google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Sumpskildpadder, kan de holde sig fra vandplanter?

Hvilke vandplanter er gode til et sumpskildpadde-akvarium og hvordan kan vi bedst sikre vores planter, så skildpadder ikke flytter rundt med planterne.

Foto. 720 liters akvarium, med mange vandplanter. Det er en stor Javabregne, der har groet sig fast på trærødder. I akvariet er der altid mellem 8 og 10 voksne moskusskildpadder. Da fotografen kom forbi, var dyrene lidt kamerasky.

Vil du vide mere om akvariet? Vi gennemgår hele akvariets indretning, se siden under: El-teknik akvarium

Spiser din sumpskildpaddeart vandplanter, så kan man ikke have planter som dekoration i akvariet. Det er især i akvarier med moskusskildpadder, kinesiske trekølsskildpadder og andre ikke plante-spiser der kan have plante dekoration i akvariet.

Bemærk. Der kommer jævnlig nye vandplanter ind under det vi kalder invasive plante- og dyrearter. Vi kan på Skildpadder ABC være bagefter med at opdatere denne side, vedrørende de invasive akvarieplanter.

Som ovenlys i det viste akvarium, er der en akvarielampe med to lysstofrør, beregnet for planter a.39 watt og tre lampetter med 3 x 10 w. sparepærer i. Det er nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.
Bemærk, vil du have dine planter til at gro, i akvariet, så skal der rør i akvarielampen, der er udviklet til at øge plantevæksten.

For at sikre dig mod at gøre noget forkert, så anbefaler vi dig at du kikker ind på Miljøstyrelsens side: De invasive plante- og dyrearter Miljøstyrelsen kan skifte linket?

Denne side er opdateret d.9. april 2023

Hvordan kan man holde planter?

Foto: De viste planter, er alle fundet ude i naturen.

Har du en havedam, så er det helt andre vandplanter vi kan tilbyde vores sumpskildpadder. Hold planter i havedam

Det er generelt svært at holde sin planteindretning på plads, sumpskildpadder har deres helt egen ide med, hvad der er god indretning. Mange gange skal man måske bare holde sig til flydeplanter og nyde dem. I mellem flydeplanter vil småfisk også kunne trives. Men, forsøg alligevel med at have planter i dit akvarium.

Mere om at holde akvariefisk sammen med moskus og andre sumpskildpaddearter.

Når vi holder sumpskildpadder, vil vi anbefale at tage ud i naturen og find planterne til dit akvarium. Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis man alene skal holde et skildpaddeakvarium ved lige med købe vandplanter, fra dyrehandlen.

Inden vi starter. I et moskusskildpadde-akvarium kan du holde vandplanter, som du kan se øverst. 

Du vil helt sikkert høre skildpaddeejer der hårdnakket vil påstå, at du ikke kan holde vandplanter og for den sag skyld fisk, sammen med moskusskildpadder og andre sumpskildpaddearter. Men, det skyldes normalt at akvariet er for lille, mangler dekorationer og der er startet op med for få planter. Selvfølgelig er der en del sumpskildpaddearter der spiser vandplanter og det ikke lykkes at holde planter. Med, det kan du læse om under skildpaddearter, hvilke sumpskildpaddearter der har behov for at få tilført vandplanter eller i stedet for kan man som alternativ benytte ukrudtsplanter, de er måske letter for dig at finde en vandplanter.

Falske landkortskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder og flere andre arter vil normalt ikke spise vandplanter. Er der kun et par planter i akvariet, så vil dine sumpskildpadder hurtigt få planterne slidt i stykker. når de gennemsøger planterne for spiseligt.

Akvarium størrelse, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

*De her arter, kan blive større, end der er skrevet. Størrer skildpadder, skal have mere plads. 

