Fisk, reje og krebs - Kan de holdes sammen med sumpskildpadder?

720 l. moskusskildpadde akvarium, hos Sumpskildpadder, med både planter og fisk. Det kan lade sig gøre at holde både fisk og planter, sammen med moskusskildpadder. Men, ikke i et for lille akvarium. Ingen påstår her, at det er let, men, med erfaring, så kan det lade sig gøre.

Denne side er opdateret d.26. feb. 2021

Læs også: Skildpadder og fisk i havedam

Inden vi starter. Har du et for lille akvarium, uden dekorationer i, hos dine moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Så skal du glemme alt om at sætte fisk ned til dine skildpadder. Hvis du synes, at dine fisk skal have en chance for at klare sig. 

Men, har du et akvarium af rimelig størrelse, så skal du bestemt forsøge at holde fisk, sammen med de vandlevende skildpadder. 

Når vi holder sumpskildpadder, så forsøger vi at tilbyde dyrene et anlæg, der minder om naturen. Natur bliver det aldrig. Vi indretter skildpaddernes anlæg, efter dyrenes behov og ikke efter, hvad vi synes er mest praktisk. 

Fisk findes naturligt i sumpskildpaddens levesteder. Derfor sætter vi gerne fisk sammen med vores sumpskildpadder, hvor det er muligt og fisken får en chance for at klare sig. Når fisk får en chance og klare sig, så yngler de og holder bestanden ved lige. Det ligner vel naturen ret godt.

Fisk kan være en god aktivitet for skildpadder, i stedet for et måske lidt kedeligt akvarium uden dekoration og noget at give sig til for skildpadden. Et skildpaddeakvarium med fisk, er tit lidt mere interessant for os at kikke på og sikkert også for skildpadden at være i. Vi kan tydeligt se, at nye skildpadder der pludselig ser akvariefisk for første gang, der er noget der vågner i skildpadden. Vi anbefaler derfor gerne fisk til et skildpaddeakvarium.

Du vil helt sikkert høre skildpaddeejer der hårdnakket vil påstå, at du ikke kan holde fisk og for den sag skyld planter, sammen med moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Men, det skyldes normalt at akvariet er for lille, mangler dekorationer og der er startet op med for få planter. Selvfølgelig er der en del sumpskildpaddearter der spiser vandplanter og det ikke lykkes at holde planter. Med, det kan du læse om, under skildpaddearter hvilke sumpskildpaddearter der har behov for at få tilført vandplanter eller i stedet for kan man som alternativ benytte ukrudtsplanter, de er måske letter for dig at finde en vandplanter.

Spiselige ukrudtsplanter

Vi kan ikke bare tankeløst, proppe en hel masse ned i et akvarium og så bare håbe på det bedste. 

Fiskene skal have sten, trærødder, og meget gerne planter, de kan gemme sig i og bag ved, hvis fisken skal have en chance. I et moskusskildpadde akvarium, kan du have planter. Sumpskildpadder og planter

Falske landkortskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder og flere andre arter vil normalt ikke æde akvarieplanterne. Er der kun et par planter i akvariet, så vil dine sumpskildpadder hurtigt få planterne slidt i stykker. når de gennemsøger planterne for spiseligt.

Akvarium der er rimelig i størrelsen, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

  • Moskusskildpadder 200/250 liter akvarium.
  • Guløret terrapin Er i dag forbudt, at anskaffe +700 liter vand i. 20-22 cm.*
  • Cooter bedst til havedam. Akvarium med +700 liter vand i. 20-22 cm skjold.*
  • Kinesisk trekølsskildpadde akvarium med 400 liter vand i.16-18cm skjold.*
  • Falske landkortskildpadder akvarium med 400 liter vand i. 16-18 cm skjold.*

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, bliver generelt meget større, de sumpskildpadder holdes bedst i et meget stort akvarium/terrarium-anlæg eller havedam, der er hegnet sikkert ind. 

Bemærk, det er 200 l. og 400 liter vand vi mener og ikke et 200 liters akvarium med kun 50 liter vand i. Hvordan får man mest muligt vand i et akvarium og sumpskildpadden ikke kan kravle ud? Se mere under: Akvarium indretning

Første gang du sætter fisk i akvariet

En alm. moskusskildpadde undersøger en sugemalle. De er vokset op sammen og har accepteret hinanden.

