Generelt om sumpskildpadder

Formanden ser alvorlig ud, rengøring er vigtigt, for skildpaddernes helbred og velbefindende.

Du er én af dem, der tænker sig om, inden du adopterer eller køber dig en skildpadde. Det takker vi dig for.

Vi har ikke lagt fingrene imellem, på denne side. Du skal være helt klar over, at det er et stort ansvar, at holde en skildpadde.

En skildpadde er ikke et pattedyr, vi næsten kan passe, med vores ryggrads-viden, fordi vi selv er pattedyr. Krybdyr, er en helt anden dyregruppe og skal passes derefter. 

Vi håber du vil være vores ambassadør, efter du har tilegnet viden, om skildpadder ved, at læse, de her sider. Der er andre derude, der ved for lidt om skildpadder.

God fornøjelse med læsningen. 

Er du parat til skildpadder?

720 liter moskusskildpadde akvarium, med landdel. Kan du tilbyde dine skildpadder ordentlige forhold?

Tænk i ro og mag over nedennævnte spørgsmål, svar så ærligt som muligt. 

 1. Er jeg dag efter dag, i mange år, indstillet på at passe godt på en skildpadde (skildpadder kan opnå en høj alder)?
 2. Har jeg plads nok, i enten et akvarium eller i en havedam og kan jeg tilbyde dyrene den plads de kræver?
 3. Er jeg klar til at skaffe den viden, der er helt nødvendigt for, at du kan passe et krybdyr ordentligt.
 4. Er jeg klar til og har jeg råd til at afholde alle udgifter? Ikke kun til foder og andre løbende udgifter til blandt andet til UVB, varme og el, men også til dyrlægeregninger?
 5. Har jeg venner og familie der vil passe mine dyr, på en ordentlig måde, når jeg rejser på ferie?

Kan du svare ja til de her spørgsmål? Ja, så er du måske parat til at adoptere en skildpadde.

Læs nu videre, hvad mere kræves der. 

Bestyrelsen - Sumpskildpadder

Grundregler for pasning af sumpskildpadder

Stor havedam, bygget til sumpskildpadder. Kan du give dine dyr et ordentligt hjem?

At passe din sumpskildpadde er relativt nemt, når det grundlæggende er etableret. Drop de tanker med, at få en skildpadde og sætte den i en plasticskål, med vand og en lille ø med palme. De her små "dødspools" kan du stadig finde i dyrehandlen. Sumpskildpadder kræver mere end en lille, simpel beholder for at sikre den en ordentlig sundhed og levetid. Opvarmning, UVB belysning, temperaturregulering, filtrering - spiller alle i fællesskab en vigtig rolle, i dyrets sundhed og livsglæde. Selv et stort akvarium, fyldt op til toppen med vand, opfylder ikke alene skildpaddens behov. Sumpskildpadden har brug for et landområde, hvor den kan komme ud af vandet og blive helt tør.

Drop også den ide med, at din skildpadde kan overleve på hotdogs, kattefoder og reje godbidder. Deres kostvaner er en højt udviklet videnskab, som vi kun lige er begyndt at åbne op for. Forskellige sumpskildpadde arter har særlige foderbehov, så du må undersøge, hvad din egen skildpadde behøver af kost. Der er mange færdiglavede fodertyper på markedet, men ikke alle har den nødvendige kvalitet. Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at forstå, hvad der kræves, men du behøver at forstå, hvad man skal kigge efter. Det lyder sofistikeret, men det hele er enkel, når du forstår, hvorfor og hvilke ting der ikke bør sættes på skildpaddens menu.

Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder Fodret kan benyttes til skildpadder i alle aldre.

Lampen på skrivebordet eller vinduet ud til haven, vil ikke opfylde din skildpaddes lys krav. Sumpskildpadder har brug for en særlig UVB belysning, der vil tillade skildpaddens kropsfunktioner at fungerer, (fordøjelse, aktivitetsniveau, parringsadfærd, ham og skjoldskift) hvad den almindelige belysning ikke gør. Er stuetemperatur ok? Gæt igen. Skildpadder er ectothermic, hvad vi normalt vil kaldt "koldblodet/vekselvarme". Det betyder, at de ikke frembringer deres egen kropsvarme. De er afhængige af solen for at blive varme og vand til at køle af i. Du skal sikre, at deres luft temperatur, solpladsens temperatur og vandets temperatur er inden for de acceptable retningslinjer. Dette vil ikke kun sikre dyrets helbred, men vil give skildpadden en mere naturlig liv i deres levested.

