Skildpaddens skjold - Skjoldproblemer

Afrikansk sporeskildpadde. Fotograf Johnny Johnsen.

Denne side er opdateret d.7. dec. 2019

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkyndig dyrlæge

"Kan skildpadden kravle ud, af sit skjold?"
Nej, skildpaddens skjold er en del af dyrets skelet! 

"Har skildpadden følelse i sit skjold?" 
Ja. Der er nerver og blodkar i skildpaddens skjold, hvis et skæl beskadiges eller rykkes af, så vil det også bløde.

En skildpaddes skjold, er ben/knogler der er "smeltet" sammen. Skildpadden har udviklet sig, gennem millioner af år, hvor dyrets ribben, brystben og rygrad efterhånden er groet sammen og i dag danner en hård skal. Man kan stadigvæk tydelig se, skildpaddens ribben og rygrad.

Du kan finde UVB- og varmepærer på vores SkildpaddeShop.dk

Skelet af en snapskildpadde. biol292.blogspot

Skildpaddens skelet er dækket af benplader, ovenover ligger der et beskyttende hornlag, af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Det er disse skæl skildpadden skifter, under sit hamskifte. 

Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets benplader/knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Den øverste del af skallen kaldes carapax/rygskjoldet. Den nederste del, som dækker maven, kaldes bugskjoldet/plastron. Disse to halvdele er samlet langs siderne af en knoglebro.

Man så, især tidliger at nogle borede hul, i landskildpaddens skjold, så skildpadden kunne holdes i snor og ikke løb væk. Det kan skildpadden mærke! Et boret hul, i en skildpaddes skjold, kalder vi et "Black og Decker syndrom".

Der er en stor variation i størrelse og form af skildpaddernes skjolde. Nogle skildpadder, ligesom Klapskildpadder - Kinosternon curentatum og Emydoidea blandingii, kan trække sig selv helt ind i deres skjolde. Snapskildpadden er på den anden side ikke særligt godt beskyttet, af sit skjold. De kan ikke trække sig ind i skjoldet og deres bugskjold/plastron er meget lille. Det efterlader dem sårbare over for rovdyr, når de er på land.
Nogle skildpadders skjold er ikke hårde og benede. Blødskjoldsskilpadder har en læderagtig skjold, i stedet for et benet skjold.

Skildpadder har følesans i deres skjold, så du skal ikke begynde at bore hul (for at holde dyrene fast med en snor, så de ikke løber væk. Mange har gjort det, især med landskildpadder) eller gør andre ting ved, i dyrenes skjold.

Se, hvilke UVB- og varmepærer Sumpskildpadder benytter

Guløret terrapin med kyphoscoliosis

Guløret terrapin med rygrads deformitet kyphoscoliosis - formodentlig. Vi har ikke fået taget et røntgenbillede af skildpadden. Vi kan også kalde skildpadden for pukkelrygget. Det er kun ganske få sumpskildpadder der har denne skavank. Men, det ses blandt mange forskellige dyrearter. Skildpadden er hos Sumpskildpadder Esbjerg.
Vi modtager ikke så sjælden sumpskildpadder der har et deformt skjold, det skyldes typisk metabolic bone disease, der opstår af dårlig pasning af skildpadden. Mere om det problem længere nede på siden.

Ham/hud og skæl skifte

Keratin skæl, der er kastet af en Guløret terrapin.

Ham/hud skifte blandt skildpadder. 
Hamskifte er en normal del af en sumpskildpaddens liv. Skildpadder skifter både hud og skæl regelmæssigt. Hvis dyret passes rigtigt.

At skifte skæl er ikke helt så almindelig at se, blandt de sumpskildpaddearter, der ikke soler sig så ofte, det gør blandt andre moskusskildpadder og snapskildpadder ikke. De kan ofte være dækket af alger.

Alle krybdyr skifter deres hud/skæl. Alle kender en slange der skifter sit ham, det er det samme skildpadden gør. Skildpadden skifter også både ham/huden og sine skæl.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Benplader/skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller deromkring), så er du måske nødt til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blidt tryk eller en let børstning, med en blød tandbørste kunne få skællene til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, blødninger og kan ofte fjerne for meget, og efterlade knogle og bløddele åben overfor infektioner.

Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på UVB-lys og varme, det kan også være mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderlige tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt. Men, tjek lige først, om UVB-, og varme pæren er som de skal være? 

Mere om UVB-lys og varme

Et E-vitamin tilskud, kan komme fra æggeblomme og torskelever. Sørg for at din skildpadde får et vitamintilskud.

