Afvekslende foder til dine sumpskildpadder

 
 

Du kan godt gå ud fra at din sumpskildpadde, ikke må spise frugt!

Hvor tit og hvor meget skal der fodres?

Fodring og fodringshyppighed.

Anbefalet fodring af unger: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadde, flere gange dagligt, med små portioner.

En god sumpskildpadde foderstick, er ikke let at undværre, i en travl dagligdag.

Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder vi benytter til både unger og voksne sumpskildpadder.

Vi benytter vores eget foder til alle sumpskildpaddearter og de helt unge sumpskildpadder og skildpadder op til 5 kilo.

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. De nævnte her, har vi gode erfaring med.

Andre foderemner, kan være alle former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, der knuses, små regnorme eller ferskvands-fisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet.

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til.

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden mælkebøtteblade og andet grønt. Spiselige planter

Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvarium, med planter som vandpest og lignende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnede -vandplanter  til sumpskildpadder.

Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, melorme, snegle fra have, skov og sø, ferskvands-fisk og et godt sumpskildpaddefoder 

Terrapiner, cooter og andre sumpskildpadde arter, vil gerne og skal spise planter for ikke, at få for meget protein (kød) i deres foder. Her er nogle planter der ikke vil skade dine skildpadder. Forsøg dig frem og find ud af, hvilke ukrutsplanter dine skildpadder vil spise. Mælkebøtter og skvalderkål er nogle af de planter, sumpskildpadderne nok skal spise. 

Mange sumpskildpadder har aldrig set skyggen af en plante, derfor skal du forvente en vis tilvænningstid, inden skildpadderne begynder at æde planter. 

Sumpskildpadder vil i naturen leve mest af vandplanter og de planter, dyrene kan nå fra vandkanten. Se en liste af ukrudtsplanter, dine sumpskildpadder kan spise, hvis de vil: Spiselige ukrudtsplanter 

Sumpskildpadder kan spise meget, så pas på med overfodring. Har du fisk, i dit akvarium, så skal du være klar over, at dine skildpadder kan snuppe en fisk, hvilket er naturligt for skildpadder at gøre. Vi har en side, med fisk, der kan være gode, at sætte sammen med dine skildpadder. Fisk i skildpadde-akvariet 

Vi har tit nogle der spørger om, hvordan kan vi sikre, at vi fodre vores skildpadder nok? Det er næsten umuligt, at fodre sine sumpskildpadder for lidt. De fleste fodre, alt for meget. Er du i tvivl om du fodre din skildpadde nok, så kan du holde øje med skildpaddens vægt. Følg skemaet nedenfor om alder og størrelse. Bliv nu ikke for "hysterisk" med, at veje din skildpadde. Skildpadde vil helst have lov til, at passe sig selv i akvariet. Når du har haft skildpadder et stykke tid, så har du fået en god fornemmelse for at fodre din skildpadde. 

Sumpskildpadder sælger vores eget sumpskildpaddefoder Et kvalitetsfoder, der alle indeholder alle vitaminer, kalk og mineraler dine sumpskildpadder har behov for. 

Pillefodret benytter du én til to gange om ugen, sammen med en ellers alsidig kost. Sommetider har man lidt travlt, sådan er det nu engang, så er det rart, at have en god sumpskildpadde foderpille, man lige kan give sine skildpadder.

Svømmer dine skildpadder rundt, udendørs, i en havedam, så vil dyrene selv finde, meget foder, i dammen, haletudser, planter, småfisk og insekter med mere. Her må du holde igen med at fodre, du skal højst fodre dine skildpadder, et par gange om ugen, det vil være nok.  

Som tommelfingerregel kan man bruge; Når du giver dine dyr foderpiller, så giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrels på skildpadden, hver anden til tredje dag. 
Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere). Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din skildpadde, så hele foderstykker som det nu er muligt.
 

Sørg for, at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres, bruge og slide sit næb.

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med, at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, Verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag.