Skildpadder er ikke som hunde og katte - de nyder IKKE at gå ture og blive håndteret. Det er nødvendigt at huske på det, da nogle skildpadde-ejer tillader deres skildpadder at gå rundt på deres gulve, de tager dyret med uden for, på gåture eller de holder dem og bære dem rundt omkring, og nogle tager endda skildpadden med hen til dyrehandleren, lige som de tager deres hund med. Det er ikke noget, din skildpadde vil bryde sig om, det er heller ikke godt for dem. Det medfører en helt unødvendig stress og vil i sidste ende føre til helbredsproblemer. Lad sumpskildpadden blive i sit opholdssted og se den svømme, spise, sole sig og færdes rundt det hjem, som du har givet den. Dyret vil være meget gladere, det samme vil du.

Dine sumpskildpadder skal have adgang til en landdel eller ø. Hvor de kan kravle op og hvile sig. Sumpskildpadden kan ellers blive så udmattet af, at padle rundt i et akvarium, at den til sidst drukner! Unge skildpadder kan indimellem drukne fordi de sidder fast i dekoration, trådalger, planter og andet.

Giver du dine skildpadder for lidt plads, så er der en større risiko for, at dyrene vil bide og slås. Skildpadder skal kunne komme væk fra hinanden. Skildpadder er territoriale krybdyr... de har ikke brug for venner!  

Læs mere uddybende om pasning, af sumpskildpadder nedenfor.

Sandheden om sumpskildpadder som “kæledyr”.

Sandheden om sumpskildpadder som “kæledyr”. 

Skildpadder er interessante, hårdføre og meget dejlige dyr, der både kan være en attraktiv og fascinerende supplement, til et hjem. De virker også søde - især når de er unge. Men, de er også blandt de mest tidskrævende og dyre “kæledyr” at holde. Før du overvejer, at få en sumpskildpadde (vandlevende skildpadde), er her nogle ting, du skal vide: De almindelige arter, af sumpskildpadder, du ser i dyrehandlen, deres skjold, bliver stort, op til 30 centimeter lange. De skildpadder, er ikke egnede til, at have i et normalt størrelses akvarium.

Et 54 liters akvarium, kan se fint ud, til en enkelt lille skildpadde, så længe den er på størrelse med en 5 krone - men, den voksne skildpadde, ville ikke engang kunne vende sig, rundt, i et 54 liters akvarium (54 l. akvarium sælges som begynder sæt). 

“Holdes skildpadden i et lille akvarium, så vil dyret forblive lille” (det vrøvl kan du stadigvæk høre, blive fortalt hos nogle dyrehandlere). Sandheden er, enten fortsætter skildpadden med at vokse eller dyret vil blive syg (deform) og vil dø. Selv et 200 liters akvarium, er ikke stort nok til en voksen hun terrapin (Terrapiner er den art der sælges flest af. Af de skildpadde vi flytter, er 66% terrapiner). Du må så ud og købe et større akvarium, inden den lille “søde” skildpadde er blevet voksen, så dyret har bare, så nogenlunde forhold. 

“Hvor stort skal akvariet være”? Her har du et eksempel, på en udregningsmetode, hvis skildpadderne skal leve hele deres liv, i et akvarium. 

Den voksne sumpskildpadde, kræver et stort akvarium. En enkelt voksen han terrapin på 18-20 cm. vil have det udmærket, i et ca. 350 liters akvarium. En hun på 25-30 cm. bør have et akvarium på 500 liter. Det vil give skildpadden godt med plads, og en god livskvalitet (husk, fyld akvariet op med vand. Skildpadder har ingen glæde af et halvtomt akvarium).  

Tilføjer du yderligere skildpadder til dit akvarium, så kan man som tommelfingerregel benytte: pr. 1 cm. skildpadde, tilføj 10 liter vand, til akvariet. 

Eksempel 1. Det vil sige; den første voksne han, bør have 350 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 550 liter vand. osv. 

Eksempel 2. Det vil sige; den første voksne hun, bør have 500 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 700 liter vand. osv. 

Det er kun beregnet som en hjælp. Du vil selv opdage, som din skildpadde vokser, så får du lyst til, at give dine skildpadder meget mere plads.

Der er lige så mange tommelfingerregler, som der er erfarne skildpaddefolk. Allerhelst bør de store sumpskildpadder, leve deres liv, ude i en sikret havedam. 

Skildpadder lever i mange år. Hvis du køber en skildpadde til dit barn der begynder i skolen, så skal du være opmærksom på, at skildpadden stadig kan være i live (hvis dyret vel at bemærke passes ordentligt), efter at barnet har fået sin eksamen fra universitet og du selv er blevet bedsteforældre. 

Sumpskildpadder sviner meget. De sover, spiser og tømmer sig, i det samme vand, de lever i.  Som en konsekvens af det og for at holde skildpaddens miljø rent, så må du bruge meget tid på, at fjerne alt det affald, en skildpadde kan producere. Kun et overdimensioneret filter, kan realistisk holde trit med, en voksen skildpaddes svineri. Du må anskaffe dig et filter, der har en minimum 3 helst 5 x større kapacitet, end det anbefalede filter, du normalt vil have købt, til dit akvarium, hvis der kun er fisk i. Selv med dette filter, er ugentlige vandskift og filter vedligeholdelse nødvendigt. Glem alt om, at du bare vil skifte vand, hver dag, efter 14 dage, så gider man ikke det længere. Det ender typisk med, at skildpadden glemmes og til sidst, ligger og plumrer rundt, i en stinkende mudder pøl. 

