måske kommer der et par regninger, til dyrlægen, lige efter hinanden? 

Hvad er UVB-lys og hvorfor er UVB-lys og varme livsvigtigt for skildpadder?

Det er ikke nok at sige "jeg elske dyr" og så anskaffe sig en skildpadde, man skal også gide bruge tid og penge på de lidt mere kedelige ting, der er ved skildpaddepasning. Ellers risikerer man at plage sine skildpadder, det har aldrig været meningen for dig, vel?

Har du ikke tabt modet? Så kan du roligt læse videre 🙂

Har du tid og råd til at holde en sumpskildpadde?

Husk! Din sumpskildpadde vokser meget. Big Mama demonstrerer. Hun var engang så lille, at to terrapiner boede i denne mini dødsanlæg.

Du skal huske at en sumpskildpadde helst vil passe sig selv. En sumpskildpadde er mest et dyr man observerer og nyder synet af, indretter et godt levested til og hygger sig med det.

Sumpskildpadder vil helst ikke have at de bliver taget op for at blive nusset. Sumpskildpadde betragter vi derfor ikke som et almindeligt kæledyr, kæledyr vil normalt gerne nusses og kløs bag ørerne. Er du klar over det og synes du alligevel det vil være spændende at holde en skildpadde, så er det en pragtfuld hobby.

Nødvendigt udstyr, anlæg og foder. Priser er cirkapriser.

 • Sumpskildpaddens købspris kr. 50 - 1.000.  
 • Akvarium kr.2000-5000 Bemærk, meget vigtigt! Ja, vi ved godt et start akvarium på 50 liter kan købes til ca. kr.500, men, det er spild af penge, at købe sådan et, du skal i løbet af kort tid ud og købe et meget større akvarium. 
 • Bord til akvarium kr.250 - 4.000 
 • 2 stk. lamper/lampe fatninger kr.100-500 Til UVB- og varmepærer.
 • UVB-pære kr.150-250 UVB-pæren skal skiftes mindst én gang om året. Vi udskifter UVB-pæren hvert halve år. Er pæren billigere, så er der med garanti ikke UVB-stråler i præren. Sparer du UVB-pæren væk, så bliver din skildpadde helt sikkert syg.
 • Varmepære kr.50-100 Vi benytter kun halogen spot pærer, de holder længere og er billigere i el-forbrug end glødepærer.
 • Akvarie-armatur/lampe og rør/pærer kr.200-1000 Lampen der hænger over hele anlægget, så du også kan se, hvad sker på bunden af akvariet.
 • Akvariefilter kr.700-3000 Køb det filter du har råd til. Du kan hurtigt købe et for lille filter og dermed har du spilt dine penge. Skildpadder sviner meget.
 • Varmelegme kr.150-250 Holder ca. 3 år. Den er tit ikke nødvendigt. Tjek om temperaturen i vandet ikke er varmt nok. Står akvariet i en stue eller på et værelse er temperaturen normalt 20-22 grader, hvilket passer til de allerfleste vandlevende skildpadder.
 • Solplads kr.300-500 
 • Bundlag kr.100-500
 • Akvarie-dekoration kr.200-2000 Huler, trærødder og andet. Blandt andet Moskusskildpadder skal have mange huler og gemmesteder.
 • Årlig udgift til foder, vitamin- og mineraler: kr. 1.000 - 1.500. Variere efter dyrets størrelse og behov.
 • Årlig udgift til strøm: kr. 1.500 - 2.500. Udgiften til strøm, vokser sammen med skildpadden.
 • Vand og rengøring kr.100-500
 • Dyrlæge. kr.1000-3000 Denne udgifte kommer før eller senere. Måske skal skildpadden afsted flere gange. Skildpadder er krybdyr og bliver ikke bare rask ved at få en pille. Nej, du må ikke sætte din skildpadden ud i naturen, hvis den blive syg. 

Ovenstående udgifter har den normale skildpaddeejer. Dem der giver deres skildpadder det gode liv, i et indendørsanlæg.

Fordele ved at holde skildpadder: Skildpadden løber ikke omkring på gulvet og sviner, du skal ikke gå tur med skildpadden. Skildpadder er mest til at kigge på og de passer helst sig selv, det meste af tiden.

Ulemper ved at holde skildpadder: Skildpadden er ikke et dyr du kan sidde og klø bag ørerne. Skildpadden bryder sig ikke om at blive håndteret, da de bliver urolige og stressede. Skildpadder bider når den bliver bange. Det kræves en større viden, at passe en skildpadde, end at passe en hamster, kanin eller kat. Skildpadder skal bo i et særligt miljø, der er tilpasset til dem, et akvarium, terrarium eller bassin. 

Vedr. akvarium, her vil vi heller at du køber et stort og ordentligt brugt akvarium end et for lille nyt akvarium. Sumpskildpadden skal også have motion for at holde sig rask. Der findes mange tomme akvarier rundt omkring i de danske hjem. Husk først at tjekke akvariet om det er tæt, inden du fylder det helt op med vand i stuen.

En sumpskildpadde, er ikke noget for et barn, medmindre de voksne er med og har gjort sig det helt klar, at de blive nødt til at deltage i pasning og fremskaffe viden om skildpadder. Den voksne skal være klar over, om de tør rører ved skildpadden, når det bliver nødvendigt. At overlade sit barn en sumpskildpadde og tro barnet klarer det hele selv, det er en stor fejl. Når den voksne endelig har sagt ja, til barnets ønske om en sumpskildpadde, så er og bliver det den voksne som har det overordnede ansvar for sumpskilpadden. 

Forældre og børn kan i fællesskab have meget fornøjelse af at holde skildpadder. 

