Hvor tit, hvor meget og med hvad kan jeg fodre sumpskildpadder?

Rødbuget cooter. Det er hyggeligt, at håndfodre.

Denne side er opdateret d.19. dec.. 2020

På denne side, fortæller vi kort om fodring af sumpskildpadder. Nederst på siden, finder du link til sider, hvor vi gennemgår, mere om godt og dårligt foder til sumpskildpadder og dyrenes behov for vitaminer, mineraler og kalk.

Se også siden: Godt foder til vandlevende skildpadder.

--

Længere nede på siden, kan du læse om - Min skildpadde spiser ikke?

--

Fodring og fodringshyppighed: Anbefalet fodring af unger: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. Sørg for, at fodret er til sumpskildpadder. Vi ser desværre jævnlig, at sumpskildpadder lever af landskildpaddefoder og omvendt!

Andre foderemner, kan være alle former for vand- og landinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, bænkebider, små regnorme eller ferskvandfisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Ønsker du at give dine sumpskildpadder en snack og hyggefodre. Så kan du evt. benytte tørrede ferskvandsrejer og småfisk. Find dem på SkildpaddeShop.dk

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Vi har set flere eksempler på skildpaddeunger der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andre ukrudtsplanter. Se link nedenfor

Cooter, terrapiner og flere andre sumpskildpaddearter, vil gerne og skal spise ukrudtsplanterplanter for ikke, at få for meget protein i deres føde. Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden din sumpskildpadde begynder at æde planter. 

Spiselige ukrudtsplanter

Du skal kende din sumpskildpaddeart, hvad spiser min skildpadde? Læs mere under din skildpaddeart - Det er spil af tid at forsøge at lære f.eks. din moskusskildpadde at spise planter, når de kun spiser "kød". 

Har du din sumpskildpadde i et akvarium, med planter, Så vil skildpadden tage for sig af plantedekorationen. Hvilket bliver dyrt, hvis du skal købe alle akvarieplanter hos dyrehandlen. Mere nedenfor - Find selv planter til akvariet, 

Læs her om egnede - vandplanter og ukrudtsplanter til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, snegle fra haven, skov og sø, ferskvandsfisk, lidt kylling m.m. og en god sumpskildpaddefoder 

Undlad at give dine sumpskildpadder ko- og svinekød, det indeholder for meget proteiner for dine dyr. Mere nedenfor: Pas på med overfodring.

Læs også om: Dårligt foder - Mange desværre fodre deres skildpadder med.

Skal fodret tilbredes?

I naturen tage de større sumpskildpadder gerne en ælling og andre vandfugles kyllinger.

Fodret skal tilberedes så lidt som muligt. I naturen får skildpadden ikke tilberedt sit foder, det bliver hverken kogt, stegt eller skåret i småbidder. Så lad være med det.

Af praktiske grunde, kan det selvfølgelig være nødvendigt, at dele fisk og kylling. En hel kylling er vel også lidt i overkanten til et par sumpskildpadder. Se video nedenfor.

 

Kylling og kyllingeben er naturligt foder. 

Vi giver en gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kyllingekød (kødet bør være stegt eller kogt. Ikke så meget for skildpaddernes skyld, mere for din egen) - Så sikrer vi os imod Salmonella hvis nu uheldet er ude.
 
Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadder gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet.
 
Kylling siger du, spiser sumpskildpadder kyllinger? I naturen, svømmer sumpskildpadden ikke af vejen for at tage vandfuglens kyllinger og andens ællinger også de større fugle kan blive taget. 
 
Bland gerne vitaminer, kalk og mineraler et par gange om ugen i friskfoder, mas det ind i fisk, kylling, bland det I fiskefars, regnorm. Du kan evt. blende kødet og samtidig blande vitaminer, kalk og mineraler i, så det ikke skylles væk, så snart fodret kommer under vandet. Produktet Nekton multi rep. finder du på SkildpaddeShop.dk

Fisk og kylling, er ikke så let at give sine sumpskildpadder, hvis man har et for lille akvarium og filtersystem. Det hele vil hurgtigt begynde at lugte. Det er et udmærket og naturligt foder, man kan give sine skildpadder en gang imellem, det er med til at give sine dyr et godt og varieret foder.

Mangler du et større filter, kik forbi SkildpaddeShop.dk

Moskusskildpadder spiser kylling

Hvor tit skal de vandlevende skildpadder fodres?

Denne alm. moskusskildpadde er godt i stand.

Vi anbefaler at fodre dine sumpskildpadder, hver anden dag, så snart de er blevet 6 mdr. gamle.