Vi benytter Korvimin, med mineraler, kalk og vitaminer til alle vores skildpadder. - Men husk, mineraler og vitaminer hjælper ikke din skildpadde, hvis skildpadden mangler UVB-lys og en varmepære.

Mere om Korvimin

Find det hele på vores SkildpaddeShop.dk

Har du svært ved at give din skildpadde et alsidigt skildpaddefoder, så vil det være en god ide, at du anskaffer dig en god skildpadde foderpille.

Se, hvilke foderpiller vi benytter: Skildpaddefoder 

En Cooter, der er midt i et normalt skælskift.

Skildpadder vil også skifte deres hud, men ikke på samme måde som andre krybdyr gør det, der smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser.

Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hudstrimler, der hænger fra dyret, det kaldes overdreven fældning. De fleste gange, når en skildpadde smider alt, så er det tegn på overfodring, du fodrer skildpadden med foder der indeholder for meget protein (det giver kød fra kreaturer). Det kan også skyldes at vandtemperaturen er for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen.

Et normalt hamskifte aktivitet, er, for nogle skildpadde-arter, at de bider, i deres ben, så hudflager rykkes af og til tider spiser dyret de små hudlag.

UVB-lys og den rigtige varme, på solpladsen, er vigtig for din skildpadde, så hamskiftet foregår som det skal. Skifter din skildpadde ikke sine skæl, så er der noget galt.

Læs mere her: UVB-lys er livsnødvendigt

Skjoldråd

Skjoldråd

Skjoldråd skyldes enten en bakterieinfektion eller en svampeinfektion. Det skyldes almindeligvis en skade af en slags, en revne, brud, dyret har skåret sig eller en anden form for læsion af skjoldet, der så er blevet betændt.

Skjoldråd er et af sumpskildpaddens største problemer.

Den typiske årsag til en svampeinfektion, er, at sumpskildpadden ikke er i stand til, at blive helt tør og der samtidig mangler UVB-lys og varme, over skildpaddens solplads.
Infektionen er normalt hvid og/eller gul og kan lugte virkelig dårligt. Det inficerede område er normalt blød og der kan komme pus fra stedet, det er ikke ualmindeligt. Ubehandlet kan det udvikle sig til en blodforgiftning.

Behandling af små områder og begyndende skjoldråd, der sidder i skjoldets overfladen, kan I selv gøre noget ved:
Sørg for at jeres sumpskildpadde, har en solplads/land, hvor skildpadden kan kravle op og blive helt tør. Der skal også hænge eu UVB pære der virker og en varmepære der giver solpladsen en temperatur, på 30-35 grader. UVB pæren må ikke være et år gammel, så virker den ikke! Sørg for at en UVB pære højst hænger 15 cm. over skildpadden ellers hjælper den heller ikke. UVB- og varmepære

Skildpaddens vand, skal være rent. Skift vandet ud jævnlig og monter eventuelt et større filter til. Rent vand

Sørg for, at skildpadden få et godt sumpskildpaddefoder, der passer til din skildpaddeart. Hvordan fodrer jeg?

Skildpadden vil normalt komme sig, af sig selv, hvis de her forhold overholdes. Men, det tager lang tid.

Damme af beton og skildpadder - Dårlig kombination!

Det er en betondam der har været skyld i denne skildpaddes skjold problemer. Sumpskildpadden kom sig efter et års pleje og pasning.

Desværre er mange ikke klar over, at de skæl, der sidder på skildpaddens bugskjold, de er ikke så hårde som de ser ud til. Når skildpadden klatrer over kanten, på dammen eller svømmer rundt i en dam bygget af beton, så kan dyret let få skader og ridser i skællaget, på siden og under bugen. De små sandkorn der er i beton, de kan meget let kile sig ind mellem skildpaddens skæl både og så har vi begyndelsen på balladen. De bakterier der er i vandet, de vil trænge ind, under skællene, her vil der så være en stor risiko for, at skildpadden nu kan udvikle en voldsom infektion. Der med tiden vil slå skildpadden ihjel, hvis det er ubehandlet! 

Det er ikke så let at få øje på de begyndende skader.

Inden længe vil bakterier begynde at æde, af den underliggende knogle. Bakterierne kan gnave i måneder, endda år og til sidst medføre døden for skildpadden, hvis det forbliver ubehandlet.
Den eneste måde at løse problemet på, er ved at få åbnet op, ind til det betændte område (få din dyrlæge til at gøre det), skrab pus og betændelse væk og herefter skal skildpadden i behandling, i tørdok, denne behandling er helt nødvendigt.