Husk på, "en lille skildpadde, er en kamufleret stor skildpadde". Alle skildpadder ser nuttede ud hos dyrehandleren. Men synes du også skildpadden er nuttet når den måler 20-30-40 cm i skjoldlængde? Har du udvidet dit akvarium, anlæg sammen med skildpadden? Desværre glemmer mange at udvide skildpaddens udstyr, som dyret vokser. Der sker desværre meget tit det at din interesse i skildpadden bliver mindre, som tiden går og skildpadden vokser og kræver mere plads. Det kan din skildpadde ikke være tjent med. Typisk vil din skildpadde dø. Nåh ja, tænker du måske. Men, det er et levende væsen vi har taget ind, gode intentioner er desværre ikke nok. Over 90% af de skildpadder der købes hjem, de ender deres liv under kummerlige forhold, død, glemt eller smidt væk. Nogle skildpadder ender i toilettet, andre i affaldsspanden og mange smides ud i naturen, i misforstået godhed for skildpadden.

Skulle skildpadden overlevet at blive smidt ud i naturen, så er der andre fjender der venter på skildpadden i den danske natur.

Skildpaddens fjender i den danske natur

Skildpadden kræver meget mere pasning og dyrt udstyr, end du regner med!

Glem ikke, at læse om din skildpaddearts pasning og pleje, inden skildpadden købes. Sørg for at have akvarium, solplads med UVB-pære og varmepære klar fra dag 1. (livsvigtigt for alle skildpadder), foder og mineraler og et godt filter skal stå klar til skildpadden, når du bringer dyret hjem.

Vi har tit hørt, folk sige "det er billigt, at have en sumpskildpadde. Man kan have skildpadden i èn af de der små kar, hvor der er en ø med en palme"! Se foto af mini dødsanlæg, med Big Mana. Glas bowler er desværre også populære, vi kalder dem "dødsbowler". Det er det rene dyrplageri, at have sådanne opstillinger. Desværre er der dyrehandlere der sælger den slags skidt.

Husk så lige på, at en dyrehandler lever af at sælge dyr. Forvent ikke, at din dyrehandler kan fortælle dig ret meget brugbart om pasning og plejen af din skildpadde. Det er nu engang helt dit eget ansvar, selv, at søge viden om netop din skildpaddeart. Der er liv på spil.

Du skal heller ikke tro at det skildpaddeanlæg, du ser hos dyrehandleren, er en god måde at holde skildpadder på. Dyrehandleren skal sælge dyr, og plads koster penge, derfor puttes der typisk alt for mange dyr i et akvarium. Dyrene mangler tit også en solplads, med UVB-pærer, hvor skildpadder kan klatre op. Allerede i dyrehandlen, er mange skildpadder derfor på vej ud over kanten, og deres skildpadder burde måske slet ikke sælges? 

Dårlig pasning af skildpadder, det varer meget længe inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og til sidst dør skildpadden, i de fleste tilfælde.

Det er meget vigtigt, at du selv sætter dig ind i, hvad der kræves af viden, tid, penge og udstyr for at holde en sumpskildpadde. Du får generelt intet at vide hos dyrehandleren. Kan du i det hele taget leve op til de livs krav en sumpskildpadde har og vil du.

Sumpskildpadder der kan anbefales. Moskusskildpadden er for os den bedste art, fordi den ikke bliver særlig stor, skjoldlængde bliver 10-12 cm. Men, skildpadden er generelt sur og vil bide. Det er ikke fordi det behøver at være et problem, hvis man bare lader skildpadden være i sit akvarium, hvor dyret har det bedst. Skildpadder egner sig ikke til at man tager dem op sidder med.

De fleste andre sumpskildpadder, kan også være udmærkede skildpadde, at holde. Men de fleste arter bliver meget større,  skjoldlængder på 20-40 cm er ikke unormalt. Her skal du huske på, at et 54 liters akvarium, på 60 x 30 x 30 cm., slet ikke rækker til sådan en skildpadde! Det er desværre tit sådan et akvarium, din dyrehandler vil anbefale dig. Dyrehandleren er jo bange for at miste handlen. Hvilket de tit gør, hvis dyrehandleren skal fortælle dig om alt det rigtige udstyr og hvor dyrt det i virkeligheden er at holde en skildpadde på den rigtigt måde.

Husk på, at alle skildpadder kan og mange vil bide.

Husk! At mange af sumpskildpadderne kan blive over 50 år gamle! Du får skildpadden som barn, af dine forældre, du har det samme dyr, når du selv får børn også når du får dine børnebørn, så sidder du stadigvæk med din skildpadde.

I en dyrehandel, vil en moskusskildpadde koster lidt mere end en andre sumpskildpaddearter, men de par hundrede kroner ekstra er godt givet ud.

Vi ved godt, at nogle forældre siger ”hvis det nu ikke er noget for vores barn, at holde skildpadder, så er det jo kun et par hundrede kroner”. Ja, men, hvad så? Hvad gør du så, hvis du alligevel ikke synes, at det er noget ved at holde skildpadder (det gør desværre 9 ud af 10)? Lukker du så bare skildpadden ud, i den nærmeste sø? Vil du selv forsøge, at aflive dyret? Eller giver du bare skildpadden til naboens barn, så kan den familie, nogle få måneder senere, stå i den samme situation, at de heller ikke har lyst til at holde skildpadden og så igen bare overlader deres skildpadde, til en anden håbefuld gut, selv om man godt ved det sikkert ender i fiasko.

Hvad vi hos Skildpadder ABC synes er vigtigt: Forberedelse, viden og anskaffelse af det rette udstyr og det rigtige størrelse akvarium, det sikrer dig, at du bliver ved med at være glad for din skildpadde. De fleste der starter ud med et startakvarium på 50 liter, de mister interessen for skildpadden. 

Tommelfingerregel; husk din skildpadde vokser. Kan du se din voksne skildpadde leve i et 50 l. akvarium? Kan du ikke det, så er dit akvarium for lille.

Desværre bliver alt for mange sumpskildpadder anskaffet ved en pludselig indskydelse, naboen har en skildpadde de skal af med eller du ser et tilbud hos dyrehandleren. Man får ikke sat sig ind i, hvordan en sumpskildpadde skal passes og hvilket forhold dyret kræver. Her vil næsten 100% blive træt af sin skildpadde, inden der er gået ret lang tid! Vi ved, hvad vi taler om. 

Anskaf dig aldrig en voksen skildpadde fra DBA, Gul & Gratis eller endda fra dyrehandleren, op mod 80% af de skildpadder er ikke raske. Ja, så galt er det desværre fat med de danske kæleskildpadder. 

