google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus)

Pyramide moskusskildpadder (Sternotherus carinatus), kaldes også på engelsk Razor-backed musk turtle og "razor", der hentydes til skildpaddens skarpe rygskjolds-kant. Pyramide moskusskildpadder lever naturligt i den sydlige del af USA, de er derfor ikke så kulde tolerante som den alm. moskusskildpadde.

Denne side er opdateret d.15. april 2023

English text at the bottom of the page.

Læs også siden: Generelt om Moskusskildpadder Gælder for alle arter af moskusskildpadder og hænger sammen med denne side.

Beskrivelse. Skildpadden får normalt en skjoldlængde på ca. 15-17 cm. Det er normalt hannen der bliver størst. Vi har set en S. carinatus han med en skjoldlængde på over 20 cm.

Føde
Sternotherus carinatus er primært kødædende og spiser en bred vifte af hvirvelløse vanddyr og herunder krebs, igler, ferskvandmuslinger, snegle, fiskeæg og forskellige insekter og deres larver. De vil også spise fisk og ådsler, rejer med skal. Skildpadden vil til tider spise vandplanter. Ind imellem kan du give skildpadden en god skildpadde foderpille, men, kun som supplement til et varieret foder. 

Moskusskildpadder spiser gerne fra bunden, det er ikke noget problem at vende skildpadden til at tage sit foder fra vandoverfladen.

Pyramide moskusskildpadden kan være aktiv på alle tider af døgnet også om natten. Hvorimod den alm. moskusskildpadde er mest aktiv aften og nat.

Læs her mere om fodring af moskusskildpadder

Opførsel i naturen
S. carinatus lever næsten udelukkende i vand, den tilbringer det meste af sin tid i lavvandede, stærkt bevoksede, langsomt strømmende vandløb eller damme. De kommer ikke så meget op på land, medmindre det er for at hunnen skal lægge æg. Deres føde består primært hvirvelløse ferskvandsdyr, herunder muslinger, krebs, snegle og forskellige insekter. De lever også af fisk og ådsler. Når en Pyramide moskusskildpadde føler sig truet, så frigiver den en grim lugt, der minder om lugten fra et stinkdyr. Skildpadden har to kirtler, der sidder bagtil, inde under skjoldkanten.

Fangenskab
Pyramide moskus. er ofte benyttet som kæledyr, og bliver jævnligt opdrættet i fangenskab. Dens relative lille størrelse og nemme pleje gør skildpadden til et attraktivt kæledyr.
Det er vigtigt, at vandet er rent og vandtemperaturen holdes på 22-25 grader.

Forslag til akvarium
En ca. 250 liters akvarium vil være minimum til et par mindre S. carinatus. Som dyrene vokser op til 12-15 cm. i skjoldlængde, herefter skal dyrene have et noget større akvarium. Tilføjer man flere dyr til akvariet, så skal størrelsen af akvariet selvfølgelig også justeres op i størrelse. Som altid når det er muligt, mere plads er altid bedre. Sternotherus carinatus er en aktiv sumpskildpadde og de vil benytte hele den tilbudte plads og skildpadden har behov for motionen for at holde sig rask.

Stærk filtrering af akvariets vand tilrådes, da dyrene sviner meget med deres foder. Vandkvaliteten vil hurtig blive for dårlig, hvis der ikke er en tilstrækkelig filtrering. 
Tilføj sten og vandplanter til dyrene, da denne art er ret sky af natur og det vil give skildpadden en større følelse af sikkerhed. Det gælder især for de yngre skildpadder. 

Indretning af akvarium til moskusskildpadder

S. carinatus foretrækker meget vand, en mindre landdel er derfor nok. Pyramide moskus. kan sagtens trives i et habitat med dybt vand. Selvom de ikke soler sig så meget som andre sumpskildpaddearter, så skal de have muligheden for det, det er vigtigt. Hæng en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads, skildpadden vil bruge solpladsen. 