Hold øje med de skjulte betændelsespletter, hvor du kan se en gullig plamage, inde under skællet (rød pil). Der inde under forårsager bakterierne kaos!

Ved (grøn pil) kan du se, hvordan det ser ud, når skællet er åbnet op og pus og betændelse er fjernet.

Midt under bugskjoldet, ses en plet (blå pil), hvor bugskæl er slidt væk, det er sket ved, at skildpadden har svømmet og slidt bugskjoldet hen over beton-bunden.

Husk altid, at tjekke dine havedamsskildpadder jævnligt, i løbet af sommeren. Når solen skinner er det let at glemme, at en ellers kvik skildpadde, måske er en syg skildpadde! 


Skildpadderne i slide-show har alle skjoldråd 

Manglede land, så dyret kunne blive tør

Levet i beton dam

Skader fra beton dam

Manglede solplads med UVB-lys og varme

Moskusskildpadde kunne ikke kravle på land og blive tør

"Krølle" nær død, af skjoldråd!

Her er en Falsk landkortsskildpadde "Krølle", der er voldsomt angrebet af skjoldråd. Denne skildpadden blev fundet, i en balje, med muddervand. Baljen var bare stillet væk og blev ignoreret. Skildpadden ventede kun på at dø! Det var grov dyremishandling.

Heldigvis var der en barmhjertig sjæl, der fandt skildpadden og sendte dyret til os.

Den hvide plamage, på skildpaddens skjold, er helt blødt og væsker. Krølle er overdækket, at et fedtet og tykt alge lag og derunder er der skjoldråd og betændelse.

Krølle er i dag rask, men, skildpadden bliver aldrig pæn igen.

Krølle lever i dag sit liv i en havedam. Hvor hun kommer ind om vinteren.

Du skal sørge for, at din skildpadde, har en UVB-pære og en varmepære, rent vand og får godt foder. Ellers vil din skildpadde dø! Så alvorligt, er det at undlade, at give skildpadden, den rigtige pasning.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys, varme og rent vand, til dine skildpadder: UVB-lys og varme er nødvendigt    Rent vand er nødvendigt

"Krølle" fotograferet september 2014.

Det er et meget stort arbejde at få en sumpskildpadde fri for skjoldråd.

I dag, er der ikke mere udvikling i sygdommen. Skaden er sket og skildpadden bliver aldrig pæn igen. 

Heldigvis kan selv en skildpadde der var så ramt, så hårdt af dårlig pasning og skjoldråd blive reddet. Hun bliver aldrig pæn igen, men, får et godt liv.

Foto. Den hvide plamage, er nu blevet dækket, af et nyt hornlag og blevet hårdt igen. 

UVB-lys og varme som forebyggelsesmiddel

Reptisun UVB 5,0 og Sun Spot 60 w. varmepære.

UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes alt sammen UVB-andelen i pæren.

UVB-strålerne er også helt nødvendige for skildpaddens optimale vitamin og kalk optagelse, i kroppen. UVB-lys er nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB pæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er normalt effektiv indtil en afstand, af 15 cm. fra skildpadden (afhængig af fabrikat). Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas.

Har skildpadden en god og tør solplads, med den rette temperatur
(se under skildpadde-arten, hvilken temperatur, der er den rigtige) og UVB-lys, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle, af de her på siden omtalte problemer. 

Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. ca. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære, f.eks. en Dragon Sun Spot 60 watt. Du kan også få UVB-lys som lysstofrør.

Find UVB-, og varmepære på vores SkildpaddeShop

Hvad sker der når skildpadden mangler UVB-lys?

Skildpadden her har vi modtaget til adoption. Skjoldet virkede skrøbelig og bulet, så skildpadden har heller ikke fået det kalk og de vitaminer dyret havde behov for.

Men inden skildpadden skal videre til et godt hjem, så skal skildpadden først plejes i mange måneder.

Denne Guløret terrapin har desværre aldrig fået UVB-lys eller sol fra en åben himmel. Derfor ser dens skjold så grå og skællet ud.
Skildpadden er ikke bare ved at skifte ham/skæl, der ligger flere lag dødt skæl under hinanden her Skildpadden har aldrig fået den varme og UVB-lys, der ellers ville have hjulpet skildpadden til at kunne skifte sine skæl.
Skildpadden var dødende da vi modtog den.