Du kan også fodre din sumpskildpadde, hver dag, det bestemmer du selvfølgelig selv og hvad der passer bedst til dit temperament.

Grunden til vi anbefaler kun at fodre, hver anden dag er at skildpadder er krybdyr. Ja, det ved du god kan du mene. Skildpadder er koldblods dyr og har ikke en ovn der skal fyres op til 37 grader som os. Skildpadder har samme temperatur som deres omgivelser og det kræver derfor meget mindre brændstof eller foder! 

Det er næsten umuligt at fodre sine skildpadder for lidt. Men det er til gengæld let at fodre sine skildpadder for meget og dyrene bliver fede. Hvad være er, en sumpskildpadde kan få et deformt skjold og organ problemer ved overfodring. Mere om det nedenfor.

Derfor hold igen med fodret. Det er misforstået godhed overfor din skildpadde at fodre skildpadden for meget.

Pas på med overfodring

En Cumberland terrapin der har fået et for meget proteinrigt foder. Skildpadden er forvoksen og derfoer fået Toblerone skjold.

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. 

Overfodring, det kan forårsage en hurtig vækst og er skadeligt for skildpaddens organer som lever og nyrer. Sumpskildpaddens skjold forvokser og blive deform. Sumpskildpadder på et par år, kan være blevet lige så store som voksne sumpskildpadder, på 5 år. 
Moskusskildpadder synes ikke at være så tilbøjelig til at deres skjold bliver deform (få Tobleroneskjold se foto), på grund af overfodring, som andre sumpskildpaddearter. 

Kød indeholder meget protein, især ko- og svinekød. Sumpskildpadder skal have ca. dobbelt så meget kalk/calcium som forsfor. Sumpskildpadder der lever af for meget kød, vil typisk få for meget fosfor. Populært sagt, fosfor atomer skubber kalk atomer væk, så der forsvinder kalk fra skildpaddens skjold og skelet. For meget fosfor vil gøre skildpaddens skjold blød og give skildpadden metabolisk knoglesygdom/metabolic og pyramide- og deform rygsskjold. Skildpaddens knoglerne bliver som gummi og svage. Vi ser det jævnlig, hvor skildpadden ikke længere kan bruge sine bagben. 

Er du i tvivl om, hvilket vitamin og mineralprodukt du skal benytte, kan du roligt benytte Nekton Multi Rep. der indeholder de rette mængder af vitaminer, kalk og mineraler til skildpadder. Tilføj vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på faste dage i ugen, så husker man det bedre. 

Lad derfor være med at give dine sumpskildpadder ko- og grisekød, det indeholder meget protein, lige som katte- og hundefoder gør!

Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side, med fisk, der kan være gode, at sætte sammen med dine skildpadder. Fisk i skildpadde-akvariet 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadden vil helst have lov til at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for, hvormeget dyrene skal fodres. 

Sørg for at have en god pillefoder, til dine sumpskildpadder. Et foder der indeholde alle mineraler og vitaminer, dine dyre har behov for. Pillefoder er ikke let at komme udenom, når man har skildpadder og er glimrende sammen med alsidig fodring. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart at have en god sumpskildpadde foderpille ved hånden.

Svømmer dine skildpadder rundt udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde meget foder, i dammen, snegle, haletudser, planter, småfisk og insekter, måske fanger dine en småfugl der bliver lokket til at vandet, det sker. Sumpskildpadder vil lige som krokodillen komme glidende i vandoverfladen og forsøge at overraske fuglen, der sidder og drikker vand. I havedammen skal du holde igen med at fodre for meget, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok.  

Som tommelfingerregel kan man bruge;  Når du giver de voksne dyr foderpiller, så giv hver skildpadden den fodermængde, der svaret til det halve af skildpaddens hovede størrelse, hver anden dag i akvarium og hver trejde/fjerde dag i havedam (se foderskema nedenfor).

Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din sumpskildpadde så hele foderstykker som det nu er muligt.  

Sørg for at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, undgå så vidt det er muligt at blende og skære fodret i mikrostykker, medmindre du giver vitamin og mineralpulver, hvor det kan være nødvendigt, hvis ikke de gode sager bare skal suges ud i filtret. Skildpadden skal helst ikke bare kunne sluge fodret, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres og bruge og slide sit næb.

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag. Alting med måde.

Rejer og fisk fra Havet

Vil du give dine skildpadder en reje, så kan rejen lægges i vand nattet over, i køleskabet, så er det meste salt trængt ud. Det samme med havfisk.