Læs mere om: Sæt ikke dyr ud i naturen

Alt det skal man huske, at tage stilling til, inden man anskaffer sig en sumpskildpadde. Kan du ikke give sin nye sumpskildpadde et ordentligt hjem og sikre dyret et langt og godt liv, så hold dig fra denne dyreart.

Meget mere viden om sumpskildpadder, finder du ved at klikke rundt på hjemmesiden. Viden kan man ikke få nok af. Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte os.

Spørg, hvis du er i tvivl. Kontaktinfo. til os.

God fornøjelse.

Anskaf dig en rask skildpadde! Hvis du vil have succes, med din nye hobby

Gul- og rødøret terrapiner må hverken købes, sælges eller gives væk. Dyrene må afleveres til Sumpskildpadder.

Køb ikke eller overtag ikke en voksen sumpskildpadde fra en skolekammerat, kusine/fætter, hvis de bare vil af med deres sumpskildpadde. Køb slet ikke en vandlevende skildpadde på Den Blå Avis, Gul & Gratis eller et andet tilsvarende sted. - Køb heller ikke en voksen sumpskildpadde i dyrehandlen. 

Sælger eller dyrets nuværende ejer kan normalt ikke se, om deres skildpadde er syg! Det kan de fleste dyrehandler heller ikke! De fleste af de voksne sumpskildpadder der sælges af private, er af arten Guløret terrapiner, der er forbudte at købe, sælge og give væk. 

Lov imod Gule- og rødøret terrapiner

Pas på med at købe en sumpskildpadde, af en privat, der skal af med sin sumpskildpadde. - Hvorfor skal du holde dig fra de dyr? Vi ved af erfaring, at 60/80% af de skildpadder er ikke raske! Du vil bare risikere at overtage en skildpadde, der potentiel kan koste dig flere tusinde kroner i dyrlægeregninger. Bare det at stå med en syg skildpadde, er så trist. 

Inden du overtager eller bliver påduttet en sumpskildpadde, af din skolekammerat, kusine/fætter, så spørg ind til, hvorfor de ikke længere vil have deres skildpadde? Svarer de ærlig på dit spørgsmål, så indser du måske også at du skal tænke dig lidt mere om, inden du anskaffer dig en skildpaade? Husk, deres skildpadde er ikke dit ansvar.

 1. Find en dygtig skildpaddeeje, der ved, hvad det handler om. Ikke én person, der bare skal af med sine dyr! Pas på skildpaddehoarder
 2. Køb en skildpaddeunge, i en dyrehandel. Køb ikke en voksen sumpskildpadde i dyrehandlen, det er almindeligvis indleveret dyr, fra nogle der ikke vil have deres skildpadde længere. Husk, vi har fortalt dig at 60/80% af de skildpadder, er syge! 

Hvilken sumpskildpadde skal du anskaffe dig. Vi har oprettet en side, hvor vi beskriver sumpskildpadder, der kan være noget for dig. 

Begynder sumpskildpadder 

Salmonella !!! Renlighed er nødvendig i omgangen med dine dyr!

Vask eller afsprit dine hænder! 
Både før og efter, at du har været i berøring, med dine skildpadder. Det er også vigtigt, at vaske sine hænder inden du går i gang med, at håndter dine skildpadder.
 
Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonelle kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 
 
Sumpskildpadder i børnehaver og til børn under 5 år !!! Nej - det er ikke en god cocktail.
 
Glem alt om at få en kæleskildpadde ind, i en børnehave. 
Det er en helt sikker måde, at gøre børnene syge på. 
Herfra Sumpskildpadder, er vi helt sikre på, at forældrene vil vide besked, om denne risiko, hvis deres børn udsættes for krybdyr, i børnehaven.
 
Derfor:
1. Giv ikke vandlevende skildpadder eller andre krybdyr og padder, som kæledyr, til gave.
2. Hvis din familie venter barn, fjern alle skildpadder, krybdyr og padder fra hjemmet, før barnet ankommer.
3. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år gammel, ældre eller personer med svækket immunforsvar.
4. Lad ikke skildpadder, reptiler og padder strejfe frit omkring i huset, især ikke i områder, hvor børn kravler rundt og fødevarer tilberedes.
5. Rengør ikke skildpaddens akvarium i køkkenvasken. Bruge klorin til at desinficere området, hvor du har gjort skildpaddens/krybdyrets akvarium og udstyr rent.
6. Vask altid hænderne grundigt med sæbe og vand efter du har rørt ved skildpadden eller padden, dyrets akvarium eller foder der har været i berøring med dyret levested.
7. Vær opmærksom på, at salmonella infektion kan være forårsaget af kontakt med skildpadder, krybdyr og padder i børne zoologiske haver, parker, børnehaver og andre steder.
8. Hold øje med symptomer på salmonella-infektion, såsom diarré, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber og hovedpine. Ring til din læge, hvis du eller din familie har nogen af disse symptomer.
 
De her oplysninger, får du ikke hos din dyrehandler. Dyrehandlen giver dig ofte ikke tilstrækkelige med oplysninger, om sumpskildpadder og deres pasning. 
 
Del nu de her oplysninger, så andre også ved besked. Børn er en værdifuld gave, vi alle må værne om.

Hvilken sumpskildpadde skal jeg vælge?

Denne Hiroglyf Cooter (ligner Guløret terrapin ovenfor), er meget populær at sælge hos dyrehandlen. Prisen vil være omkring kr.200 Skildpadden bliver over 40 cm. i skjoldlængde + hoved, ben og hale. Sammen med dyret, sælger dyrehandlen, typisk, en 54 liter akvarium til. Dyrehandlen, kan ikke være det bekendt overfor den nye skildpaddeejer, der intet ved.

Vores vurdering er desværre at over 9 ud af 10 fortryder deres anskaffelse af en sumpskildpadde. Derfor vil vi gerne forsøge at redde skildpadder fra et miserabelt liv eller død og redde dig fra at gøre noget uigennemtænkt og ende med dårlig samvittighed. Ved, at fortælle dig de faktuelle ting, du bør vide og tage hensyn til, inden  du anskaffer dig en sumpskildpadde.

