Forebyggelse, begynder den dag du først gang tænker på, at anskaffe dig en sumpskildpadde

Dyrlæge hos Sumpskildpadder.

Krybdyrdoktor
Special dyreklinik for krybdyr og andre eksotiske dyr v/dyrlæge​ Beth Fledelius​.

Inden du får en sumpskildpadde

Dårlig pasning af sumpskildpadder, varer længe, inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og til sidst dør dyret, i de fleste tilfælde.

Sumpskildpadder har en lungekapacitet 10 x større end sammenlignelige pattedyr. De har også kun 10% af pattedyrets stofskiftet. Hvilket betyder, at sumpskildpadder måske har en "100 x forbedret evne til at overleve". Derfor ser vi deforme sumpskildpadder, hvilket vi aldrig vil se et pattedyr være. Sumpskildpadder er svære at slå ihjel. Og alligevel dør de fleste sumpskildpadder alligevel, i fangenskab. Det fortæller noget om, hvor dårligt, mange skildpaddeejer passer deres sumpskildpadder. 

Blev katte og hunde passet, på tilsvarende dårlig måde, som mange sumpskildpadder bliver, så ville katte og hunde være døde, inden for 14 dage til 3 uger. Krybdyr er en helt anden verden end pattedyr. Skildpadder er koldblods dyr, de har kropstemperatur, som deres omgivelser. Skildpaddens biologiske processer fungerer meget langsommere en hos pattedyr. Derfor kan en skildpadde passes på et eksistens minimum i flere år, uden at dø. 

Det er vigtigt, at sumpskildpaddens ejer, har tænkt det hele ordentlig igennem, inden de anskaffer sig en sumpskildpadde. Læs før du køber 

Man har nu besluttet sig for, at man vil anskaffe sig en sumpskildpadde. Inden sumpskildpadden hentes. Så skal ejeren have gjort akvariet/terrariet klar. Sørg for at sumpskildpadden har plads nok, det rigtige foder, skal stå klar og den rette solplads, skal være bygget, hvor sumpskildpadden let kan kravle op og blive helt tør. Over solpladsen skal der hænge den rigtige belysning, med både en UVB pære og en varmepære op. Så får sumpskildpadden en god chance for at klare sig. Selvfølgelig skal altsammen passes og holdes ved lige fremover. Er du parat til skildpadden

Temperatur på solplads, voksne dyr 30-35 grader. Vandtemperatur 20-22 grader. Unger op til 6 måneder, hæv temperaturerne 5 grader.

Søg dyrlæge i tide

Byld ved øret. Den forsvinder ikke af sig selv. Søg dyrlæge.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge

Her hos Sumpskildpadder møder vi tit skildpadder, der for længst, skulle have set en dyrlæge. Det virker mere som reglen end undtagelsen, at ejerne af eksotiske dyr, først opsøger kompetent veterinær hjælp, når dyrene er næsten halvdøde, hvis det overhovedet sker.

Tusindvis af syge skildpadder sættes ud, i den danske natur, til den visse død, hvert år. "I søen, har skildpadden det bedst, der har den meget plads, at svømme på. Så er det også meget mere naturligt for skildpadden". Har du selv haft den tanke?

Ingen efterlader sin hund, ude i skoven (næsten ingen), hvis hunden er syg. "Vi efterlader hunden, ude i skoven, det må være godt for hunden, den er jo næsten en ulv". Nej vel, sådan tænker vi ikke.

”Vilde dyr” som krybdyr skal behandles ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død”. Så bliver man nemlig spist.

Er du klar over?

Er du medlem af Sumpskildpadder, så tjekker vi gratis din skildpadde og anbefaler næste skridt. Bliv medlem

Er der noget galt med en sumpskildpadde, så er det for det meste de ydre ting, vi skal have kikket på. Vi vejleder og tager en snak med dig om, hvad du selv kan gøre for skildpadden, så dyret bliver rask igen.