Husk at give vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på en fast dag, i ugen. Sumpskildpadder benytter og sælger Nekton vitamin og mineral produkter

Sumpskildpadder har ingen interesser i de nævnte foder mærker.

Læs mere om: Foder og mineraler

Fodermængde det halve af skildpaddens hoved, hver anden dag.

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

Overfodring med foder, der har et for højt proteinindhold  (kød og andre former for animalsk foder), det kan forårsage en hurtig vækst og menes skadeligt for dyrets lever og nyrer.   Når det er sagt, moskusskildpadder synes ikke, at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (bliver pyrmideagtigt), af overfodring som andre sumpskildpadder. 

Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 
Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 

Skildpadden på billedet, er blevet overfodret, samtidigt har dyret levet i alt for varmt vand. For varmt vand, sætter skildpaddens stofskifte i overgear og skildpadden vil bare vokse ukontrolleret. Af den grund, vil mange sumpskildpadder udvikle et deformt skjold.

Sumpskildpadders vand temperatur, skal for de fleste skildpadder, ligge på 21-23 grader. Men, du skal tjekke for din skildpadde-art, hvad der er den rigtige temperatur. Du kan læse mere om de rigtige temperaturer, for din sumpskildpadder, under artens beskrivelse.

Denne terrapin er foderet med for proteinrig foder og har udviklet et deformt skjold, det kaldes "pyramide" skjold og forsvinder aldrig. Oksekød er for proteinrig foder, for sumpskildpadder.

Eksempel på en foderplan

Vi har her sammensat en fodrings-plan, til terrapiner, cooter og andre arter. 

Salater har ikke den store foderværdi, for skildpadder, men, dyrene vil normalt gerne tygge i salat og det giver skildpadderne lidt undeholdning. Men, det er mere naturligt, at du giver dine sumpskildpadder ukrudtspalnter, som mælkebøtter, skvalderkål og hundrede andre gode ukrudtsplanter.

Eksempel på fodringsplan til de planteædende sumpskildpadder.

Grøntsager og planter du kan fodre med

Dine sumpskildpadder har meget bedre af ukrudtsplanter, end de nedennævnte grøntsager. Vi benytter kun planter, der er fundet, ude i naturen, til vores sumpskildpadder Gode ukrudtsplanter til sumpskildpadder

Dine terrapiner, cooter og andre sumpskildpaddder-arter spiser naturligt mange planter.
 
 
Vi nævner kun de her grøntsager, fordi mange skildpaddeejer vil give deres sumpskildpadder købe grøntsager. 

Denne liste, fortæller dig, hvor meget du må fodre, dine skildpadder med de enkelte "købe" grøntsager.
 
Spise meget: Artiskok, hele planten kan spises. Vårsalat.  
 
Spise moderat: Bønner. Rosenkål. Cikorie. Agurk. Karse. Dild. Frisee salat. Zuzzhini, kun blomsten kan du fodre med, ikke blade og frugten. Grønkål. Kinesiske kåltyper (pak choy, bok choy og gai choy). Radicchio salat. Lollo Rosso salat. Rucola salat. Romainesalat. Radiser, kun bladene. Hvide radiser, kun bladene. Jerusalem artiskok, kun blomster og blade.
 
Spise kun lidt: Rødbeder. Gulerødder. Asparges, giv ikke bærerne (ved frøstand). Sølvbeder. Squash kun blade og blomsten. Iceberg salat. Spinat. Græskar. Foderroe, kun bladene. 


Til de sjældne sumpskildpaddearter, der spiser frugt: 

Spise kun lidt: Æble. Banan. Brombær. Kirsebær. Druer. Melon. Champion. Nectarin, fersken og aprikos undgå stenen. Pære. Blommer.  Jordbær. 

Husk, du kan ikke nøjes med, kun, at give dine skildpadder et slags foder, dyrene skal have afvekslende foder.
 
