google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Stribethals moskusskildpadde (Sternotherus minor peltifer)

Sternotherus minor peltifer.

Sternotherus minor peltifer.

Stribethals moskusskildpadde har et gråt hoved, med striber ned langs halsen, undertiden ses pletter, der smelter sammen til striber, det kan gøre det svært at skelne denne underart fra Sternotherus depressus.

Sternotherus minor opdeles i to underarter, Sternotherus minor minor og Sternotherus minor peltifer.

Denne lille sumpskildpadde, med rygskjoldslængde på omkring 7,5-13 cm. Både han og hun bliver omtrent lige store.

Rygskjoldet er stærkt hvælvet, brun til olivenbrun, og kan have små mørke pletter og streg tegninger. Huden er brun til gråbrun med grå til gul meleret ben.

Skildpadden har et stort hoved med sorte prikker på toppen og et par føletråde på hagen. Halsen har skiftevis gullig og sorte til mørkebrune striber.

Ungen svarer til de voksne i mønster, men har en enkelt udtalt køl ned langs rygskjoldet.

Skildpadden kan tilbringe lange perioder under vand, på grund af dens evne til at optage ilt fra vandet, gennem munden og svælgets slimhinder.

Moskusskildpadder ånder med tungen

Habitat. I skildpaddens hjemland, overvintrer skildpadden gerne i bisamrottens huler og andre huler langs vandet. Moskusskildpadder i fangenskab, behøver du ikke at lade gå i dvale. 

Denne side er opdateret d. 15. april 2023

Fodring og anlæg

Den kraftige kæbe, er beregnet til at knække sneglehuse og små krebs skjold.

Den kraftige kæbe, er beregnet til at knække sneglehuse og små krebs skjold.

Føde. Denne art er kødædende, men kan til tider spise plantemateriale. 

I naturen, lever denne skildpadde mest af snegle, krebsdyr, insekter, vandplanter og alger. 

Denne underart har en meget kraftig kæbe, der er tilpasset til at spise snegle. 

Husk. Vil du kun fodre dine nyanskaffede moskusskildpadder, med foderpiller der flyder. Så kan det tage nogle dage, inde de finder fodret. Men, de skal nok finde fodret, så der er ingen risiko for at dyrene sulter.
Læs her mere om god fodring af moskusskildpadder.

Temperatur i akvariet: Temperaturen på terrariets solplads bør være 30-35 grader. Vandets temperatur 22-24 grader. Luftens temperatur skal være på 24-29 grader. Brug et termometer til at tjekke, at terrariets temperaturer er passende. Det vil være passende temperaturer for stribthals moskusskildpadde (Sternotherus minor peltifer).

Husk også at din moskusskildpadde skal have UVB-lys over skildpaddens solplads. UVB-lys øger sumpskildpaddens appetit, aktivitetsniveau, parringsadfærd og dyrets hamskifte og at skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB-lys hjælper skildpadden med at danne det aktive D3, der især har stor betydning for at skildpaddens skellet og skjold opbygges korrekt, så skildpadden kan optage kalk, mineraler og vitaminer til kroppen.

Læs også: Generel viden om moskusskildpadder Gælder for alle arter af moskusskildpadder og hænger sammen med denne side.

Moskusskildpadder skal have UVB-lys

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Godt sæt pærer: Reptisun UVB 5,0 13w Halogen varmepærer 35w. www.SkildpaddeShop.dk

Skildpadder der lever indendørs.

Alle moskusskildpadder skal have adgang til både en UVB-pære og en varmepære. 

Anbefalet vandtemperatur for den alm. moskusskildpadde er 22-24 grader.

Moskusskildpadder er sky skildpadder. De vil gerne have ro omkring sig, når de kravler op på land. Noget andet er, moskusskildpadder er skumrings og nataktive. I aften og nattetimerne, vil skildpadderne kravle mere op på land. Især hvis der er ro omkring dyrene.

Men du skal altid give dine moskusskildpadder en solplads, med både en UVB-pære og en varmepære, uanset om du ikke synes dine moskusskildpadder kravler op på land. Det kan vi forsikre dig om, at dine moskuskildpadder vil gøre, i starten imens du er væk og vender ryggen til.