Bemærk, det er 200 l. og 400 liter vand vi mener og ikke et 200 liters akvarium med kun 50 liter vand i. Hvordan får man mest muligt vand i et akvarium og så  sumpskildpadden stadigævk ikke kan kravle ud? Se mere under: Akvariumindretning

Vandplanter til pynt og foder.
Vi er ikke eksperter i vandplanter, det lader vi andre om. Men vi vil gerne formidle vores erfaring med vandplanter og sumpskildpadder. Det er især hos moskusskildpadder du med succes kan holde vandplanter. Det længere tid dine planter har ro til at gro fast i bundlaget, på trærødder, det større er din chance for succes og skildpadderne ikke straks rykker det hele fra hinanden. 

Her på siden beskrives nogle gode vandplanter, du kan holde sammen med dine skildpadder. Der er ingen garanti for, at dine skildpadder har læst teksten her på siden, så vær lidt tålmodig undervejs.

De vandplanter vi henter ude i naturen, de bliver skyllet under en rindende vandhane, inden de kommer ned i vores skildpaddeakvarium.

Hvordan forsøger man at holde planterne fast i bundlaget, når man har sumpskildpadder? Læs nederst på denne side, der kommer vi med forslag til, hvordan problemet kan afhjælpes.

Sumpskildpadder er mere destruktive overfor planter end fisk er. Skildpadder spiser vandplanter, skjuler sig mellem dem og svømmer igennem dem. Skildpadder bøvler ind i planterne, med betydeligt større gennemslagskraft, end akvariefisk. Skildpadder er nogle rodehoveder. De kan derfor hurtigt ødelægge de vandplanter man møjsommeligt har fået arrangeret i sit akvarium. Så der skal mange planter til, hvis det skal se ud af noget og fortsætte med det. Hele forsøget med at have vandplanter hos sine sumpskildpadder, kan hurtigt enden ud i at man kun har flydeplanter. De ser nu alligevel pænere ud, end et helt tomt akvarium.

Mange planter i akvariet, kan hjælper til at akvariet fortsat ser pænt ud, selv om dyrene bider nogle planter i stykker, de ødelagte planter vil forsvinde mellem de pæne planter. Saml dine planter i tætte grupper, det vil styrke dem overfor skildpadderne. Har du kun få sumpskildpadder i dit store akvarium, kan gødning være nødvendigt at give sine planter, så har dine planter det bedste rygstød til, at modstå skildpaddernes hærgen. 

Selv om vi har sumpskildpadder der tømmer sig og sviner med deres foder, og det gøder vandplanter. Så tilfører vi alligevel engang imellem gødning, til akvariets planter. Det sker, hvis planterne virker lyse, uden farve eller trætte. Mere om gødning længere nede - men, pas på med gødning!

Flydeplanter i akvariet, andemad eller nogle af de knækkede planter, skildpadderne har ødelagt, lad dem flyde i akvariet. De kan måske være med til at dine sumpskildpadder kan afreagere lidt på dem og så lade dine bundsiddende planter være lidt i fred? Moskusskildpadder vil gerne hænge i de flyden planter, oppe ved overfladen, hvor de kan stikke hovedet op og få noget UVB-lys og hunnerne kan holde øje med en lidt for viril han der leder efter en dem.

Har du sumoskildpadder, så skal du accepter, at de enten æder eller sabotere en del af plantedekorationen. Her vil mange vandplanter, igen dække for de ødelæggelser dyrene laver.

Spiselige ukrudtsplanter

Æder dine sumpskildpadder straks dine små nyindkøbte planter, så kan du eventuelt have et mindre planteakvarium eller balje, hvor du lader planterne vokse sig store og kraftige, inden de kommer over til dine skildpadder.

Jan en ven af siden, har de her forslag: "Jeg har nu startet et plante-akvarium, hvor jeg dyrker planter, der kan rodfæstes på sten og trærødder... Så kan jeg foretage en løbende udskiftning, hos skildpadderne. Planterne får nu tid til at komme sig igen. Hvis skildpadderne har været for hårde ved dem! I plante-akvariet har jeg samtidig gubbier og rejer (RCS), hvilket giver mig lidt "snacks" til skildpadderne, samt en nem algerenser." 