Skal skildpadden til dyrlægen, så fortæller vi dig det. Vi medicineret ikke og vi opererer ikke din skildpadde. Alt dyrelægen gør, gør vi ikke. Vi vejleder og råder om den rette pasning, hvilket hjælper 98% af de skildpadder vi bliver bedt om at hjælpe.

Værdien for vores råd og vejledning, kan være flere hundrede kroner værd pr. dyr! (Ikke medlemmer betaler kr.50 pr.dyr).

Blev medlem af Sumpskildpadder: Se her hvordan

Link til krybdyrkyndige dyrlæger: HER

Skildpaddens anatomi

Vores dyrlæge

Terrapin med skjoldråd opg slidskader. Skildpadden bliver ikke rask af sig selv. Der skal ændres i dyrets levested og forbi dyrlægen.

Her hos Sumpskildpadder, har vi en dyrlæge tilknyttet. Vi kan altid komme i kontakt med dyrlægen og vende et problem, så vi hurtigst muligt, kan få hjulpet de indleverede skildpadder, så det ikke udvikler sig til noget alvorligt.

Er din skildpadde syg?

Vi behandler ikke din skildpadde. Vi tilbyder ikke din skildpadde medicinsk behandling.
Vi kan rådgive, om mindre problemer.
Er din skildpadde syg, så må du henvende dig hos din dyrlæge.

Vi kan hjælpe, din skildpadde, men, vi vil så beholde skildpadden.

Vores råd, er kun almindelige husråd. Der kan afhjælpe mindre problemer.

Alle de behandlinger, du vil finde i det her afsnit, vil anbefale to ting: Hæve temperaturen og søge kvalificeret veterinær assistance.

Der er en grund til, at hæve temperaturen i dyrets habitat/akvarium/terrarium, til også at omfatte den omgivende lufts temperatur, vandets og solpladsens temperatur, det er, at skildpadder er koldblodsdyr (deres kroppe opsuger temperaturen fra deres omgivelser) .
Når deres temperatur bliver hævet, vil dyrets organer arbejde på en mere effektiv måde, og det omfatter også skildpaddens immunsystem.

Ligesom hos mennesker, dræber varme infektioner i kroppen. Det er derfor, vi får feber. Det er vores krops måde, at forsøge at "brænde" infektionen væk på.
Mens varme er effektiv i mange tilfælde, er der også en farer for vores velbefindende, når vores temperatur bliver for højt.
Skildpadder er ikke anderledes, varme kan hjælpe, men for meget og for høj varme, kan dræbe.

Hvis en øgning af temperaturen skal hjælpe, så er det nødvendigt at hæve vandets temperatur med en 3-4° C (til ca.28-30°) og en 5-6° C for luften og det samme på solpladsen.
Det er tit alt, hvad der er behov for. En højere varme end det og du øger risikoen for overophedning og kan forårsager mere skade.

Benyt altid et termometer. Du kan ikke "slumpe" dig frem til den rigtige temperatur.

At hæve temperaturen, er ikke nogen mirakelkur. Helbreds problemer, der fanges i opløbet, dem kan man være heldige med, at stoppe, hvis temperaturen hæves.

Den bedste og mest sikre måde, du kan holde dine dyr raske. Det er ved, at holde din skildpadde i rent vand, giv skildpadden en solplads, hvor dyret kan ligge og blive helt tør, der skal også hænge en UVB-, og varmepære over solpladsen. Husk, så, at give din skildpadde rigtig skildpaddefoder, der passer til den skildpadde-art, du har.

Få din skildpadde til at tage medicinen

Vil skildpadden ikke åbne gabet, så forsøg, at kriller dyret, mellem hals-folder og næbet. Benyt noget der ikke skader skildpadden. Det vil normalt få skildpadden til at bide og derved åbne gabet.


Bliv medlem hos Sumpskildpadder så tilbyder vi, en gang om året, et gratis helbredstjek af din skildpadde.