Har du spørgsmål til foder  kontakt@sumpskildpadder.dk 

Begræns, at give dine skildpadder gulerødder, der indeholder meget protein og oxalsyre, som forhindre skildpadden i, at udnytte, det kalk dyret får.

Introducere du et nyt foder

Giver du dine skildpadder, et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, hvis de efter et par dage, stadigvæk ikke er interesseret, så skal du måske ændre lidt få fodret.

Skifter du foderpille, så kan det godt være, at skildpadden, ikke vil spise fodret. Du kan blande, det nye foder, mellem det gamle og kendte foder. Efterhånden vender skildpadde sig til, det nye foder. 

Men husk foderpiller, er kun beregnet som supplement foder, til dine dyr. 
 
---

Kylling og fuglekød som foder

Vi giver en enkelt gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kød. Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadderne gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet. 

Kyllingekødet skal være stegt eller kogt. Ikke så meget for dyrets skyld, mere for din egen. Læs om Salmonella

Finder du en solsort, der er fløjet ind i dit vindue. Har deu en havedam, smid fuglen ned til dine sumpskildpadder og se hvad der sker. Skildpadder er også ådselæder og rene hyæner.
---
Mus som foder

Vores sumpskildpadder, får en gang imellem mus som foder. Det har skildpadderne vældig meget fornøjelse af. Det er både de mindre og store skildpadder, der får mus.

Dyrene kæmper om, hvert et bid. De mindre skildpadder, kan have en mus, i et godt stykke tid, inden den er fortæret. Det styrker skildpaddernes næb, klør og jagtinstinkter.
 
Du skal kun give dine skildpadder, de mus, der er avlet til formålet. Giv ikke en mus, der er gået i en musefælde. Denne mus, har måske lige ædt noget musegift eller har sygdomme. Det er ikke værd, at risikere noget for dine skildpadder.

Havesnegle og skovsnegle er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal havesneglen knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interesserer sig for dem og forstår, at det er mad?

Sumpskildpadder, deres foder og mineraler

Føde.
Moskusskildpadder æder mest animalsk føde. Terrapiner spiser flere og flere planter det ældre de bliver. 
Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, insekter, snegle fra have, skov os sø, og fersk fisk, en god sumpskildpaddefoder en gang eller to om ugen. De nævnte foderemner er udmærket, men, dine skildpadder skal have et varieret foder. Du må ikke falde i den grøft, at, bare skildpadderne spiser det de bliver serveret, så er det hele sikkert iorden.

Sumpskildpadder sælger kvalitets sumpskildpaddefoder

Du kan selv fange mosesnegle i damme, moser og søer, tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag ud af det. Mosesnegle* 
(se foto længere nede på siden)  er et godt og naturligt foder, til dine sumpskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle med hus, til dine skildpadder. Måske skal sneglehuset knuses først, indtil skildpadderne forstår, at det er foder.

Regnorm, gravet op i haven. De indeholder en mængde gode vitaminer og kalk.

Varierer skildpaddens foder

Moskusskildpadder vil sjældent spise plantemateriale. Hvis du har vandpest, hornblad og andre planter i dit akvarium, så vil dine skildpadder have nok af planter, at spise. Læs her om egnede vandplanter til sumpskildpadder.

Nogle giver også deres sumpskildpadder lidt magert oksekød, grisekød, lever og hjerte (skildpadder kan ikke nøjes, med det her foder!). Det er ikke umiddelbart naturlige fødeemner for en skildpadde, men de vil meget gerne have det. I naturen vil der dø dyr, langs de vande skildpadder lever. De ådsler kan være vildsvin, kvæg eller andre dyrearter, dem vil skildpadderne naturligvis æde af, hvis de kan og får muligheden. Skulle du give dine skildpadder et stykke ko eller gris, så er det ikke et problem for skildpadden. Bare ikke hele tiden.

Sørg nu for at skildpadden får noget foder, dyret skal arbejde med, f.eks. en hel fisk. Undgå at flænse, eller dele fodret i mindre stykker, bare fordi du synes, at det skal være lettere for dyret, at æde/sluge det. Undgå også, at dele og skære for meget i fodret, når du blander vitamin-, og kalkpulver i. Skildpaddernes næb, skal også bruges og slides. 