Vandplanter er medvirke til at øge iltindholdet, i vandet, samtidig sænker de vandets nitrat indhold. Følgende nedennævnte vandplanter betragtes som hårdføre, til brug i skildpadde akvarier og akvaterrarier. Gode  planter til sumpskildpadder, enten at spise eller fordi de er vandrensende eller hårdføre overfor den behandling, som dyrene nu engang giver akvariets planter. 

Kender du én der har et akvarium, med mange planter i. Så spørg om du ikke må få nogle af planterne, næste gang vedkommende alligevel skal tynde ud i sine planter.

Det er selvfølgeligt svært eller umuligt at holde vandplanter, i sit akvariet ret længe, hvis du har de sumpskildpaddearter der gerne spise vandplanter. 

Alternativ til at spise vandplanter kan du benytte ukrudtsplanter, og give dine sumpskildpadder. De er sikkert også lidt letter for dig at finde en vandplanter. Tit kan du tilvænne dine sumpskildpadder til at spise mælkebøtter, skvalderkål og andre ukrudtsplanter. Det vil forlænge livet for de vandplanter vi gerne vil bevarer.

Du skal være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under incasive arter og absolut ikke må smides ud i naturen eller anskaffes til dit akvarium. Vi arbejder hele tiden på at følge med, hvilke planter, der er blevet forbudt. Men, husk, det er dit eget ansvar.

Mere om: Sæt ikke skildpadder ud i naturen

Smid ikke planter ud i naturen

Smid ikke akvarieplanter, fisk og sumpskildpadder ud i naturen. Der er stor risiko for at de udkonkurrere vores egen plante- og dyreliv.

Smid ikke dine overskydende planter ud, i vores danske søer og damme. Flere af de her på siden nævnte planter, vil kunne udkonkurrerer vores naturligt levende danske vandplantearter.

For at sikre dig mod at gøre noget forkert, så anbefaler vi dig at du kikker ind på Miljøstyrelsens side:                                     De invasive plante- og dyrearter

Hygrophila polysperma

Ingen dansk navn.
Det er en hurtigvoksende og nøjsom planten, der ikke er særlig lyskrævende. Planten vokser godt under de fleste betingelser og kan blive op til 50-100 cm. Planten fjerner meget næring fra vand, hvad er med til, at gøre den til en rigtig god skildpadde plante. Planten er fra Sydasien.
Som du kan se på billedet, så flyder planten her. Plantens stilk, knækker let, når skildpadderne bryder gennem planten, i bunden af akvariet. Så stiger den afknækkede plantestilk, blot op til overfladen. Her gør planten lige så god gavn, som når den sidder fast i bundlagt.
Fiskeyngel holder meget til, mellem planterne, hvor de føler sig sikker.

Andemad

Andemad er en fællesbetegnelsen for flere små frit flydende vandplanter. De her planter, er normalt ikke nogen vi holder med vilje i vores akvarier. Er man ude i naturen og samler levende foder eller planter ind, til sit akvarium, så er det ikke let at undgå at få andemad med hjem.

Andemad vokser hurtigt i akvariet. Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da planten med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet. 

Vi har selv en lille koloni, af andemad i vores anlæg. De små fiskeunger gemmer sig mellem rødderne. Husk, at tynde ud i de små planter, de kan hurtigt vokse hen over vandoverfladen og tage lyset fra resten af akvariet.

Andemad er en god plante at have i sin dam, mange sumpskildpadder spiser dem gerne. Har vi mange planter, i et akvarium, deles de ud i vores øvrige anlæg.

Andemad spirer frem meget tidligt om foråret, i de stillestående vandhuller.

Skruevallisneria (Vallisneria spiralis)

Der er flere typer af Vallisneria arterne der er egnede. Højde: 15-200 cm.


Vallisneria er en meget nøjsom akvarieplante.

Planten behøver ikke særlig meget lys og gror ret hurtigt, den vil i løbet af kort sende udløbere ud.


Planten findes i Europa, Asien, Afrika og Australien.

Vandpest

Vandpest ligner den invasive Smalbladet vandpest (Elodea nuttallii).