 

   

En rask skildpadde

En rask skildpadde, skal selv kunne vende sig om. Test ikke din skildpadde for sjovt, det stresser din skildpadde.

Vej din skildpadde

Vej din skildpadde jævnligt.

Det er meget svært, at se, om ens skildpadde er syg. Derfor gør det til en regel, at veje din skildpadde f.eks. 1 x ugentligt. Taber skildpadden, pludselig i vægt, så er den gal.
Så ved du det, næsten med det samme, om din skildpadde er blevet syg og du skal en tur til dyrlægen.

Vil skildpadden ikke ligge stille, på vægten, så vend skildpadden om på rygskjoldet, så ligger dyret stille. Vend aldrig skildpadden rundt på ryggen, bare for sjovt.
Du kan også lægge din skildpadde ned, i en skål. Så er der også rimelig styr på skildpadden, imens dyret vejes.

Husk, at rense og spritte vægten grundig af, hvis vægten skal benyttes til, en bageopskrift senere.

Er din skildpadde rask?

Et thermometer, kan man ikke undvære. Men, pas på, et glas thermometer kan en voksen skildpadde, let bide i stykker.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

En vandlevende skildpadde holder normalt sin krop vandret, når den svømmer, har dyret slagside, eller hænger den med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse? Læs mere om luftvejsproblemer

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet.

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk.

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom (vej din skildpadde jævnligt).

Renlighed er nødvendig i omgangen med dine dyr!

Vask dine hænder! 
Både før og efter, at du har været i berøring, med dine skildpadder. Det er også vigtigt, at vaske sine hænder inden du går i gang med, at håndter dine skildpadder.
 
Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonelle kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 

Sørg for de rigtige forhold

Kinesisk trekølskildpadde ligger her under varme og UVB-pære.

Holder du dine skildpadder i rene omgivelser, med varme og UVB-lys og dyrene får den rigtige kost, så bliver de sjældent syge.

Opstår der alligevel problemer, så må du først undersøge om temperaturen er passende til din skildpaddeart, er fodret det rigtige, om UVB-lyset virker endnu (pæren kan lyse og alligevel ikke afgive UVB strålerne, UVB-pæren skal udskiftes efter 6 - 12 md. brug, alt efter mærke).

En rask sumpskildpadde vil normalt bevæge sig kraftigt, når dyret tages ud af vandet. Skildpadden har klare øjne, tørre næsebor og ingen pletter eller andre forandringer i huden eller på skjoldet.

De fleste sygdomme, der rammer din sumpskildpadde, skyldes normalt, desværre, at dyret lever i forurenede omgivelser, hvor bakterie mængden er alt for høj. Derfor er god hygiejne i akvariet/terrariet den bedste måde, hvorved du kan forebygge sygdomme. Sammen med UVB-lys der bekæmper bakterier på dyret og hjælper skildpadden til, at holde sig tør.

Forebyggelse og behandling

Reptisun 5,0 UVB og en 60w. varmepære. Find dem, på www.SkildpaddeShop.dk

Medicinsk situationer er ikke altid alvorlige, men når du er i tvivl, så kontakt en kvalificeret krybdyrdyrlæge

Sygdom blandt skildpadder, er heldigvis sjælden, hvis du overholder nedenstående.

Fire hovedårsager er grunden til de fleste sygdomme, blandt sumpskildpadder:

  • Forurenet vand
  • Mangel på kalk og vitaminer
  • For lidt UVB-lys/sollys
  • Træk. 

Læs mere om UVB-lys til vores skildpadder: UVB-lys er livsvigtigt for din skildpadde

1. Sørg for at skildpadden lever i rent vand, derfor må du enten skifte vandet tit eller have et stort filtersystem, der kan klare opgaven. Husk, jævnlig op til 50% vandskift. Skift ikke alt vandet, det mikrobiologike filter, skal have noget at leve af. Filter

2. Kalk- og vitaminmangel er vigtigt at forebygge. Læs mere: Foder og mineraler

3. UVB-lys er erstatning for sollys og bidrager til, at forebygge knoglesygdomme.
Vi benytter bl.a. Reptisun 5,0 UVB-lys over skildpaddernes solplads. 
Se foto. UVB-lys findes også som lysstofrør.