Her hos sumpskildpadder, sparer vi lidt tid, når vi giver dyrene mineraler og vitaminer. Vi blender fisk, mineraler, kalk og vitaminer sammen, det bliver til en grov pasta, der synker og dyrene tager det gerne. Dagligt får vores sumpskildpadder, så helt foder, som det er muligt.

Selvfølgelig skal skildpadden ikke have mere foder en dyret behøver, er en hel fisk for meget, så skær et stykke, af fisken og del det ikke mere.
Spring et par fodrings-dage over, så kan du give din skildpadde, et større stykke fisk.

Her får en flok moskusskildpadder en hel aborre. Det tager lang tid for dyrene, at få hul på og spist fisken.

Hvor meget foder skal min sumpskildpadde have?

Der er ingen grund til, at spille foder, der ikke bliver spist eller skildpadden ikke har godt af.

En halv år gammel og ældre sumpskildpadde, fodrer man kun hver anden dag. 

Hvor meget foder skal skildpadde have, når der fodres med foderpiller?

 

Vi har den tommelfingerregel, her hos Sumpskildpadder, at man giver sin skildpadde, den mængde foder, der svarer til det halve af skildpaddens hoved størrelse.

Vitaminer og mineraler - Kalk

Benyt vitamin-, og kalkpulver til dine skildpadder, gerne en gang om ugen eller hver gang du fodre. Men, du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne med en god foderpille, en gang om ugen. En god sumpskildpadde foderpiller indeholder alle de vitaminer og det kalk, skildpadderne har behov for. Men, foderpiller gives alligevel kun som et supplement. 

Men, har vi en skildpadde, der ikke vil tage flydende foderpiller, så skal dyret, have foderpillerne eller vitaminer-, og kalk pulver på en anden måde. Derfor kan du stikke foderpiller, vitamin-, og kalk pulver ind i bugen på en fisk, i rejer, eller noget andet foder. Så alle skildpadder, får det nødvendige tilskud af vitaminer og kalk. 

Dine skildpadder, har behov for kalk, under opvæksten og alle kønsmodne hunner, fordi de lægger æg. Men, dyrene skal have et tilskud gennem hele livet.

Koi-pellets eller Koi-sticks 
(guldfiske foder)  indeholder karotin og er gode til at forebygge A-vitamin mangel. Det foder, fremhæver også de røde og gule farver på skildpadderne. Men skildpadder, kan slet ikke levet af det foder alene.

Har du fisk i dit akvaterrarium, så skal du være klar over, at dine sumpskildpadder kan snuppe en fisk ind imellem. Dør der fisk i akvariet, hvad der ikke kan undgås, dem vil skildpadderne hurtig finde og spise. Men det er normalt kun de syge og gamle akvariefisk moskusskildpadderne kan fange. Terrapiner er dygtige til, at fange fisk. Se denne video: 
Guppy jagt

Krybdyr kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt sollys/ultraviolet lys der også forkortet kaldes UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem, hverken glas, acryl eller plastic eller andre materialer. D3- vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Læs mere om den meget vigtige UVB-lys længere nede. Eller HER

Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt.
Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for at huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. A-vitamin mangel viser sig ved, at skildpadderne har opsvulmede øjenlåg. Læs mere under sygdomme: Øjne og ører

Lav dit eget kalkpulver. Kalk kan også gives som æggeskaller, fra hønseæg og sepiaskaller der kommer fra blæksprutten. En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 æggeskals kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser sepiaskal og æggeskal, hvorefter det blandes i skildpaddens foder. Læs mere om kalk, længere nede på siden.

Voksne dyr, skal kun fodres hver anden til tredje dag. Resten af dagene er fastedage. Voksne sumpskildpadder kan æde meget, så pas på med overfodring. læs øverst på siden, hvor meget dyrene skal fodres.