Højde: 1-2 m. Vandpest er meget næringsforbrugende og derfor meget god til at fjerne overskydende næring i akvarie og havedam. Det er samtidig en af de nemmeste planter at holde. Planten stammer fra Sydamerika, men er indslæbt til Danmark, hvor man kan finde den i småøer og damme. Planten er ikke særlig egnet til at overvintre i havedammen, men den trives der fint om sommeren. 

Planten skader ikke i akvariet, nærmere tværtimod, da den med sin hurtige vækst, optager en mængde affaldsstoffer, fra vandet. 

Flers sumpskildpaddearter vil spise planten, med stor fornøjelse.

Moskusskildpadder spiser ikke planten, med vil gerne hænge ud i flydeplanter, hvis der er mange af dem, de vil også gennemsøge planterne aften og nat efter noget spiseligt. Er der kun få planter i et akvarium, vil moskusskildpadder tit slide planterne op når de leder efter føde.

Vandpest / Elodea canadensis (invasiv-plante) er en plante, der ligner meget to andre invasive planter - Hydrilla verticillata og Egeria densa. Disse tre arter er formentlig ofte blevet solgt under et af de andre navne. Der er dog nogle nemme måder at se forskel. Først og fremmest, Egeria har de største blade af nogen af dem, de vokser op til 3-5 cm. i diameter. I modsætning til Elodea, som er meget mindre og har 3 blade (sjældent 4), har Egeria fra 4-6 blade, men aldrig 3. Hydrilla har normalt 5 blade. Elodea og Egeria har glatte blade, Hydrilla føles ru at røre ved. Det er fordi, der sidder små tænder på midtribbe. Med disse oplysninger, skal du nu være i stand til, at skelne mellem de her tre vandplanter. Planterne er ikke populære i naturen.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive arter og absolut ikke må smides ud i naturen.

Tornfrøet Hornblad (Ceratophyllum demersum)

Tornfrøet Hornblad ligner den invasive Carolina cabomba (også kendt som grøn cambomba). 

Hornblad er nøjsom, med beskedne lyskrav og vokser hurtigt og villigt, bliver 1-3 meter. Planten er en ren flydeplante, som ikke slår rødder. På grund af dens kraftige vækst, er planten en kraftige konkurrent til alger, eftersom den optager meget af akvarievandets næring.
Planten er udbredt i hele verden.
Planten er en invasiv art i Danmark, hvor vi finder den i småsøer, damme og langsomt rindende bække. Planten kan overvintre i en havedam.

Flers sumpskildpaddearter vil spise planten, med stor fornøjelse.

Moskusskildpadder spiser ikke planten, med vil gerne hænge ud i flydeplanter, hvis der er mange af dem, de vil også gennemsøge planterne aften og nat efter noget spiseligt. Er der kun få planter i et akvarium, vil moskusskildpadder tit slide planterne op, når de leder efter føde.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive arter og absolut ikke må smides ud i naturen. 

Stjerneløv (Ricca fluitans)

Højde: 1-2 cm. Det er en mosart, nøjsom, let at holde.

Planten ses for det meste flydende i vandoverfladen.

Planten findes vildtlevende i Danmark, i småsøer og tørvegrave, men er ikke så almindelig.

Planten findes over det meste af verden.

Nåle sump-strå/hårgræs (Eleocharis acicularis)

Højde: 5-20 cm. Planten er ikke så vanskelig at holde, kræver middel belysning. Det er en dekorativ plante.


Planten findes over det meste af verden.

Javabregne (Microsorum pteropus)

Højde: 10-30 cm. Denne nøjsomme bregneart, kan vokse næsten alle steder, over eller under vand, i strømmende eller stillestående vand. Planten trives bedst, hvis den får lov at fæstne sig, med sine rødder til en trærod eller en sten.

Planten trives, hvis man undgår, at dække jordstængel med bundlaget. Planten får små sideskud på bladene, der så kan blive til selvstændige planter. Der kommer også tit skud på løsrevne blade, hvis de får lov til at flyde rundt i akvariet. Planten er fra Asien.

