Skildpadder hærges af illegal handel

Foto. Skildpadder der er til salg i Syd Kina.

Måske er det gruppen af landskildpadder og sumpskildpadder, der er hårdest ramt, af den illegale handel. Skildpaddens beskyttende skjold, der har hjulpet disse krybdyr med, at overleve i hundrede af millioner af år. De er desværre ingen match for den store hær af menneskelige jægere og samlere. Især i Kina, er der et stort marked for skildpadder, der går til menneske føde.

Nylige undersøgelser anslår, at mere end halvdelen af verdens landskildpadder og sumpskildpadder står over for udryddelse. Af de 200 skildpadde-arter der er truede, er de 32 opført som udryddelsestruede og 44 som kritisk truede på IUCN rødliste. Femogtyve af disse arter har færre end 1.000 individer tilbage i naturen, ifølge en 2011 rapport fra Turtle Conservation Coalition.

Havskildpadder reddes af krybskytter

Tidligere havskildpadde krybskytter, arbejde nu sammen med den regionale NGO Grupo Tortuguero/havskildpadde gruppe, med, at mærke havskildpadder i Baja California Sur, Mexico. Ved hjælp af fiskernes færdigheder og erfaringer blev 18 skildpadder fanget i net og mærked og igen udsat.

 

Ingen ord kan hjælpe de her havskildpadder

En dykker frigør én ud af 17 havskildpadder, der er druknet i et kasseret fiskenet, ud for den brasilianske kyst. Foto taget af Guy Marcovaldi, Projeto Tamar Brazil, Marine Photobank.

Sig nej til dyreshows

5 gode råd til en dyrevenlig ferie
Hvis du vil være sikker på ikke at støtte udnyttelsen af dyr til underholdning, er der fem ting, du kan gøre:

1. Oplev vilde dyr i naturen
Hvis du gerne vil opleve vilde dyr, anbefaler vi, at du gør det i naturen på dyrenes præmisser. I naturområder og nationalparker på land eller i vand er der ofte gode muligheder for at se dyrene i deres naturlige omgivelser. Hvis man vælger en bæredygtig og ansvarlig udbyder, kan man være med til at støtte beskyttelsen af vilde dyr i naturen.

2. Se ikke vilde dyr optræde
Køb ikke billet til delfinarier eller andre shows, hvor vilde dyr optræder. Vær opmærksom på, at der kan være dyreshows inkluderet i arrangerede udflugter. Spørg, før du køber.

3. Betal ikke for at se dyremishandling
Køb ikke billet til underholdning, hvor dyr udsættes for smerte eller stress. Det gælder ikke kun arrangementer med vilde dyr, men blandt andet også tyrefægtning og hane- og hundekampe. Betal heller ikke for at se skildpaddeunger svømme i bassiner for senere at blive sat ud i havet. Ungerne mister kræfterne i bassinet, så de drukner i havet.

4. Betal aldrig for at få taget billeder med vilde dyr
Mange vilde dyr i fangenskab er blevet fjernet fra naturen, og deres mødre er ofte blevet dræbt under tilfangetagelsen. Ofte får dyrene fjernet tænder og bliver bedøvet, så de nemmere kan omgås mennesker.

5. Klag lokalt
Hvis du overværer mishandling af dyr på en rejse, er det en god ide at optage eller fotografere, hvad du ser. Fotografier og videooptagelser er uvurderlige beviser, men betal aldrig andre for at lave optagelserne. Samtidig er det vigtigt, at du protesterer lokalt. Informér dit rejsebureau, dit hotel, det lokale turistkontor eller evt. en dyreværnsorganisation.

Rådene er fra WSPA Danmark.

Selv Animal Planet tilbyder udsendelser, hvor Turtleman (Se foto ovenfor) er "stjernen". Turtleman, der med sine horrible shows, hvor han hiver snapskildpadderne, op i deres haler, hvorved han derfor risikerer, at knække dyrets ryggrad!

Vigtig skildpaddeopdræt i Amerika

Foto: Her er en af de små C. aurocapitata unger i Bronx Zoo. Photo Credit: Julie Larsen Maher.


