Ønsker dine børn en skildpadde?

Så skal det réelt set være forældrene der ønsker, at få en skildpadde. Børn der får en skildpadde, mister hurtigt interessen.

Læs også siden: Er du parat til skildpadder? 


 

Køb det rigtige akvarium, til din skildpadde

Har du det rigtige akvarium? Her ser du et "akvarium" på 54 liter, det er ikke nogen god begyndelse, på et langt skildpadde-liv. De fleste skildpadder kommer aldrig levende ud, af et lille akvarium.

Er du parat til en skildpadde?

Tænk i ro og mag over nedennævnte spørgsmål, svar så ærligt som muligt. 

 1. Er jeg dag efter dag, i mange år, indstillet på at passe godt på en skildpadde (skildpadder kan opnå en høj alder)?
 2. Har jeg plads nok, i enten et akvarium eller i en havedam og kan jeg tilbyde dyrene den plads de kræver?
 3. Er jeg klar til at skaffe den viden, der er helt nødvendigt for, at kunne passe et krybdyr ordentligt.
 4. Er jeg klar til og har jeg råd til at afholde alle udgifter? Ikke kun til foder og andre løbende udgifter, blandt andet til UVB pærer, varmepærer og de løbende el-udgifter, men også til dyrlægeregninger?
 5. Har jeg venner og familie der vil passe mine dyr, på en ordentlig måde, når jeg rejser på ferie?

Kan du svare ja til de her spørgsmål? Ja, så er du måske parat til at adoptere en skildpadde.

Mange glemmer, at tænke seriøst over spørgsmål nr. 4. Her tænker du måske, det klarer jeg hen af vejen. UVB pæren går i stykker og den koster kr.200 "den køber jeg, når jeg får løn", tænker du måske. Vil du også klarer et akut dyrlægebesøg på samme måde? Så er det måske for sent for din skildpadde? En dyrlægeregning, kan hurtig løbe op i både 1.000 og 2.000 kroner eller mere. Måske kommer der et par regninger, til dyrlægen, lige efter hinanden? 

Læs nu videre, hvad mere kræves der. 

Bestyrelsen - Sumpskildpadder

Små skildpadder, er kamuflerede voksne!

Allerførst, vi anbefaler ikke skildpadder, som kæledyr, til børn. Der er mange andre kæledyr, der er meget sjovere og bedre at have, for børn. 

Tænk dig godt om, inden du køber, din første sumpskildpadde.

Her kan du se, hvad der sker med den lille nuttede skildpadde, du har købt. Har du plads til den, når den bliver voksen?

De fleste sumpskildpadder, får en skjoldlængde på mellem 16-30 cm., nogle bliver endda endnu størrer.
Vi vil helst, at du ikke får dig en sumpskildpadde. De fleste skildpadder dør, fordi de ikke bliver passet rigtigt! Overlever skildpadden endelig, så bliver mange af dyrene sat ud i damme og vandløb, fordi ejeren bliver træt af dyret! Til skade for det naturlige dyreliv! 

Sumpskildpadder er ikke kæledyr! Skildpadder gider ikke, at du sidder med dem. De reager med at bide, hvis du klør dem bag øret! Skildpadder kræver meget rengøring ellers begynder akvariet meget hurtigt, at lugte. Det større skildpadden bliver, meget mere sviner skildpadden.

Alle skildpadder har potentiale for at smitte dig med Salmonella. Børn under 5 år - syge der er i kemoterapi - personer med nedsat immunforsvar, bør ikke have kontakt med krybdyr og skildpadder.

Desværre er de oplysninger, du får i dyrehandlen, ofte ikke tilstrækkelige og du må derfor selv sørge for at finde flere oplysninger om pasning af skildpadden. 

Vi ønsker ikke at chokere dig, med denne tekst, eller ødelægge det sjove ved, at have disse dyr. Du skal bare være klar over, hvad du går ind til og kan forvente, hvis du anskaffer dig en skildpadde.

Vores ønsker her på Sumpskildpadder, er, at man ikke kan importerer skildpadder ind i EU. Vi må klare os med de skildpadder der bliver født inden for EU. Det vil gøre at den enkelte skildpadde vil koste mere og derfor vil der ikke dø så mange skildpadder, på grund af dårlig pasning og ende ude i naturen. 