Men, skjoldet kan formodentlig endnu reddes, så skjoldet i det mindste bliver pænere. Efter nogle måneder, hvor skildpadden har adgang til UVB-lys 12 timer om dagen, så skulle skjoldet blive flot igen eller betydelig bedre.

De første fem uger var skildpadden alene, i et lille akvarium på 54 liter, fordi dyret konstant skulle have så meget UVB-lys og varme som muligt.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.

Her kan du se den samme skildpadde, efter to måneder, hvor dyret har fået en intensiv pleje med UVB-lys og det rigtige foder.

Som du kan se, så er der endnu langt vej til, at skildpadden ligner den Guløret terrapin nedenfor.

Behandlingen fortsætter. Imens er skildpadden sat sammen med nogle af vores andre sumpkildpadder.

Skjoldråd

”Flager” fra skjoldplader og ”Skjoldråd”: Svampe- eller bakterielle infektioner kan løsne hornlag i skjoldet, så tynde flager afstødes. Lidelsen breder sig ofte til andre områder af skjoldet og kan uden behandling blive ret så voldsomt.

Skader på skjoldets hornlag kan føre til betændelsestilstande, hvor der opstår kraftige sår. Ofte er det bakterier eller svampe der invaderer vævet. Dybe sår kan brede sig længere ned i vævet, så der går betændelse i det underliggende knoglevæv.

De mest almindelige årsager til skjoldråd, er en kombination af en dårlig vandkvalitet, for varmt vand, skader og skildpadden mangler en solplads, hvor dyret kan blive helt tør og få både varme og UVB-lys.

Skader kan komme af akvariets dekorationer, ridset ved klatring, svømning eller dykning i vandet, hvor dyret støder imod sten, bundlag, får forbrændinger på varmelegemet m.v. Skader viser sig oftest som hvide pletter på skjoldet.

Behandling. Sørg straks for at udskifte vandet, i akvariet. Vedbliv med, at holde vandet rent. Vandets temperatur, til de fleste voksne (over 6 måneder gamle) sumpskildpadder også moskusskildpadder bør holdes på 20-22 grader og solpladsens temperatur, skal op på 30-35 grader. Er vandets temperatur for varmt, så vil sumpskildpadden tit ikke op på land. Sumpskildpadder skal op på land, så de kan blive helt tørre. Moskusskildpadder er mest aktive, om aften og natten, hvor de normalt vil kravle op på land. Dog ikke så meget som de andre sumpskildpaddearter.

Du kan så benytte flydende Klorhexidin 0,05% gentager 0,05% og en blød tandbørste til at rense områderne for betændelse. Eller benyt Klorhexidin 1% i pulver form og creme. Find det på SkildpaddeShop

Det bedste vil være at sætte skildpadden over, i et mindre akvarium, for sig selv. Her kan du holde øje med dyret. Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren, så dyret bliver tør. Hvis den ikke gør, så er det i tørdok (se længere nede mere om tørdok).

Ved mindre udbrud af skjoldråd, må du tage skildpadden helt ud, af vandet, flere gange dagligt og lade skildpadden komme i tør dok. Lad dyret tørre minimum en 2-4 time, gerne 2 gange i døgnet, hvor du hænger både en UVB-pære og en varmepære op over skildpadden. Sæt din skildpadde i akvariet igen, efter de 2-4 timer, i tørdok ellers kan din skildpadde risikerer at dehydrerer.

Du skal være forsigtig med denne proces, fordi den stresser skildpadden. Sørg derfor for, at skildpadden ikke bliver forstyrret, af omgivelserne.
Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium, balje eller en kasse, læg en avis i bunden, der kan absorbere fugt og skildpadden har noget og stå fast på. Beklæd eventuelt siderne med aviser eller andet, så dyret ingen udsyn har, derved vil skildpadden føle sig mere sikker og mindre udsat.

Denne proces, kan være nødvendigt at følge i adskillige dage, inden skildpadden betændelsen er stoppet.
Ved større angreb af skjoldråd, henvend dig til din dyrlæge.

UVB-lyset steriliserer omkring såret og varmen tørrer såret ud, så helingsprocessen fremskyndes.

Hvis de her behandlinger ikke begynder, at vise tegn på bedring inden der er gået en ca.14 dage, så skal du henvende dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.

Det tager generelt flere måneder inden en sumpskildpadde har fået skiftet skæl og skaden ikke længere kan ses. Tit vil der være "ar", der aldrig forsvinder. 