Bronx Zoo er glade for, at kunne fremvise fem unger, af Chinese yellow-headed box turtles (Cuora aurocapitata). De fem unger, er kommet fra, to forskellige parringer. De her fem unger, fordobler nu antallet af Cuora aurocapitata, der er rapporteret i Amerikanske Zoos.  Bronx Zoo er stolt over, at kunne fortælle, at alle ungerne har det godt.

Nyheden er fra Turtle Survival Alliance d. 24. sep. 2012.


Hvad truer verdens skildpadder

Levesteder forsvinder og ødelægges.
Havskildpaddernes strande ødelægges for eksempel for at blive brugt til at bygge hoteller på.
 
Jagt og krybskytteri.
Hundredtusindvis af voksne havskildpadder er blevet fanget til føde eller deres æg er blevet indsamlet. Skildpadderne bliver også fanget, på grund af deres fine skjold og sælges som souvenirs eller indgår sammen med deres knogler i naturmedicin.

Ulovlig handel.
Sjældne skildpadder stjæles fra naturen og sælges af skruppelløse dyrehandler verden over, til lige så skruppelløse mennesker der ønsker deres egen zoo.

Bifangst.
Hundredtusindvis af voksne havskildpadder er blevet fanget og drukner i fiskenet og fordi man bruger forkert fangstudstyr.

Klimaændringer.
F.eks. på øen Lampedusa i Middelhavet, er der risiko for, at havskildpaddens æg bogstaveligt talt bliver hårdkogt, bare ved at ligge i sandet, fordi temperaturen stiger. Og jo mere Middelhavet stiger, jo mindre sand vil der være at begrave æggene i.

Forurening.
Havskildpadder æder plastik og andet affald, vi mennesker har smidt i havene. Forurening og olieudslip dræber mange havskildpadder og deres redesteder ødelægges af forurening.

Sygdom.
Endelig lider mange havskildpadder af dødelige svulster, som sandsynligvis er opstået på grund af den stigende kemiske forurening i havene.

Rovdyr og indførte arter.
Der er f.eks. indført dyr (geder og svin) på Galápagosøerne og de æder skildpaddernes føde.

En af verdens sjældenste skildpadder får en ny chance

Foto overfor: Photo Credit: Rupali Ghosh. Northern River Terrapin unger.

Northern River Terrapin (Batagur Baska), er anset for at være en af de mest truede flod terrapiner i verden. Den er ved og få et nyt liv, på grund af nogle bemærkelsesværdige opdræts succeser for nylig. Siden 2009 har TSA arbejdet på at sikre en lille gruppe af arten i Bangladesh, over årene er det lykkedes at erhverve 14 hanner og fem hunner. Nogle af disse skildpadder havde været i fangenskab i mere end 25 år, ofte under vanskelige forhold, det er et bevis på skildpaddens hårdførhed. TSA arbejder i samarbejde med den bangladeshiske NGO CARINAM og Skov afdelingen, de har etableret faciliteter for yngel i Bhawal National Park nær Dhaka. Wien Zoo i Østrig er tilsluttede og de har ydet en betydelig teknisk og finansiel støtte til programmet. Gennem årene har vi rapporteret flere store skuffelser, herunder tab af flere vigtige hunner, bl.a. på grund af kraftige regnskyld og oversvømmelser.

Men i 2012, på trods af alle vores problemer, har vi endelig fået succes. Fra slutningen af ​​marts til begyndelsen af ​​april, lægger alle fem hunner over en periode på 24 dage, tilsammen 92 æg, i en kunstig sandbanke. En gruppe under ledelse af Peter Praschag har uddannet personalet, så de kan håndter skildpaddernes æg korrekt og passe overvågningen af de kunstige udrugnings faciliteter. Alle fem reder blev beskyttet med tunge trådbure for at afskrække rovdyr, og trådløse termometre blev installeret for at kunne overvåge æggenes udrugningstemperaturer. Bangladesh holdet ledes af SMA Rashid og AJG Morshed, de gjorde et flot arbejde med at overvåge redderne og tilbagemelde til os dagligt, med deres observationer. Den udviste omsorg og opmærksomhed for detaljer betalte sig, æggene begyndte at klække den 7. juni, efter 64 dages rugetid. Alt i alt, 27 unger kom der ud af de fem reder. Femogtyve unger overlevede og er i hastig vækst.