Moskusskildpadder har stor fornøjelse med denne plante, hvor de kan lede efter snegle mv.

Javamos (Vesicularia dubyana)

Højde: 10-20 cm. Planten er nøjsom og let at få til at gro.


For at formere planten, så hiv en tot af og sæt planten fast på en sten eller en trærod, ved hjælp af en elastik eller et stykke snor. Her vil planten hurtig fæstne sig.

Planten findes i Java, Borneo, Sumatra og Philipinerne

Vand Hyacinth (Eichornia crassipes)

Foto. Alm. snapskildpadde der kravler over til æglægningplads.

Invasiv art.

Vand hyacinth kan godt bruges i et stort akvarium, hvor lysarmaturet er hævet op over akvariet. Det en fremragende plante at have i havedammen om sommeren. Planten med dens flydende blade og rødderne der stikker ned i vandet, giver fiskeynglen et godt skjulested. Planten stammer fra Sydamerika og er invasiv i Danmark, hvor man kan finde den i småsøer og vandhuller. 

Især de små sumpskildpadder vil have fornøjelse af planten, hvor de vil klatre op på planten. 

Planten med blomst, kan hæve sig helt op til en meter over vandoverfladen.

Du skal i dag, være opmærksom på, at mange havedam- og akvarieplanter hører ind under invasive arter og absolut ikke må smides ud i naturen.

Muslingeblomst (Pistia stratiotes)

Invasiv art.

Højde: 15-25 cm. Muslingeblomst - Pistia stratiotes er en udmærket plante til akvariet, især, hvor lysarmaturet er hævet op over akvariet.

Planten er en glimrende plante at holde  havedam om sommeren. Planten kan dog blive ret så stor, over 30 cm i diameter.

Ved hele tiden at fjerne de største planter, så kan man holdeplanterne, i netop den størrelse man ønsker. Plantenkan findes ismåøer og damme, her i Danmark. Planten kommer fra de tropiske områder.


Foto. Muslingeblomst med dens flydende rosetter og rødderne der giver fiskeynglen et godt skjulested.

Amazon sværdplante - Echinodorus bleheri

Planten er fra Sydamerika og kan blive  20-50 cm. i højden. Hele planten bliver 25-40 cm bred. Et næringsrigt bundlag fremmer væksten. Du skal være opmærksom på at ikke tager for meget lys, fra de planter, så husk at studse planten. Echinodorus bleheri klarer sig også i svagt belyste akvarier, da den vil vokser mod lyset. Det er en nøjsom og nem enkeltstående plante.

Har du mange sugemaller i akvariet og kun få planter, så vil sugemallerne efterhånden kunne raspe plantens blade tynde.

Moskusskildpadder kan bruge meget tid med at lede efter snegle og andet spiseligt, i denne plante.

Sagittaria subulata

Ingen dansk navn.
Højde: 5-60 cm. Det er en nem plante, at have med at gøre.

Planten er velegnet til forgrunden af akvariet, hvor den vil vokse hurtigt og vil danne tætte lave grupper. Den kan også plantes tæt og vil derfor søge op mod lyset og vokse i højden.

Planten er oprindelig fra området Nordamerika ned i Sydamerika.

Moskugler (Cladophora aegagrophila)

De er også kendt som moskugler, gedeboller eller det latinske Cladophora aegagrophila.

Denne plante/alge er rigtig godt til dit moskusskildpadde akvarium.

Tekst fra Tropica.
Cladophora aegagropila er egentlig ikke en plante men en kugle af alger på 3-10 cm. En dekorativ undtagelse fra reglen om at undgå alger for enhver pris.

Den findes sædvanligvis i lavvandede søer, hvor bølgebevægelserne skaber den runde form. I akvariet vil moskusskildpadder skubbe og trille moskuglen rundt så kugleformen opretholdes.

Moskugler kan deles i mindre stykker, som får kugleform med tiden eller som danner en flad tæppeagtig vækst, hvis den hæftes til rødder og sten.