Vi anbefaler ikke at du skaffer dig en skildpadde fra en privat der bare vil af med sine skildpadder, tit sker det gennem Blå Avis eller Gul & Gratis eller gennem én af de efterhånden mange netsider, der formidler skildpadder. Mange af de sumpskildpadder, er enten syge eller ulovlige! Sælger kan ikke se, om deres skildpadde er syg! Som nybegynder har man ingen mulighed for at se om en skildpadde er syg.  

Vores anbefaling er, lad være med at købe eller overtage en sumpskildpadde, du ikke ved noget om. Ejeren ved normalt heller ikke noget om deres skildpadder, uanset, hvad de fortæller dig. Desværre, er mange skildpadde hobbyer ødelagt, af, at man får en syg sumpskildpadde bragt hjem, fra en uviden skildpaddeejer. 

Køb i stedet for din nye skildpaddeunge hos en velrenommeret dyrehandler. Har en dyrehandler voksne skildpadder, normalt er det bare Den Blå Avis om igen, de ved for lidt om deres voksne skildpadder.

Husk. Små skildpadder, er kamuflerede voksne!

Billedet, viser hvad der sker med den lille nuttede skildpadde, du har købt. Har du plads til den, når den bliver voksen?

De fleste sumpskildpadder, får en skjoldlængde på mellem 20-40 cm., nogle bliver endda endnu større.
Vi vil helst, at du ikke får dig en sumpskildpadde. De fleste skildpadder dør, fordi de ikke bliver passet rigtigt! Overlever skildpadden endelig, så bliver mange af dyrene sat ud i damme og vandløb, fordi ejeren bliver træt af dyret! Til skade for det naturlige dyreliv! 

Sumpskildpadder er ikke kæledyr! Skildpadder gider ikke, at du sidder med dem. De reagerer med at bide, hvis du klør dem bag øret! Skildpadder kræver meget rengøring ellers begynder akvariet meget hurtigt, at lugte. Det større sumpskildpadden bliver, meget mere sviner skildpadden.

Vi ønsker ikke at chokere dig, med denne tekst, eller ødelægge det sjove ved, at holde disse dyr. Du skal bare være klar over, hvad du går ind til og kan forvente, hvis du anskaffer dig en skildpadde.

Når du har overtaget eller købt en sumpskildpadde, så er skildpadden dit ansvar. Det er derfor dit eget ansvar, at finde og søge mere information om, hvordan skildpadden skal passes rigtigt. Er det et barn, der får en skildpadde, så ER det den voksnes ansvar, at skildpadden får den rette pasning og pleje!

Hvad sker der, når du mister interessen, for din skildpadde? Her sker det desværre tit, at man bare sætter skildpadden ud, i det nærmeste gadekær. Det er ulovligt, at sætte skildpadder ud i naturen

 !!! Guløret og rødøret terrapiner må du ikke købe! Lov imod terrapiner

--

Husk på, at alle sumpskildpadder, hvis de passes ordentlig kan blive gamle. Når du får børnebørn, så vil du stadigvæk have din sumpskildpadde. Nogle arter, bliver over 100 år gamle. 

Det fleste sumpskildpadder, kan blive meget store og hører derfor ikke hjemme i et akvarium. 

Sumpskildpadder i fangenskab, er normalt kønsmoden/voksne dyr, når de er 4-6 år gamle. Det vil sige, at hunner begynder at lægge æg (men kun, hvis skildpadden er passet ordentligt). 

Mere om, hvilken sumpskildpadde skal jeg vælge: Begynder skildpadde 

Start med det rigtige akvarium

De fleste kommer hjem med et 54 liters akvarium og en sumpskildpadde. Det er spild af penge, at købe sådan et akvarium, du skal i løbet af kort tid, købe et meget størrer og dyrer akvarium. De fleste skildpadder, kommer aldrig ud af det første akvarium.

Har du det rigtige akvarium? Her ser du et 54 l. akvarium, det er ikke nogen god start, på et langt skildpaddeliv. I mange tilfælde, kommer sumpskildpadden aldrig videre.


Akvarium størrelse 

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

 • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
 • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
 • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
 • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
 • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby.

Akvarium størrelse?

Når vi ekesmpelvis skriver, at sumpskildpadderne skal have 400 liter vand, at svømme i, så svarer det til et 600 liters akvarium, der er fyldt 2/3 del op med vand. 

Kan solplads/landel bygges ovenpå et 600 liters akvarium, så kan hele akvariet fyldes op med 600 liter vand. Det giver plads til enten større eller flere sumpskildpadder. Det fleste benytter akvarieruderne, som "hegn", så sumpskildpadden ikke kan kravle væk, fra sin land/solplads. Så kan akvariet ikke fyldes helt op, måske kun 2/3 del eller med 400 liter vand.

Hvordan indrettes et akvarium til:


 

Hold ikke sumpskildpadder i hvad som helst!

Drop de tanker om, at få en sumpskildpadde og sætte dyret ned i en plasticskål, med en halv liter vand og en lille palmeø. De her små palmeøer "døds-pool" kan du stadig finde, i dyrehandlen.

Køb heller ikke en glasbowle "døds-bowle" til din nye sumpskildpadde. Selv om du synes en glasbowle, er smart, så er det ikke et hjem, til en sumpskildpadde. Sumpskildpadder kræver mere end en lille, simpel bøtte eller krukke for, at sikre dyret et ordentligt helbred og levetid. 

Sumpskildpadder kan ikke leve uden at kunne bevæge sig, dyrene skal have motion.

UVB-pære og varmepære skal alle skildpadder have adgang til

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Over skildpaddens solplads, skal der hænge både en UVB- og varmepære. Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller terrarielamper. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Er du klar over at over 60% af vores kæleskildpadder er syge, fordi de mangler UVB-lys og varme. De sygdomme kunne være undgået.

Vi benytter selv UVB-pære Reptisun 5,0 - 13 watt til vores skildpadder.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepæren, for de fleste sumpskildpaddearter. Landskildpadder bør have ca. 40 grader.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Vi benytter i dag kun halogen spot varmepærer, de kan tåle vandsprøjt og kan varme solpladsen op i flere tusind tilmer. Her benytter vi Komodo Halogen spot varmepære enten en 35 – 50 eller 100 watt. 35 watt halogen varmepære, vil normalt være tilstrækkelig til de mindre skildpaddehold. 