Har dine moskusskildpadder aldrig set en fisk, så skal du ikke begynde med at sætte sugemaller i akvariet.

Første gang en moskusskildpadde ser en fisk, trigger man moskusskildpaddens jagt instinkter. Start med at tilføje nogle Guppyer til akvariet. Moskusskildpadder vil jage fiskene, men de vil næppe fange dem. Når en moskusskildpadden har svømmet sig træt og har opgivet at fange en Guppy, hvilket kan tage nogle dage, så kan du tilføje en gruppe pansermaller (5-8 stykker), de er hurtige og kan svømme fra en moskusskildpadde, øh, normalt kan de!

Du skal sørge for at der er gemmesteder til dine pansermaller, huler, trærødder og evt. sten. Det skal være sådan at skildpadde og fisk ikke hele tiden kan se hinanden. Når moskusskildpadden forhåbentlig har opgivet at fange pansermaller, så kan du forsøgt at sætte nogle 4-8 cm store sugemaller (Ancistrus) ned i akvariet. Pansermaller og sugemaller ligner hinanden, det tror vi også en moskusskildpadde synes? Nu vil vores moskusskildpadde forhåbentlig holde sig fra de mere fastsiddende sugemaller, så de har en bedre chance for at klare sig? Vi har en sugemalleart der max. bliver 12 cm. i længde.

Men der er aldrig regler uden undtagelser, når vi har med dyr at gøre. Du kan have en moskusskildpadde der ikke har læst det vi her har skrevet? Og insistere på at tømme akvariet for maller.

Her hos Sumpskildpadder har vi Guppy og sugemaller (max. længde 12 cm), der er vant til moskusskildpadder. I er altid velkommen forbi og købe lidt fisk. Fisk der har en naturlig respekt for sumpskildpadder.

Kan jeg holde fisk sammen med moskusskildpadder?

På billedet ser du moskusskildpadder, der leder efter foder. En stor kysseguramier virker meget "glad", for skildpadden. Rundt om skildpadden, svømmer pansermaller. De er gode til at rydde op, i bundlaget. I akvariet, er der pansermaller, guppyer og platyer og et par andre fiskearter.

Rejer sammen med moskusskildpadder

Her er det en rød kirsebær-reje der lever livet farligt sammen med moskusskildpadder. Vi har haft helt til at holde rejer, i vores moskusskildpaddeakvarium. Sørg for at rejerne har mange steder, hvor de kan gemme sig.
Sherry rejer er en gruppe af ferskvands rejer fra Taiwan, der tit ses i akvarier. Den røde kirsebær reje er let at holde i et ferskvands akvarium og yngler gerne.

Vi har altid Guppy og sugemaller (Ancistrus), du kan tage med hjem til dit skildpaddeakvarium. Alle fiskene er vant til moskusskildpadder.

Hvorfor have fisk sammen med sumpskildpadder

Plettet pansermalle.

Kan jeg holde akvariefisk sammen med vandlevende skildpadder?

Her hos Sumpskildpadder, forsøger vi at holde fisk, i vores akvarier og tanke, sammen med sumpskildpadder. Pansermaller, platy, guppy og sugemaller (Ancistrus) er vores foretrukne arter. 

Farveløse fisk, har større chance for at overleve, sammen med de større sumpskildpaddearter. Sumpskildpadder kan letter skelne de røde og gule farvede fisk, og derved fange dem.

Vi sætter aldrig større fisk, cichlider og tilsvarende fisk sammen med sumpskildpaddeunger. Det kan give nogle uheldige problemer, mellem dyrene. Mere om det længere nede, under cichlider.

Selvfølgelig bliver der ædt en fisk, ind i mellem, det er også derfor vi ikke har dyre fisk, sammen med de indleverede og reddede skildpadder. Fisk bliver også ædt, af skildpadder, ude i naturen.

Vi benytter fisk, der er let, at få til, at yngle. Når du først har fået, nogle guppyer, platyer eller mollyer, så skal du normalt ikke igen, ud og købe nye fisk, fordi disse arter yngler meget. En gang i mellem, skal man have lidt blodfornyelse, i fiskeflokken. De fisk, kan man tit bytte sig til.

Groft sagt, så længe fiskene, er levende og trives, i skildpaddens akvarium, så er akvarievandet også af en rimelig kvalitet. Men, søger alle akvariets fisk op til overfladen, hvor de ligger og hiver efter luft, så skal du hurtigt skifte ca. 50 % vand ud i akvariet. Husk, det nye vand du tilfører akvariet, skal have samme temperatur som akvariets vand.