Når vi har købe en skildpadde eller overtaget en skildpadde, så er skildpadden ens eget ansvar også for selv at søge mere information om, hvordan skildpadden skal passes rigtigt. Er det et barn, der får en skildpadde, så ER det den voksnes ansvar, at skildpadden får den rette pasning og pleje!

Hvad sker der, når du mister interessen, for din skildpadde? Her sker det desværrre tit, at man bare sætter skildpadden ud, i det nærmeste gadekær.

I stedet for, kan du aflevere din skildpadden til Sumpskildpadder eller en anden dyreværns organisation og give skildpadden en anden chance. 

Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning, så kan du findes svar på det meste, her på siderne eller du må kontakte os og vi vil hjælpe dig.

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakt@sumpskildpadder.dk   eller gå ind på Sumpskildpadder's Facebook side

God fornøjelse med din skildpadde 


English 

Small turtles are camouflaged adults!

Think twice before you buy your first turtle.

Here you can read what will happen to the tiny cute turtle that you have bought. Will you still have room enough for it when it is grown up?

Most turtles will get a shell length around 16-30cm (6-11 inches) – some might even get bigger.
We would rather, that you don’t get yourself a turtle. Most pet pond turtles die, because they are not cared for properly. Some that do survive, are set free in ponds and streams, because the owner gets tired of the animal. In the wild, these pet turtles are in danger and they are also a danger to the natural wildlife.

Turtles are not pets. The turtles don’t enjoy that you sit and pet with them. If you pet them behind the ear – there reaction will be to bite you! Turtles require a lot of cleaning, or else their aquarium will quickly begin to smell. The bigger the turtle gets, the more mess it will make.

The information you will get in a pet shop is often not sufficient, and you will have to find more information on turtle care by yourself.

All turtles can potentially infect you with Salmonella. Especially children under 5 years of age, people in chemotherapy and people with impaired immune system should not have contact with turtles and other reptiles.

With this information we do not intend to shock you, or ruin the fun of having these animals. We simply wish to inform you on what to expect, when you purchase a turtle.

Instead of buying a turtle in a pet shop, it would be better to adopt one from an animal rescue organization like us.

When you acquire a turtle, the animal becomes your responsibility, and it is therefore your responsibility that the turtle is properly cared for. If a child keeps a turtle as a pet, it is the adults´ responsibility that it gets the proper care and attention!

What happens if you lose your interest in your turtle? Unfortunately, what often happen it that the turtle is released out in the wild to care for itself.

Instead of releasing the turtle into the wild, you can give the turtle to a animal rescue organization like us, and give the turtle a second chance at life.

Fordele, ulemper og udgifter ved at have en sumpskildpadde

Husk! Skildpadder vokser.

Dette indlæg, er beregnet til dig der går og tænker på, at anskaffe sig en sumpskildpadde.

Det skal allerede nævnes her, at vi fraråder dig, at anskaffe en sumpskildpadde som husdyr (en sumpskildpadde er ikke et kæledyr), medmindre du virkelig er meget interesseret i dyret. Er du det, så er det en pragtfuld hobby.

 • Sumpskildpaddens købspris: kr. 200 - 1.000.
 • Nødvendig begynderudstyr, akvarium, bord til akvarium, kraftig pumpe med filter, vand varmelegeme, varmepære til solplads, uvb-pære til solplads (ja, 2. pærer), lamper til pærerne, eventuelt bundlag (grus, sand) til akvariet, landdel, med mere. (nypris): kr. 2.500 - 4.000. Bemærk, meget vigtigt! Det her er prisen for opstart til en lille baby-sumpskildpadde, hvis det skal gøres rigtigt. Ja, vi ved godt et start akvarium på 50 liter kan købes til kr.4-500, men, det er spild af penge, at købe sådan et, du skal i løbet af kort tid, købe et meget størrer akvarium. Alt udstyret skal udvides og fornyes, den samlede pris stiger, som sumpskildpadden vokser!
 • Årlig udgift til foder: kr. 1.000 - 1.500. Variere efter dyrets størrelse.
 • Årlig udgift til strøm: kr. 1.500 - 2.500. Udgiften til strøm, vokser sammen med skildpadden.
 • Fordele: Løber ikke omkring på gulvet og sviner, du skal ikke gå tur med dyret. Skildpadder er mest til at kigge på og de passer helst sig selv, det meste af tiden.
 • Dyrlæge: Det kan let koste kr. 1.000 - 1.500 for et enkelt besøg. 
 • Ulemper: Sumpskildpadder er ikke dyr du sidder og klør, bag ørerne. Sumpskildpadder bryder sig ikke om at blive håndteret, da de bliver urolige og stressede. Skildpadder bider. Der kræves en størrer viden, at passe dem. De skal bo i et særligt miljø, et akvarium, terrarium eller bassin.