Inden du anskaffer dig en sumpskildpadde, så skal du først have købt, en UVB pære og en varmepære, du skal købe en stor filterpumpe, stort akvarium, og du skal have godt skildpaddefoder klar, til når skildpadden kommer hjem. Inden du har set dig om, så er de første kr. 2.000-5.000 betalt (startprisen afhænger om udstyret er brugt eller nyt), inde du får skildpadden hjem.

Nej, du kan ikke nøjes med, at starte op med kun et 54 liters “akvarium begyndersæt” til kr.500 og kr. 200 for en skildpadde.

Skildpadden skal allerede fra dag 1. have adgang til en solplads med UVB-lys og varme, rent og filtreret vand og godt foder.

 

Hvis du stadigvæk spekulerer på, om en sumpskildpadde er noget for dig, så er her nogle ting du skal overveje:

En landskildpadde kan også være attraktiv og have et interessant terrarium og de kræver ikke et stort akvarium og filtreringsanlæg som sumpskildpadder gør. 

Hvis du virkelig gerne vil have skildpadder og ikke allerede har lukket for denne artikel, så overvej om det skal være en landskildpadde eller en lille sumpskildpadde-art (vandlevende skildpadde). En Moskusskildpadde kræver ikke så stort et akvarium og filteranlæg, derfor er de økonomisk lettere, at begynde med. En lille flok moskusskildpadder, en han og tre hunner, kan leve, i et ca. 250 liters akvarium.

 

Kik, her på hjemmesiden og læs, mere om de forskellige sumpskildpadde-arter og muligheder, beslut så hvilken vej du gerne vil tage.

Sumpskildpadder er fantastiske dyr, hvis du er villig til at sætte dig ind i dyrenes pleje og vil forpligte dig til den tid, der kræves for at passe skildpadderne, på en forsvarlig måde, ikke at forglemme, sumpskildpadder er ikke billige “kæledyr”.

Vil du have et billigt kæledyr, så skal du købe en hamster eller en kanin. 

Det er ikke et vildt muntert indlæg, men sumpskildpadder kan så let give dig skuffelser, fordi dyrene ikke er beregnet til og sidde med og klø, bag ørerne, de gider heller ikke gå en tur, med dig. Derfor blive tusindevis af skildpadder, hvert år, mere eller mindre glemt, i et hjørne af hjemmet, i bedste fald. De fleste skildpadder dør, inden for det første år!

Men for os der elsker skildpadder, så er der ingen andre dyr vi heller vil ha'.

Du kan ser vores adoptions-liste, hvilke skildpadder vi har, lige nu.

Fordele, ulemper og udgifter ved at have en sumpskildpadde

1 år gammel terrapin og en 8 år gammel terrapin, på 2 kilo. Har du plads til den store skildpadde?

Dette indlæg, er beregnet til dig der går og tænker på, at anskaffe sig en sumpskildpadde.

Tror du det er billigt, at have sumpskildpadder? Det kan vi fortælle dig, at det ikke er.

Det skal allerede nævnes her, at vi fraråder dig, at anskaffe en sumpskildpadde som husdyr (en sumpskildpadde er ikke et kæledyr), medmindre du virkelig er meget interesseret i dyret. Er du det, så er det en pragtfuld hobby.  

 • Sumpskildpaddens købspris: kr. 20 - 500.
 • Nødvendig begynderudstyr, akvarium, bord til akvarium, kraftig pumpe med filter, vand varmelegme, UVB-pære, varmepære til solplads (ja, 2. pærer), lamper/fatninger til pærerne, eventuelt bundlag (grus, sand) til akvariet, landdel, termometer med mere. (nypris): kr. 3.000 - 4.000. Bemærk, meget vigtigt! Det her er prisen for opstart til en lille baby-sumpskildpadde, hvis det skal gøres rigtigt. Udstyret skal udvides og fornyes, den samlede pris stiger, som sumpskildpadden vokser!
 • Årlig udgift til foder, kalk og vitaminer: kr. 1.000 - 1.500. Variere efter dyrets størrelse.
 • Årlige udgifter til udskiftning af UVB-, og varmepærer med mere: kr. 500 - 1000.
 • Årlig udgift til strøm og vand: kr. 1.500 - 3.000. Udgiften til strøm og vand, vokser sammen med skildpadden.
 • Dyrlæge udgifter: Det kan let koste kr. 1.000 - 1.500 for et enkelt besøg.

Fordele: Løber ikke omkring på gulvet og sviner, du skal ikke gå tur med dyret. Skildpadder er mest til at kigge på og de passer helst sig selv det meste af tiden.

