Vandplanter til sumpskildpadder

Vær opmærksom på!

Der kommer jævnlig nye vandplanter ind under det vi kalder invasive plante- og dyrearter. Vi kan være bagefter med at opdater denne side for invasive akvarieplanter. 

For at sikre dig mod at gøre noget forkert, anbefaler vi dig at kikke ind på Miljøstyrelsens side Invasive arter

Foto. Sumpskildpadder's 720 liters akvarium, hvor du kan se der er mange planter i. Her er der altid mellem 6 og 10 Moskusskildpadder. Da fotografen var forbi, var dyrene lidt kamerasky.

Hvordan kan man holde planter?

Denne side er opdateret d.1. juni 2019

Foto overfor: De viste planter, er alle fundet ude i naturen.

Har du en havedam, så er det helt andre vandplanter vi kan tilbyde vores skildpadder. Havedam og planter til sumpskildpadder

Det er generelt svært at holde sin planteindretning på plads, sumpskildpadder har deres helt egen ide med, hvad der er god indretning. Mange gange skal man måske holde sig til flydeplanter og nyde dem. I dem vil småfisk også kunne trives. Men, forsøg alligevel med at have planter i dit akvarium.

Når vi holder sumpskildpadder vil vi anbefale, tag ud i naturen og find planter til dit akvarium. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse at skulle holde et skildpaddeakvarium ved lige med købe vandplanter, fra dyrehandlen.

Inden vi starter. I et moskusskildpadde akvarium, kan du have planter, som du kan se øverst. 

Har du et for lille akvarium, uden dekorationer i, til dine moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Så skal du glemme alt om at sætte fisk ned, til dine skildpadder. Fiskene har ikke en chance for at klare sig. Mere om, at holde fisk sammen med sumpskildpadder

Du vil helt sikkert høre skildpaddeejer der hårdnakket vil påstå, at du ikke kan holde planter og for den sag skyld fisk, sammen med moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Men, det skyldes normalt at akvariet er for lille, der mangler dekorationer og der er startet op med for få planter. Selvfølgelig er der en del sumpskildpaddearter der spiser vandplanter. De skildpadder kan du læse om under skildpaddearter

Vi kan ikke bare tankeløst, proppe en helt masse planter ned i et akvarium, og så bare håbe det bedste. 

Fiskene skal have sten, trærødder, og meget gerne planter, de kan gemme sig i og bag ved. 

Falske landkortskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder og flere andre arter vil normalt også accepterer, at leve mellem planter. Medmindre de da er plantespiser! Er der kun et par planter, i akvariet, så vil skildpadderne hurtigt få dem slidt i stykker.

Akvarium størrelse, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

*De her arter, kan blive større, end der er skrevet. Størrer skildpadder, skal have mere plads. 

Vandplanter til pynt og foder.
Vi er ikke eksperter i vandplanter, det lader vi andre om. Men vi vil gerne formidle vores erfaring med vandplanter og sumpskildpadder. Det er især hos moskusskildpadder du med succes kan holde vandplanter. Det længere tid dine planter har ro til at gro fast i bundlaget, på trærødder, det større er din chance for succes og skildpadderne ikke straks rykker det hele fra hinanden. 

Her på siden beskrives nogle gode vandplanter, du kan holde sammen med dine skildpadder. Der er ingen garanti for, at dine skildpadder har læst teksten her på siden, så vær lidt tålmodig undervejs.

De vandplanter vi henter ude i naturen, de bliver skyllet, under en rindende vandhane, inden de kommer ned i et akvarium.

Hvordan holder man planterne fast i bundlaget, når man har sumpskildpadder? Læs nederst på denne side, der kommer vi med forslag til, hvordan problemet kan afhjælpes.

Sumpskildpadder er mere destruktive, overfor planter, end fisk er. Skildpadder spiser planter, skjuler sig mellem dem og svømmer igennem dem. Skildpadder bøvler ind i planterne, med betydeligt større gennemslagskraft, end akvariefisk. Skildpadder er nogle rodehoveder. 

