Akvarium el-teknik

Beskrivelse af vores moskusskildpadde akvarium

Et godt 700liters akvarium, med skildpaddernes landdel til venstre. Moskusskildpadder er skumrings og nataktive, derfor er de ikke i billedet.

Akvarium, godt 700 liter akvarium, længde 2 m., højde 60 cm., dybde 60 cm. Benyttes til vores modtagne moskusskildpadder.
 
Akvariets temperatur ligge mellem 22-25 grader, året rundt. Om sommeren, når vi har hedebølge, så kan temperaturen dog snige sig op omkring de 26-27 grader, hvis der ikke gøres noget. 
 
Vores akvarier, er altid åbne og uden dækglas. Luftfugtigheden er mere passende for sumpskildpadder. Luk ikke dit akvarium, med et låg eller glas, skildpadden skal kan blive helt tør oppe på land. Det kan skildpadden ikke, hvis akvariet er helt lukket.
Det er også meget lettere, at arbejde i akvariet, når der ingen glas er over. Vandets temperatur holder sig mere i ro, om sommeren.
 
Jo større dit akvarium er, det mindre vil akvarievandets temperatur svinge, og mindre nødvendig bliver det, at have kunstig opvarming af akvariets vand. 
 
Om dit skildpadde akvarium har behov for et varmelegeme, det kommer and på flere ting, blandt andet, hvor mange lamper du har tændt over akvariet, temperaturen i det rum akvariet står i. Der afgives meget varme fra akvariets lysarmatur, skildpaddens varmepære og UVB-lys, de er også med til, at holde vandets temperatur højt.
 
Som ovenlys i vores akvarium er der 2 stk. lakvarierør a. 39w. Det er nødvendigt ellers er der ikke lys nok til at holde planter, i akvariet.
 

UVB-lys og varmepære

Vi anbefaler at hænge både en UVB- og varmepære sammen.
UVB pæren hænger max.15 cm. over skildpadden ellers virker, uv-strålerne ikke skildpadden.

Sumpskildpadder benytter de her viste pærer. Det skal nævnes, at der findes mange andre fabrikater.

Over vores moskusskildpadders solplads benytter vi Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt pære. Denne type pære giver max. ca. 26 graders varme, under pæren. Hvad ikke er nok til sumpskildpadder, på deres solplads.

Du kan under den enkelte sumpskildpaddeart se, hvilken temperatur der bedst passer din skildpadde.

En UVB-pære skal udskiftes regelmæssigt. Det vil derfor være en god ide, at notere datoen på soklen af UVB pæren, fra den første dag du benytter pæren.

En UVB pære afgiver normalt kun UVB lys i et halv til helt år, afhængig af fabrikatet, Reptisun 5,0 UVB Forest 13 watt virker dog i 1 år! Du skal du være opmærksom på, at pæren stadigvæk vil lyse, men vil ikke afgive UVB-lys nok, til dine skildpadder. UVB-lys er helt nødvendig for dine sumpskildpadders ve og vel. Hvad du selvfølgelig allerede ved efter, at have læse vores artikel om UVB-lys er nødvendigt

Den gamle UVB pære, der stadigvæk kan lyse, benytter vi som lys, i en loftslampe eller et andet sted. Det er den brugte UVB pære udmærket til.

Reptisun 5,0 UVB Forest pære, har en moderat til høj UVB output, der stimuler de belysningsforhold som regnskov og andres tropiske områder giver. UVB-lys er nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over sumpskildpaddens solplads, så kravler sumpskildpadden selv op på land, når den behøver en dosis lys.

En UVB pære, er effektiv indtil 15 cm afstand fra skildpadden. Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas, akryl eller plastic. 

  • Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. ca.26 grader) til sumpskildpadder, hvor der skal være mellem 30-35 grader. Der er det nødvendigt, med en varmepære eller spot pære, der kan varme solpladsen nok op.

  • Du kan også benytte en infrarød pære, den kan du have tændt døgnet rundt. Pæren giver et måneagtigt skær om natten. Det er dog mest naturligt, for sumpskildpadder, med en hvid pære, skildpadder retter sig efter solen, i naturen.

Husk, at skifte UVB pæren, hvert år. 

Køb dine UVB pære og varmepære i vores SkildpaddeShop

Sikkerhed - Dryp-sløjfe

vand og strøm er en farlig cocktail.