Ulemper: Sumpskildpadder er ikke dyr du sidder og klør, bag ørerne. Sumpskildpadder bryder sig ikke om at blive håndteret, da de bliver urolige og stressede. Der kræves en større viden, at passe dem. De skal bo i et særligt miljø, et akvarium, terrarium eller bassin. Voksne hunner skal have et æglægnings sted. Bliver skildpadden ikke passet ordentligt, så lugter akvariet.Sidst men ikke mindst Salmonella risiko.

En sumpskildpadde, er ikke noget for et barn, medmindre de voksne har gjort sig helt klar, at de blive nød til at deltage i pasning og fremskaffe viden om dyret. Den voksne skal være klar over, om de tør rører ved skildpadden, når det bliver nødvendigt. At overlade sit barn en sumpskildpadde og tro barnet klarer det hele, det er en stor fejl. Når den voksne endelig har sagt ja, til barnets ønske om en sumpskildpadde, så er og bliver det den voksne som har det overordnede ansvar for sumpskilpadden. 

Forældre og børn kan i fællesskab have meget fornøjelse ved, at have en sumpskildpadde. Hvis de har den fornødne viden, lyst og interesse i at passe en sumpskildpadde.  

Husk på, "en lille skildpadde, er en kamufleret stor skildpadde". Skildpadden kræver meget mere pasning og dyrt udstyr, end du regner med! Glem ikke, at læse om din skildpadde-arts pasning og pleje, inden skildpadden købes. Sørg for at have akvarium, uvb-lys (livsvigtigt for alle skildpadder. Din skildpadde skal have uvb-lys fra dag 1.), varmepære, foder og mineraler og et godt filter skal stå klar til skildpadden, når du bringer dyret hjem. 

Vi har tit hørt, folk sige "det er billigt, at have en sumpskildpadde. Man kan have skildpadden i en af de der små kar, hvor der er en ø med en palme"! Glas bowler er desværre også populære, vi kalder dem "dødsbowler". Det er det rene dyrplageri, at have sådanne opstillinger. 

Husk så lige på, at en dyrehandler lever af at sælge dyr. Forvent ikke, at din dyrehandler kan fortælle dig noget som helst brugbart, om pasning og plejen, af din skildpadde. Du må selv søge viden om netop din skildpaddeart. 

Det er meget vigtigt, at du selv sætter sig ind i, hvad der kræves af viden, tid, penge og udstyr for at have en sumpskildpadde. Du får tit intet at vide hos dyrehandleren. Kan du i det hele taget leve op til de livs krav en sumpskildpadde har og vil du.

Sumpskildpadder der kan anbefales. Moskusskildpadden er for os den bedste art, fordi den ikke bliver særlig stor, skjoldlængde bliver 10-14 cm. Men, skildpadden er generel sur og vil bide og er kun aktiv i skumringen og om natten. Den Guløret terrapin kan også være en udmærket skildpadde, men den bliver meget større, skjoldlængde ca. 20-25 cm. Her skal du huske på, at et 54 liters akvarium, slet ikke rækker til sådan en skildpadde. Det er sikkert sådan et akvarium, din dyrehandler vil anbefale dig. Dyrehandleren er jo bange for at miste handlen, hvis "han" skal fortælle dig om alt det rigtige udstyr og hvor dyrt det virkelig er og bliver, at holde en skildpadde rigtigt.

Husk på, at alle skildpadder kan og mange vil bide. 

Husk! At mange af sumpskildpadderne kan blive over 50 år gamle! Du får skildpadden som barn, af dine forældre, du har det samme dyr, når du selv får børn og de får dine børnebørn, så sidder du stadigvæk med din skildpadde. 

En moskusskildpadde koster lidt mere end en Guløret terrapin, men de par hundrede kroner er godt givet ud. Vi ved godt, at nogle forældre siger ”hvis det ikke er noget for vores barn, så er det jo kun et par hundrede kroner”. Ja, men, hvad så? Hvad gør du så, hvis der alligevel ikke er noget ved, at have en skildpadde (det er det ikke for 9 ud af 10)? Lukker du så bare skildpadden ud, i den nærmeste sø? Vil du selv forsøge, at aflive dyret? Eller giver du bare skildpadden til naboens børn, så kan de 6. måneder senere give dyret videre? 

Hvad vi hos Sumpskildpadder synes: Tja, det lader til, at alle tror, at en skildpadden bare er det bedste kæledyr, for dem, indtil de har altså har fået en skildpadde som kæledyr.  

Alt det skal man huske at tage stilling til, inden man anskaffer sig en sumpskildpadde. Kan man ikke give sin nye sumpskildpadde et ordentligt hjem og sikre dyret et langt og godt liv, så hold jer fra dem.

Meget mere viden om sumpskildpadder, finder du ved at klikke rundt på hjemmesiden. Viden kan man ikke få nok af. Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakt@sumpskildpadder.dk   

God fornøjelse.