Mange planter i akvariet, kan hjælper til at akvariet fortsat ser pænt ud, selv om dyrene bider nogle planter i stykker, de ødelagte planter vil forsvinde mellem de pæne planter. Saml dine planter i tætte grupper, det vil styrke dem overfor skildpadderne. Gødning er også vigtigt, så har dine planter det bedste rygstød til, at modstå skildpaddernes hærgen. 

Selv om vi har sumpskildpadder der tømmer sig og sviner med deres foder, og det gøder vandplanter. Så tilfører vi alligevel engang imellem gødning, til akvariets planter. Det sker, hvis planterne virker lyse, uden farve eller trætte. Mere om gødning længere nede - men, pas på med gødning!

Flydeplanter i akvariet, andemad eller nogle af de knækkede planter, skildpadderne har ødelagt, lad dem flyde i akvariet. De kan måske være med til, at dine skildpadder kan afreagere lidt på dem og så lade dine bundsiddende planter være lidt? Moskusskildpadder vil gerne hænge i de flyden planter, oppe ved overfladen, hvor de kan stikke hovedet op og få noget UVB-lys.

Har du skildpadder, så skal du accepter, at de enten æder eller saboter en del af planterne. Her vil mange planter, igen dække for de ødelæggelser dyrene laver.

Æder dine skildpadder straks dine små nyindkøbte planter, så kan du eventuelt have et mindre planteakvarium eller balje, hvor du lader planterne vokse sig store og kraftige, inden de kommer over til dine skildpadder.

Jan en ven af siden, har de her forslag: Jeg har nu startet et plante-akvarium, hvor jeg dyrker planter, der kan rodfæstes på sten og trærødder... Så kan jeg foretage en løbende udskiftning, hos skildpadderne. Planterne får nu tid til at komme sig igen. Hvis skildpadderne har været for hårde ved dem! I plante-akvariet har jeg samtidig gubbier og rejer (RCS), hvilket giver mig lidt "snacks" til skildpadderne, samt en nem algerenser. 

Vandplanter er medvirke til at øge iltindholdet, i vandet, samtidig sænker de vandets nitrat indhold. Følgende nedennævnte vandplanter betragtes som hårdføre, til brug i skildpadde akvarier og akvaterrarier. Gode  planter til sumpskildpadder, enten at spise eller fordi de er vandrensende eller hårdføre overfor den behandling, som dyrene nu engang giver akvariets planter. 

Kender du én der har et akvarium, med mange planter i. Så spørg om du ikke må få nogle af planterne, næste gang vedkommende alligevel skal tynde ud i sine planter. Jeg giver selv alle mine overskydende plante væk, en gang eller to i måned, fjerner jeg en spandfuld med planter, fra mit 720 liters akvarium.

Det er selvfølgeligt svært eller umuligt, at holde planter, i akvariet, ret længe, når du har de større sumpskildpadder. 

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive-arter og absolut ikke må smides ud i naturen eller anskaffes til dit akvarium. Vi arbejder hele tiden på, at følge med, hvilke planter, der er forbudt. Men, husk, det er dit eget ansvar.

Smid ikke akvarieplanter, fisk og skildpadder ud i naturen. Der er stor risiko for, at de udkonkurrere vores egen plante- og dyreliv.

Smid ikke planter ud i vores vandløb

Smid ikke dine overskydende planter ud, i vores danske søer og damme. Flere af de her nævnte planter, vil kunne udkonkurrerer vores danske planter.