Plads nok: Det forventes her, at du som minimum har dine sumpskildpadder, i den rette størrelse akvarium (læs under din skildpadde-art, hvor meget vand, din skildpadde minimum behøver).

For små akvarier, giver ikke fiskene en chance. Nogle fisk, har territorier, det skal der også være plads til. Har fisken, især cichlider ikke plads nok, så kan de blive en plage for skildpadderne.

Pansermaller - Maller holder til på bunden af akvariet, her er de vel nok den bedste fisk til at holde bunden ren. Skildpadder sviner meget, både når de spiser og når de tømmer sig. Derfor vil der i et akvarium, uden fisk, altid ligge en del foder rester og svine på bunden af akvariet. Pansermaller der lever sammen med skildpadder, i rene glasakvarier, uden bundlag og gemmesteder, her vil pansermallerne efterhånden blive fanget og ædt. Vi ligger gerne nogle rør og trærødder ned i de akvarier, med terrapiner, trekølsskildpadder og falsk landkortskildpadde, så vil pansermallen have en chance for at kunne gemme sig, for skildpadden, når sumpskildpadden er i jagt humør.

Når du har fisk sammen med skildpadder, så behøver du ikke fodre dine fisk, de finder rigeligt med foder, der er efterladt, af skildpadderne.

Fisk spiser også andre fisk og rejer. Det er ikke kun skildpadder, der har smag for fisk og rejer.

Ved du, at vi har fiskefoder, på vores SkildpaddeShop.dk

Sugemaller og mindre sumpskildpadder

Sugemalle og alm. moskusskildpadde.

Sugemaller (Ancistrus) kan være udmærket at holde sammen med de mindre vandlevende skildpadder, som moskusskildpadder. Især den voksne fisk klarer sig godt.

Helt nyfødte sugemalle-unger, er meget "naive" og fatter ikke de skal se at komme væk, når eksempelvis en moskusskildpadde kommer tæt på og derfor bliver der ædt mange unger. De unger der overlever den første uges tid, de har fået en fornemmelse for at skildpadder dem skal man passe på, men så heller ikke mere. 

En enkelt gang imellem kan en voksen sugemalle lade sig æde (måske er de syge?). Sugemallen kan når den bliver angrebet, gå i låsestillige/chok? (det hedder sikkert noget fancy). Sugemallen ligger bare der og stritter med alle sine finner og lader skildpadden æde sig. Moskusskildpadder begynder bare fra bagenden af og spiser sig fremad. Tilbage ligger så kun hovedet af den voksne fisk, hvor fiskens panser er særlig stærkt.

Moskusskildpadder og sugemaller - Har dine moskusskildpadder aldrig set en fisk, så skal du ikke begynde med at sætte sugemaller i akvariet.

Første gang en moskusskildpadde ser en fisk, trigger man moskusskildpaddens jagt instinkter. Start med at tilføje nogle Guppyer til akvariet. Moskusskildpadder vil jage fiskene, men de vil næppe fange dem. Når en moskusskildpadden har svømmet sig træt og har opgivet at fange en Guppy, hvilket kan tage nogle dage, så kan du tilføje en gruppe pansermaller (5-8 stykker), de er hurtige og kan svømme fra en moskusskildpadde, øh, normalt kan de!

Du skal sørge for at der er gemmesteder til dine pansermaller, huler, trærødder og evt. sten. Det skal være sådan at skildpadde og fisk ikke hele tiden kan se hinanden. Når moskusskildpadden forhåbentlig har opgivet at fange pansermaller, så kan du forsøgt at sætte nogle 4-8 cm store sugemaller (Ancistrus) ned i akvariet. Pansermaller og sugemaller ligner hinanden, det tror vi også en moskusskildpadde synes? Nu vil vores moskusskildpadde forhåbentlig holde sig fra de mere fastsiddende sugemaller, så de har en bedre chance for at klare sig? Vi har en sugemalleart der max. bliver 12 cm. i længde.

Men der er aldrig regler uden undtagelser, når vi har med dyr at gøre. Du kan have en moskusskildpadde der ikke har læst det vi her har skrevet? Og insistere på at tømme akvariet for maller.