Lad være med, at falde i den grøft, at give dine sumpskildpadder rejer, hver dag. "Det er så sjovt, at håndfodre sine dyr og se dem, være helt vilde, efter foderet." Ja, det er sumpskildpadder, vilde med rejer. Men, rejer fra Havet, er ikke sumpskildpaddefoder. Vi har fået flere sumpskildpadder ind, der er døde efter de kun har spist rejer. Fisk der er fanget i Havet, er heller ikke godt foder, til dine sumpskildpadder. Alle rejer og fisk, fra Havet, indeholder for meget salt, for dine sumpskildpadder. Dagligt fodring af saltfoder, vil give dine sumpskildpadder problemer, de kan ikke udskille, det salt rejer og fisk indeholder og skildpadderne vil til sidst, få indre skader, på deres organer. I værste fald, vil de dø.

Tænk over, hvad kan sumpskildpadder selv, naturligt finde, i deres omgivelser.

Meget mere om dårligt foder til dine skildpadder: Dårligt foder

Ønsker du at give dine sumpskildpadder en snack og hyggefodre. Så kan du evt. benytte tørrede ferskvandsrejer. Find dem på SkildpaddeShop.dk

Hvor meget foder skal min sumpskildpadde have?

Der er ingen grund til, at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

En halv år gammel og ældre sumpskildpadde, fodrer man kun hver anden dag. 

Hvor meget foder skal skildpadde have, når der fodres med foderpiller?

Vi har den tommelfingerregel, at man giver sin skildpadde den mængde foder, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse. 

Fodring af moskusskildpadder

Fodre med ferskvandsfisk aborre, skaller mv

Ferskvandsfisk er et naturligt og godt foder, til dine sumpskildpadder.

Sådan fodre vi de voksne sumpskildpadder

Vi benytter Nekton Multi Rep. til alle vores skildpadder.
Vi skal give mange skildpadder vitaminer og mineraler, derfor blender vi ferskvandsfisk eller kylling og blander vitamin og mineraler i.

  • Fodring sker, hver anden dag. Fodre du fast, på en lige/ulige dag. Det er let at huske.
  • Vores sumpskildpadders grundfoder er ferskvandsfisk (sumpskildpadder lever i ferskvand).
  • Plantemateriale fodre vi med, på fodringsdage. Her benytter vi vandplanter og ukrudtsplanter. Benyt ikke supermarkeds grønt. Giv gerne dyrene de planter, de gider spise.
  • Vi blander Nekton Multi Rep. (se foto) i dyrenes foder et par gange om ugen.  
  • Et par dage om ugen fodres dyrene, med en god foderpille, til sumpskildpadder. Der er vitaminer og mineraler i foderpille, de dage giver vi ikke Nekton.
  • Vores skildpadder har altid adgang til Sepiaskaller, det giver dyrene et ekstra kalktilskud. Du kan også benytte æggeskaller. 

Til vores landskildpadder, drysser vi Nakton Multi Rep. over dyrenes foder, hver anden dag. 

Køb foderpiller, kalk/mineraler og Nekton Multi Rep. i SkildpaddeShop

Fodre med regnorm

Har du forsøgt, at fodre dine sumpskildpadder, med regnorm. Det er ret morsomt, at se på.

Uden UVB-lys og varme, så gavner fodret ikke!

Hæng UVB- og varmepæren, ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solen. Lamperne er fra vores SkildpaddeShop.dk

Når du nu fodre dine sumpskildpadder, med det rigtige foder. Så er det jo temmelig fjollet, hvis man ikke giver sine skildpadder adgang til en ordentlig solplads, hvor der hænger både en UVB pære og en varmepære. Ellers får dine sumpskildpadder ingen gavn af det dyrekøbte foder.

Uden UVB-lys og varme (vi forsøger at efterligne solen), så kan skildpadden ikke optage vitaminer og kalk, fra det foder du giver dyret! Skildpadden vil derfor dø, med tiden. 

Foto. På billedet hænger der to aluminiums lamper, med reflektor, så skildpadderne får det optimale ud af pærerne. Der hænger både en UVB- og en varmepære. UVB pæren må højst hænge 15 cm. over skildpadden ellers hjælper UV-lyset ikke din sumpskildpadde.

UVB pæren skal skiftes mindst en gang om året, selv om pæren stadigvæk lyser. UV lyset er nu brændt ud, pæren kan du nu benytte som en almindelig lys-pære, i en anden lampe, i din lejlighede/hus. Skriv dato på fatningen, når du hænger pæren op, så ved du, hvornår du senest skal skifte pæren. En UVB pære afgiver ikke varme nok. Derfor skal du også hænge en varmepære op, ved siden af.

Under varmepæren, skal temperaturen ligge på 30-35 grader.