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har derfor den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold. Har skildpadden derimod ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil ende med at blive syg.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig størrer. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke foregå normalt, så vil din skildpadden ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl eller andre materialer og vil derfor ikke gavne din skildpadde.

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk

Landdel og solplads til dine sumpskildpadder

Vi hænger normalt både UVB pæren og varmepæren op, ved siden af hinanden.

Du skal have plads til en god landdel, gerne to eller en stor landdel, hvor der er plads til både sol og skygge. En landdel, hvor der er varmt og en landdel, hvor skildpadden kan ligge i skygge, hvis det er muligt.

Under de enkelte sumpskildpadde-arter, fortælles der om, hvis din art, har behov for et ekstra stort land eller andet. Her på denne siden, er det en generel gennemgang, af en sumpskildpaddes behov, vedrørende akvarium indretning.

Skildpadder er krybdyr og derfor ektoterme, dvs. at de får kropsvarmen fra deres omgivelser og ikke kan svede. Skildpadden skal derfor selv kunne regulerer sin temperatur - bliver dyret for varm, så hopper den ned i vandet og køler ned - bliver dyret for kold, så kravler dyret på land og bliver varmet op, af varmelampen/solen - vand og sol kan også bare blive for meget, for dyret og den vil bare gerne kunne trække sig hen i skyggen. 
Skildpadden har absolut behov for, at kunne skifte temperatur, i løbet af dagen. Varmen har også stor betydning for dyrets evne til, at fordøje og udnytte det foder, skildpadden æder.

Sørg for, at der ikke er et låg over skildpaddens solplads. Låget, gør, at luftfugtigheden bliver for højt. Skildpadden skal kunne blive helt tør ellers er der stor fare for, at skildpadden får skjold problemer.

Se billederne nedenfor, hvordan du kan oprette gode solpladser, til dine sumpskildpadder.

Du kan benytte forskellige materialer, til en solplads. Det kan være kork, drivtømmer, kunstige flydeøer, byg selv en solplads, af et mindre akvarium, byg et rum, til land, af glas eller akryl, benyt eventuelt akvarie baggrunde f.eks Slimline (se foto) og andre materialer.

Se eksempler på solplads, land og æglægningssted: Idéer til solplads

Benyt fundet træ, sten og drivtømmer til dekoration og solplads

"Dødspool". Hold dig langt væk fra den!

De sælges stadigvæk meget i sydeuropa.

"Dødsbowle" det er NO GO!

Hvis du tænker dig om, ja, ikke! En total misforståelse.

54 liters start akvarium!

Fald ikke for fristelsen. Du vilmiste interessen for hobbyen, med det akvarium

Forskellige små tanke.

Helt ærgelig, hvad tænker man på, hvis de skal være hjem, for en skildpadde.

Du skal glemme alt om en "dødspool"!

Det er og bliver dyremishandling også for de små sumpskildpadder.

Grundregler for pasning af sumpskildpadder

Eksempel, på en akvarium, til moskusskildpadder. Fotograf Jonas.

At passe din sumpskildpadde er relativt nemt, når det grundlæggende er etableret. Drop de tanker med, at få en skildpadde og sætte den i en plasticskål, med vand og en lille ø med palme. Dem har vi allerede talt om ovenfor.

Sumpskildpadder kræver mere end en lille, simpel beholder for at sikre skildpadden en ordentlig sundhed og levetid.

Sumpskildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør, og med UVB belysning og varme, filtrering og god fodring - alt er livsnødvendig og spiller sammen for at skildpaddens sundhed. Springer du over én af delene, er sumpskildpadden på vej ind i en dødsspiral. 

Selv et stort akvarium, der er fyldt helt op til kanten med vand, opfylder ikke alene skildpaddens behov. Sumpskildpadden har brug for et landområde, hvor sumpskildpadden, kan komme ud af vandet og blive helt tør og regulere sin kropstemperatur.

Drop også den ide med, at din skildpadde kan overleve på hotdogs, kattefoder og reje godbidder. Skildpaddens kostvaner, er en højt udviklet videnskab, som vi kun lige er begyndt at åbne op for. Forskellige sumpskildpaddearter har særlige foderbehov, så du må undersøge, hvad din egen sumpskildpadde behøver af føde. Der er mange færdiglavede fodertyper på markedet, men ikke alle har den nødvendige kvalitet. Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at forstå, hvad der kræves, men du behøver at forstå, hvad man skal kigge efter. Det lyder sofistikeret, men det hele er enkel, når du forstår, hvorfor og hvilke ting der ikke bør sættes på skildpaddens menu. 

Lampen på skrivebordet eller vinduet ud til haven, vil ikke opfylde din skildpaddes lys krav. Sumpskildpadder har brug for en særlig UVB belysning, der vil tillade skildpaddens kropsfunktioner at fungerer  hvad den almindelige belysning ikke gør. Er stuetemperatur ok? Gæt igen. Skildpadder er ectothermic, hvad vi normalt vil kaldt "koldblodet/vekselvarme". Det betyder, at de ikke frembringer deres egen kropsvarme.

Eksempel, kropsvarmen skal hæves, hvis sumpskildpadden skal kunne fordøje sin føde.

UVB-lys skal der til, hvis sumpskildpadden skal kunne "hive" mineraler, kalk og vitaminer ud af fodret, til gavn for skildpaddens kropsfunktioner. 

Sumpskildpadder er afhængige af solen for at blive varmet op og vand og skygge til at blive kølet af. Du skal sikre, at deres luft temperatur, solpladsens temperatur og vandets temperatur er inden for de acceptable retningslinjer. Dette vil ikke kun sikre dyrets helbred, men vil give skildpadden en mere naturlig liv i deres levested.