Se og læs mere om de vandplanter, der nu er ulovlige i Danmark og EU: Invasive arter

Hygrophila polysperma

Ingen dansk navn.
Det er en hurtigvoksende og nøjsom planten, der ikke er særlig lyskrævende. Planten vokser godt under de fleste betingelser og kan blive op til 50-100 cm. Planten fjerner meget næring fra vand, hvad er med til, at gøre den til en rigtig god skildpadde plante. Planten er fra Sydasien.
Som du kan se på billedet, så flyder planten her. Plantens stilk, knækker let, når skildpadderne bryder gennem planten, i bunden af akvariet. Så stiger den afknækkede plantestilk, blot op til overfladen. Her gør planten lige så god gavn, som når den sidder fast i bundlagt.
Fiskeyngel holder meget til, mellem planterne, hvor de føler sig sikker.

Andemad

Andemad er fællesbetegnelsen på flere små, fritflydende vandplanter. De her planter, er normalt ikke nogle vi holder med vilje, i vores akvarier. Er man ude i naturen og samle levende foder eller planter ind, til sit akvarium, så er det ikke let at undgå, at få andemad med hjem. Andemad vokser hurtigt i akvariet. Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da den med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet.

Jeg har selv en lille koloni, af andemad, i mit 720 l. akvarium. De små fiskeunger gemmer sig mellem rødderne. Overskydende andemad, smider jeg i min skildpaddedam.

Andemad til skildpadder, er en god plante, at have i sin dam, mange skildpadder spiser dem gerne.
Bliver der for meget andemad, så er den let at fjerne med et fiskenet. På denne måde fjerne du også næringsstoffer fra dammen.

Andemad spirer frem meget tidligt om foråret, i de stillestående vandhuller.

Skruevallisneria (Vallisneria spiralis)

Der er flere typer af Vallisneria arterne der er egnede. Højde: 15-200 cm. Vallisneria er en meget nøjsom akvarieplante. Planten behøver ikke særlig meget lys og gror ret hurtigt, den vil i løbet af kort sende udløbere ud.
Planten findes i Europa, Asien, Afrika og Australien.

Vandpest

Højde: 1-2 m. Vandpest er meget næringsforbrugende og derfor meget god til at fjerne overskydende næring i akvarie og havedam. Det er samtidig en af de nemmeste planter at holde. Planten stammer fra Sydamerika, men er indslæbt til Danmark, hvor man kan finde den i småøer og damme. Planten er ikke særlig egnet til at overvintre i havedammen, men den trives der fint om sommeren. 

Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da den med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet. 

Flers sumpskildpaddearter vil spise planten, med stor fornøjelse.

Moskusskildpadder spiser ikke planten, med vil gerne hænge ud i flydeplanter, hvis der er mange af dem, de vil også gennemsøge planterne aften og nat efter noget spiseligt. Er der kun få planter i et akvarium, vil moskusskildpadder tit slide planterne op, når de leder efter føde.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasivearter og absolut ikke må smides ud i naturen.

Vandpest / Elodea canadensis (invasiv-plante) er en plante, der ligner meget to andre invasive planter - Hydrilla verticillata og Egeria densa. Disse tre arter er formentlig ofte blevet solgt under et af de andre navne. Der er dog nogle nemme måder at se forskel. Først og fremmest, Egeria har de største blade af nogen af dem, de vokser op til 3-5 cm. i diameter. I modsætning til Elodea, som er meget mindre og har 3 blade (sjældent 4), har Egeria fra 4-6 blade, men aldrig 3. Hydrilla har normalt 5 blade. Elodea og Egeria har glatte blade, Hydrilla føles ru at røre ved. Det er fordi, der sidder små tænder på midtribbe. Med disse oplysninger, skal du nu være i stand til, at skelne mellem de her tre vandplanter. Planterne er ikke populære i naturen.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive-arter og absolut ikke må smides ud i naturen.

Hornblad (Ceratophyllum demersum)

Hornblad er nøjsom, med beskedne lyskrav og vokser hurtigt og villigt, bliver 1-3 meter. Planten er en ren flydeplante, som ikke slår rødder. På grund af dens kraftige vækst, er planten en kraftige konkurrent til alger, eftersom den optager meget af akvarievandets næring.
Planten er udbredt i hele verden.
Planten er en invasiv art i Danmark, hvor vi finder den i småsøer, damme og langsomt rindende bække. Planten kan overvintre i en havedam.