4. Træk må undgås. Skildpadder, som indånder kold luft, når de er i varmt vand, de kan lettere blive forkølet og få luftvejsproblemer (kungebetændelse) og omvendt, skildpadder der svømmer i koldt vand og går op under varmelampen, har også risiko for luftvejsproblemer (får din skildpadde lungebetændelse, så dør skildpadden normalt, uden dyrlæge behandling). Sumpskildpadder hører ikke hjemme på et stuegulv.

De allerfleste, der har krybdyr og skildpadder, de ved godt, at dyrene skal have varme. Under varmepæren, skal der være 30-35 grader.

”Vilde dyr” som krybdyr, skal behandles, ved de første afvigelser fra det normale. I naturen viser man ikke sygdomstegn, før man i realiteten ”er død”. Så bliver man nemlig spist. 

Søg dyrlæge, med det samme, din skildpadde viser sygdomstegn. 


Gode og nødvendige forbyggelsesregler: 

  • Hold relativt få skildpadder, i mest muligt vand.
  • Rent vand. Sørg for at installere et godt filtersystem. Der straks fjerner foderrester og afføring.
  • Undgå træk. Sørg for, at skildpadden indånder træk frit og tempereret luft. Har du kun mulighed for, at stille dit terrariet/akvarium i en vindueskarm, så skal vinduet være med termorude og tæt, så træk og kulde helt undgås.
  • Skildpaddens modstandskraft kan styrkes ved, at man holder vandtemperaturen på ca. 22-26°grader og sørg for at de har en varmelampe, lige over deres landdel, på 31-35°.
  • Sidst men ikke mindst, er det absolut nødvendigt, at dyrene får UVB-lys. UVB-lyset styrker dyrets imunforsvar, øger dyrets appetit, hjælper dyret til at skifte ham/skæl og hjælper dyret til, at kunne optage kalk og vitaminer. 
  • Sørg for at UVB pæren og varmepæren hænger ved siden af hinanden. Vi forsøger at efterligne solen.

Støt skildpadder i nød og køb UVB- og varmepæere på vores www.SkildpaddeShop.dk

Dyrehandlen glemmer tit, at oplyses om UVB-lys

Dyrehandler fra USA. Har intet med teksten, at gøre.

Flere dyrehandlere ved desværre ikke, hvor vigtigt UVB-lys er.
Det skal straks siges, at der er mange dygtige dyrehandlere, i Danmark. De ved godt, hvem vi hentyder til.
I bedste fald, fortæller dyrehandleren, deres kunder, at de første måneder behøver skildpadden ikke UVB-lys. Mange gange får kunderne ingen oplysninger med om, hvordan skildpadden skal passes.
Dyrehandlen er selvfølgelig bange for, at miste en handel, hvis kunden også føler sig presset til, at skulle købe en UVB pære og en lampe med. Så hellere sende dem hjem, med skildpadden, uden en UVB pære.
Men, vi har set det gang på gang, at skildpadder, der går uden UVB-lys, bare i 3-4 måneder får skader, på deres skjold, som så kan tage år, at få rettet op. Især de unge skildpadder kan ikke klare sig uden UVB-lys. Det går meget hurtig galt, for de unge skildpadder, deres skjold blive hurtig mere og mere mat og kedelig at se på.

 

Terrapiner, Mølledammen, Sønderborg. Fotograf Max Hansen.

Sumpskildpadder hjælper skildpadder, naturen og dig.
Telefontid hverdage kl. 11-17
Tlf.:22348298
Mail.:Kontakt@Sumpskildpadder.dk

Skildpadder opsamlingshjem

Facebook.com/Sumpskildpadder  

For at Sumpskildpadder kan hjælpe skildpadder, har vi en SkildpaddeShop.dk