Planten er fredet visse steder i Japan.

Kunstige planter

Foto. Rejer kravler rundt og nipper alger på den kunstige plante. Rejer kan hjælpe med til, at holde alger nede, i akvariet. Rejerne slipper væk med et kraftig "reje" hop, hvis en skildpadde skulle blive lækker-sulten.

Kunstige planter kan være velegnede til mindre sumpskildpadder. De kan være et udmærket alternativ til de ægte planter. Vi benytter med stor fornøjelse de kunstige plasticplanter. Men, kun ved de mindre sumpskildpadderarter, bla. Moskusskildpadder og skildpaddeunger.

Vi vil ikke benytte kunstige planter til de større sumpskildpadder. Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Vi hænger gerne de kunstige planter op på akvariet, hvor de hænger ned foran og bagved akvariet og hen over akvariet. Det giver lidt indtryk af natur rundt om dyrene.

Foto. Denne gule kunstige blomst, har været igennem tarmsystemet hos en Guløret terrapin. Få dage efter vi havde modtaget en stor Guløret terrapin, kom denne blomst ud.

Pas på med silkeplanter og plastic planter, der har blomster og blade, sumpsskildpadder kan rykke og bide af. De farvede blomster på de kunstige planter, de vil tiltrækker skildpadden. Hvis blomsten kan rykkes af, så vil skildpadden gøre det. Der kan derfor være en risiko for, at skildpadden får forstoppelse og til sidst dø af det.


Vi har aldrig set at Moskuskildpadder æde af de kunstige planter.

Gødning til akvarieplanter. Pas på med gødning!

Bemærk, vil du have dine planter til at gro, i akvariet, så skal der også lys over akvariet, der er udviklet til at øge plantevæksten. Plantlamper findes bla. som lysstofrør og LED-pærer.

Har du kun få planter i dit akvarium, så skal du ikke begynde med at gøde dine planter. Der kommer mere end nok gødning ud af en skildpadde.

I det store 720 l. akvarium øverst, med mange planter i. I det akvarium er der tilknyttet to Fluval FX6 akvariefilter.

Selv om vores moskusskildpadder tømmer sig og sviner med deres foder og det altsammen gøder vandplanterne. Så tilfører vi alligevel gødning til akvariets planter. Det sker, hvis planterne virker lyse, mangler farve eller ser trætte ud. Gør det kun, hvis dit filter kan magte opgaven. Har dit filter allerede problemer, så glem alt om at tilføre gødning.

Vi har i akvariet også en del fisk og sugemaller. Sugemaller slider hård på planternes blade. Gødning hjælper også vandplanter til at genopbygge sig selv.

Til vores "udstillings akvarium" benytter vi en komplet akvariumgødning, der findes flere fabrikater der fungere udmærket. Gødningen virker helt efter hensigten, at styrke planterne i akvariet. De overskydende vandplanter der vokser frem, de planter giver vi som foder til vores spisende sumpskildpaddearter.
 
Hvor meget gødning der er behov for, her må du forsøge dig frem. Husk sumpskildpadder tilfører selv meget gødning til et akvarium.

Moskusskildpadder spiser normalt ikke planter, med de slider meget på vandplanter, når de er rundt i akvariet og lede efter føde, alle blade og planter undersøges fra top til bund. Har du kun få og ny plantede vandplanter i akvariet, så vil moskusskildpadder typisk rode planterne op fra bundlaget. Vandplanter kræver lidt tid, så de kan nå at gro godt fast i bundlaget. Andre steder på siden kan du se, hvordan du hjælper dine planter, så de bliver, hvor du har plantet dem.