Flers sumpskildpaddearter vil spise planten, med stor fornøjelse.

Moskusskildpadder spiser ikke planten, med vil gerne hænge ud i flydeplanter, hvis der er mange af dem, de vil også gennemsøge planterne aften og nat efter noget spiseligt. Er der kun få planter i et akvarium, vil moskusskildpadder tit slide planterne op, når de leder efter føde.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive-arter og absolut ikke må smides ud i naturen. 

Stjerneløv (Ricca fluitans)

Højde: 1-2 cm. Det er en mosart, nøjsom, let at holde. Planten ses for det meste flydende i vandoverfladen. Planten findes vildtlevende i Danmark, i småsøer og tørvegrave, men er ikke så almindelig. Planten findes over det meste af verden.

Nåle sump-strå/hårgræs (Eleocharis acicularis)

Højde: 5-20 cm. Planten er ikke så vanskelig at holde, kræver middel belysning. Det er en dekorativ plante. Planten findes over det meste af verden.

Javabregne (Microsorium pteropus)

Højde: 10-30 cm. Denne nøjsomme bregneart, kan vokse næsten alle steder, over eller under vand, i strømmende eller stillestående vand. Planten trives bedst, hvis den får lov at fæstne sig, med sine rødder til en trærod eller en sten.

Planten trives, hvis man undgår, at dække jordstængel med bundlaget. Planten får små sideskud på bladene, der så kan blive til selvstændige planter. Der kommer også tit skud på løsrevne blade, hvis de får lov til at flyde rundt i akvariet. Planten er fra Asien.

Javamos (Vesicularia dubyana)

Højde: 10-20 cm. Planten er nøjsom og let at få til at gro. For at formere planten, så hiv en tot af og sæt planten fast på en sten eller en trærod, ved hjælp af en elastik eller et stykke snor. Her vil planten hurtig fæstne sig.

Planten findes i Java, Borneo, Sumatra og Philipinerne

Vand Hyacinth (Eichornia crassipes)

Foto. Alm. snapskildpadde der kravler over til æglægningplads.

Vand hyacinth kan godt bruges i et stort akvarium, hvor lysarmaturet er hævet op over akvariet. Det en fremragende plante at have i havedammen om sommeren. Planten med dens flydende blade og rødderne der stikker ned i vandet, giver fiskeynglen et godt skjulested. Planten stammer fra Sydamerika og er invasiv i Danmark, hvor man kan finde den i småsøer og vandhuller. 

Især de små sumpskildpadder vil have fornøjelse af planten, hvor de vil klatre op på planten. 

Planten med blomst, kan hæve sig helt op til en meter over vandoverfladen.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive-arter og absolut ikke må smides ud i naturen.

Muslingeblomst (Pistia stratiotes)

Bemærk! Muslingeblomst er på EU-Kommissionens udvidet listen over invasive ikkehjemmehørende arter, som de vurderer problematiske på EU-plan, og den skal til afstemning i Komitéen for Invasive Arter den 14. juni 2019.

Højde: 15-25 cm. Muslingeblomst - Pistia stratiotes er en udmærket plante til akvariet, især, hvor lysarmaturet er hævet op over akvariet. Planten er en glimrende plante at holde  havedam om sommeren. Planten kan dog blive ret så stor, over 30 cm i diameter.

Ved hele tiden at fjerne de største planter, så kan man holde planterne, i netop den størrelse man ønsker. Planten kan findes i småøer og damme, her i Danmark. Planten kommer fra de tropiske områder.

Muslingeblomst (Pistia stratiotes) med dens flydende rosetter og rødderne der giver fiskeynglen et godt skjulested.