Ovenstående er en forkortelse af den engelske tekst. Læs det hele om Northern River Terrapin på Turtle Survival Alliance; One of World's Rarest Turtles Gets Second Chance fot Survival

Northern River Terrapin Nests in Bangladesh

Resume på dansk, af artiklen nedenfor.
TSA har arbejdet sammen med NGO’er i Bangladesh, siden 2010. Med, at beskytte og sikre en koloni af Northern River Terrapin (Batagur baska), det er én af Asiens største og mest truede flod skildpadder.
Efter at have sikret sig en koloni på 13 hanner og 5 hunner, af arten, er de nu samlet i et beskyttet område, i Bhawal National Park.
TSA begejstret for at kunne raporter, her i midten af april måned, har alle fem hunner lagt æg. Æggene bliver nu nøje observeret af frivillige.
Nu må tiden vise, om der også kommer unger ud af arbejdet.
---

The TSA has been working in Bangladesh, in collaboration with the NGO CARINAM, the Forest Department and the Vienna Zoo, since 2010 to secure an assurance colony for the Northern River Terrapin (Batagur baska), one of Asia’s most threatened large river turtles. After literally scouring markets and private ponds to secure some of the last known specimens of this Critically Endangered species, an assurance colony of 13 males and five females has been assembled and is now housed in a protected area (Bhawal National Park) managed by the Forest Department.

We are thrilled to report that as of mid-April, all five females have nested! Caretakers are carefully monitoring the nests, one of which had to be relocated to protect it from flooding. The nest had 15 eggs and the clutch was divided. Eight eggs were placed in the dugout nest on the sand beach and the remaining seven eggs were placed in a tank filled with sand covered by a protective mesh. The eggs from the remaining four nests have been left in the sandy beach covered by protective mesh to prevent predation.

 

by Heather Loweon May 09, 2012 - Photo credits: SMA Rashid / CARINAM

Få mere information på http://www.turtlesurvival.org/

Nyheder fra hele verden

Turtle Survival Alliance - Ekspetion i Myanmar.
Myanmar Program Turtle Team returnerede i denne uge, fra en to måneder lang ekspedition op af Chindwin floden i det nordvestlige Myanmar. Det vigtigste mål for ekspeditionen var at afgøre, om eventuelle populationer af den sjældne Burmese rooffed turtlee (Batagur trivittata) findes i det nederste del af Chindwin floden, og undersøge de lokale rapporter om, at der skulle være set hidtil ukendte grupper af denne skildpadde, i bifloder og i resten af floden.
Læs om ekspeditionen
HER Engelsk

I denne Youtube video, fortæller TSA mere om, hvilke skildpadder de hjælper rundt om på kloden.

Giant Galapagos skildpadde uddøde for 150 år, kan stadig være i live.

En underart af den store Galapagos skildpadde, Chelonoidis elephantopus, man har længe ment at den har være uddød, i mere end 150 år, nu menes den stadigvæk, at kunne eksisterer, siger forskere.

Forskere fra Yale University gennemførte en meget grundig genetisk analyse af forskellige Galapagos kæmpeskildpadder i regionen, det fik dem til at spekulere på, at måske findes der endnu, mindst et par dusin af den flygtige Chelonoidis elephantopus!

I 1835 under Charles Darwins Beagle ekspedition til øgruppen, her undersøgt de grundigt de kæmpeskildpadder der var. Kæmpeskildpadderne forbeholdt han et særligt kapitel, i hans teori om evolution ved naturlig udvælgelse. Desværre, blot nogle få år før Darwin satte sin fod på øerne, blev C. elephantopus der levede på Floreana Island, allerede anset for udryddet, på grund af overdreven hvalfangst (hvalfanger spiste dem) - De eneste tegn der var tilbage, var kun eksistens af dens gigantiske skjold.