Her hos Sumpskildpadder har vi Guppy og sugemaller (max. længde 12 cm), der er vant til moskusskildpadder. I er altid velkommen forbi og købe lidt fisk. Fisk der har en naturlig respekt for sumpskildpadder.

Sugemaller renser ikke så mangle alger af akvariets ruder, som mange giver udtryk for. Men hyggelige er de. 

Husk sugemaller skal have adgang til en trærod. Sugemallen har behov for nogle af de enzymer/"fiber" der er vigtige for fiskens fordøjelse. 

Platy og Mollyer

Mickey Mouse Platyer.

Platyer og mollyer er et par gode fiskearter, at have sammen med moskusskildpadder og andres mindre sumpskildpadder. Fiskene fås i mange forskellige farver. Samtidig er fisken rigtig flittig til, at yngle. Både platyer og mollyer føder levende unger.

Platyer bevæger sig rundt i hele akvariet, derfor vil fisken ikke have svært ved at holde sig på afstand af skildpadderne. Der vil en sjælden gang blive fanget en platy, om natten, når fisken står stille og sover. 

Skildpadder har lidt lettere ved at fange, de stærkt farvede platyer, åbenbart kan moskusskildpadden bedre fokuserer, på den farvede fisk (Om natten er alle fisk grå), når de jager dem gennem akvariet. Moskusskildpadder bliver ret hurtig trætte af at jage fsk, når de hele tiden svømmer fra skildpadden. 

Moskusskildpadder er aften og nataktive. Vi har set moskusskildpadder, der om natten, forsøger at komme tæt på fiskene, der står stille, i vandet, og sover. Det er meget vanskelig for en moskusskildpadde, at fange en fisk og bide fast, i fisken. Fisken er glat og rund og derfor nærmest umulig for en moskusskildpadde at fange.

Du kan selv teste det af, ved, at give dine moskusskildpadder, en hel, død fisk. Skildpadderne har meget svært ved at få bidt hul, i fisken.

Større sumpskildpaddearter, som cooter og terrapiner, de har noget letter ved, at fange akvariefisk. De kan simpelhen tage en hel fisk i gabet, på én gang. 

Guppy

Guppy

Guppyen er måske den nemmeste fisk, at holde. Guppyer er lette at få til, at yngle. Guppyer bevæger sig rundt i hele akvariet, derfor vil fisken ikke have svært ved at holde sig på afstand af skildpadderne. Der vil en gang i mellem blive fanget en guppy, om natten, når fisken står stille og sover.

Vi ser aldrig en død fisk og kun meget sjælden en syg fisk, dem får moskusskildpadderne fjernet i en fart.

Vi har guppyer i alle vores moskusskildpaddeakvarier. 

Guramier

Kysse Gurami - Helostoma temmincki

Guramier vil vi kun sætte sammen med moskusskildpadder. Vi vil ikke sætte dem sammen med større sumpskildpaddearter.

Flere af guramiarterne har lange strålefinner (Kysse guramien har ingen), de kan måske friste en moskusskildpadde, så den bider i strålefinnen. Men det fanger skildpadden ikke fisken ved.

Vi har stor fornøjelse af de guramier, der svømmer sammen med vores moskusskildpadder.

Zebrafisk og sumpskildpadder

Zebrafisk (Danio rerio)

Vi har haft zebrafisk sammen med moskusskildpadder, hvad ikke har give problemer for fiskene.

Zebrafisk er en flokfisk og bevæger sig hurtigt gennem vandet. Dog vil zebrafisk gerne svømme i de øverste vandlag, hvor en del af de vandlevende skildpaddearter holder til. Derfor vil dyrene uvilkårlig komme tæt på hinanden. Men, har du et akvarium i fornuftig størrelse, så vil skildpadden normalt ikke have en chance for at fange fisken. 

Vi vil ikke være bekymret for at sætte zebrafisk sammen med moskusskildpadder. Har man for eksempel en lille flok cooter, terrapiner, kinesiske trekølskildpadder og andre sammen med zebrafisk, i et trangt og for lille akvarium, så vil fisken forsvinde fra akvariet, lige så stille.

Tigerbarbe - Puntius tetrazona

Tigerbarbe Puntius tetrazona

Tigerbarben har vi gode erfaringer med at holde sammen med moskusskildpadder. Det er en hurtig og meget livlig fisk, der især holder til i det midterste lag, af akvariet. Moskusskildpadder holder til på bunden af akvariet, så dyrene vil ikke så tit mødes. Vi har set en moskusskildpadde fanger en tigerbarbe. Hvordan det lige lykkedes, så vi ikke. 

