google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Australsk slangehalsskildpadde (Chelodina longicollis)

Ligner næsten Loch Ness-uhyret som den svømmer?

Ligner næsten Loch Ness-uhyret som den svømmer?

Slangehalsskildpadden er en af ​​Australiens vandlevende skildpadder

Vi anbefaler en vandtemperatur på 20-22 grader og en solplads temperatur, hvor der er under varmepæren er 30-35 grader, til denne skildpaddeart.

Foder: Skildpadden benytter sin lange hals, som en slange der hugger ud efter sit bytte, når det passerer forbi. Det er en kødædende art, der i naturen oftest spiser vandlevende insektlarver, snegle, haletudser, frøer og fisk.

Skildpadden må aldrig få foder der ikke er helt optøet. 

Denne art er en af ​​Australiens vandlevende skildpadder, der tilbringer mange måneder om året på land, arten er observeret spise på landjorden og analyser af skildpaddens tarmindhold, heri er der fundet landlevende insekter. Det er vigtigt at forstå, at dette er en koldt klima skildpadde. I naturen er skildpadden aktiv, og spiser så længe vandet er 12 ° C.

Skildpadden er ikke glad for unødvendig håndtering og får let stress - du bør ikke håndtere krybdyr, medmindre det er absolut nødvendigt.

Akvarium indretning for slangehalsskildpadden.

Denne side er opdateret d.20. april 2023

Beskrivelse

Rygskjoldet er ovalt og bredere bagtil, farven er mørk brun til sort. Rygskjoldet kan også være helt sort.

Bugskjoldet er stort. Bugskjoldet og broen til rygskjoldet er creme til gul i farven, med mørkebrun eller sort skæl-sømme. Bugskjoldet kan også være helt sort.

Hovedet er relativt lille og smalt, med alderen, bliver det bredere. Skildpaddens snude vender let opad og er lidt udstående. Huden på hoved og hals er brun eller mørkegrå på oversiden og siderne, undersiden er gul til creme farvet. Den tynde hals, er omkring 60% af skjoldets længde. Halsen er lang og dækket med små tuberkler/hudlapper. Kæben er creme til gul og kæben er rund.

Hudfarven er normalt brun eller mørkegrå på oversiden og cremefarvet på undersiden. Hvert ben har 4-5 store, tværgående skæl foran. Hannerne har en længere og tykkere hale end hunnernes. Hannens bugskjold er som voksen konkav.

Skildpadden vil opnå en skjoldlængde på 20 - 30 cm. Gennemsnitsalderen på denne skildpaddeart er 31-37 år. Skildpadden vokser, uafhængigt af dit akvariums størrelse. Skildpadder i almindelighed er dyr, du skal passe og have i mange år. De kan nemt leve i 100 år eller mere, så det er en skildpadde du skal overlade til dine børnebørn. Jeg siger det ikke i spøg, men for at gøre dig opmærksom på det engagement, du skal have for denne art.

Akvarium indretning: Akvariet skal være ret stort til denne skildpadde-art. Du skal ikke kun tage hensyn til dyrets skjoldlængde, men også dyrets lange hals. Skildpadden er meget aktiv og har derfor behov for en del plads. Et akvarium på 5-600 liter, vil være passende til en enkelt skildpadde. Flere skildpadder kræver mere plads. En palletank, kan også laves om til et udmærket opholdssted for skildpadden. Tilbyd skildpadden en så stor dybde, som det er muligt. 

Skildpadden behøver at kunne kravle op på land, så den kan blive helt tør.
Sørg for at akvariet har en god ventilation - for meget fugt på skildpaddens solplads, kan medføre helbredsproblemer for skildpadden. Derfor benyt ikke et akvarium, hvor låget eller et stykke glas lukker helt tæt, over akvariet. Du kan eventuelt udskifte det med et trådnet.

Hvordan indretter jeg et akvarium til denne art: Indret akvarium Slangehals skal have en solplads, med både UVB-lys og varme, lige som alle andre sumpskildpadder

Udendørs: Slangehalsskildpadden kan være ude i en havedam, om sommeren. Bemærk, at der skal være et hegn rundt om dammen, på minimum 30 cm. i højden. Hegnet skal rage ind mod dammen og være gravet lidt ned i jorden, fordi skildpadden graver udmærket.

Flugtsikker dam

Sociale egenskaber: Skildpadden klare sig udmærket, sammen med andre skildpadde-arter. Når vi har med dyr at gøre, så kan der altid findes et dyr, der udviser aggressioner overfor andre skildpadder, selv om de har godt med plads, i anlægget. 

Levested

Arten findes i hele det sydøstlige Australien, hvor skildpadden er fundet vest for Adelaide (Syd Australien) østpå i hele Victoria og New South Wales, og nordpå til Fitzroy River of Queensland.

I perioder af året, ses det ofte at skildpadden vandrer, for at finde et nyt hjem og tilholdssted.

Reproduktion

6-8 æg blev fundet, gravet ned i hårdt lerjord. Hvor denne unge, var eneste overlevende.

6-8 æg blev fundet, gravet ned i hårdt lerjord. Hvor denne unge, var eneste overlevende.

Hunnen lægger mellem 4-20 hårde æg, om foråret og den tidlige sommer, i naturen.

Skildpadde ungen klækker, efter mellem tre til otte måneder efter æggene er lagt. Nogle hunner lægger to til tre kuld æg pr. sæson.

Slangehals hos Skildpadder ABC

Denne skildpadde var en morgen før åbningstid stillet anonymt, i en papkasse, foran en dyrehandler. Hvorfra de ringede til Skildpadder ABC, om vi ville hente skildpadden. 

Her hos Skildpadder ABC har vi gennem årene modtaget flere slangshals skildpadder og fundet nye og gode hjem til dem alle.

Skildpadden skal have en god solplads, med UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Skildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for denne skildpaddeart.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og mulighed for at optage vitaminer og mineraler. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets skjold og skelet kan udvikle sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl og skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.

Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260 

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Del siden