Fjern skildpaddens kød

Denne side er opdateret d.31. marts 2020

Skulle du være interesseret i at bevare din døde skildpaddes skjold, for eftertiden, så er fremgangsmåden denne: 

Først er det nødvendigt at fjerne skildpaddens krop, fra sit skjold. Skær huden fri, rundt langs toppen og bunden af skjoldet.

Så kan du med en saks (benyt eventuelt en lille grensaks) eller en god kniv, klippe/skære skildpaddens lemmer og hals over, så langt inde i dyret, som muligt.

Med en kniv og eventuelt et stykke bukket tråd, skrabes og fjernes alt kødet og de indre organer ud, fra dyrets skjold. Du skal være sikker på, at det hele kommer med ud. Skal den sidste rest kød ud og har du ikke lyst til det pillearbejde, så kan du lægge skjoldet ned til en flok melorme.

Efter du har arbejdet med en død skildpadde, så skal du huske at vaske dine hænder.


Lad naturen klare opgaven 

Myrer - Melorme - Grav skildpadde ned? 

Grav skildpadden ned i jorden

Du kan grave skildpadden lidt ned i jorden, i bunden af haven. Sørg for at stedet er tydelig afmærket, så du let finder stedet igen.

Du kan kikke til skildpadden en gang i mellem, men du skal være klar over at en død skildpadde lugter ret slemt, i hvert fald de første måneder. Det vil normalt tage et til to år inden al kødet er væk.

Lad myre hjælpe dig

Find en myretue. Bind en snor fast om den døde skildpadde og hæng skildpadden op i en gren, så den døde skildpadde hænger lige over myretuen og netop rører ved tuen. Ligger du skildpadden direkte oven på myretuen, vil myrerne bygge deres tue hen over skildpadden.

Er der ikke en gren, i nærheden, kan du bygge en trægaffel og stille over myretuen. Her hænger du så den døde skildpadde op. Hold øje med skildpadden.

Melorm er effektive

Melorme er dygtige til at rense kødet af den døde skildpaddes knogler. Skildpadden lægges i en plastikkasse/spand, med høje sider, så melormene ikke kravler ud. Du kan lægge et låg over, så skal du huske at bore huller i låget. Der skal luft til melorme.

Melorme kan du købe hos din lokale dyrehandler.

Kassen/spanden skal stå et tørt sted, ikke for koldt og ikke i direkte sol.

Hold øje med melormenes fremskridt.

Konservering af skildpaddens skjold

Når skildpaddens skjold er helt fri for kødrester og snavs, så skal skjoldet konserveres, så der ikke opstår råd, mug og svamp i skjoldet.

Til det kan du benytte Atamon*. Her deler du Atamonen op med ligedele vand, i forhold 50/50. Nu går du i gang med at vaske og pensle både det indvendige og udvendige af skjoldet, du skal sikre dig, at alt bliver konserveret. Det er ikke så hyggeligt, at have et skildpaddeskjold stående og der begynder at lugte fælt. Det skal nu tørre i et par timer.

Skjoldet skal være helt tørt, inden du gør mere ved det.

*Atamon benyttes til konservering og når vi bager, kan købes hos alle købmænd.

Sikring af skjoldet

Sumpskildpaddeskjold der har været gravet ned godt et år.

Til sidst skal skjoldet lakeres, så det står rigtig flot.

Her anbefaler vi at du benytter skibslak, der indeholder fungicider, som er et svampbekæmpelsesmidler, det benyttes blandt andet til konservering af museumsgenstande, det pensler du hele skjoldet med, gør det gerne et par gange, så du sikrer dig at hele skjoldet får en god gang lak.

Såsnart skjoldet er helt tør, så er det klar til udstilling.

Pas på på ferien! Nedenfor kan du se flere forskellige produkter skildpaddens skjold er blevet brugt til. 

Skildpaddens skjold bliver tit benyttet til at lave souvenirs af. Du skal være opmærksom på at det er forbudt at købe souvenir på ferien, der er lavet af havskildpadder og landskildpadder.

Meget mere om ulovlig salg og indførelse af skildpaddeprodukter, på siden: Ulovlige souvenir

Skildpaddeskjold produkter

Skildpaddehjem til salg!