Sumpskildpadder

Kære forældre

Til børn, er en plastik ninja skildpadde, det rigtige valg.

Vi beder dig om at redde en skildpaddes liv. 

På Netflix, DVD og andre steder kan børn nyde at se Teenage Mutant Ninja Turtles film. De er sjove og god underholdning. 

Vi skriver det her for at bede om jeres hjælp. Siden den første film blev udgivet i 1990‘erne, er tusindvis af levende skildpadder blevet solgt, det er mest guløret terrapiner, de kan købes for kr.100-200, helt ned til kr.20-25!, er skildpadderne solgt for, af nogle meget ubetænksomme dyrehandlere, fordi børn har set skildpadde ninja film. Resultatet? Mange, hvis ikke de fleste skildpadder, er blevet dumpet i naturen og endog bevidst dræbt, på grund af uvidenhed og dårlig pasning eller skyllet ud i toilettet. 

Desværre er børn ikke klar over, at rigtige skildpadder, hverken kan flyve eller udføre stunts eller har nogle af de andre spændende træk, de fiktive ninja skildpadder, har på film. 
Forældre, vil forsøge at behage deres børn, de køber de levende skildpadder, der vantrives i for små akvarier og uden det nødvendige udstyr. Børnene opdager, efter et par uger, at skildpadder er kedelige dyr. Så bliver skildpadderne dumpet ulovligt i den nærmeste sø, dam eller i skraldespand, mange skildpadder bliver skyllet ud i toiletter eller afleveres til overfyldte dyreværnsorganisationer. Det er anslået, at 90 procent af de små skildpadder, der købes i dyrehandlen, de dør. Er det den måde, vi ønsker at behandle vores dyrebare dyreliv?

Skildpadder har eksisteret i over 200 millioner år, og overlevet dinosaur. De fleste af disse skildpadder bliver solgt af dyrehandlere, for profit, uden tanke for god dyrevelfærd. Dyrehandlen kan sige nej, til et salg, hvis de ikke tror på at dyret får det godt, hvor dyret komme hen. Sumpskildpadder mener ikke dyrehandlen skal sælge krybdyr. 

Det store problem, er, at skildpadder kan være bære af salmonella, det kan gøre et barn meget, meget syg. Dødsfald sker. Det er derfor, at de mindre skildpadder under 10 cm., ikke må sælges i USA, siden 1974. Små skildpadder kan let blive puttet ind i et barns mund. Børn har også lyst til at røre det vand, skildpadderne svømmer i og får ikke vasket deres hænder bagefter og kan derved let smitte andre. 
Vi anbefaler ikke levende skildpadder til børn, i det hele taget, blandt andet på grund af salmonella risikoen og børn mister interessen, næsten med det samme for den nye skildpadde. 

Hvad kan du som forældre gøre for at hjælpe? Køb de små Ninja action figurer og legetøj i stedet for, de levende skildpadder og red derved en skildpaddes liv og måske endda dit barns. 

Tak. (Fortæl gerne til andre.)

Sumpskildpadder

Vitaminer, mineraler og det livs nødvendige UVB-lys

Det er prisen på Monis.dk der gælder.

UVB- og varmepære kan købes Monis.dk

Desværre glemmer mange, der anskaffer sig skildpadder, at skildpadder skal have UVB-lys for, at overleve. Vi har her på Sumpskildpadder modtaget, adskillige sumpskildpadder, der skulle gøres klar til adoption, der tydeligvis ikke havde fået UVB-lys eller direkte sollys nok. Skildpaddernes skjolde var tynde, bulede og så grimme og farveløse ud. Skildpadder, havde kun kort tid tilbage, at leve i. Disse skildpadder, blev straks sat under en intensiv behandling, med, god og rigtig kost, mineraler og UVB-lys/sollys, minimum 12 timer i døgnet. Ellers ville de være døde. Det er meget let, at give din skildpadde, nok UVB-lys.

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for, at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. Da de fleste sumpskildpadder kun spiser under vandet, kan det være svært at undgå, at vitaminerne flyder ud i vandet. Her kan man stoppe vitaminer og mineraler ind i melorme eller regnorme, som skildpadderne vil æde uden tøven.

Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder

UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til. 

Vi benytter selv en Zoo Med Reptisun 5,0 UVB (Forrest) 13 watt (se foto).

Når man har flere sumpskildpadder, så bliver det nødvendigt med flere varme/solpladser, til sine skildpadder. Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB pære, ikke afgiver varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Benyt eventuelt en Dragon Sun Spot 60 watt eller en Exo Terra Heat Glo Infrarød Spot (pæren afgiver kun et svagt rødt lys), denne pære kan også benyttes om natten og vil ikke forstyrrer dyrenes dagsrytme, de findes med flere forskellige effekter 50-75-100 watt.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt  Varme er nødvendigt

Fordele, ulemper og udgifter ved at have en sumpskildpadde


Kønsbestemmelse af sumpskildpadder

Moskusskildpadder kønsbestemmes sikrest ud fra halens størrelse.