Solpladsen kan laves på mange måder, benyt eventuelt en stor trærod eller byg en landdel, meget gerne med adgang til en æglægningsplads, med muldjord uden gødning eller kokosmuld, hvor skildpadden kan lægge sine æg.

Vi anbefaler at du holder en døgnrytme, hvor lyset på land er tændt i ca. 12. timer og slukket resten af tiden.

Pyramide moskusskildpadden er mere sky af natur, end andre moskusskildpaddearter. Ikke at forveksle med at de er bange for andre skildpaddearter. Hvilket de absolut ikke er!

Bundlag. I akvariet kan du benytte et bundlag af sand eller 1-3 mm akvariegrus i akvariet, det synes at give dyrene en større følelse af sikkerhed, hvis de kan grave sig lidt ned i sand eller gruset.

Sameksistens med andre sumpskildpadde arter.
Sternotherus carinatus går som regel rigtig godt sammen med andre skildpadder. De kan normalt godt sættes sammen med bl.a. Falske landkortskildpadder

Pas på. Voksne pyramide moskusskildpadder med en 15-20 cm. i skjoldlængde de vil typisk overtage et akvarium og være meget dominerende også overfor de andre og større skildpaddearter. Det er især hanner af pyramide moskusskildpadder der kan blive meget dominerende.

Man skal være forsigtige med at holde andre moskusskildpadder sammen, med deres egen slags eller nært beslægtede arter. Der kan opstå aggressioner mellem rivaliserende hanner, eller med uimodtagelig hunner. Så hold øje med, hvordan de lever sammen, måske skal et enkelt dyr flyttes.

Indenfor alle skildpaddearter findes der individer, der er "asocial" og kræver at blive isoleret. Moskusskildpadder har alle så meget kraft i deres kæbe, at de kan gøre skade, på hinanden, f.eks. på et ben. 

Pyramide moskus. er den største af moskusskildpaddearterne, vi har set Pyramide moskus. med skjoldlængder på 20-22 cm. 

Generelt problem. Her hos Skildpadder ABC synes vi efterhånden, at det er et generelt problem med de aggressive og dominerende pyramide moskusskildpadde, de ødelægger livet i et akvarium, for de andre skildpadder.   

Hvorfor kan moskusskildpadder finde på at bide hinanden og hvad kan man gøre? Aggressive skildpadder

De kan sættes ud i havedammen om sommeren. Vi vil tage dem ind til efteråret og holde dem i et akvarium indtil til næste forår.

Indretning af akvarium til moskusskildpadder

Han Pyramide moskusskildpadde

Vi har et par pyramide moskusskildpadder i et 725 liters akvarium. Her har de flotte skildpadder mulighed for at udfolde sig. De to skildpadder har i anlægget, adgang til flere huler og store trærødder, udover har de mulighed for at klatre op på to store solpladser, hvor der er æglægningsplads på den ene. Bemærk de meget kraftige kæber, der let kan knuse snegle og krebs.

UVB-lys og varme

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Pyramide moskusskildpadder er ikke helt så kuldetolerante som den alm. moskusskildpadde, så hæv temperaturerne lidt for Pyramide moskusskildpadden i forhold til den alm. moskusskildpadde. Vandtemperaturen bør ligge på 22-25 grader.

Alle moskusskildpadder skal have adgang til både en UVB-pære og en varmepære. 

Moskusskildpadder er sky skildpadder. De vil gerne have ro omkring sig, når de kravler op på land. Noget andet er, moskusskildpadder er skumrings og nataktive. I aften og nattetimerne, vil skildpadderne kravle mere op på land. Især hvis der er ro omkring dyrene.

Men du skal altid give dine moskusskildpadder en solplads, med både en UVB-pære og en varmepære, uanset om du ikke synes dine moskusskildpadder kravler op på land. Det kan vi forsikre dig om, at dine moskusskildpadder vil gøre, i starten imens du er væk og vender ryggen til.