Et Yale hold besøgte Volcano Wolf på den nordlige spids af Isabela Island i 2008, og tog blodprøver fra mere end 1.600 skildpadder. Disse prøver blev derefter sammenlignet, med andre genetiske signaturer fra en omfattende genetisk database, der indeholder alle kendte levende og uddøde arter af skildpadder. Hvad forskerne fandt, var intet mindre end forbløffende.

I en stor del af prøverne, har forskerne fundet, at C. elephantopus genetiske signatur var til stede, i 84 af Volcano Wolf skildpadderne, hvilket betyder at en af skildpaddernes forældre, er, af den rene race, af de forsvundne arter. Nogle hybrider er kun 15 år gammel, så deres forældre er temmelig sikkert stadigvæk i live, da de kan blive over 100 år gammel.

 

Okay, men hvis de blev erklæret uddød, og ingen eksemplar siden er blevet observeret, hvordan kan denne kæmpe skildpadde underart, så stadig rumster rundt i naturen? Den førende teori i øjeblikket, er, at mens arten blev udryddet, af jægere på deres oprindelige levested Floreana Island, så skal de samme jægere have bragt dem ombord på deres skibe. Nogle skildpadder må være kommet ind på øen Isabela, på en eller anden måde, og der have etableret en levedygtig bestand.


Dette lyder måske plausibel, men hvad så med de levende eksemplarer - hvor er de, hvis det her er tilfældet? Man kunne tro, at det at spotte en kæmpe langsom bevægende Galapagos skildpadde, er en let sag, men det kan ikke være længere væk fra sandheden. Den lokale vegetation på Volcano Wolf er tæt og frodigt, hvilket gør det ekstremt vanskeligt at udforske der. Det perfekt camouflerede skildpaddeskjold, gør dyrene yderst vanskeligt at få øje på, og kun et meget trænet øje, har en chance for at se dem. Dr. Caccone bragt 40 mennesker med på sin sidste ekspedition, i søgen efter eksemplarer eller spor af C. elephantopus eksistensen, men de blev tvunget til at stoppe efter et stykke tid, fordi deres forsyningerne løb ud.

Selv hvis man ikke findes en raceren, så er der alligevel en god chance for, at arten kan blive genoplivet, gennem intensiv avl af hybrider. Det er interessant at se, hvordan mennesker jager fortidens spøgelser, man selv har dræbt.

Forskerne er kommet frem til, at der må være noget i retningen af 38 C. elephantopus forældre til alle disse hybrider på Vulcano Wolf.

Efter forskernes viden, er det første gang, at man har genopdaget en art, ved hjælp af de genetiske spor i genomer, fundet på hybride afkom.

Kilde: ZME Science, d.10. januar 2012

Havskildpadde sættes fri d.25. oktober 2011

En halvvoksen loggerhead havskildpadde, der blev fundet flydende den 24. maj 2011, i en kanal i Florida. Skildpadde hospitalets ansatte reddet ham, ved at fange skildpadden op i et net. Dyret blev i skildpadde-ambulance kørt ind til skildpadde hospitalet, hvor den straks modtog lægebehandling. Røntgenbilleder viste, at havskildpadden havde en fiskekrog siddende fast i sin kæbe og en anden krog sad fast i dyrets spiserør.

De to fiskekroge blev mesterligt fjernet, af skildpadde hospitalets dyrlæge, Dr. Doug Mader fra Marathon Veterinary Hospital, ved hjælp af et endoskop og et gribe-værktøj. Animal Planet dyrlæge Dr. Kevin Fitzgerald var på besøg og filmede operationen den dag.

Havskildpadden led af stivkrampe, som et resultat af sine skader, skildpadden kunne derfor ikke åbne munden for at spise. Dyrehospitalets plejepersonalet åbnede skildpaddens kæbe daglige, hvor de fodrede dyret med blæksprutter, her brugte de et rør til at placere blæksprutten nede i skildpaddens hals. Efter måneder med intensiv terapi og måneder, hvor skildpadden blev fodret på denne måde. begyndte dyret at åbne munden lidt på egen hånd og var selv i stand til at spise et par små blæksprutter. Skildpadden bestod sin store test for nylig, og var i stand til at fange og spise en levende hummer: et tegn på at skildpadden nu var klar til at komme hjem, i sit rette element igen, efter fem måneders genoptræning.

