Skildpadder i tro, kunst og kultur

I hinduistisk mytologi tog guden Vishnu form af en skildpadde til at bære verden på ryggen. Kilde ancientpages.com

Denne side er opdateret d.2. august 2019

Det er ikke meningen at denne sides indhold, skal skabe et ramaskrig eller på anden måde giver anstød til vrede ytringer.

Tro, kunst og kultur rundt i Verden, kan være meget ukendt og forskelligt fra vores vestlige verdensbillede. Billeder, videoer og tekster er vist for at åbne vores øjne og sind op, for de mange måder skildpadder indgår i de forskellige kulturer.

Sumpskildpadder behøver ikke sympatisere med indholdet på denne side.

Eksotisk madlavning med snapskildpadder

Mossy Oak

Vi viser et bredt udsnit af skildpaddens liv og hvad dyrene bliver udsat for.

Er man kok, vil det sikkert interessere dig, hvordan man fanger, bygger en fælde, renser og tilbereder en snapskildpadde i sydstaternes USA. Se videoserien YouTube

Dette link er lagt op, hvis man er interesseret i eksotisk/international madlavning med skildpadder.

Sumpskildpadder behøver ikke sympatisere med indholdet i linket.

Fishersville, Virginia, USA

Tilbud på skildpaddesuppe, er her skrevet på et skildpadde skjold. Fishersville, Virginia, USA.

Skildpadder bliver spist, over hele verden. 
Både i Asien og i USA, især i det sydelige USA.

Skildpaddesuppe, er en stuvning af skildpadde kød. I nogle kulturer, i Asien anses det som en luksus spise.
I USA er det især snapskildpadder, der spises i suppe. I det østelige Asien, er det mere blødskjoldsskildpadder der puttes i suppen.

I USA, kan man læse i kogebøger, fra det 19. århundrede, at den bedste snapskildpadde til suppe vejer lige 54 kilo, en mindre skildpadde, vil ikke være fed nok og en større skildpadde vil være for kraftig i smagen.

Skildpaddesuppe var USA 27th præsident William Howard Taft's yndlings spise. Han havde bragt sin egen kok med ind i Det Hvide Hus til at lave denne ret.

Spiser man kødet fra nogle af havskildpadderne, kan man få en type forgiftning der kaldes chelonitoxism. Symptomerne opstår normalt efter 12 timer og kan være opkast, svimmelhed, halsbrand, hovedpind, ondt i maven og ind imellem diarre. Efter et par dage kan hals og mund svulme op. Det yderste af tungen kan være svulmet op, i op til et par måneder. Har man spist meget skildpaddekød kan nervesystemet blive ramt og man kan være bevistløs op til en uge eller mere, hvis man da ikke dør af det.

Dødskunst!

Transparente dyr.

Hvad Denne japanske kunstner gør ved disse døde dyr, vil påvirke dit sind. Ja, De er transparent. Men Hvordan?

Denne form for kunst virker noget morbid, men den japanske kunstner tænker helt sikkert uden for boksen. Kunstner, Iori Tomita, tager små døde dyr og putter dyrene ned i en opløsning af en slags, det gør dyrene gennemsigtig. Alt der nu er tilbage og kan se er knogler og brusk. Derefter tilfører Lori Tomita dyrene et farvestof. Det giver et slutproduktet, der er både mystisk og smukt? Jeg er ikke helt sikre på det sidste. At eksperimenterer med døde dyr kroppe, er lidt for makabert efter min smag. Her hos Sumpskildpadder vil vi hellere redde skildpadder.

Han startede som en tilfældig fisker med stor interesse i ichthyology (studering af fisk). Iori Tomita fanger forskellige væsener, der lever i havet og gør dem farverige ved at gøre dem gennemsigtige.

Bonsai skildpadde af Ellen June

Ostinola Costa Rica

En vogn fyldt med skildpaddeæg, der gives til husdyrene, som et proteintilskud. Her på stranden ved Ostinola, Costa Rica.
Bemærk grisen, ved siden af hytten, der æder æg.

Andavadoaka, Madagascar

Vezo mand ved et skildpadde alter.

Vest Madagaskar

Vezo mand sætter et skildpadde hoved, fast på en traditionel offer pæl. Vest Madagaskar.

Vezo ritualet, Vest Madagaskar.

Skildpadde hovedet bliver brugt, som en del af Vezo ritualet, Madagaskar. Arten er en Hawksbill sea turtle - Eretmochelys imbricata.

Australien

Aboriginal kvinder viser børnene, hvordan man laver en skildpadde form med snor.

Australien

Aboriginal klippekunst i Australien. 
Her kan du se en langhalset skildpadde, der er malet på Ubirr klippen, i Kakadu National Park.

Ubirr er beliggende i den østlige Alligator regionen Kakadu National Park. Den består af en gruppe klippefremspring på kanten af flodsletten, hvor der er flere naturlige huler, der indeholder aboriginal klippemalerier, hvoraf nogle er mange tusinder af år gamle. 

Mange af malerierne på Ubirr er i "X-ray/røngten” stil, hvor skeletter af dyrene er afbilede og tegnet som stregtegninger, som en røngtenbillede. 

Aboriginal klippekunst kan være op til 40.000 år gammel og er blevet malet af forskellige grunde, bl.a. for at sikre jagtheld, nedfælde cermonier, styre begivenheder og folks liv via troldom og magi og berette om de skabende forfædre. For længe siden, i "Drømmetiden" skabte forfædrene landet og alle levende væsner, før de forvandlede dem til landskabsformer, dyr, stjerner og andre genstande. Det at male bringer kunstneren i 
forbindelse med forfædrene og anses for at være en vigtig og kraftfuld
oplevelse i sig selv.

Lakota indianerne USA

Gudinden Shaman, skildpadde kvinde. Lakota indianerne kalder skildpadde "keya". Skildpadden er ofte portrætteret i Lakota indianernes historier, kunst og kunsthåndværk. 

Tobago

Kokosnødder der er udskåret, med skildpadde motiv, Tobago.

Guangzhou Kina.

En slagter har grise, hunde, katte og skildpadder til salg. Kan det enten flyve, kravle eller svømme, så kan det spises i Kina. Guangzhou Kina.

Kowloon Hongkong

Snapskildpadder der er klar til at blive serveret, på Kowloon Restaurant i Hongkong.

Fra pålidelig kilde, skulle snapskildpadde suppe, ikke smage særlig godt.

Syd Carolina, USA

En æg sælger, har samlet over hundrede skildpadde æg. Syd Carolina, USA.

Sabah Borneo

Den udrydnings truede grønne havskildpaddes (Chelonia mydas) æg, de ulovligt indsamlede æg, bliver her solgt, på Sabah markedet, i Borneo.

Asien formodentlig

Skildpaddesuppe laves i skildpaddens eget skjold. Land ukendt?