Skildpadder der lever indendørs.

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig større. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.


Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk

Tag hensyn til skildpaddens kraftige næb

Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus). Han 15 cm. i skjoldlængde og en sur bandit overfor andre skildpadder! Han bider ikke efter os, der håndterer ham.

Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus). Han 15 cm. i skjoldlængde og en sur bandit overfor andre skildpadder! Han bider ikke efter os, der håndterer ham.

Sternotherus carinatus er måske den mest sky, af moskusskildpadderne.

Skildpadden er ikke så tilbøjelig til at bide mennesker. Men føler skildpadden sig truet af dig, så vil den bide. Holder du skildpadden på siden af skjoldet, så kan skildpadden nemt bide dig, på grund af sin meget lange hals, derfor hold godt fast bagtil på skildpadden. Skildpaddens bid er smertefuldt og der går let hul i din finger. De store pyramide moskus. kan bide endda meget hårdt!

En velvoksen pyramide moskusskildpadde kan sagtens aflive en mindre sumpskildpadde, med sit næb. Du skal holde øje med især hannen. i akvariet.

Parring

Fotograf Jens Wolff, han er en meget god ven af Skildpadder ABC

Fotograf Jens Wolff, han er en meget god ven af Skildpadder ABC

Pyramide moskusskildpadder midt under parring. Her vil der snart blive lagt nogle befrugtede æg. 

En han kan være ret voldsom, parrings ivrig over for en enkelt hun også så hun tager skade af det. Ser du din hun forsøger at gemme sig for hannen, bliver hun tynd og spiser ikke, så skal du overveje at flytte hunnen over i et andet akvarium. Lad være med at sætte hende tilbage til den samme han, den dårlige trivsel vil bare begynde igen. Vent med at sætte din hun sammen med hannen igen, før du har fået et meget større akvarium, hvor hun kan komme væk og mulighed for at gemme sig for hannen og vent med at sætte dyrene sammen igen, indtil du har fået flere hunner, han kan parre sig med. 

Vi anbefaler aldrig at man kun har en enkelt hun, sammen med en han. Hun vil meget let kunne lidt overlast, af hannens parrings ivrighed.

Vi anbefaler, har du en han, så skal du have mindst tre hunner til en han, han kan fordele sin energi og kærlighed ud på. Mange skildpaddeejer er bedst tjent med kun at holde hunner. 

Reproduktion og unger

Razorback unger.

Razorback unger.

Hunnen er kønsmoden når dens skjoldlængde er 9 til 10 cm. 

Hunnen lægger 2 - 3 kuld æg om året, med 2 - 4 æg af gangen.

Æggene vejer 5 - 6 gram.

Æggenes udrugningstemperatur ligger mellem 25 - 29 grader. 

Udrugningstiden varer mellem 80 og 110 dage, og de nyfødte unger vejer mellem 2 og 4 gram.

Byg en rugekasse

Levesteder i Nordamerika

Kort over levested for Sternotherus carinatus. - Map, distribution of Sternotherus cariantus.

Kort over levested for Sternotherus carinatus. - Map, distribution of Sternotherus cariantus.

Sternotherus carinatus er en art af moskusskildpadder, der er hjemmehørende i Nordamerikai USA, hvor skildpadden findes i det sydøstlige Oklahoma, Arkansas, Mississippi, øst i Texas, Florida og Louisiana. 

Denne Pyramide moskusskildpadden går ikke i dvale.

Pyramide moskusskildpadde unge

Pyramide moskusskildpadde unge er i gang med at æde. De er meget nuttede som små, når de bliver voksne, anbefaler vi at de holdes i et arts-akvarium og ikke sammen med andre sumpskildpaddearter.

Forveksling mellem S. minor minor og S. carinatus

Del siden

(Sternotherus minor minor) Snap moskusskildpadden har som ung, tre køl hen langs rygskjoldet. - Den voksne S. minor minor køl, kan let forveksles med kølen på en voksen Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus).