Havskildpadden blev sat fri ud for Sombrero Beach i Marathon, Florida Keys, USA og svømmede hurtig væk. 

Foto, her sættes havskildpadden ud igen, efter sit ophold på skildpadde hospitalet

Kilde: The Thurtle Hospital, Florida, USA.

Kritisk truede skildpadde arter

Foto Pan’s Box Turtle (Cuora pani)Omfattende illegal handel truer skildpadder

Ureguleret handel, presser nu den asiatiske æskeskildpadde så meget, at den helt er ved at forsvinde flere steder i Indonesien, hvor den før i tiden var et almindeligt syn. Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden.

Skildpaddernes kød bliver brugt i madlavning og som ingrediens i kinesisk medicin. Der er især stor efterspørgsel efter de skjoldklædte dyr i Hong Kong, Kina, Singapore og Malaysia. Æskeskildpadden, der er en 20-30 cm lang sumpskildpadde, bliver også solgt som kæledyr i USA, Europa og Japan. Dyrene handles især fra Indonesien.

En undersøgelse af den omfattende handel, her fandt man mindst 18 forhandlere i Java, Sulavesi og Sumatra. Hver forhandler kan let afsætte 2.230 skildpadder om ugen. På et år bliver det i alt til en handel på 2.1 millioner dyr. Størstedelen går til eksport, og det på trods af at Indonesiens officielle eksporttal for arten kun er sat til 18.000 skildpadder.

Den uregulerede handel med dyrene, sætter sine tydelige spor i bestandende. Der rapporteres om et omfattende fald i antallet af æskeskildpadder, og registrerede dyrehandlere fortæller, de har sværere og sværere ved at skaffe de eftertragtede dyr sammenlignet med tidligere.

”Fortsætter den illegale handel, vil arten systematisk blive udryddet fra Indonesien. Myndighederne bør derfor sætte ind for at stoppe handelen og sætte realistiske tal på, hvor meget bestanden kan tåle at blive handlet med,” siger biolog Tommy Dybbro fra WWF Verdensnaturfonden. 24.februar 2009 Kilde WWF.dk

1000 nye arter på 10 år i Mekong-regionen

Naturens rigdom er enorm i Mekong-regionen i Sydøstasien, viser ny rapport fra WWF. Derfor er det vigtigt, at den økonomiske udvikling i regionen går hånd i hånd med bæredygtig udvikling.

WWF-rapporten ‘First Contact in the Greater Mekong’ viser, at der i perioden 1997-2007 blev opdaget ikke mindre end 1068 arter, bl.a. er der fundet 4 skildpadde arter

Mekong-regionen består af de seks lande, som Mekong-floden løber igennem: Cambodja, Laos, Burma, Thailand, Vietnam og den sydlige kinesiske provins Yunnan. 

Undersøgelsens mest interessante område, the ’Central Section’, er en 55 kilometer lang strækning, der hidtil har været næsten uberørt af mennesker.
Central Section er dog i farezonen, fordi jagt, fiskeri og skovrydning truer området. Området var tidligere tilflugtssted for Khmer Rouge, og helt frem til 1998 var området utilgængeligt for lokale og udlændinge. Siden da er lokale flyttet til området, og det har betydet et pres på bestandene af fisk, skildpadder, store pattedyr og firben.

WWF arbejder derfor sammen med den cambodjanske regering for at sikre Central Section. Målet er at inddele området i to zoner; en beskyttet zone og en zone, hvor lokalbefolkningen kan udnytte naturressourcerne. På den måde bliver naturrigdommen i området sikret, og samtidig kan lokalbefolkningen leve i og af området. Kilde WWF.dk


Redested for turister og sjældne havskildpadder

Sandstrandene på den græske ferieø Zakynthos er et af de vigtigste redesteder for den truede havskildpadde, kaldet uægte karette. Men øen tiltrækker også horder af europæiske turister, som med parasoller og solsenge splintrer de skrøbelige skildpadde-æg i sandet. 
Parasoller og solsenge danner et farverigt patchworktæppe fra luften på den græske ferieø Zakynthos, der hvert år har besøg af hundredetusindvis af turister. En af seværdighederne på den solrige ø, er den sjældne skildpadde, uægte karette. Men netop charterturismen er en af årsagerne til, at havskildpadden med det lidet flatterende navn, stadig er på den internationale røde liste over truede arter.