Husk på, i et stort akvarium med fisk og planter, der finder skildpadden altid et eller andet, den kan spise. I en havedam, er endnu mere mad, for dine skildpadder at finde.

For at gøre skildpaddernes fodring, så naturlig som muligt, så vil det være en god idé, at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet.
Vi skal huske på, at det er vilde dyr, vi har med at gøre, derfor må vi give dem de naturligste forhold.

Vi møder sommetider en sumpskildpadde, der virrer og ukontrolleret kaster sit hoved bagud. Det kan enten være B1-vitamin mangel eller også har skildpadden spist, måske af en potteplante, dyret er blevet lidt "skæv" eller forgiftet af? Hvis det er en forgftning, så kan det tage en måned eller længere, inden skildpadden af sig bliver rask igen?

B1-vitamin mangel, påvirker skildpaddeens nervesystem, og kan give skildpadden de bevægelser. Her anbefaler vi, at du giver din sumpskildpadde en god foderstick, der indeholder alle vitaminer. Eller giv skildpadden frisk ferskvandsfisk, eventuelt skaller, aborrer.

Virrer og kaster skildpadden hovedet bagud, kan det være tegn på B1-vitamin mangel eller forgftning.

Rejer og fisk fra havet - Kan slå din skildpadde ihjel....

Hvis ikke din skildpadde får andet kost en rejer og fisk fra Havet.

Rejer og saltvandsfisk indeholder meget salt. Sumpskildpadder lever normalt i ferskvand, derfor er skildpaddes organer og organisme ikke klar til optage  alt den salt. Skildpadden vil med tiden få organ-, nyresvigt og til sidst dø. Mange sumpskildpadder er døde, på grund af ensformig fodring. 

Du kan godt give din skildpadde en reje og et stykke hav-fisk, en gang imellem. Men, kun en sjælden gang imellem.
 
Hvis du gerne vil give din skildpadde rejer, så kan du ligge rejerne i blød, i en skål vand, natten over, i køleskabet. På den måde trækkes noget af saltet ud af rejen og vil derfor ikke belaste skildpadden, så meget. På samme måde kan du gøre med fisk, frisk fanget i havet.
Men, kun en gang imellem.
Ensformig fodring, er den sikre vej til en død sumpskildpadde. 
 

En skildpadde der udelukkende har levet af rejer, vil typisk virke oppustet og lasket i sit skind, lidt som om, at der bobler en ballon ud under dyrets skjold. Sådan en skildpadden kan normalt ikke reddes.

De populærer tigerrejer. Hvor produktionen, af dem, er ødelæggende for mangroveskovene. De rejer, er heller ikke sumpskildpaddefoder.

Læs mere om dårligt foder til din skildpadde: Dårligt skildpaddefoder

Giver du dine sumpskildpadder en reje, så gør det kun en gang i mellem! Ensformig fodring med rejer fra Havet, har aflivet mange sumpskildpadder.

Skildpaddens anatomi

Skildpadden ligner i sin organ opbygning, meget mennesket. Der er dog én væsentlig forskel, skildpaddens spiserør og luftrør er adskilt. Det hjælper skildpadden, når dyret sluger store foderemner.

Derfor lad være med, at mose og hakke skildpaddens foder. I misforstået godhed. Lad skildpadden have noget at tygge på. Det vil også hjælpe skildpadden til at kunne holde sit næb slebet.
Når du fodre dine skildpadder, så tænk på, om det er noget dyret vil kunne komme ud for i naturen. Er maden røget, tilpasset i mundrette bider eller på anden måde tilberede, nej vel. 

Skildpaddens anatomi

Hvilke ting skal du undgå, når du fodre og er sammen med dine skildpadder

Som med alle kæledyr, bør du sikre dig at dine skildpadder er så sunde som de kan være. Desuden bør du sikre dig at du og dit hjem, er lige så sund.
Her er et par nyttige forslag til, at skabe balance i begge af de bedste verdener.