Amazon sværdplante - Echinodorus bleheri

Planten er fra Sydamerika og kan blive  20-50 cm. i højden. Hele planten bliver 25-40 cm bred. Et næringsrigt bundlag fremmer væksten. Du skal være opmærksom på at ikke tager for meget lys, fra de planter, så husk at studse planten. Echinodorus bleheri klarer sig også i svagt belyste akvarier, da den vil vokser mod lyset. Det er en nøjsom og nem enkeltstående plante.

Har du mange sugemaller i akvariet og kun få planter, så vil sugemallerne efterhånden kunne raspe plantens blade tynde.

Sagittaria subulata

Ingen dansk navn.
Højde: 5-60 cm. Det er en nem plante, at have med at gøre. Planten er velegnet til forgrunden af akvariet, hvor den vil vokse hurtigt og vil danne tætte lave grupper. Den kan også plantes tæt og vil derfor søge op mod lyset og vokse i højden.

Planten er oprindelig fra området Nordamerika ned i Sydamerika.

Moskugler (Cladophora aegagrophila)

De er også kendt som moskugler, gedeboller eller det latinske Cladophora aegagrophila.

Denne plante/alge er rigtig godt til dit moskusskildpadde akvarium.

Tekst fra Tropica.
Cladophora aegagropila er egentlig ikke en plante men en kugle af alger på 3-10 cm. En dekorativ undtagelse fra reglen om at undgå alger for enhver pris.

Den findes sædvanligvis i lavvandede søer, hvor bølgebevægelserne skaber den runde form. I akvariet vil moskusskildpadder skubbe og trille moskuglen rundt så kugleformen opretholdes.

Moskugler kan deles i mindre stykker, som får kugleform med tiden eller som danner en flad tæppeagtig vækst, hvis den hæftes til rødder og sten.

Planten er fredet visse steder i Japan.

Kunstige planter

Foto. Rejer kravler rundt og nipper alger på den kunstige plante. Rejer kan hjælpe med til, at holde alger nede, i akvariet. Rejerne slipper væk med et kraftig "reje" hop, hvis en skildpadde skulle blive lækker-sulten.

Kunstige planter kan være velegnede til mindre sumpskildpadder. De kan være et udmærket alternativ til de ægte planter. Vi benytter med stor fornøjelse de kunstige plasticplanter. Men, kun ved de mindre sumpskildpadderarter, bla. Moskusskildpadder og skildpaddeunger.

Vi vil ikke benytte kunstige planter til de større sumpskildpadder. Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Vi hænger gerne de kunstige planter op på akvariet, hvor de hænger ned foran og bagved akvariet og hen over akvariet. Det giver lidt indtryk af natur rundt om dyrene.

Foto. Denne gule kunstige blomst, har været igennem tarmsystemet hos en Guløret terrapin. Få dage efter vi havde modtaget en stor Guløret terrapin, kom denne blomst ud.

Pas på med silkeplanter og plastic planter, der har blomster og blade, sumpsskildpadder kan rykke og bide af. De farvede blomster på de kunstige planter, de vil tiltrækker skildpadden. Hvis blomsten kan rykkes af, så vil skildpadden gøre det. Der kan derfor være en risiko for, at skildpadden får forstoppelse og til sidst dø af det.

Vi har aldrig set at Moskuskildpadder æde af de kunstige planter.

Gødning til akvarieplanter. Pas på med gødning!

I det store 720 l. akvarium øverst, der har to Fluval FX6 akvariefilter. Selv om sumpskildpadder tømmer sig og sviner med deres foder og det gøder vandplanterne. Så tilfører vi alligevel gødning til akvariets planter. Det sker, hvis planterne virker lyse, mangler farve eller ser trætte ud. Gør det kun, hvis dit filter kan magte opgaven. Har dit filter allerede problemer, så glem alt om at tilføre gødning.