Man kan almindeligvis kønsbestemme sumpskildpadder på deres udseende. Hunnens kloak sidder tæt ved haleroden, mens hannens kloak, er rykket længere ud på halen. Halen er både længere og kraftigere hos hannen end hos hunnen.

Hannens klør er ved de fleste arter, længere, end hunnens klør. Hannen bruger sine klør til at holde fat i hunnen med under parringen. Han benytter dem også under sin parringsleg eller dans, overfor hunnen, hvor han vifter med sine klør, omkring næsen på hunnen.

Ved mange af sumpskildpadde hannerne, her er bugskjoldet hvælvet indad (konkav), mens bugskjoldet hos hunnerne er helt fladt. Hannens hvælvede bugskjold er praktisk under parring, hulningen hos hannen, passer mod hunnens buede rygskjold, det gør det også nemmere for hannen at nå, det han nu skal nå, samtidig hjælper det hannen til, at holde balancen oven på hunnen, så han ikke rutcher af.

Hannen har en penis, den kan tit ses ligge inde i halen, ved bunden af haleroden, halen er derfor en del kraftigere der, end hunnens hale er. Hos nogle arter er der andre kønsforskellen, det kan bl.a. være at hunnen er størrer end hannen.

Læs meget mere om: Kønsbestemmelse

Kønsbestemmelse af de fleste arter sumpskildpadder. Af de skildpadder vi får ind, hos Sumpskildpadder, så dækker denne forklaring godt 70 % af alle dyrene. Undtagelser, er bl.a. den Kinesiske trekølsskildpadde, her har både hunner og hanner korte klør. Hvis vi tager forklaringen alene omkring halens størrelse, så dækker forklaringen, tæt ved 100 %, hvor Moskusskildpadden hører til. - Flere af de sumpskildpadder, der kan ses på videoen, er inde hos Sumpskildpadder til pleje. Flere af dyrene har været passet forkert, i flere år. Derfor ser nogle af skildpaddernes skjolde ikke så godt ud. Derfor husk altid at give dine sumpskildpadder både UVB-lys og varme.

Fodring

Rødøret terrapin der har snuppet en fisk.

Fodring og fodringshyppighed.

Anbefalet fodring: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

Fodret kan du veksle fodret mellem købe foderpiller.

Eventuelt kan du benytte: JBL Agil til unge skildpadder.  Zoomed Natural Aquatic Turtle Food Small  til baby skildpadder og  Zoomed Natural Aquatic Turtle Food Medium til de mindre skildpadder. 

Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder Fodret kan benyttes til skildpadder i alle aldre.

Andre foderemner, kan være alle  former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvands-fisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet. 

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til. 

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag.

Som tommelfingerregel kan man bruge; giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til den halve størrelse, af skildpaddens hoved, hver anden til tredje dag.  
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere) . Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din skildpadde, så hele foderstykker som det nu er muligt. 
 

Sørg for, at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres, bruge og slide sit næb. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med, at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, Verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag.

Husk at give vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på en fast dag, i ugen. Et godt produkt er Dragon Vit Multivitamin

Håndtering og undersøgelsesteknik

Florida blødskjoldsskildpadde - Apalone ferox. her holder Christian godt fat om skildpadden. Det skal bemærkes, at skildpadden holdes over et bord med blød belægning og ikke et hårdt flisegulv.

Sumpskildpadder er generelt mere bidske end landskildpadder. Det gælder især snap-, og blødskjoldsskildpadder, de har både knivskarpe hornkæber og en betydelig rækkevidde i kraft af deres lange og bevægelige hals. Moskusskildpadder har et overraskende skarpt bid.
Vandlevende skildpadder, de bevæger sig meget hurtige, når de opholder sig i vand. Så hold godt øje med dem, især, hvis du er uerfaren med, at håndter sumpskildpadder.

Skildpadden holdes bedst ved, at du holder godt fast i skjoldets bagkant. Hold aldrig en skildpadde ud over et klinkegulv eller et andet hårdt gulv, dyrene kan let overraske dig, med deres pludselige bevægelser.

Tilbage til akvariet. Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet. 
Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Skildpadden vil derved risikere ikke, at have nået at tage luft ind og vil synke til bunden som en sten. 
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have det svært ved, at nå overfladen igen.
Er der ikke mulighed for, at skildpadden kan kravle op til overfladen igen, eventuelt på en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for, at din skildpadde vil drukne.
Især kan moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen.


Håndtering. Krybdyr er ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt.

Børn bør ikke alene håndtere en skildpadde, det vil stresse dyret, og skildpadden kan finde på at bide. Skildpaddeunger bider ikke hårdt, men de voksne er stærke og kan bide hårdt. Er du uheldig, så kan nogle skildpadder bide hul i en finger! Hvis det skulle ske, så husk at få en stivkrampe vaccination.
Lad ikke din skildpadde gå rundt nede på gulvet! Den får træk og føler sig utryk.