Ingen friturestegt mad: Undgå at give din skildpadde enhver form for friturestegt mad. Ingen pommes frites, fiskepinde, løgringe, flæskesvær etc.

Ingen røget foder: Skinke, fisk, pølser etc.

Ingen saltet og krydret foder: Fisk, pølser, chips, færdig lavet menneske mad etc.

Ingen Iceberg salat: I bedste fald, er det tomt foder. Iceberg salat indeholder ingen foderværdi, for din skildpadde. Nogle salater indeholder op til 94 % vand og har ikke meget foderværdi. Men, dyrene må godt spise salat, men, det mætter ikke din skildpadde.

Ingen foder der indeholder sukker: Ingen slik, chokolade eller andre former for sukkerholdige fødevarer. Ud over at være usundt til en skildpadde, så kan en masse af disse fødevarer, udgøre en kvælningsrisiko for din skildpadde.

Ingen mælkeprodukter: Herunder mælk, ost, smør etc.. Skildpadder har ikke de nødvendige enzymer, til at fordøje laktose.

Fodre ikke med Guldfisk og Koi: Det kan ikke anbefales, at du bruger "guldfisk eller koi" som foderfisk til dine skildpadder, da de indeholder Thiaminase enzymer. Thiaminase er et enzym, en kemisk forbindelse, der ødelægger eller inaktiverer thiamin. Thiamin er et vigtigt vitamin, også kendt som vitamin B1. B1 vitamin, er især vigtigt for dyrets nervesystem.

Ingen deling af foder: Undgå at dele fødevarer eller snacks mellem dig og din skildpadde. Mange skildpadder, ligesom flere kæledyr, bære salmonellabakterier. Salmonella rammer ikke skildpadder på samme måde, som de kan ramme os mennesker.

Ingen kys: Nej helt seriøst, kys ikke dine skildpadder. Selvom de er meget søde, når de er unge eller små, de bærer salmonella og den ene ting, du ikke ønsker dig, er at blive syg af din eget skildpadde.

Ingen beskidte hænder: Både før og efter du håndterer din skildpadde, så skal du være sikker på, at du har vasker begge dine hænder grundigt, med sæbe. Du kan være uheldig og tilfører salmonella til din skildpaddes levested og derfra smitte dig selv igen.

Sådan er det. Hvad kan man så give side skildpadder, kan du spørge? Det har vi beskrevet et andet sted.
Som de fleste andre kæledyr, så er skildpadder udmærkede følgesvende, når de passes ordentligt.
Du skal altid forsøge, at blive klogere på, hvad dine skildpadder behøver, så de har de godt.

Ingen tilberedning af fodret: I naturen får skildpadden ikke tilberedt sit foder, det bliver hverken kogt eller stegt. Så lad være med det. - Det eneste foder vi herfra Sumpskildpadder selv vil tilberede, nemlig koge, er kylling. Det er ikke for skildpaddens skyld, men for vores egen. Skulle der være salmonella i en kylling (hvad der normalt ikke er), vil vi sikre os, at en eventuelt salmonella ikke spredes ud i skildpaddens levested og derfra kan ramme os selv.

Giver du din skildpadde et nyt fødeemne, så tænk over, om det er noget skildpadden selv kunne finde i naturen? Er det ikke, så er det sikkert, heller ikke noget for din skildpadde, at æde.

Læs mere om dårligt foder, til din skildpadde: Dårligt foder

Guldfisk er dårligt foder, til skildpadder.

Småfisk som skildpaddefoder

Småfisk som skildpaddefoder.
Du kan selv opdrætte fisk, til skildpaddefoder. Guppyer og Platyer er gode og produktive fisk til det formål. Det er ikke anderledes end, at man avler mus og rotter til slanger. Samtidig vil din skildpadde få en masse, af den mængde kalk og vitaminer dyret har behov for, gennem fiskens ben og indmad.

