Dårligt foder, og hvad du skal undlad at gøre med dine sumpskildpadder

Ja, der er skildpadde-ejere der giver deres sumpskildpadde kødpølse. Hvor finder skildpadden en kødpølse, i naturen?

Her hos Sumpskildpadder, har vi hørt om og set sumpskildpadder, der har spist, alt det der er nævnt nedenfor.

Drop den ide med, at din skildpadde kan overleve, uanset hvilket foder dyret får, som katte- og hundefoder, kødpølse, røget skinke, pizza og Grønlandske-reje godbidder, det er den sikre vej, til en død skildpadde. Alle de her nævnte menneske føde-produkter, har vi viden om, at skildpadde-ejere giver deres dyr!

Skildpaddens kostvaner er en højt udviklet videnskab, som vi kun lige er begyndt at åbne op for. Forskellige sumpskildpadde arter har særlige foderbehov, så du må undersøge, hvad din egen skildpadde behøver af kost.

Der er mange færdiglavede fodertyper på markedet, men ikke alle har den nødvendige kvalitet. Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at forstå, hvad der kræves, men du behøver at forstå, hvad man skal kigge efter. Det lyder sofistikeret, men det hele er enkel, når du forstår, hvorfor og hvilke ting der ikke bør sættes på skildpaddens menu.

Fodring af sumpskildpadder

Kattefoder og hundepiller er ikke for skildpadder

Katte-, og hundefoder er ikke for skildpadder.

Du skal ikke fodre dine skildpadder, med katte-, og hundefoder. Det indeholder for meget protein. Lader du dine skildpadder æde katte-, og hundefoder så vil det på lidt længere sigt (1-2 år), give dine skildpadder organ problemer, deform skjold og knoglevækst problemer og til sidst vil din skildpadde dø af fodret. Når først skildpadden er blevet syg, af overfodring med kraftig, protein holdig foder, så kan dyret normalt ikke reddes, et deformt skjold, kan aldrig blive pænt igen!

Skildpadder der får for meget protein vil tit skælle ualmideligt meget. Det ses ved, at skildpaddens hud, hænger i lange hud tråde og flager, fra hoved, hals og ben.

Det samme problem gælder for oksekød. Oksekød indeholder alt for meget protein for din skildpadde.

Vi hører jævnligt "Mine skildpadder har levet fint af katte/hundefoder".
Der er jo en grund til, at de firmaer der producere foder til dyr, på deres foder, skriver og viser billeder, af netop det dyr, deres foder pakninger, henvender sig til. Foderfirmaerne er ikke "dumme", de vil gerne kunne blive ved med at sælge foder til dig og dit dyr. De sælger jo ligesom ikke meget foder til et dødt dyr! 
 
Sumpskildpadder har vores eget skildpaddefoder med mineraler, kalk og vitaminer. Fodret er et godt supplement til din skildpadde.

Hvilke ting skal du undgå, når du fodre og er sammen med dine skildpadder

Guldfisk er dårligt foder, til skildpadder.

Som med alle kæledyr, bør du sikre dig at dine skildpadder er så sunde som de kan være. Desuden bør du sikre dig at du og dit hjem, er lige så sund.
Her er et par nyttige forslag til, at skabe balance i begge af de bedste verdener.
 
Ingen friturestegt mad: Undgå at give din skildpadde enhver form for friturestegt mad. Ingen pommes frites, fiskepinde, løgringe, flæskesvær etc.
 
Ingen pålæg: Hamburgryg, kød- og spegepølse, makrel på dåse m.m.
 
Ingen røget foder: Skinke, fisk, pølser etc.
 
Ingen saltet og krydret foder: Fisk, pølser, chips, færdig lavet menneske mad etc.
 
Ingen Iceberg salat: I bedste fald, er det tomt foder. Iceberg salat indeholder ingen foderværdi, for din skildpadde. Nogle salater indeholder op til 94 % vand og har ikke meget foderværdi. Men, dyrene må godt spise salat, men, det mætter ikke din skildpadde.
 