Generelt er krybdyr ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt.

Salmonella. Du skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte indeholder salmonella-bakterier.  Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, når du har håndteret dyrene eller har været i kontakt med dyrets vand.

Rengøring

Moskusskildpadde der sviner med en kogt æggeblomme.

Rengøring
Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er, at terrapiner bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde, og derfor kan splitte både foder og andre ting ad, med deres forben. Du vil gøre klogt i, at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter, til rensning af vandet, gerne sammen med et bundfilter. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning, af affaldsstofferne.

Læs mere på skildpadde blog: Hvordan du renser et akvarie-filter

Vil du slippe lidt for svineriet, så kan de voksne terrapiner, fodres i et plastickar, hvori der er en ret høj vandtemperatur, på omkring 28 grader. Selve fodringen vil ofte snavse vandet, ligesom der efter nogle timer vil komme afføring i vandet i karet.

Du kan også suge skidtet op af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, så virker den som en støvsuger, til bundlaget i akvariet. Ved hjælp af hævert princippet. Som tragt, kan du eventuelt bruge toppen af en sennep eller ketchup flaske. Tragten kan sættes fast med silikone:
Se foto af hjemmelavet hævert

Det vil også være rigtig godt at have en flok pansermaller sammen med dine skildpadder, mallerne vil leve udmærket af det foder-, svineri/overskud der er efter skildpadderne har spist. Mallerne vil også hjælpe dig af med skildpaddernes afføring, hvis ikke din skildpadde kommer fisken i forvejen. Så en flok pansermaller er efter min mening, helt uundværlige at have i et akvarie eller i en terrassedam. Pansermaller er samtidig hyggelige, at se på, når de effektive rumsterer rundt på bunden, efter foder. Dine skildpadder kan ikke fange raske pansermaller, fisken er alt for hurtige for dem.

Hvis skildpaddeskjoldet bliver grumset eller fedtet, kan man skrubbe det let, med en neglebørste. Men hvis der er godt med lys i akvaterrariet, vil der tit gro alger på rygskjoldet. De er helt naturlige og skader ikke skildpadden. Har du en god landdel og en UVB-pære der virker, så vil skildpadden ligge så meget på land og under UVB-pæren, at alger normalt vil blive minimeret eller ikke forekomme på dyrets skjold.

Du skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte indeholder salmonella-bakterier. 
Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, når du har håndteret dyrene eller har været i kontakt med dyrets vand.

Er din skildpadde rask?

En rask skildpadde skal selv kunne vende sig om. Men, det er desværre igen garanti. Husk UVB-lys og en varmepære.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

Vandlevende skildpadder holder normalt deres krop vandret, når de svømmer, har dyret slagside, eller hænger de med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse. Læs mere om sygdomme.

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet.

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk.

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom.

Pas på, fodre ikke dine skildpadder for meget og forkert. Det er svært at undgå. 

Er din skildpadde syg, så skyldes det næsten altid, at du mangler at hænge en UVB-, og en varmepære op til din skildpadde. Ja, 2. pærer.

Læs mere om skildpaddernes sygdom og helbred: Sygdom og helbred

Hordan måler du din skildpadde. Træk en lige linje fra forkanten af rygskjoldet til bagkanten. Dette kaldes rygskjoldets længde. Dette opnås ved hjælp af en imaginær linie, der går lige igennem skildpadden. Du måler ikke langs skjoldets højderyg, fordi hos nogle arter, er skjoldet meget hvælvet og vil så give dig en unøjagtig måling. Guløret terrapin, på et par kilo, det kommer din skildpadde også til at veje.

Hamskifte blandt sumpskildpadder

Skæl fra sumpskildpaddernes skjold.

Hamskifte er en normal del af en skildpadde liv. De skifter både hud og skæl regelmæssigt.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjolddet en større stivhed (som en muret husmur).

Benplader/skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller deromkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blide tryk eller en blid børstning, med en blød tandbørste kunne få dem til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, med blødning og efterlade knogle og bløddele åben over for infektioner. Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderligere tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt.

Skildpadder vil også skifte deres hud, men ikke på samme måde som andre krybdyr gør det, de smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser. Men det kan se ud som om, at huden hænger lidt i laser, hvor det sker. Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hud hænge fra dyret, det kaldes overdreven fældning. De fleste gange, når en skildpadde smider alt, så er det tegn på overfodring. Vandtemperaturen kan være for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen. Et normalt hamskifte aktivitet, er for nogle arter af skildpadder, at bide i deres ben, så skaller falder af og til tider spiser dyret de små hudlag.