Tigerbarben er meget nysgerrig og undersøgende. Hele tiden strejfer fiskene rundt, i akvariet og undersøger alt, hvad de møder undervejs. Holdes bedst i flokke på 8 - 10 stykker, så vil de drille og udfordre hinanden. Mindre flokke, vil måske kunne finde på at drille andre fisk i akvariet. De kan sagtens finde på at bide f.eks. guramiens lange strålefinner.

Men, tigerbarben har det med at stå stille, i akvariet, med næsen nedad (se foto). I denne stilling, vil moskusskildpadden måske have en chance for at fange fisken. Hvorfor fisken står sådan, ved vi ikke med sikkerhed, om det er fordi fisken har spist for meget? 

Hvordan fisken vil have det sammen med terrapiner og andre større skildpadder, har vi ikke prøvet.


Cichlider og sumpskildpadder

At holde Cichlider sammen med moskusskildpadder og andre mindre sumpskildpadder, anbefaler vi ikke!

Cichlider er hårdføre fisk, der kan leve sammen med voksne skildpadder (men der skal holdes øje med dem). Cichlider er hurtige og stærke fisk, de vil derfor normalt ikke have problemer med, at generer en skildpadde og så smutte væk igen.

Her hos Sumpskildpadder har vi flere gange forsøgt at have små cichlide-arter (nogle få fisk) sammen med nogle af vores voksne moskuskildpadder, hvad fungere nogenlunde gnidningsfrit. Fisken kan dog blive ret så territoriehævdende overfor vores moskusskildpadder. De voksne moskusskildpadder, reagerer normalt ikke på at en lille cichlide "skaber" sig. 

Men, du skal huske, cichlider er territoriale fisk og derfor skal have plads nok. Ingen fisk kan leve sammen med sumpskildpadder, hvis pladsen er for trang. Så vil fiskene enten blive ædt eller skildpadderne generes af fiskene. Dyrene vil stresse hinanden.

Sæt ikke små skildpaddeunger sammen med fuldvoksne cichlider, så kan det let gå galt.  Cichlider kan æde og aflive de små skildpaddeunger. Man skal tænke sig om.

Zebra cichlider kan hærge og tyranniserer et moskusskildpadde akvarium, selv deres unger kan være umulige overfor moskusskildpadder.

Vi anbefaler ikke cichlider, som dit første fiskevalg, til dit sumpskildpadde-akvarium. Er du i tvivl, om arten er rolig, så glem alt om det! 

Er du i tvivl. Lad være!

Cichlider giver en afrikansk sumpskildpadde bøllebank

Cichliderne omfatter mindst 1300 arter (sandsynligvis mange flere), hvoraf størstedelen findes i Afrika. Fra øverst venstre mod højre; 1. række (øverst): Anomalochromis thomasi (Thomas' dværgcichlide; uoff. navn: afrikansk sommerfuglecichlide), Benitochromis batesii, B. nigrodorsalis. 2. række: Nanochromis parilus, N. tranvestitus (transvestitcichlide), Pelvicachromis pulcher (kongecichlide, uoff. navn: kribensis). 3. række: Pelvicachromis taeniatus (paletcichlide), Pseudocrenilabrus multicolor (lille mundruger; uoff. navn: egyptisk mundruger), P. nicholsi. 4. række (nederst): Pseudocrenilabrus philander (Philanders mundruger), Steatocranus irvinei, Tilapia snyderae. Foto: F. Ingemann Hansen. Foto er lånt hos Dyrenes Beskyttelse.

Et par store Astronotus ocellatus, Oskar cichlide svømmer roligt sammen med vores afrikansek sumpskildpadde - Pelusios castaneus, efter nogle dage, hvor fisk og skildpadder skulle lære hinanden og kende. Skildpadden var temmelig nysgerrig, da fiskene kom sammen med skildpadden. Men, fiskene fandt sig ikke i skildpaddens tilnærmelser, de skubbede skildpadden væk, lidt kontant. Men, ingen af dyrene led nogen overlast.
Store Oskar cichlider vil være for store for moskusskildpadder og mindre skildpadder. Cichliden vil slå fra sig, hvis en skildpadde kommer for tæt på.
A. ocellatus er udbredt i store dele af Amazonområdet, hvor fisken lever i tilstødende søer og floder, hvor trærødder og nedfaldne grene vil give skygge og hvor fiskens farvepragt rigtig vil komme til sin ret. Fisken bliver ca. 30 cm., det er en rovfisk, med en meget store mund, som kan tage store byttedyr. Fisken er meget grådig og vil æde dine andre fisk.