Sørg for, at du benytter en UVB-pære, der endnu afgiver de gode stråler. En UVB-pære virker ca. 6 til 12 md. alt efter mærket.

Samme skildpadde, efter tre måneders behandling, med UVB-lys, varme og rent vand.

Skildpadden er nu helet.

Til alle jer der endnu ikke er kommet i gang med at give jeres akvarie sumpsskildpadder en solplads, med både UVB-lys og varme. Se nu at få anskaffet de rigtige UVB- og varmepærer. Det gælder liv og død for jeres skildpadder.

Vi ved godt, der er nogle, der vil fortælle dig, at deres skildpadder aldrig har haft UVB-lys, og deres skildpadder har det da godt! Nej, det har de skildpadder ikke! Skildpadder er krybdyr og reagere meget langsomt på deres omgivelser.

Meget mere om, hvor vigtigt UVB-lys og varme er. 

Ja, vi ved godt at vi gentager det om UVB-lyset mange gange, det er fordi det er meget vigtigt for skildpadden.

Her ser du en Guløret terrapin, der har fået tilstrækkelig med UVB-lys og varme. Skjoldet er helt anderledes flot og glat.

Tørdok - Sygestue hos Sumpskildpadder

Her behandles de skildpadder, der modtages hos Sumpskildpadder. Tørdok i baggrunden.

Her klarer vi småting.

Vores vigtigste våben mod skildpaddernes skjoldproblemer. Det er en tørdok, hvor vi behandler de skildpadder, der har brune pletter, skjoldråd. Vi giver jævnlig nyankommne skildpadder, et boost af UVB-lys og varme, hvis de mangler.

Vi har bygget denne tørdok, af et 54 liters akvarium. Du kan også bygge en god tørdok, af vandfast træplade. I bunden, af tørdokken, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør. 

Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd, sår og skrammer eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.
Vi benytter jævnlig tørdokken til at give nyankommne sumpskildpadder, et UVB og varme tilskud. Så dyrene straks, kommer ind i en god udvikling.
Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk, og mineraler fra deres foder, hvis ikke de får UVB-lys og varme.
 
En tørdok skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår skal hele hurtigst muligt. For at hjælpe skildpadder hurtigt, benytter vi gerne flydende Klorhexidin 0,05% eller i pulver/creme 1% til dyrene. Men, i mange tilfælde er en tør solplads, med både UVB-lys og varme, hvor du samtidig giver skildpadden et godt foder, nok til at få skildpadden hel igen.

Monter både en UVB- og varmepærer 

Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til, at komme i tørdok.

Arbejdet sker i samarbejde med vores dyrlæge.

Vi behandler ikke din skildpadde. Vi kan rådgive. Er din skildpadde syg, så må du henvende dig hos din dyrlæge. Vi modtager gerne din syge skildpadde og beholder dyret.

Krybdyrkyndige dyrlæger

Blød skjold - Deform skildpaddeskjold - metabolic bone disease

Toblerone skjold, overfodret med kattefoder og skildpadden har levet i alt for varmt vand +26-28 grader.

Blødt skjold. Et blødt skjold har nogle sumpskildpadder helt naturligt, de kaldes Blødskjoldsskildpadder.

Hvis din skildpadde er meget ung, så vil den også have et blødere skjold, indtil skjoldet hærder helt naturligt. Det skyldes ikke dårligt helbred. 

Et typisk forløb der fører til et deformt skjold: Man synes ikke sumpskildpadden spiser nok? Du synes måske at det er sjovt at se, hvordan en sumpskildpadde reagerer (lidt vildt) når den får eks. en reje (Grønlandsk reje måske? I hvert fald ensformigt foder). Nu kan der ske det, at du efterhånden vender din sumpskildpadde til kun at vil spise rejer. 

Hvad kan der da ske ved det? Din sumpskildpadde vil efterhånden få for lidt vitaminer og mineraler/kalk! Får din skildpadde for lidt mineraler/kalk, så vil skildpadden efterhånden miste kalk i sit skelet og skjold. Skjoldet vil efterhånden blive let miste det stive i skjoldet. Skildpadden er nu i stor risiko for at blive deform.

Har skildpadden ingen solplads eller en solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør? Så har du en skildpadde der altid er opblødt af vandet! Mangel på mineraler/kalk i kroppen og en skildpadde der er våd og opblødt hele tiden, er en sikker vej til at blive deform.