En sumpskildpadde, er ikke noget for et barn, medmindre de voksne har gjort sig helt klar, at de blive nød til at deltage i pasning og fremskaffe viden om dyret. Den voksne skal være klar over, om de tør rører ved skildpadden, når det bliver nødvendigt. At overlade sit barn en sumpskildpadde og tro barnet klarer det hele, det er en stor fejl. Når den voksne endelig har sagt ja, til barnets ønske om en sumpskildpadde, så er og bliver det den voksne som har det overordnede ansvar for sumpskilpadden. 

Forældre og børn kan i fællesskab have meget fornøjelse ved, at have en sumpskildpadde. Hvis de har den fornødne lyst og interesse i at passe en sumpskildpadde.

Husk på, "en lille skildpadde, er en kamufleret stor skildpadde". Skildpadden kræver meget mere pasning og dyrt udstyr, end du regner med!

Glem ikke, at læse om din skildpadde-arts pasning og pleje, inden skildpadden købes. Sørg for at have akvarium, uvb-lys (livsvigtigt for alle skildpadder. Din skildpadde skal have uvb-lys fra dag 1.), varmepære, foder og mineraler og et godt filter skal stå klar til skildpadden, når du bringer dyret hjem.

Læs mere om det livsvigtige UVB-lys, varme, rent vand og foder: UVB-lys er nødvendigt! Varmepære er nødvendigt! Rent vand er nødvendigt! Foder og mineraler

Vi har tit hørt, folk sige "det er billigt, at have en sumpskildpadde. Man kan have skildpadden i en af de der små kar, hvor der er en ø med en palme"! Glas bowler er desværre også populære, vi kalder dem "dødsbowler". Det er det rene dyrplageri, at have sådanne opstillinger.

Husk så lige på, at en dyrehandler lever af at sælge dyr. Forvent ikke, at din dyrehandler kan fortælle dig noget som helst brugbart, om pasning og plejen, af din skildpadde. Det er dit eget ansvar, selv, at søge viden om netop din skildpaddeart. Et tips, søg viden om skildpadder, inden du køber dem. Det er liv, du har ansvar for. 

Dårlig pasning af skildpadder, varer længe, inden det kan ses. Skildpaddens ejer opdager gerne ingenting, fordi skildpadden ændrer sig i ubemærkethed, fra dag til dag og til sidst dør dyret, i de fleste tilfælde.

Det er meget vigtigt, at du selv sætter sig ind i, hvad der kræves af viden, tid, penge og udstyr for at have en sumpskildpadde. Du får generelt intet at vide hos dyrehandleren. Kan du i det hele taget leve op til de livs krav en sumpskildpadde har og vil du.

Her er et par af hjemmesidens egen sider, der fortæller om Indretning af akvarium/tank og Akvariets el-teknik

Sumpskildpadder der kan anbefales. Moskusskildpadden er for os den bedste art, fordi den ikke bliver særlig stor, skjoldlængde bliver 10-14 cm. Men, skildpadden er generelt sur og vil bide. Det er ikke fordi det behøver, at være et problem, hvis man bare lader skildpadden være i sit akvarium, hvor dyret har det bedst. Skildpadder egner sig ikke til, at man tager dem op sidder med.

Den Guløret terrapin kan også være en udmærket skildpadde, men den bliver meget størrer, skjoldlængde ca. 25-33 cm. Her skal du huske på, at et 54 liters akvarium, på 60 x 30 x 30 cm., slet ikke rækker til sådan en skildpadde! Det er desværre tit, sådan et akvarium, din dyrehandler vil anbefale dig. Dyrehandleren er jo bange for at miste handlen, hvis "han" skal fortælle dig om alt det rigtige udstyr og hvor dyrt det virkelig er, at holde en skildpadde på den rigtigt måde.