Ingen foder der indeholder sukker: Ingen slik, chokolade eller andre former for sukkerholdige fødevarer. Ud over at være usundt til en skildpadde, så kan en masse af disse fødevarer, udgøre en kvælningsrisiko for din skildpadde.
 
Ingen mælkeprodukter: Herunder mælk, ost, smør etc.. Skildpadder har ikke de nødvendige enzymer, til at fordøje laktose.
 
Foder ikke med Guldfisk og Koi: Det kan ikke anbefales, at du bruger "guldfisk eller koi" som foderfisk til dine skildpadder, da de indeholder Thiaminase enzymer. Thiaminase er et enzym, en kemisk forbindelse, der ødelægger eller inaktiverer thiamin. Thiamin er et vigtigt vitamin, også kendt som vitamin B1. B1 vitamin, er især vigtigt for dyrets nervesystem.
 
Ingen katte- og hundefoder: Indeholder alt for meget protein. Sumpskildpadder, bliver deforme og får organ problemer. Mere om overfodring med protein
 
Undlad foder fra havet: Giv ikke dine sumpskildpadder rejer og fisk fra havet. Føde fra Havet, er ikke et naturligt foder for sumpskildpadder.
 
Oksekød: Indeholder alt for meget protein. Ødelægger dyrets organer, skjold og knoglevækst.
 
Ingen deling af foder: Undgå at dele fødevarer eller snacks med din skildpadde. Mange skildpadder, ligesom flere kæledyr, bære salmonellabakterier. Salmonella rammer ikke skildpadder på samme måde, som de kan ramme os mennesker.
 
Ingen kys: Nej helt seriøst, kys ikke dine skildpadder. Selvom de er meget søde, når de er unge eller små- Du skal forvente, at skildpadder bærer salmonella og den ene ting, du ikke ønsker dig, er at dine børn og du selv, blive syg, af jeres egne skildpadder. Mere om Samonella
 
Ingen beskidte hænder: Når du håndterer din skildpadde, så skal du være sikker på, at du har vasker begge dine hænder grundigt, med sæbe, både før og efter, du rører ved din skildpadde.
 
Sådan er det. Hvad kan man så give side skildpadder, kan du spørge? Det har vi beskrevet: Fodring af sumpskildpadder 
Som de fleste andre kæledyr, så er skildpadder udmærkede følgesvende, når de passes ordentligt.
Du skal altid forsøge, at blive klogere på, hvad dine skildpadder behøver, så de har de godt.
 
 Nyt foder. Giver du din skildpadde et nyt fødeemne, så tænk over, om det er noget skildpadden selv kunne finde i naturen? Er det ikke, så er det sikkert, heller ikke noget for din skildpadde, at æde. 
 
 • Skinke er dårligt foder.

 • HotDog pølser er dårligt foder.

 • Osteprodukter, kan skildpadder ikke fordøje.

Fisk og rejer fra Havet, indeholder salt

Terrapin der kun har levet af Grønlandske rejer. Skildpadden er opsvulmet, har ødmer. Organer er stået af, og dyret døde.

Alt føde fra Havet, er ikke godt foder, for dine sumpskildpadder. SUmpskildpadder lever deres liv i ferskvand. Lever dine sumpskildpadder kun af havets fødeemner, så vil de dø! Din skildpaddes organer, kan ikke optage alt den salt, og vil med tiden få organ/nyresvigt og til sidst dø.

Vi har her hos Sumpskildpadder modtaget, flere skildpadder, der i 1 til 2 år, kun har levet af rejer og fisk fra Havet, de sumpskildpadder kunne vi ikke redde. 

 • Rejer fra havet. Er fyldt med salt, ikke godt for skildpadder.

  Giv kun rejer, til din skildpadde, en gang imellem. Allerbedst, lad helt være! Salt ophober sig, i skildpaddens organer og det vil til sidst, tage livet af din skildpadde.

 • Torsk og andre fisk, fra Havet. Er fyldt med salt, ikke godt for skildpadder.

  Giv kun fisk, fanget i Havet, til din skildpadde, en gang imellem. Allerbedst, lad helt være! Salt ophober sig, i skildpaddens organer og det vil til sidst, tage livet af din skildpadde.