Skildpadderne kommer kun på land for at lægge æg, som de møjsommeligt graver 60 centimeter ned i sandet. En stor del af æggene splintres dog før tid af solsenge og parasoller på stranden. Fra de heldige æg, som ikke bliver ramt, myldrer der efter to måneder små skildpaddeunger op til overfladen. Klar til den første vandring mod havet, godt guidet af månens lys. Men mange unger når aldrig så langt. Flere tager fejl og strømmer mod de hoteloplyste byer i stedet for havet. for dem bliver den første rejse også den sidste: De vildfarene unger dør af udmattelse på vejen eller tørrer ud på stranden. Ude på havet flyder turisternes skrald, og det er ikke ualmindeligt, at skildpadder dør i det våde element efter at have spist plastikposer.

Stranden redder skildpaddeliv.
WWF er én af de organisationer, som forsøger at beskytte den truede havskildpadde. Sekaniastranden, som ligger i Laganasbugten, er et af de vigtigste redesteder på Zakynthos. Stranden har mellem 500 og 1000 reder, der hver rummer got 120 små, skildpaddeæg. En intensiv lobbyindsats fra blandt andet WWF i Grækenland var i 1999 med til at sikre, at Laganasbugten blev udpeget som national marinepark, og at Sekaniastranden blev underlagt ekstra beskyttelse. På trods af WWF's arbejde for at bevare den truede havskildpadde, regner man i dag med, at kun én ud af 1000 nyudklækkede skildpaddeunger overlever til den fødedygtige alder.

De skildpadder, der klarer rejsen, vender efter 20-30 år tilbage til den samme strand i Zakynthos for at lægge æg til næste generation.

Kilde: WWF Magasin, december 2011 - Levende natur.

Nye fiskekroge redder skildpadder

Foto overfor: Krogen til venstre er en gammeldags "J-krog". Til højre er den nye smarte "C-krog"

Havskildpadden, som jo bruger det meste af sit lange liv i havet, er truet af fiskere. Fiskerne har ikke lyst til, at fange skildpadderne, men skildpadderne bider nogle gange på fiskernes krog alligevel. Og når det sker, så er det allerede for sent, for så er skildpadden død.

Det kalder man for ”bifangst”. Fiskerne fiske efter fisk, men får nogle gange en skildpadde med, som de ikke kan bruge, og så smider de dem ud i havet. Men de er allerede døde.

Krogen galt i halsen
Men nu har man lavet en ny fiskekrog som man kan bruge der hvor havskildpadderne lever. Den nye fiskekrog er anderledes, på den måde, at den har en C-form i stedet for en J-form. Den nye form betyder nemlig, at skildpadden ikke får krogen ”galt i halsen” og så kan den overleve, selvom den bider på krogen.

Faktisk viser en undersøgelse fra WWF, at bifangsten af havskildpadder kan falde med 90 % hvis man bruger den nye krog, og samtidig får fiskerne flere fisk på krogen som de gerne vil fange.

Foto overfor: Havskildpadde.

Danskerne spørger efter gode fisk
Desværre er krogen ret dyr og lidt svær at få fat i for de lokale fiksere i Koraltrekanten, og derfor er der ikke så mange der bruger den. Men det går den rigtige vej, og flere og flere fiskere er begyndt at bruge den. Det gør de bl.a. fordi vi (i Danmark) helst vil have fisk som er fisket på den rigtige måde, og derfor må fiskerne købe krogen hvis de vil sælge deres fisk til os.

Krogen er en ny og smart måde at hjælpe de truede dyr på. Hvis du får en god ide, så prøv at foreslå den til WWF. Det kan være, at vi sammen kan redde endnu flere dyr.

 

Denne artikel er fra  WWF

Næste gang du køber tun på dåse, så kik efter det bæredygtige mærke MCS-mærke. Så støtter du fiskeri, der ikke får bifangster som havskildpadder og albatrossen.  Læs mere her