Voksne dyr. Pyramide moskus. har en mere stejl køl og kun én enkelt køl, imod Snap moskus. der har en mere afrundet rygskjold. 

Se nedenfor slide-show: Hvordan ser du forskel på Snap-, og Pyramide moskusskildpadder.

Billeder og slide-show nedenfor:

  • Loggerhead er en snap moskusskildpadde (Sternotherus minor minor).
  • Razorback er er pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus).


Slideshow

Rygskjold
Rygskjold
Køl, er det øverste skarpe punkt på skjoldet
Bugskjold
Bugskjold
Skildpaddens hængsel
Skildpaddens hængsel
Hængsel er det stykke der forbinder bugskjold og rygskjold.
Rygskjold.
Rygskjold.

English text. Sternotherus carinatus - Razorback Musk Turtle

Han af Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus).

Han af Pyramide moskusskildpadde (Sternotherus carinatus).

Geographic range
The turtle is found in USA, SE Oklahoma, Arkansas, Mississippi, east Texas, Florida and Louisiana.

Description
The S. carinatus turtle grows to approximately 15 cm (5.9 in) in length, some animals reach 22 cm i length. It has a brown colored Shell With black markings at the edges of each scute. The shell has a distinct, sharp keel down the center of its length, giving the species its common name. The body is normally grey brown in color, with black spotting, as is the head, which tends to have a pear shape to it. It has a long neck, short legs, and a sharp beak. Males can be distinguished from females byt heir longer tails.

Behavior.
They livealmostentirelyin the water, spending most of their time in shallow, heavily vegetated, slow moving creeks, or ponds. The only time they come up on land is when the females lay their eggs. When a S. carinatus turtle feels threatened, it will release a foul odor, similar to a skunk's.

Captivity.
S. carinatus is often used as pets, and is regularly bred in captivity. Its relative small size and easy care makes the turtle an attractive pet.

Diet in captivity.
Their diet consists primarily of creyfish, aquatic invertebrates, including freshwater clams, snails With shell, high quality turtle pellets such as Mazuri and Reptomin, as well as earth worms, and various insects. They also feed on fish and carrion.

Captive habitat.
Being more aquatic than the closely related mud turtles, razorback musk prefer a greater sized water area. Razorback musk are well able to thrive in deep water habitat. Though infrequent baskers, ample opportunity to do so is important. A spotlight over their basking area will be utilized. This area can be in the form of a rock projecting from the water, or in the case of young specimens, floating aquatic plants are preferred. Razorbacks are more shy by nature than other species of musk turtles, and a substrate of river pebbles seems to give them a greater sense of security.

Recommended enclosure.
30 gallon (120 liter) aquaria is sufficient for razorbacks. The addition of more than a single specimen would require the keeper to adjust the enclosure size accordingly. As always, when possible, more room is always better. These are active turtles, and they will utilize the space offered. Strong filtration is advised, as these are messy feeders, and water quality is often compromised if filtration is not adequate. The addition of rocks and aquatic plants are advised owing to this species shy nature, and the greater sense of security that these provide. This especially true of young specimens. Given the southern distribution of this species, they are less likely to be as cold tolerant as the stinkpot.

Community habitat.
Given ample space, razorbacks do very well in community settings. Painted turtles, sliders, and cooters are good choices as tank mates. Razorbacks are well able to live in the deeper water that these basking species require, and usually coexist peacefully provided the size difference of the inhabitants is not pronounced. Caution is advised when maintaining any musk turtles together with their own kind or closely related species. Aggression between rival males, or with unreceptive females often results. As with mud turtles, these situations should be monitored closely. Razorback's are the largest of the musk turtles.

Other information.
Perhaps the shyest of the musk turtles. Not inclined to bite. Like all musk turtles, they are infrequent baskers.