Skildpadder er ikke som hunde og katte - de nyder IKKE at gå ture og blive håndteret. Det er nødvendigt at huske på det, da nogle skildpadde-ejer tillader deres skildpadder at gå rundt på deres gulve, de tager dyret med uden for, på gåture eller de holder dem og bære dem rundt omkring, og nogle tager endda skildpadden med hen til dyrehandleren, lige som de tager deres hund med. Det er ikke noget, din skildpadde vil bryde sig om, det er heller ikke godt for dem. Det medfører en helt unødvendig stress og vil i sidste ende føre til helbredsproblemer. Lad sumpskildpadden blive i sit opholdssted og se den svømme, spise, sole sig og færdes rundt det hjem, som du har givet den. Dyret vil være meget gladere, det samme vil du.

Dine sumpskildpadder skal have adgang til en landdel eller ø. Hvor de kan kravle op og hvile sig. Sumpskildpadden kan ellers blive så udmattet af, at padle rundt i et akvarium, at den til sidst drukner! Unge skildpadder kan indimellem drukne fordi de sidder fast i dekoration, trådalger, planter og andet.

Giver du dine skildpadder for lidt plads, så er der en større risiko for, at dyrene vil bide og slås. Skildpadder skal kunne komme væk fra hinanden. Skildpadder er territoriale krybdyr... de har ikke brug for venner!  

Akvariumindretning til moskusskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder

Akvariumindretning til de større sumpskildpadderarter

Rengøring og filtrering af akvariets vand

Køb det største filter, du har råd til. Køber du et for lille filter, er der meget stor sandsynlighed for, at du bliver træt, af dine skildpadder. Fordi vandet altid vil lugte!

Du tror måske at du kan skifte akvarievandet, som det bliver beskidt, med en spand og frem og tilbage til badeværelset. Glem det! Rent ud sagt, det gider du ikke gøre længere efter anden gang du har gjort det. 

Som en konsekvens af skildpaddernes forurening og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent. Det er bare en træls opgave, hvis man ikke har et godt nok akvariefilter.

En spandfilter er derfor et must at have til et sumpskildpaddeakvarium. Sumpskildpadder sviner meget, dyrene spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i.

På grund af manglende renlighed og mangel på et stort nok filter, så vil et skildpaddeakvarium hurtigt blive fyldt med alger og begynde at lugte, det er der ingen der gider. Starter du ud med et for lille filter eller ingen filter, det er et af de største skildpaddehobby dræber og du bliver led og ked af dit skildpaddeakvarium inden længe. Derfor mangler du penge til et godt nok filter, så vent med at få skildpadder. 

Når du vælger filter, til dit skildpaddeakvarium, så skal du anskaffe dig det største filter, du har råd til. 

Et par sumpskildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Rengøring
Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er, at de fleste sumpskildpadderarter bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde, og derfor kan splitte både foder og andre ting ad, med deres forben. Du vil gøre klogt i, at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter, til rensning af vandet, gerne sammen med et bundfilter. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning, af affaldsstofferne.

Læs mere på skildpadde blog: Hvordan du renser et akvariefilter

Vi hører sommertider, at rent vand ikke er så nødvendig for sumpskildpadder. Får din skildpadde et sår, så skyldes det normalt at vandet er forurenet. Sumpskildpadder får brune pletter af beskidt vand. Brune pletter er begyndelsen på sår og det der er værer.

Du vil heller ikke bryde dig om at lugte og bo i samme rum, hvor dit forurenede akvarium står. Tænk over det, en sumpskildpadde skal leve hele dens liv, i det vand, hvor den tisser, skider, svømmer, spiser og sover i. Så rent vand, er vigtigt. 

Vil du slippe lidt for svineriet, så kan de voksne sumpskildpadder fodres i et plastickar, hvor der er en ret høj vandtemperatur, på omkring 28 grader. Selve fodringen vil svine vandet til, tit vil skildpadden også tisse og komme af med sin afføring, i det vand. Så er det jo let at hælde ud. I praksis er det nok ikke noget man orker i ret lang tid?

Du kan også suge skidtet op af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, så virker den som en støvsuger, til bundlaget i akvariet. Ved hjælp af hævert princippet. Som tragt, kan du eventuelt bruge toppen af en sennep eller ketchup flaske. Tragten kan sættes fast med silikone: Se foto af hjemmelavet hævert

Det vil også være rigtig godt at have en flok pansermaller sammen med dine sumpskildpadder (især sammen med moskusskildpadder), mallerne vil leve udmærket af det foder-, svineri/overskud der er efter skildpadderne har spist. Mallerne vil også hjælpe dig af med skildpaddernes afføring, hvis ikke din skildpadde kommer fisken i forvejen. Så en flok pansermaller er efter vores mening, helt uundværlige at have i et akvarie eller i en terrassedam. Pansermaller er samtidig hyggelige, at se på, når de effektivt rumsterer rundt på bunden, efter foder. Dine skildpadder vil normalt ikke kunne fange raske pansermaller, fisken er alt for hurtige for dem.

Mere om at holde fisk og sumpskildpadder i akvariet sammen.

Hvis skildpaddeskjoldet bliver fyldt med alger og er grumset eller fedtet, så er det normalt et tegn på at vandet ikke er rent. Du kan fjerne alger og skidt af med en blød børste, hvor du skrubbe let på skildpaddens rygskjold. Har du en god landdel, hvor der hænger både en UVB-pære og en varmepære, så vil sumpskildpadden normalt ikke blive fyldt med alger på skjoldet.

De små indvendige filter er ikke gode nok, til at holde et sumpskildpaddeakvarie rent.

Uanset om du har et filter eller ej, så skal du udskifte noget af akvariets vand, en gang imellem. Skift op til 50% af vandet en gang om ugen eller hver 14 dag. Du skal ikke skifte alt vandet, så er der ingen "forurenet" vand, til at føde de gode mikroorganismer, der er i dit filter. Mikroorganismer der holder det organiske filter i gang. Det organske filter, ændre blandt de meget forurenende stoffer, om til noget er er knap så forurendende. Meget kort fortalt. Mere om emnet: 

Få meget mere viden om, hvordan du holder akvariets vand rent: Rent vand er nødvendigt

Du skal vide at sumpskildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte samler på Salmonella-bakterier. Skildpadder inficere bare hele deres akvarium og vandet med Salmonella-bakterier og er derfor meget lette at sprede rundt i hele huset. 

Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, når du har håndteret dyrene eller har været i kontakt med dyrets vand.

Hvor let kan Salmonella-bakterien sprede sig fra akvariet og rundt i lejligheden og derved risikere at påvirke dit og dine børns hebred: Salmonella

Fodring af sumpskildpadder - Meget kort gennemgang

Sump-, snap og blødskjoldsskildpadder er kødædere og meget grådige, hvorfor der er risiko for overfodring. 

Fodringshyppighed.
Anbefalet fodring for sumpskildpadder: De første 6 måneder af skildpaddernes liv, her kan du veksle fodret mellem gode købe foderpiller. Det giver dyrene vitaminer og kalk og alle former for vandindsekter, myggelarver, ferskvandssnegle, lidt kød, såsom regnorme eller ferskvandsfisk en gang dagligt, nok til at de mindsker appetitten, men ikke blive helt stoppet. 

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden salat eller andet grønt. Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvaterrarium, med planter som vandpest, vandhyacinter og liggende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det kan være vanskeligt om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget et enkelt dyr spiser, hvis den, er, én i en flok. Som tommelfingerregel kan man bruge, giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til den halve størrelsen af skildpaddens hoved, hver anden til tredje dag. Det er ca., hvad de kan spise på 15-20 minutter. 

Sørg for, at give din skildpadde et så fast og hel foder, som muligt, ikke "søbefoder", det er foder der er hakket, blendet og skåret helt i stykker til din skildpadde og som den derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Hvad ikke er en god ide, fordi din skildpadde skal bruge og slide sit næb.

Overfodring og føde med et højt proteinindhold, det kan forårsage en hurtig vækst og menes skadeligt for dyrets lever og nyrer. 

Eksempel på en kvalitetsfodersticks til sumpskildpadder, der indeholder vitaminer, mineraler og kalk finder du på denne side: Kvalitetsfoder 

Vi fortæller meget mere her om fodring af sumpskildpadder

Varme til vandet

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Vandets temperatur, adgang til UVB-lys og en varmepære på solpladsen, rent vand og ordentlig foder, til sumpskildpadden, altsammen er vigtig for din skildpaddes overlevelses mulighed.

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Den anbefalede vandtemperatur, kan der læses om, under beskrivelsen af din sumpskildpaddeart. 

Sumpskildpadder er vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadderne har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Du kan også risikere, at give dine skildpadder luftvejsproblemer.

Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegmet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked. 
 
Vi møder sommetider nogle, der tror, at selve varmelegmet, kun bliver 22 grader varmt, hvis varmelegmet er stillet til at vandet i akvariet, skal være 22 grader. Varmelegmet, har en termostat indbygget, der slukker for varmelegmet, når vandets temperatur, har nået den ønskede temperatur. Varmelegmet fungerer ligesom radiatoren, i stuen. En vinterdag, har du stillet radioatoren på eksempelvis 3. og temperaturen, i stuen holder 20 grader. Mærk efter på radiatoren, kan du holde dine hænder på den? Nej, det kan man typisk ikke. På samme måde virker et varmelegme, i sit akvarium, det bliver meget varmt ellers kan det ikke varme alt vandet op, til den ønskede temperatur. 

Kønsbestemmelse af sumpskildpadder

Det er vigtigt, at du kender kønnet på din sumpskildpadder. Især er det vigtigt, hvor der er flere sumpskildpadder, der lever sammen.

Man kan almindeligvis kønsbestemme sumpskildpadder på deres udseende. Hunnens kloak sidder tæt ved haleroden, mens hannens kloak, er rykket længere ud på halen. Halen er både længere og kraftigere hos hannen end hos hunnen.

Hannens klør er ved de fleste arter, længere, end hunnens klør. Hannen bruger sine klør til at holde fat i hunnen med under parringen. Han benytter dem også under sin parringsleg eller dans, overfor hunnen, hvor han vifter med sine klør, omkring næsen på hunnen.

Ved mange af sumpskildpadde hannerne, her er bugskjoldet hvælvet indad (konkav), mens bugskjoldet hos hunnerne er helt fladt. Hannens hvælvede bugskjold er praktisk under parring, hulningen hos hannen, passer mod hunnens buede rygskjold, det gør det også nemmere for hannen at nå, det han nu skal nå, samtidig hjælper det hannen til, at holde balancen oven på hunnen, så han ikke rutcher af.

Hannen har en penis, den kan tit ses ligge inde i halen, ved bunden af haleroden, halen er derfor en del kraftigere der, end hunnens hale er. Hos nogle arter er der andre kønsforskellen, det kan bl.a. være at hunnen er stører end hannen.

Læs meget mere om: Kønsbestemmelse

Aggressive skildpadder

Håndtering og undersøgelsesteknik

Alm. moskusskildpadde der her holdes på den bagerste halvdel af skjoldet. Holdes fingrene bare lidt længer fremme, mod hovedet, så vil skildpadde let kunne bide. Hold godt fast med begge hænder når det er muligt.

Sumpskildpadder er generelt mere bidske end landskildpadder. Det gælder især snap-, og blødskjoldsskildpadder, de har både knivskarpe hornkæber og en betydelig rækkevidde i kraft af deres lange og bevægelige hals. Moskusskildpadder har et overraskende skarpt bid. 
Vandlevende skildpadder, de bevæger sig meget hurtige, når de opholder sig i vand. Så hold godt øje med dem, især, hvis du er uerfaren med, at håndter sumpskildpadder.

Skildpadden holdes bedst ved, at du holder godt fast i skjoldets bagkant. Hold aldrig en skildpadde ud over et klinkegulv eller et andet hårdt gulv, dyrene kan let overraske dig, med deres pludselige bevægelser.

Tilbage til akvariet. Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet. 
Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Skildpadden vil derved risikere ikke, at have nået at tage luft ind og vil synke til bunden som en sten. 
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have det svært ved, at nå overfladen igen.
Er der ikke mulighed for, at skildpadden kan kravle op til overfladen igen, eventuelt på en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for, at din skildpadde vil drukne.
Især kan moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen.


Håndtering. Krybdyr er ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt. 