Hele tørfisk, dem der normalt gives til kattene. Er et godt foder, her får skildpadderne også lov til, at arbejde med fodret.

Du kan også selv fange dine fisk. Om sommeren er der gode muligheder for, at fange hundestejler med et fiskenet, i den nærmeste dam eller lille sø.
Frys de fangede fisk ned, så du har til hele vinteren. Husk! Frys ikke fiskene sammen i en klump, de er umulig at skille ad, når de skal bruges at fodre med. Fisken skal fryses adskilt fra hinanden. Når fisken først er frosset, så kan de lægges sammen i en bøtte eller pose.
(Fisken skal selvfølgelig først aflives, på en human måde).

Hundestejler.
Der findes to arter af hundestejler i Danmark, nemlig den trepiggede (Gasterosteus aculeatus) og den nipiggede (Pungitius pungitius).

Den trepiggede kan både findes i ferskvand og i brakvand, hvorimod den nipiggede ofte findes i små lavvandede søer. Hundestejlerne har fået deres navne, da de har henholdsvis tre og ni pigge på ryggen og de kan derfor være et ubehageligt bekendtskab for en rovfisk eller en fiskehejre. De har desuden pigge ved gællerne, der også kan udspiles, hvis den bliver angrebet. Hundestejlen er nok den fisk man oftest får i sit net, når man er på vandhulstur og den kan sagtens overleve i et akvarie, man skal dog huske at tage nok foder med hjem i form af f.eks. dafnier, da de udelukkende spiser levende foder.

Giv din skildpadde, så vidt det er muligt hele fisk. Fordelen ved at bruge hele fisk/dyr som foder til din skildpadde, er indlysende. En hel levende fisk/snegl må nødvendigvis indeholde alle de stoffer, som er livsnødvendige for at holde det dyr levende. Hvorimod skærer du fiske- eller kødstykker (fiskefilet og lignende) ud, til din skildpadde, så vil dyret slet ikke få et så alsidigt indhold, af de livsnødvendige stoffer, der skal til for, at holde dit dyr sund og rask.
 
Altså, giv dyret fast og hel foder, ikke "søbefoder", det er foder der er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som den derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Hvad ikke er en god ide, fordi din skildpadde skal bruge og slide sit næb.

Tag fiskestangen på nakken og tag familien med ud og fang nogle fisk. Fisk er gratis foder, til dine skildpadder. Så er det samtidig sjovt.

Husk at indløse fisketegn!  

Regler for lyst- og fritidsfiskeri!

Trepiggede hundestejle - Gasterosteus aculeatus. Længde ca. 5-8 cm.

Melorme

Det er spændende og ikke særligt svært, at holde melorme.
Dine skildpadder kan ikke leve, kun af melorme, men som en snack en gang imellem, så er de udmærket. Dine skildpadder, vil gerne spise dem.

Du kan benytte melorme, når du skal give dine skildpadder vitamin-, og kalk pulver. Du kan eventuelt stoppe pulveret ind, i melormen.

Opdrætter du selv melorme, så kan du give dem sepiaskaller*  (ses nedenfor*) , de kan gnave i. På den måde får melormen, et større indhold af alk og bliver straks mere interessant for dine skildpadder, at spise.

Følg denne vejledning, til opdræt af melorme

Melorme

Kalk, vitaminer og UVB-lys er helt nødvendigt.

Kalk er helt nødvendigt, for skildpaddernes skjold, knogler og til æggenes udvikling. Kalk kan købes i pulverform, hos dyrehandlen. Man kan selv lave sit kalkpulver, ved hjælp af æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller* (er det indvendige skelet fra sepia blæksprutten). En drægtig skildpadde hun, skal have det der svarer til ca. 1/4 hønseæggeskal kalk om dagen. Det giver det bedste resultat, hvis du knuser sepiaskal og æggeskal, hvorefter du kan stoppe, kalk-pulveret ind, i en fisk, melorm eller det foder du nu giver dine dyr, så det hele ikke forsvinder ind i pumpen.