Hvordan du holder planterne i bundlaget

Foto: Klippevæg der spærre for, at bundmateriale kan skride. Læs om det længere nede i teksten.*

Skal vi have planter i er akvarium til moskusskildpadder. Ja, selvfølgelig skal vi da det. Ja, de kære banditter til moskusskildpadder, de kan selvfølgelig finde på, at grave en eller flere planter op. Hvad gør det, det er vores mening. Når skildpadder og planter er sammen så kan det ikke undgås at der vil flyde planter rundt i overfladen. De planter der flyder rundt i overfladen, efter skildpaddernes roden rundt. Det er almindeligvis planter, hvor stilken er knækket og det har ingen betynding, for plantens ve og vel. De flydende planter, er fiskynglen glade for, de kan gemme sig imellem dem.

Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Flere af de større sumpskildpaddearter vil splitte og æde de kunstige planter. Vores erfaring fortæller os, at gamle planter, planter der har stået i akvariet i længere tid, de har udviklet deres rodnet så meget, at moskusskildpadder har svært ved at rode dem op.

*Du kan også sætte nogle kunstige klippevægge op, i akvariet, de kan holde grus og bundmateriale på plads, omkring planternes rødder. Bag den kunstige klippevæg, er bundlaget ca. 5. cm. højere end foran. 

Den kunstige væg (se foto), er fra Fluval. Når bundmaterialet ikke kan skride væk fra plantens rødder, så har skildpadderne ikke så let ved at grave planterne fri af bundlaget.

Vandplanter i keramik potter

Foto. Potteplanter. Fotograf Karen Laustsen.

Der er også mulighed for at holde planter i potter og stille dem ned i akvariet. I potterne, kan man f.eks. dække rødderne til med lidt størrer sten. Så skildpadderne ikke kan grave ned i potterne.

Brug nye keramikpotter, gerne dem der er lavet af rødler, de er velegnet til at benytte i akvariet. Bare sørg for, at de ikke tidligere har været i brug, til planter der er blevet gødet. Vi har en teori om, at de gamle gødningsrester, kan være sivet ind i den porøse keramik potte. Kommer de brugte gødnings-gennemblødte potter ned i akvariet, så vil skidtet sive ud i vandet, til skade for fisk og skildpadder. Vi har set fisk der blev udsat for denne behandling, alle fisk skulle aflives. 

Du kan eventuelt beklæde potterne udvendigt, med net/tråd af en sikker slags, så kan skildpadderne også kravle op af potternes sider.

Hulsten

Foto. Hulsten fundet på stranden. Fotograf Kirsti Mygdam Testroote.

Du kan også bruge større sten, trærødder og andet til at holde bundmateriale på plads. 

At holde planter sammen med de størrer sumpskildpaddearter, udgør naturligvis end endnu størrer udfordringer end ved Moskusskildpadder.

Mange sumpskildpaddearter vil gerne spise vandplanter, så tag familien med på tur i naturen, tag en spand med og tag nogle vandplanter med hjem til dyrene. Skyld evt. planterne i vand inden de gives til skildpadderne.

Mange af de vandplanter vi støder på i naturens damme, de er fyldt med vandplanter, der er smidt ud af mennesker, hvor de år efter år vokser og klarer sig, de er derfor blevet invasive arter. 

Algen der dræber!

Foto. Trådalgen har her viklet sig om planten vandpest.

Algen der kan dræbe en sumpskildpaddeunge.

Advarslen er givet til os, fra Jan, han er én af vores skildpaddevenner. Han har selv været udsat for at et par af sine sumpskildpaddeunger blev fanget i algen. Heldigvis fortæller Jan, at han fik dem reddet i tide. Der behøver ikke, at være ret mange trådalger i akvariet eller havedammen, før problemet kan opstå.

Denne alge kan sumpskildpadden vikle sig ind i og derved hænge fast i og drukne. Har du algen i dit akvarium eller dam, så anbefaler vi, at du fjerner algen. Det er forholdsvis let at fjerne alge. Men det løser ikke problemet med algen, den vil kommer igen.

Trådalger kan også være en fordel, hvis du kun har fisk: Algerne leverer ilt til din dam og dine fisk kan skjule sig i den. Er der for mange alger, så forbruger de alt ilt i din dam. Men det er noget stads, hvor der er sumpskildpadder.

Hvordan holder man sit akvarium fri for alger: Rent vand og 0 alger