Temperatur og UVB-lys i akvariet

Skildpadden skal have en landel med en UVB-pære og en halogen varmepære 35/50 watt, så temperaturen på solpladsen kan holdes på ca. 30-35 grader. 

De allerfleste sygdomme hos skildpadder, opstår fordi dyrets ejer ikke har hængt både en UVB-pære og en varmepære op over skildpaddens solplads. - Over 60% af alle ”kæleskildpadder” er syge! Det er fakta og kunne så let undgås, hvis skildpaddens ejer og dyrehandler ved, hvad der er vigtigt og nødvendigt for en skildpadde. Det ved du heldigvis nu.

UVB-lys kan anskaffes som pærer, hvilket de fleste gør og som lysstofrør. Varmepæren kan i princippet være alle pærer, der lyser og afgiver varme nok.

Vigtig viden, en UVB-pæres stråler, virker kun godt nok, inden for det første år. Herefter har UVB-strålerne fra pæren tabt så meget værdi, at pæren nu skal udskiftes med en ny UVB-pære. Bemærk, UVB-pæren kan for det meste endnu lyse, med pæren afgiver ikke nok UVB-stråler. Du kan eventuelt nu benytte den brugte pære, et andet sted. Husk, UVB- og varmepærer skal kasseres til genbrugsaffaldet.

Vi anbefaler at du skriver dato på pærens sokkel, hvornår pæren er udskiftet, så husker du lettere, hvornår pæren igen skal skiftes, efter højst 1. år.

Til en solplads skal der bruges båden en UVB-pære og en varmepære. Altså to pærer.

Foto: Se eksempel på en god UVB- og varmepære.

Vi skal forsøge at efterligne naturen og solens stråler. Derfor hænger vi båden en UVB-pære og en varmepære op over solpladsen, sammen efterligner pærerne solens stråler. Din skildpadde vil nu søge lyset ved at vende sig op imod pærerne, i naturen vil det være solens stråler, skildpadden vender sig imod.

Lad være med at anskaffe dig bundvarme til skildpadden, det kan være udmærket til en gekko, men, du har en skildpadde der vil have lys/solen som varmegiver.

Både UVB- og varmepæren hænges sammen, lige ved siden af hinanden, enten i pære-fatninger eller i terrarielamper.

De fleste UVB-pærer gavner skildpadden, hvis de ikke hænger mere end højst 15. cm. over skildpadden. Men, tjek altid æskens fakta. UVB i lysstofrør de virker gerne ved lidt større afstand, her må du tjekke, hvad fabrikanten skriver på æsken.

Temperaturen på solpladsen, skal være 30-35 grader under varmepærerne, vil være passende for de afrikanske sumpskildpaddearter.

Temperaturen reguleres ved at hæve eller sænke varmepæren. Er der for koldt på solpladsen, skal varmepæren sænkes lidt og omvendt. Vi kan desværre ikke give dig nogle centimeter, så den rette højde rammes, det afhænger helt af de omgivelser varmepæren skal hænge i. Benyt et termometer, læg det på solpladsen og mål temperaturen. Tjek temperaturen en gang i mellem, på solpladsen, en ny varmepære vil ændre effekt, i løbet af sin levetid.

Bemærk, alle skildpaddearter skal have adgang til både UVB-lys og varme. Ingen skildpadde uden undtagelse.

Som varmepære, benytter vi i dag halogen spot pære på 35 eller 50 watt, hvilket er nok til at varme de fleste solpladser op, til 30-35 grader. Har du flere sumpskildpadder, skal du afpasse antallet af solpladser.   

Halogen spot pærer kan holde til vandsprøjt og har en levetid på flere tusinde timer.

En glødepære kan ikke tåle vandsprøjt eller tåle at blive berørt når den er varm. Glødepæren holder kun 2-4 måneder i et skildpaddeanlæg. Halogen spot pæren er meget billigere over tid.

Sørg for at skildpaddens land, er stort nok til også at have et lidt køligere område, hvor skildpadden kan trække hen, hvis den ikke vil ligge direkte på solpladsen. Skildpadden kan så selv bestemme, hvilken temperatur den vil ligge under.