Til vores "udstillings akvarium" benyttetr vi en komplet akvariumgødning, der hedder Easy Life Profito. Gødningen virker helt efter hensigten, at styrke planterne i akvariet. De overskydende vandplanter, giver vi som foder til vores andre sumpskildpadder. 
 
Der anbefales 10 ml. pr. 100 liter akvarievand pr. uge. Tidligere brugte vi kun den halve mængde, hvad ikke var nok. Vores planter mistede farve og gik lidt i stå i deres vækst.

Moskusskildpadder er ikke de store plantespiser. Har du kun få og ny plantede vandplanter, så kan moskusskildpadder godt "finde på" at rode planterne løs, fra bundlaget. Vandplanter kræver lidt tid, så de kan nå at sætte sig godt fast. 

Beskrivelse:
ProFito : Universal gødning - Bedst i test !

Easy-Life Profito er en høj-koncentreret plantegødning som egner sig til alle akvarieplanter. Efter masser af test internt og eksternt viste det sig at denne formular var den absolut bedste mht. vækst og genopbygning af blade der havde huller pga. manglende mineraler. I Profito er der rigtig mange gavnlige ingridienser som er blandet sammen i rigtige forhold. Denne sammensætning sikrer optimal vækst med stærke og sunde planter tilfølge. Når man bruger Profito er tilsætning af ekstra jern eller potassium unødvendigt. Dog kan jern tilskuddet Ferro fra Easy-Life anvendes i ekstremt tilplantede akvarier. Så Profito er virkelig en universal og komplet gødning som overflødiggør alle andre former for gødning. Det hele findes allerede i Profito!

Tilstedeværelsen af høj-koncentrationer, af især jern, potassium og magnesium, gør at planternes behov er dækket, og at de kan optage store mængder af disse næringsstoffer. Dette plantenæringsprodukt består af såkaldte mikro-næringsstoffer som fx mangan, boron, kobalt, lithium, molybdenum, kobber, tin, nikkel, flour, jod, aluminium, zink, selenium og vanadium. Disse substancer i kombination med forskellige sjældne mineraler giver planterne hvad der skal til for at vokse nemt. Planterne stimuleres til at udvikle cytokinin (plantehormoner) i større mængder, således der kommer hyppigere celledeling. Bladene bliver større og bredere og ikke mindst mere intense i farven.

Tilførelsen af nærringsstoffer i Profito er så optimal at planterne hurtigt gror sig stærke. Uønsket tilstedeværelse af fx nitrogen og fosfat optages hurtigere i planterne. Nitrat, fosfat og ammoniak fjernes hurtigere via planterne. Dermed højner Profito vandkvaliteten og sikre en bedre biologisk balance. Profito indeholder selvfølgelig ikke nitrat og fosfat.

Profito opbevares bedst et mørkt og køligt sted (jo længere kan produktet holde sig), og utilgængeligt for børn.

Fordele ved ProFito:
- højkoncentreret og komplet universal gødning
- alle nødvendige nærringsstoffer er i produktet
- overflødiggør andre gødningsprodukter
- planterne vokser hurtigere og bliver stærkere
- stimulerer plantehormoner og celledeling
- bladene bliver bredere og mere intense i farven
- forbedrer vandkvaliteten
- forbedrer og vedligeholder den biologiske balance
- stabiliserende
- uden nitrat og fosfat
- meget økonomisk at bruge
Fås i varianter op til 5 LITER

Det her er bare et eksempel på, hvordan man kan få glæde af, at brug plantegødning til sine planter. 

Hvordan du holder planterne i bundlaget

Foto: Klippevæg der spærre for, at bundmateriale kan skride. Læs om det længere nede i teksten.*


Skal vi have planter i er akvarium til moskusskildpadder. Ja, selvfølgelig skal vi da det. Ja, de kære banditter til moskusskildpadder, de kan selvfølgelig finde på, at grave en eller flere planter op. Hvad gør det, det er vores mening. Når skildpadder og planter er sammen så kan det ikke undgås at der vil flyde planter rundt i overfladen. De planter der flyder rundt i overfladen, efter skildpaddernes roden rundt. Det er almindeligvis planter, hvor stilken er knækket og det har ingen betynding, for plantens ve og vel. De flydende planter, er fiskynglen glade for, de kan gemme sig imellem dem.

Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Vores erfaring fortæller os, at gamle planter, planter der har stået i akvariet i længere tid, de har udviklet deres rodnet så meget, at moskusskildpadder har svært ved at rode dem op.

*Du kan også sætte nogle kunstige klippevægge op, i akvariet, de kan holde grus og bundmateriale på plads, omkring planternes rødder. Bag den kunstige klippevæg, er bundlaget ca. 5. cm. højere end foran. 

Den kunstige væg (se foto), er fra Fluval. Når bundmaterialet ikke kan skride væk fra plantens rødder, så har skildpadderne ikke så let ved at grave planterne fri af bundlaget.

Vandplanter i keramik potter

Foto. Potteplanter. Fotograf Karen Laustsen.

Der er også mulighed for at holde planter i potter og stille dem ned i akvariet. I potterne, kan man f.eks. dække rødderne til med lidt størrer sten. Så skildpadderne ikke kan grave ned i potterne.

Brug nye keramikpotter, gerne dem der er lavet af rødler, de er velegnet til at benytte i akvariet. Bare sørg for, at de ikke tidligere har været i brug, til planter der er blevet gødet. Vi har en teori om, at de gamle gødningsrester, kan være sivet ind i den porøse keramik potte. Kommer de brugte gødnings-gennemblødte potter ned i akvariet, så vil skidtet sive ud i vandet, til skade for fisk og skildpadder. Vi har set fisk der blev udsat for denne behandling, alle fisk skulle aflives. 

Du kan eventuelt beklæde potterne udvendigt, med net/tråd af en sikker slags, så kan skildpadderne også kravle op af potternes sider.

Hulsten

Foto. Hulsten fundet på stranden. Fotograf Kirsti Mygdam Testroote.

Du kan også bruge større sten, trærødder og andet til at holde bundmateriale på plads. 

At holde planter sammen med de størrer sumpskildpaddearter, udgør naturligvis end endnu størrer udfordringer end ved Moskusskildpadder.

Mange sumpskildpaddearter vil gerne spise vandplanter, så tag familien med på tur i naturen, tag en spand med og tag nogle vandplanter med hjem til dyrene. Skyld evt. planterne i vand inden de gives til skildpadderne.

Mange af de vandplanter vi støder på i naturens damme, de er fyldt med vandplanter, der er smidt ud af mennesker, hvor de år efter år vokser og klarer sig, de er derfor blevet indvasive arter. Invasive plantearter kan helt udkonkurrerer vores naturlige dansk planteliv-

Algen der dræber!

Foto overfor: Trådalgen har her viklet sig om planten vandpest.

 

Algen der kan dræbe en sumpskildpaddeunge.

Advarslen er givet til os, fra Jan, han er én af vores skildpaddevenner. Han har selv været udsat for at et par af sine sumpskildpaddeunger blev fanget i algen. Heldigvis fortæller Jan, at han fik dem reddet i tide. Der behøver ikke, at være ret mange trådalger i akvariet eller havedammen, før problemet kan opstå.

Denne alge kan sumpskildpadden vikle sig ind i og derved hænge fast i og drukne. Har du algen i dit akvarium eller dam, så anbefaler vi, at du fjerner algen. Det er forholdsvis let at fjerne alge. Men det løser ikke problemet med algen, den vil kommer igen.

Trådalger kan også være en fordel, hvis du kun har fisk: Algerne leverer ilt til din dam, dine fisk kan skjule sig i den. Er der for mange alger, så forbruger de alt ilt i din dam. Men det er noget stads, hvor der er sumpskildpadder.

Hvordan holder man sit akvarium fri for alger: Rent vand og 0 alger