Havedam og terrassedam til sumpskildpadder

Flot havedam med sumpskildpadder. Bemærk, at trådhegnet, er bukket ind mod dammen. Så er du sikker på, at dine skildpadder bliver, hvor de skal.

Havedam
Hvis du har en havedam, så kan du sætte de fleste sumpskildpadder derud, om sommeren. Rød/Guløret errapiner, Kinesiske trekølsskildpadder, Landkortskildpadder, Guldskildpadder og Europæiske sumpskildpadder, de her sumpskildpadde kan sagtens overvintere i en dam, hvis der er de rigtige forhold.

Men det er vigtigt at huske, at skildpadder er rene udbryderkonger. Almindelig lavt grøn havehegn, der er sat stramt op, det kan de store skildpadder god klatre over! Her kan du bukke toppen af hegnet, ind mod damme, så skulle det være skildpaddesikret, den vej. Det samme gælder med en stensætning og et flethegn, dem kan de store skildpadder også kravler over. En stensætning og et flethegn, de kan forbedres, med et trådnet eller et bræt, sat på tværs, enten lidt oppe eller på toppen.

Et hegn, hvor toppen, er bukket ind mod dammen (se foto ovenfor), det kommer skildpadderne ikke over, men, måske under. Hvis hegnet er afsluttet med et bræt, på tværs, i toppen, er også sikkert. Du kan også benytte lodrette stolper, eternit plader eller fliser, noget med en glat overflade, hvor dyrene ikke kan få fat, det vil være sikkert.

Men, pas på med små skildpadder under åben himmel. En havedam der ikke er overdækket med et trådnet, vil være indbydende for katte, rotter, rovfugle, fiskehejre, krager og måger, hvor de kan finde på at snuppe sig en lille skildpadde og løbe eller flyve væk med! Her hjælper det kun at have et trådnet over dammen. Unger af sumpskildpadder er i risiko for at forsvinde ud i den blå luft, afhængig af arten, til de har nået 2-3 års alderen.

Det er også afgørende, at du kan overskue dammen og følge med i skildpaddernes liv. Et udendørs ophold er vældig sundt for skildpadderne. De får masser af ufiltreret sollys, så de kan danne D3-vitamin. Som et supplement, vil de også selv kunne fange små vanddyr, ligesom en havedam i reglen vil give dem mere vand at svømme i.

Dammens dybde - Hanne, gæst her på hjemmesiden, fortæller: At de har to Rødøret terrapiner, der lever året rundt, i et udendørs bassin, hvori der er 2.500 liter vand, med en max. dybde på 120 cm.

Jan, gæst her på hjemmesiden, fortæller: At de har Europæiske sumpskildpadder, der lever året rundt, i et udendørs bassin, hvori der er ca.3.000 liter vand, med en max. dybde på 80cm.

En kommenter til Hannes og Jan: det er vigtigt med en god dybde på minimum 1,20 m. gerne 1,50 m., for ikke, at isen skal bundfryse om vinteren, samtidig skal der også være en stor vandvolume ellers er der ikke ilt nok i dammen til dyrene. Hvis isen bundfryser eller iltindholdet bliver for lavt, så har du ingen skildpadder, når foråret kommer. Brug eventuelt en god kraftig luftpumpe, der kan ilte vandet om vinteren.

En havedam, alene lavet af plastfolie er ikke så velegnet, at overvintre i, som en dam med lerbund. Det er vigtigt at dammen, har svagt skrånede sider, op mod overfladen, som skildpadden kan klatre op af. Du kan få plastfolie med grusbelægning på (det er dyrt), det kan skildpadden få godt fast i.

De ovennævnte tiltag, vil hjælpe med, at fjerne de giftige affaldsgasser der opstår i en havedam, på grund af rådne planterester o.a. nu kan gasserne blive udskiftet med frisk luft. På denne måde sikre du også, at fiskene klare vinteren i havedammen.

Læs mere om Havedam

Tænk dig om, inde du blander skildpadde-arter sammen

 • Sæt ikke rolige arter sammen med, aggressive arter.
 • Sæt ikke snapskildpadder sammen med, andre arter.
 • Pas på med, at sætte skildpadder sammen, der har en for stor størrelses forskel.

Læs mere om hvad man skal passe på: Aggressive skildpadder

Få mere information, hvad skal der til

Gå direkte til siderne og læs om:

Adresse og åbningstid:

Sumpskildpadder Hjælp & Adoption Forening 
Kvaglundparken 1. 3.sal.
6705 Esbjerg Ø 
Tlf.: 22348298 - mail.: kontakt@Sumpskildpadder.dk

Åbnings-, og telefontid - Aftal tid for besøg
Mandag - fredag kl.11 - 17 

1. lørdag i mdr. kl.11 - 15 

Vi håber du vil støtte vores vigtige arbejde
MobilePay - Swipp til 22348298 

Sydbank reg. 7701 konto 0002 348 306 

PayPal
Tak for støtten!

Facebook.com/Sumpskildpadder