Fisk der måske ikke er så gode til skildpadder

Scalar.

Scalarer ville vi passe på med at sætte samme med andre skildpadder, end moskusskildpadder. Vi vil ikke sætte dem sammen med større skildpadde-arter.

Scalarer er fiske-arter der har lange finner, det kan måske gøre en skildpadde for interesseret i fisken.

Her hos Sumpskildpadder har vi scalarer, der svømmer i vores store 720 liters moskusskildpadde-akvarium (akvariet er fyldt helt op med vand!). I vores anlæg, ser det ud til, at fisk og moskusskildpadder lever roligt sammen. Vi vurderer, at det skyldes, at der er meget plads til både fisk og skildpadder. I små akvarier, vil vi ikke anbefale, at holde moskusskildpadder sammen med scalarer.


Diskus fisk der står meget stille i akvariet, vil måske også være for fristende og for let et bytte for en skildpadde.

Hvis du sætter de her fisk sammen med dine moskusskildpadder, så skal du holde øje med om finnerne har bidskader. Har de det, og du ikke vil have spist dine fisk, så skal fiskene flyttes over i et andet akvarium. Pygocentrus-nattereri, rødbuget piratfisk

For jeres skyld har vi tjekket om Pygocentrus-nattereri, rødbuget piratfisk kunne leve sammen med større sumpskildpadder. Det kan de ikke!

Vi havde fire 12-15 cm store priatfisk, sammen med et par større sumpskildpadder. Vi havde det skarpe øje mod dyrene. De første dage virkede ingen af dyrene påvirket af hinanden. De fire piratfisken var lidt urolig, når vi kom i nærheden af akvariet.

Fisken blev fodret dagligt. Som planlagt, efter cirka 1. måned, hvor dyrene havde levet sammen, uden problemer, så sprang vi over at fodre, så gik det galt. Her havde fisken bidt i den ene sumpskildpaddes skjold. Der var kommet nogle ridser/små afslag, i rygskjoldet, efter fiskes tænder. Dyrene blev derfor straks delt. 

Piratfisk går normalt efter det største område, på en sumpskildpadde. Så vi var ikke særlig urolige for vores sumpskildpadder. 

Vi havde rådført os med en dansk akvarie zoo, inden forsøget startede. De fortæller os, at de også får problemer, med piratfiskene, hvis de ikke bliver fodret, hver dag.

Ingen dyr led overlast.

Pygocentrus-nattereri, rødbuget piratfisk. Sumpskildpadder har testet denne fisk, sammen med guløret terrapiner.
Holder du piratfisk og (kun) de store sumpskildpadder sammen, så skal du fodre piratfiskene, hver eneste dag. Glemmer du det en enkelt dag, så er der overhængende risiko for, at fisken bider i skildpadden. Du skal dagligt holde øje med, kommer der den mindste skramme, på skildpaddens skjold. Så skal du straks tage fiskene op.
Lad Randers Regnskov og andre eksperimenterer med piratfisk og sumpskildpadder.

Nogle fisk ædes af skildpadderne

Her har en kinesisk trekølsskildpadde fundet en død platy. Trekølsskildpadder vil ikke kunne fange de almindelige akvariefisk.

Dammens fisk og sumpskildpadder - koi og guldfisk

Har du fisk i din havedam og vil du også gerne have sumpskildpadder i dammen?

Yngel, af guldfisk, koi og stør vil sumpskildpadder æde, hvis de kan fange dem. Så snart fiskene har en vis størrelse, så svømmer fisk og sumpskildpadder normalt roligt sammen.

Når det er sagt, så har mange sumpskildpadder i deres havedam, der svømmer sammen med deres fisk. Vi har mange der fortæller os, at deres fisk og sumpskildpadder lever fint sammen, i deres havedam. Vi har andre der fortæller det modsatte, at deres sumpskildpadder har tømt deres havedam for guldfisk. Derfor, skal du regne med, at sumpskildpadderne kan finde på at bide i finnerne på dine større fisk og fjerne mindre guldfisk, koi fisk og stør fra dammen. Er fisken ca.10 cm. lang, så vil fisken normalt klare sig udmærket. 