Børn bør ikke alene håndtere en skildpadde, det vil stresse dyret, og skildpadden kan finde på at bide. Skildpaddeunger bider ikke hårdt, men de voksne er stærke og kan bide hårdt. Moskusskildpadder og lidt større sumpskildpadderarter kan let bide hul i din finger. Hvis det skulle ske, så husk at få en stivkrampe vaccination.
Lad ikke din skildpadde gå rundt nede på gulvet! Den får træk og føler sig utryk.

Generelt er krybdyr ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt. 

Flere sumpskildpaddearter vil bide: Aggressive skildpadder

Hamskifte blandt sumpskildpadder

Skæl fra sumpskildpaddernes skjold. Bemærk, skildpadden skifter ikke skæl, når dyret mangler UVB-lys, varme og en solplads at kravle op på. Dyret dør i stedet for.

Hamskifte er en normal del af en skildpadde liv. De skifter både hud og skæl regelmæssigt. Hvis sumpskildpadden passes godt. Mangler din sumpskildpadde UVB-lys,varme og en tør solplads og godt foder, så vil din sumpskildpadde ikke skifte skæl. 

Raske sumpskildpadder skifter skæl, mindst en gang om året. Derfor fortælle vi dig om skæl/hamskifte her. Det er vigtigt, at du ved at dine sumpskildpadder er raske. Skifter sumpskildpadder ikke skæl, så er der med sikkerhed noget galt med skildpadden.

!!! Bemærk her, Moskusskildpadder skifter ikke skæl, på samme måde som andre arter. Så skælskifte, kan ikke bruges til at bekræfte, om dine moskusskildpadder er raske.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjolddet en større stivhed (som en muret husmur).

Benplader/skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller deromkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blide tryk eller en blid børstning, med en blød tandbørste kunne få dem til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, med blødning og efterlade knogle og bløddele åben over for infektioner. Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderligere tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt og manglende UVB-lys og varme.

Skildpadder vil også skifte deres hud/ham, men, ikke på samme måde som andre krybdyr gør det, de smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser. Men det kan se ud som om, at huden hænger lidt i laser, hvor det sker. Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hud hænge fra dyret, det kaldes overdreven fældning. De fleste gange, når en skildpadde smider huden på denne måde, skyldes det typisk overfodring og fejlfodring. Vandtemperaturen kan ogs være for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen. Et normalt hamskifte aktivitet, er for nogle arter af sumpskildpadder, tit gør moskusskildpadder det, at de bider og spiser det afskallede hud væk.

Kære forældre, vil I tænke jer om en sidste gang?

Til børn, er en plastik ninja skildpadde, normalt det rigtige valg.

Inden I giver jeres barn, lov til at få en sumpskildpadde.

Vi beder dig om at redde en skildpaddes liv. 

På Netflix, DVD og andre steder kan børn nyde at se Teenage Mutant Ninja Turtles film. De er sjove og god underholdning. 

Vi skriver det her for at bede om jeres hjælp. Siden den første film blev udgivet i 1990‘erne, er tusindvis af levende skildpadder blevet solgt, det er mest Guløret terrapiner, de kan købes for kr.100-200, helt ned til kr.20-25! er skildpadderne solgt for, af nogle meget ubetænksomme dyrehandlere, fordi børn har set skildpadde ninja film. Resultatet? Mange, hvis ikke de fleste skildpadder, er blevet dumpet i naturen og endog bevidst dræbt, på grund af uvidenhed og dårlig pasning eller skyllet ud i toilettet. 

Desværre er børn ikke klar over, at rigtige skildpadder, hverken kan flyve eller udføre stunts eller har nogle af de andre spændende træk, de fiktive ninjaskildpadder, har på film. 
Forældre, vil forsøge at behage deres børn, de køber de levende skildpadder, der vantrives i for små akvarier og uden det nødvendige udstyr. Børnene opdager, efter et par uger, at skildpadder er kedelige dyr. Så bliver skildpadderne dumpet ulovligt i den nærmeste sø, dam eller i skraldespand, mange skildpadder bliver skyllet ud i toiletter eller afleveres til overfyldte dyreværnsorganisationer. Det er anslået, at over 95 procent af de små skildpadder, der købes i dyrehandlen, de dør. Er det den måde, vi ønsker at behandle vores dyrebare dyreliv?

Skildpadder har eksisteret i over 200 millioner år, og overlevet dinosaur. De fleste af disse skildpadder bliver solgt af dyrehandlere, for profit, uden tanke for god dyrevelfærd. Dyrehandlen kan sige nej, til et salg, hvis de ikke tror på at dyret får det godt, hvor dyret komme hen. Sumpskildpadder mener ikke dyrehandlen skal sælge krybdyr. 

Det store problem, er, at skildpadder kan være bære af salmonella, det kan gøre et barn meget, meget syg. Dødsfald sker. Det er derfor, at de mindre skildpadder under 10 cm., ikke må sælges i USA, siden 1974. Små skildpadder kan let blive puttet ind i et barns mund. Børn har også lyst til at røre det vand, skildpadderne svømmer i og får ikke vasket deres hænder bagefter og kan derved let smitte andre. 
Vi anbefaler ikke levende skildpadder til børn, i det hele taget, blandt andet på grund af salmonellarisikoen og børn mister interessen, næsten med det samme for den nye skildpadde. 

Hvad kan du som forældre gøre for at hjælpe? Køb de små Ninja action figurer og legetøj i stedet for, de levende skildpadder og red derved en skildpaddes liv og måske endda dit barns. 

Tak.
(Fortæl gerne til andre.)

Det er ikke fordi I skal vide alt om skildpadder, inden I anskaffer en skildpadde

Marsvin.
Foto fra Wikipedia Sandos.

Men, det er vigtigt at man sætter sig lidt ind i om en skildpadde nu også er noget for jer.
Desværre ved vi at 90% af de personer der anskaffer sig en sumpskildpadde, de vil fortryde købet.
Det er levende væsner vi har med at gøre:)
 
Marsvin er tit meget sjovere for børn. 
Mine egne børn, havde allermest glæde af deres Marsvin.
 
Claus Skildpadder ABC