Vi har vores pærer tændt, i 10-12 timer i døgnet. Så får dine skildpadder en naturlig døgnrytme.

Eksempel på pærer til en god solplads - Halogen spot varmepære 35w og en UVB-pære 5,0 13w. Med dette sæt, er du godt i gang. SkildpaddeShop.dk

Krybdyr er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er koldblods dyr, de har kropstemperatur, som deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum i flere år, uden at dø.

Læs mere om, hvorfor UVB-lys og varme er livsnødvendigt for din sumpskildpadde.

Vil du vide mere om UVB-lys og varme til dine sumpskildpadder og hvorfor begge pærer er livsvigtige for dine skildpadder: UVB-lys og varme

Pærer til dine skildpadder, kan du finde på SkildpaddeShop.dk

Grøntsager og salater fra supermarked

Artiskok, hele planten kan spises, af sumpskildpadder.

Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres skildpadder købe grøntsager. 
 
Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager. Vi vil helst helt undgå de her grøntsager. Men vi vil dog heller ikke være hysteriske
 
Skildpadder må: 
- spise meget af: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
- spise moderat af: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
- spise lidt af: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 
 
- spis ikke: Broccoli. Rødkål. Hvidkål. Savoykål. Spidskål. Kål og broccoli er ikke umiddebart giftige, men broccoli og kål indeholder goitrogener der forstyrrer skjoldbruskkirtelaktiviteten og kan skade leveren og nyrerne. Derfor anbefaler vi ikke at du giver dine skildpadder kål.
 
Spiselige planter til skildpadder, du selv kan finde i naturen: Spiselige planter

Meget mere om foder til skildpadder

Foder og vitaminer Hvilket foder er godt og hvor meget foder skal jeg give mine sumpskildpadder

Dårligt foder Hvilket foder skal vi ikke give sumpskildpadder

Vil skildpadden ikke spise? - Er skildpadden "kræsen"?

Kinesisk trekølsskildpadder æder mus. Det foder ville skildpadden hurtig falde for, hvis vi ikke kun gav mus ved sjældne lejligheder.

Vi hører jævnlig fra skildpaddejer, at deres sumpskildpadde ikke spiser eller ikke spiser ret meget.

Vi skal først have styr på, om sumpskildpadden har en solplads, med en 30-35 graders varme under varmepæren og en frisk UVB pære? Mangler skildpadden det, så vil sumpskildpadden typisk miste appetitten. Funger UVB pæren? UVB pærer virker max. 1 år, så skal de skiftes. UVB-lys er måske det vigtigste at du tilbyder din sumpskildpadde. Uden det rette UVB-lys, så vil skildpadden miste appetitten og meget andet. Mere om UVB-lys og varme

Er solpladsen og anlægget ellers som det skal være: Indretning af akvarium - så springer vi videre i forsøget på at få din skildpadde til at spise eller spise det du vil have skildpadden skal.

Det næste kan være, at I jævnlig (for tit) giver skildpadden fisk, rejer, mus eller noget andet foder skildpadden hellere vil have, så skildpadden i protest ikke vil spise sit basisfoder. Skildpadden finder hurtig ud af om I for tit giver den sit favoritfoder, så vil skildpadden bare springe basisfodret over og vente på sine livretter.

For at vende sumpskildpadden tilbage til sit basisfoder, så skal i en periode lade skildpadden sulte. 14 dage, er ikke noget problem at skildpadden ikke vil spise. Er skildpadden kræsen, er det ikke skildpaddens skyld, I er ikke konsekvente nok, I skal bare blive ved med at give skildpadden det foder, I vil have skildpadden skal spise. Skildpadden vil med garanti blive sulten.

Test. Prøv at teste skildpadden, er skildpadden kræsen? Forsøg at give sumpskildpadden et par rejer, I ved de frosne Grønlandske-, Nordsørejer (ikke normalt skildpaddefoder). Nu tester vi skildpadden. Tø nogle rejer op, prøv så at give rejerne til skildpadden. Jeg tror skildpadde vil spise rejerne med god appetit? Spiser skildpadden rejerne, så er dyret bare blevet kræsen og klarer sig med de livrettet i giver skildpadden (nok lidt for tit).

Rejer er et meget potent foder, og sumpskildpadder kan ikke holde sig fra dem. Men, rejer er ikke et normalt foder for sumpskildpadder. Alting med måde, sommetider er med måde, mere sjældent end de vi synes. Hvilket hurtigt kan ende ud i misforstået godhed, der ikke er gavnlig for din sumpskildpadde. 

Mere om kræsne sumpskildpadder - Livsbetingede sygdomme