Større fisk vil skildpadderne normalt ikke gå i lag med, medmindre de er syge og viser tydelige svaghedstegn. Ligesom skildpadden heller ikke napper andemor, men en ælling i stedet for. Skildpadder er udmærket klar over, hvilke dyr der er lettest at fange, lige som alle andre rovdyr er det.

Nye sumpskildpadder der sættes ud i dammen, der aldrig har set en fisk før. De sumpskildpadder vil forsøge at fange alle fisk, de første 24 timer, indtil de opdager at fisken svømmer fra dem.

Når først sumpskildpadder er vænnet til fisk, så vil sumpskildpadden normalt have travlt med at fange og æde det foder, der er lettest for dem at få fat på. Derfor vil skildpaddefoder, fiskefoder, de nedfaldene og vandlevende insekter, dammens vandplanter og haletudser og frøer normalt stå øverst på skildpaddens spiseseddel, inden de vil bøvle med at fange en fisk. Fisk svømmer hurtigt og er normalt ikke så lette at fange.

Men, har dine sumpskildpadder aldrig set en fisk, så er fristelsen stor. Sumpskildpaddens jagt instinkter vil blive fristet de første ca. 24 timer. Derfor sæt aldrig for små fisk ud i dammen, første gang dine sumpskildpadder ser en fisk. Når først dine sumpskildpadder har vænnet sig til fisk, der svømmer omkring i dammen sammen med dem, så vil de for det meste også acceptere at du sætter mindre fisk ud i dammen. 

Sætter du en nye sumpskildpadde ned i dammen, der aldrig har set en fisk før, den vil jage efter fiskene. Efterhånden vil skildpadden dog falde til ro og få et mere naturligt forhold til det "foder", der hele tiden svømmer væk.

Andre rovdyr vil også forsøge at fange fisk fra dammen. Det gælder katte og fiskehejren, de vil normalt have let adgang til en havedam. Store tudser vil tage af fiskeynglen. Så helt slippe for, at der forsvinder fisk fra ens havedam, det kan man nok ikke.

Når alt kommer til alt, kan du så acceptere at skildpadden udviser sin naturlige adfærd og lade skildpadden snuppe en fisk en gang i mellem. Så vil du helt sikkert kunne nyde at se skildpadder og fisk der lever sammen og giver en spændende og livlig dam, at se og følge gennem sommeren. Skildpadderne vil hurtig lokalisere en død fisk, så dem vil du aldrig se længere ligge og flyde i overfladen. 

Der er undersøgelser der viser, at skildpaddens diæt, indeholder mindre end 5 % fisk. Samme undersøgelse viser også at de fleste fisk, er døde på det tidspunkt skildpadden æder den. Skildpadden er rigtig godt til, at fjerne døde ådsler fra havedammen, så vi ikke ser fisk, frøer og andre døde dyr der flyde rundt i vandoverfladen.

Kan man holde krebs sammen med moskusskildpadder

Her har vi en 20 cm. stor krebs, den vil moskusskildpadder hurtig få ædt.

"Kan man sætte en krebs ned i et akvarium med moskusskildpadder?"

Ja, det kan man godt, hvis man vil give sine moskusskildpadder levende foder. Krebsen vil måske klare sig i et par dage i akvariet, men moskusskildpadderne vil hurtig opdage at krebsen kan spises.  Selv om moskusskildpadder kun er 10 - 12 cm i skjoldlængde, så har de ingen problemer med at aflive en krebs og få sat den til livs.

Skildpaddeunger kan gå sammen med krebs, de vil gå fodt i et stykke tid, men skildpaddeunger bliver meget hurtigt store og de vil med tiden få lyst til en krebs.  

 

 

 


 Zebrafisk møder rødøret terrapin 

Der er altid en risiko for at en sumpskildpadde fanger en fisk. Her er det en rødøret terrapin der har fanget en zebrafisk. Større skildpaddearter rydder let et akvarium for fisk, hvis akvariet helt tomt for dekoration, og for lille, der er for lidt vand i akvariet, og der er for mange skildpadder på for lidt plads.
De bedste skildpadder, at have fisk sammen med, er moskusskildpaddearterne.
God fornøjelse