For din egen sikkerheds skyld, vil det være en god ide, at lade el-ledningen danne en dryp-sløjfe, der hindrer vand, i at løbe langs ledningen, ned til kontakten eller i stikdåsen. 

Varmepære

Dragon Sun Spot 60 watt.

Som varmepære kan du benytte, hvilken som helst pærer. Bare pæren giver varme nok, på solpladsen, for de fleste sumpskildpadde-arter 30-35 grader.

Vi benytter gerne denne Dragon Sun Spot 60 watt eller en Halogen pære, se nedenfor. 

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. 

Køb dine UVB pære og varmepære i vores SkildpaddeShop

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt


Neo Day Halogen 35 w.

Varmepæren, er med reflektor, det giver en højere varme og mere lys, for færre watt. Med et lavere watt forbrug, og bedre holdbarhed, vil denne pære, være billigere for dig, over tid.

Denne Spot, kan holde til vandsprøjt og har en levetid på 2-3000 timer. Kan lysdæmpes.

Se vores video, hvor vi tester pæren: Test af Neo Day Halogen

Denne spotpære har ingen problem med, at varme skildpaddens solplads op, til de nødvendige 30-35 grader. Pæren indeholder ikke UVB-lys. Husk derfor også at bestille en UVB pære. Med almindelig E27 fatning.

Se halogen pæren nedenfor, sammen med en lampe, fra Komodo, varmepærerne kan monteres i. Lampen har aluminium reflektor, der giver en maksimal udnyttelse af UVB- og varmepærer og moneret med keramikfatning, der passer til E-27 pærer.

Køb pærer og lampe, på vores SkildpaddeShop

  • Komodo Halogen Spot 50w

    Denne halogen pære, tåler vandsprøjt. www.SkildpaddeShop.dk

  • Komodo reflektor lampe ø14cm.

    Lampen har keramikfatning. www.SkildpaddeShop.dk

Hæng dine pærer rigtigt op

Varme-, og UVB-pæren skal hænge sammen. Hæng gerne to mindre lamper op, ved siden af hinanden. Se ovenfor.

Her er én måde, at hænge en UVB pære og en varmepæren op. I baggrunden hænger der to gitter lamper. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren. 

Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så de kan risikere at komme for tæt på især varmepæren.
Gitterlampe og keramik fatning med ledning, afbryder og stik, de kan også købes hos de fleste dyrehandel. 
I forgrunden, har jeg hængt en keramik fatning op, men en UVB pære og en varmepære i gitter lampe. Det er en gør det selv lampe stang. Løse keramik fatninger, hvor du selv monter ledning, afbryder og stik, delene kan købes i ethvert byggemarked.
 
Til alle vores pærer af forskellig art, er der sat tænd og sluk ure på. Så skal vi ikke ligge og rode nede på gulvet, efter kontakten, morgen og aften. Dyrene får en ensartet dagsrytme.
Tænd og sluk-ure kan købes i alle byggemarkeder. prisen er ca. kr.30. Det er en lille pris, for en meget stor hjælp i det daglige.
 
Det skal nævnes, at der også er mulighed for at benytte et lysstofrør. De fås i flere længder. Et lysstofrør kan eventuelt benyttes, hvis det er svært eller umuligt, at få plads til en pære. Husk, røret skal hænge ind over land, max højde over skildpadden er igen 15 cm. Medmindre der er beskrevet andet på rørets pakning.

Pumper/filter - Hvor stort skal det være?

Kraftig spandpumpe med filter.

Fluval FX 6 pumpe, er en udmærket filterpumpe, vi benytter denne spandpumpe, i vores godt 700 liters akvarium.  

Sumpskildpadder sviner meget. De spiser og tømmer sig i det samme vand, de lever i. Som en konsekvens af det og for at holde dyrenes miljø rent, så må du bruge meget tid på at holder deres akvarium rent.  

De fleste akvarium filtre, er designet til fisk og ikke til at kunne klare alt det affald, en sumpskildpadde kan producere.
Kun et overdimensioneret filter, kan realistisk holde trit med en voksen sumpskildpaddes svineri.
Du må derfor anskaffe dig et filter der har minimum 3 helst 5 x stører kapacitet, end det anbefalede filter til dit akvarium, med kun fisk i. Selv med sådan et filter, er jævnlige vandskift nødvendigt. 
 

Tænd og slukur

Et tænd og slukur koster ca. kr.30 og kan købes i alle byggemarkeder.