Sepiaskaller: Det er ret almindeligt at finde sepia-skaller i opskyllet på Vestkysten. Det er vigtigt at skylle dem godt, før de gives til dine dyr.

Vitaminer og et ekstra kalktilskud, vil være godt for dine sumpskildpadder. Her hos Sumpskildpadder benytter vi et vitamin og klakprodkut fra Nekton. Bland vitamin-, og kalkpulver i dyrenes foder. Når du giver pulveret, så stop det godt ind i en fisk, regnorm, melorm eller et lille stykke kød eller ligende, så det ikke forsvinder, i i dit akvariumfilter.

Vi har mange sumpskildpadder inde, derfor blender vi ferskvandsfisk, ca. en gang om ugen, hvor vi blander vitamin- og klakpulver i. 

Køb kalk, mineraler og vitaminer, i vores Skildpaddeshop

Sepiaskaller giver et godt og nødvendigt kalk tilskud til dine skildpadder. Her skyllet op på Vestkysten.

Sepia officinalis blæksprutte

Sepia-skaller stammer fra blækspruttearten Sepia officinalis, hvor skallen der er lavet af kalk og som er meget porøs, udgør en form for svømmeblære. Blæksprutten kan regulere mængden af gas og væske i det porøse kalk-legme, og dermed ændre sin vægtfylde i vandet.

Blæksprutten - Sepia officinalis.

Der skal UVB-lys til ellers er fodret ligegyldigt!

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke udsættes for solens lys eller for kunstigt ultraviolet lys. Det er derfor helt nødvendigt, at skildpadder har en solplads, med overhængende UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan gennemtrænge glas. D3- vitamin har især betydning for at knogler/skjold opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for huden, mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin, det er vigtigt at variere foderemnerne. Kalk kan også gives som æggeskaller fra hønseæg og bl.a. sepiaskaller, der kommer fra blæksprutten.

Vi benytte gerne en UVB pære der hedder: Dragon Lux 6,0 på 13 watt og kan klart anbefale denne pære. Bemærk, der er meget stor prisforskel på UVB pærer, fra den ene dyrehandel til den næste. Pas på dine egne øjne, derfor tænd ikke pæren, når du ser på den. UVB stråler kan ikke trænge igennem glas.
 
UVB-lys er nødvendigt for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over solpladsen, så kravler dyrene selv på land når de behøver en dosis lys og varme.

UVB pæren er effektiv indtil 30 cm. afstand fra dyret.
UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd, samtidig er UVB-lys nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til, det skyldes altsammen UVB andelen i pæren.

Læs mere på min blok om, hvorfor: UVB-lys er det vigtigste for din sumpskildpadde

Her ligger der en Guløret terrapin og hygger sig under en UVB-lampe.

Mosesnegle som foder

Endnu et udmærket foder til dine skildpadder, som du selv kan fange det meste af året, i damme, moser og søer. Tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag. Mosesnegle er et godt og naturligt foder til dine moskusskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle, til dine dyr (giv dem ikke dræbersnegle eller snegle uden sneglehus). Men giv ikke dine skildpadder flere snegle end de kan spise.

Stor mosesnegl (Lymnaea stagnalis) lever i ferskvand, det vil sige damme, moser og Søer. Om foråret og sommeren opholder den sig især i de områder, hvor der findes mange planter. 

Mosesneglen lever i ferskvand, dam, mose og sø.

Andre foderemner

Andre foderemner.
Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter.

Et kogt hønseæg, engang imellem, er også et ganske udmærket foder. Mine skildpadder kan godt lide, at få æg, især blommen. Fiskene skal nok holde sig til, hvis der er æggeblomme på menuen. Som du kan se på billedet. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og riskoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivesel.

God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt, at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Her har skildpadder og fisk fået et stykke æggeblomme. De vil gerne have det, men det sviner en del. Men det er foder, alle dyr kan spise. Æg indeholder meget protein, derfor skal du ikke give dyrene æg for tit.