Ide til at bygge en solplads: Akvarium indretning

Din skildpadde holder sin fordøjelse og krop i gang, ved at kunne flytte sig rundt i akvariet og op på land, som skildpadden har behov for. Husk, din skildpadde er koldblodet dyr og skildpaddens krop, har den sammen temperatur som dyrets omgivelser afgiver. Ligge skildpadden under UVB- og varmepæren, så har skildpadden behov for varme, fodret skal fordøjes og kroppen kan udvikle sig.

Vil du vide mere om, hvad koldblodet dyr (vekselvarme) er: Skildpadder = Krybdyr

De mest brugte UVB-pærer, der benyttes til de allerfleste skildpaddearter, kaldes enten 5,0 – 6,0 – 100 – Forest, det er en skala der fortæller om UVB-strålernes kraft. Skalaen der bruges, afhænger af fabrikatet du anskaffer dig. UVB-pærer kan anskaffes som sparepærer, hvilket er udmærket, de findes normalt i 13 watt og 26 watt. En UVB-pære på 13 watt er normalt nok for de fleste.

Advarsel: Du må ikke give dine skildpadder en kraftigere UVB-pære eksempel 10,0 – 12,0 og derved tro at den stærkere pære, bare kan hænges højere op. Mere er ikke bare bedre, men kan rent ud sagt være livsfarlig for din skildpadde.

Din skildpadde skal have adgang til både UVB-lys og varme for at kunne optage vitaminer, mineraler og kalk fra det gode foder du giver den, til gavn for skildpaddens krop og skjold.

Har skildpadden ikke adgang til UVB-lys og varme, så vil det gode foder du har givet skildpadden, bare løbe lige igennem skildpadden og ikke gavne dyret, din skildpadde vil blive syg og til sidst vil din skildpadde dø.

UVB-lys og varme øger foruden skildpaddens appetit, dyrets aktivitetsniveau og parringsadfærd, sørger for at skildpaddens krop og skjold udvikler sig som det skal og skæl og hamskifte foregår let, som nu skildpadden vokser sig størrer. Mangler skildpadden UVB-lys og varme, så vil din skildpadde ikke kunne skifte skæl og ham/hud. Kan skæl og hamskifte ikke forgå normalt, så vil din skildpadden kunne ende med at blive deform og kroppen og dens organer ikke udvikle sig optimalt, din skildpadde vil heller ikke have kræfter og energi til at lægge æg.

En voksen skildpadde hun, der ikke lægger æg, det er tegn på at der er noget galt, normalt er det fordi skildpadden ikke har adgang til UVB-lys og eller varme.

Din skildpadde har behov for en normal døgnrytme, med dag og nat, lad UVB- og varmepæren lyse i ca.12 ad gangen, i døgnet.

Husk, at UVB-lys ikke kan trænge gennem glas, plexiglas, akryl, Polycarbonat eller andre materialer. Så vil UVB-lyset ikke hjælpe din skildpadde.

Inden du går ud og handler en UVB-pære, skal du selv finde ud af, hvad det er du søger efter? – Lær at genkende en UVB-pære? Du kan ikke regne med at din lokale dyrehandler ved nok? Vi har tit set nye skildpaddeejer komme hjem med en forkert pære.


Bemærk. En UVB-pære koster mellem kr.175-kr.260

Du kan læse mere om UVB-lys og varme, hvordan du genkender en UVB-pære, test, biologien og hvorfor det rette lys er livsvigtigt for din skildpadde: UVB-lys og varme

Vi ved godt der findes pærer, hvor fabrikanten påstår at pæren indeholder både UVB-lys og varme. I praksis bliver pærerne enten meget for dyre at anvende eller fungere i praksis ikke godt nok. Vi har testet det meste på markedet. Vent med de specialpærer indtil du har fået meget mere erfaring, med at holde skildpadder.

Find dine pærer på Skildpaddeshop.dk

Skildpaddens naturlige levested

Sternotherus minor peltifer lever i det sydlige USA. 

Stribethals moskusskildpadde findes i det sydvestlige Virginia, det østlige Tennessee og i det østlige Georgien og ned gennem det centrale Florida til Pearl River.

Sternotherus minor peltifer

Del siden