Til alle vores lamper, er der koblet tænd og sluk-ure til, de koster ca. kr.30 stykket, de kan købes i alle byggemarkeder. Det er den model med kontakt i højre side, så lyset kan tændes uafhængig af uret, vi normalt benytters. Det er en klar fordel, at kunne tænde for strømmen, hvis der skal bruges lys i en fart. 

Med tænd og sluk ure kan du varierer skildpaddernes lys, efter sæsonen. Står dit akvarium i et permanent mørkt rum, i en kælder, så kan du efterligne daggry og skumring ved hjælp af en række lamper, om natten kan du have et svagt orienterende lys tændt ved dine dyr (eventuelt benyt en kunstig måne pære).

UVC-filter

Her er et typisk UVC filter, hvor UVC pæren er beskyttet inde i et vandtæt quartsrør, der lader strålerne trænge i gennem og dermed reducerer mængden af svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.

Du kan benytte et UVC filter, i dit akvarium. 
 
Svævalger giver dammens vand et grønligt skær og i visse tilfælde bliver vandet helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at filtrere dem fra, ved hjælp af et UVC filter og et mekanisk filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste havedamsejere for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen.
 
Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!
For at bekæmpe sådan en mængde alger, så bruger man UVC lys.
UVC lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svævealgernes grønlige skær, i vandet.
 
Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi et UVC lys, som ændrer ved svæv-algernes DNA. Dette gør, at de ikke er i stand til at formere sig, og i løbet af ca. 14 dage dør algerne hen, og vandet klarer op.
 
Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.
 
UVC apparater findes i mange forskellige udformninger. For at finde den rigtige størrelse kan følgende tommelfinger regel bruges: Der skal ca. 3 Watt + min. 1 watt pr. 1000 liter vand. Derudover skal mængden af vand i havedammen pumpes igennem UVC apparatet mindst hver 2. time. Optimalt - en gang pr. time eller mere.
 
Eksempel.
En havedam på 5.000 liter vand: 
Antal Watt:
3 Watt + (5 x 1) Watt = 8 Watt
Pumpekapacitet: 
(5000 / 2) liter/time = 2.500 liter/time eller mere
 
Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer hverken vandet eller fiskene!
 
UVC lys må du under ingen omstændighedder kikke ind i!
 
Husk, at skifte UVC røret, hvert år. 

Varmelegeme til akvariet

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Har du i dit akvarium, behov for et eller flere varmelegemer, så sørg for at de er monteret med beskyttelses-skærm omkring. Så skildpadden ikke får brandsår, fordi den har lagt sig ovenpå et varmelegeme. Du kan også gemme varmelegemet bag en trærod eller andet, så du med sikkerhed ved, at skildpadden ikke kommer i berøring med varmelegemet. Har du dekoration i dit skildpadde akvarium, så kan du være helt sikker på at din skildpadde vil forsøge at flytte det.  

Du kan selv lave en beskyttelsesskærm, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked. 

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Temperaturene kan der læses om under beskrivelsen af din skildpaddeart.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så vil det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse med mere. Læs mere om det, på siden: Foder og mineraler

Hjemmelavet beskyttelsesskærm

hjemmelavet rør, der beskytter varmelegemet, så skildpadden ikke brænder sig.

Det her afløbsrør, har vi brugt, i flere år. Det ligger fast i vores terrassedam, med et 300 watt varmelegeme inden i.

Pas på med teknik og dekoration

Moskusskildpadden har sat sig fast. Pas på med det.

En moskusskildpadde på spanden!
Pas på med akvarie teknik og dekoration i akvariet. 

På billedet kan du se en ikke alt for kvik moskusskildpadde. Jeg har lige drysset nogle foderpiller ned i akvariet. Skildpadden er på vej til overfladen og vil absolut klemme sig ind mellem tilløbsrør og trærod. I stedet for at svømme/kravle rundt om forhindringen. Her sidder dyret så godt og grundig fast? Dyret bliver i hvertfald siddende. Overfladen kan den let nå, hvorfra den sidder, kan den både nappe foderpiller i sig og trækker luft. Det ser næsten ud som om, at skildpadden sidder og hygger sig.
 
Røret er af blødt pvc, så det ser værer ud en det er. Skildpadden kravler også væk, så snart den ikke kan nå mere foder. 

Men pas på med, at dyrene ikke kan komme i klemme. En sumpskildpadde kan drukne, under en løst funderet stenopsætninger, løse trærødder og ved andet dekoration og teknik.