 • Tigerrejer produktion, slår mangroveskoven ihjel.

  Lad helt være med, at købe Tigerrejer. Rejen er produceret, hvor man har fjernet og ødelagt mangroveskoven! Et godt råd fra WWF.

Iceberg salat er et elendigt "foder", til din skildpadde. Det indeholder ingen foderværdi, for din skildpadde.

Der er vist salater, i vores fodringsplan  til sumpskildpadder, men salater er ikke et foder, dine skildpadder alene kan leve af. Salater har ingen eller kun meget lidt værdi, som foder, for skildpadder. Mange vil gerne give deres skildpadder lidt salat og det sker der heller ikke noget ved. At spise salat, er mest et tidsfordriv for dyrene, hvad også kan være udmærket.

Læs her, hvilke planter, din skildpadde vil have gavn af. Hvis det er en planteædende skildpadde du har? Ukrudtsplanter for skildpadder

Iceberg salat kan give dine landskildpadder, et tilskud af vand, når vejret er varmt.

F.eks. Iceberg salat indeholder næsten ingen foderværdi, for din skildpadde. Nogle salater indeholder op til 94 % vand og har derfor ikke meget foderværdi. 

Tjek nu først din skildpadde-art, måske æder den slet ikke grønt. Så skal du jo ikke plage dyrene med det.

Avocado er ikke skildpadde-foder

Alle dele af Avocado, er giftige for mange dyr, fugle og kæledyr: det gælder både rødder, blade, bark, blomster, sten og frugt. Bladene indeholder Persin, hvilket er en svampedræbende gift og det vil kunne påvirker dyr, på forskellige måder, tarmsystemet forstyrres, kan give diarré og opkastning, kan endda føre til dødsfald hos fugle og kaniner.

Vi har sat Avocado på en liste over planter, der er farlige for krybdyr og padder. Derfor bør der ikke plantes Avocado, i eller i nærheden af skildpaddens levested.

Frugt og grønt, du ikke skal give dine skildpadder

Peberfrugter.

Tomat, peberfrugt, aubergine, bønneskud, brocolli, blomkål, selleri, chili peber, purløg, citrus frugter, majs, stikkelsbær, løg, ærter, pastinak, granatæbler, kartofler (kun lidt), ribs, rabarber, spinat, svampe, solbær. Kål: Rødkål, Savoykål, hvidkål og spidskål, kålroe eller kålrabi (forveksles let med roen, hvor kun toppen må spises)

Det kan sagtens være, at din skildpadde vil spise, af ovenstående, grøntsager, bær og frugter. Men, det er ikke ensbetydende med, at det er sundt foder, for din skildpadde.

Grunden til, at vi fraråder fodret, kan skyldes, at fodret, enten er for næringsfattigt, indeholde stoffer, der er usunde eller endda giftige for din skildpadde. 

Få mere foder information, fra Tortoise Table


 

Dårligt fodring!

Eksempler på sumpskildpadder, der har fået et elendigt foder! Skildpadder kan leve længe under katastrofale forhold. Hvis man tilbød en kat eller en hund, samme leveforhold, som mange skildpadder bliver tilbudt, så ville de dø efter 14 dage!

Skildpadder er krybdyr og derfor koldblodsdyr, der reagerer langsomt på deres leveforhold. 

Vi er godt klar over, at nogle sumpskildpadde-ejer vil mene, at deres skildpadde der måske har levet af Grølandske rejer, kattefoder eller oksekød i flere år og deres skildpadde har det godt. Nej, deres skildpadde har det ikke godt, dyret hænger fast i livet, med det yderste af sine negle!

 • Har kun levet af oksekød

  Skildpadde faldet sammen, mangler kalk, har levet af oksekød!

 • Levet af rejer.

  Skildpadden har kun levet af Grønlandske rejer. Kroppen poser ud under sjoldet, som en ballon der er klemt inde. Dyret kunne ikke redes.

 • Kræver ingen kommentar!

  Skildpadden har levet af æg!!!