Bare se skildpadden på billedet overfor og nedenfor, hvor deforme de viste sumpskildpadder er blevet. Billedet overfor, her skal det nævnes, at skildpadden de sidste par år har levet et godt liv, med kvalitetsfoder, der indeholder mineraler/kalk og vitaminer, en tør solplads, med en frisk UVB-pære og en varmepære.

Hærder din skildpaddes skjold ikke, som dyret vokser, så må du ændre dyrets kost, efter dens art og UVB-lyset skal testes. UVB-pærer/UVB-lysstofrør holder, alt efter fabrikat et halvt til et helt år. Her hos Sumpskildpadder skifter vi UVB pærer/lysstofrør ud efter ca.6 måneders brug. 

Bløde pletter, på skildpaddens skjold skyldes at skildpadden får forkert kost. Skildpadden mangler kalk. Skildpadden kan slet ikke optage kalk i sin organisme, hvis ikke der hænger UVB-lys og varme over dyrets solplads. UVB-lyset er nøglen til, at skildpadder kan optage mineraler, kalk og vitaminer, i deres krop. Så vigtigt, er UVB-lys!!!
I enkelte tilfælde, kan det også skyldes en svampeinfektion, men, så har skildpadden manglet UVB-lys og eller varme længe (se billederne, af skildpadder med deform og rådden skjold).

Skildpadder
(alle krybdyr) skal have UVB-lys til at producere vitamin D3. D3- vitamin har bl.a. betydning for at calcium kan optages i dyrets kroppen, så skildpaddens knogler og skjold opbygges korrekt. Uden nok UVB-lys, vil skildpadden opleve, at den får skjold problemer og metabolisk knoglesygdom, og sandsynligvis vil dø. Ja, det er virkelig så vigtigt! Hvis du ikke har råd til at købe en UVB-pære, så skal du ikke få dig en skildpadde, før du har
Læs mere om UVB-lys: UVB-lys er livsnødvendigt for din sumpskildpadde

Behandling. Sørg for at skildpaddens foder er fyldt med mineraler, kalk og vitaminer. Sørg for, at skildpadden har en god solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør og har adgang til UVB-lys og varme ellers vil skildpadden ikke kunne optage de livsvigtige mineraler og vitaminer, fra fodret. Er de her betingelser i orden, så skulle skildpadden gerne komme sig.

Ellers, må du forbi en krybdyrkyndig dyrlæge

Mineraler på skildpaddens skjold

Mineralforekomst på skildpaddens skjold. Det betyder normalt ikke noget for dyrets helbred, men, det ser måske ikke så kønt ud.

Mineralforekomst ses som en hvid belægning, der kan skrabes af.

Det er den samme hvide kalk/mineral streg du ser, på akvariets rude, hvor vandet står op til.

Mineralforekomst på skildpaddens rygskjold, er ikke umiddelbart et sygdomstegn. Men, kan udvikle sig hen ad vejen til et problem. 

Mineralforekomst på skildpaddens ryg, kan vise sig, når det vand der hældes i akvariet, har en høj hårdhed/vandet indeholder meget kalk.

Hvis der er meget kalk i vandet, siger man, at vandet er hårdt. Hvis der er lidt kalk i vandet, siger man, at vandet er blødt.

Mineralforekomsten/kalken ses tydeligt på glaskanten, når der fordamper vand, fra akvariet. Mineralforekomsten stiger i akvariets vand, når du tilfører nyt vand, som vandet fordamper og ikke udskifter det gamle akvarie vand.

Udskifter du ikke vandet i akvariet, så vil kalk/mineraler og vandforureningen ophobe sig i skildpaddernes vand. Mineraler og forurening fordamper ikke.

Et forhøjet mineral forekomst i akvariet, kan sættes sig på skildpaddernes skjold og skjoldet bliver hvidlig (se foto). 

Behandling - Udskift straks ca.50 % af skildpaddernes vand.

Hvor tit du skal udskifte vand, afhænger af dit akvarium og filters størrelse. 

Vedligeholdelse af skildpaddernes vand, her kan du skifte 1/4 del og op til 1/2 delen af akvariets vand, mindst en gang, hver 14 dage. Hvis du har en udvendig spandfilter. Du skal skifte vand, mindst en gang ugentligt, hvis du har et indvendigt akvarie-filter. (Meget vigtigt; husk det nye vand du hælder i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand). 
Er dit akvarium på 240 liter, så udskift 70/120 liter vand. Skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst udskiftede vandet, så husker du det altid. 

Hvordan renser jeg mit filter?