Husk på, at alle skildpadder kan og mange vil bide.

Husk! At mange af sumpskildpadderne kan blive over 50 år gamle! Du får skildpadden som barn, af dine forældre, du har det samme dyr, når du selv får børn også når du får dine børnebørn, så sidder du stadigvæk med din skildpadde.

En moskusskildpadde koster lidt mere end en Guløret terrapin, men de par hundrede kroner ekstra er godt givet ud. Vi ved godt, at nogle forældre siger ”hvis det nu ikke er noget for vores barn, at holde skildpadder, så er det jo kun et par hundrede kroner”. Ja, men, hvad så? Hvad gør du så, hvis du alligevel ikke synes, at det er noget ved at holde skildpadder (det er det ikke for 9 ud af 10)? Lukker du så bare skildpadden ud, i den nærmeste sø? Vil du selv forsøge, at aflive dyret? Eller giver du bare skildpadden til naboens barn, så kan den familie, nogle få måneder senere, stå i den samme situation, at de heller ikke har lyst til at holde skildpadder og så igen bare overlader deres skildpadder, til en anden håbefuld gut, selv om man godt ved, det ender i fiasko.

Ønsker du ikke længer, at have din skildpadde, så kontakt Sumpskildpadder. Alle laver fejl og fejlskøn, men fra nu af tænker man sig om og tænker på dyrenes bedste, der er ingen grund til, at fortsætte sine fejl og bare overlade skildpadden til en anden, der heller ikke har nok viden om dyrene eller sætte skildpadderne ud, i naturen.

Hvad vi hos Sumpskildpadder synes: Tja, det lader til, at alle tror, at en skildpadden bare er det bedste kæledyr, for dem, indtil de har fået en skildpadden som kæledyr.

Læs mere om: Sæt ikke dyr ud i naturen

Alt det skal man huske at tage stilling til, inden man anskaffer sig en sumpskildpadde. Kan du ikke give sin nye sumpskildpadde et ordentligt hjem og sikre dyret et langt og godt liv, så hold dig fra denne dyreart.

Meget mere viden om sumpskildpadder, finder du ved at klikke rundt på hjemmesiden. Viden kan man ikke få nok af. Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakte os.

God fornøjelse.

Når du køber en skildpadde fra private

Når du ser det her billede, tænker du "øh hvad". Det er forståeligt. *Læs i teksten og få forklaring.

Private der skal af med deres sumpskildpadder, er tit fordi de er blevet trætte af dyret.

Er sumpskildpadden der er sat til salg, på en netavis rask? Det er tvivlsomt. Mellem 60/70% af de skildpadder vi modtager her hos Sumpskildpadder, er ikke raske.

Kan du se om en sumpskildpadde er rask? Hvis du er begynder, så er det umuligt. 

*Beskrivelse af billedet. Skildpadder der er sat til salg, har tit skjoldråd eller begyndende tegn på skjold problemer. Det ses som pletter, i forskellige stadier, på skjoldet. Grunden er forkert pasning. Sådan nogle skildpadder, skal du undlade at købe.

Det er lettest at konstaterer på bugskjoldet. De de skjulte betændelses pletter, hvor du kan se en gullig plamage, inde under skællet (rød pil). Der inde under forårsager bakterierne kaos!

Ved (grøn pil) kan du se, hvordan det ser ud, når skællet er åbnet op og pus og betændelse er fjernet.

Midt under bugskjoldet, ses en plet (blå pil), hvor bug skællene er slidt væk, det er sket ved, at skildpadden har svømmet og slidt bugskjoldet hen over beton-bunden.

Det viste billede, er bare et af de mange problemer en sumpskildpadde kan have.  

Der er mange andre tydelige syptomer, på sygdom hos en sumpskildpadde, frøøjne, næseflod, flad skildpadde, rund skildpadde, toblerone skjold, oppustethed og mange flere symptomer.

Vores råd er, er du nybegynder, så køb ikke en skildpadde på nettet, fra personer der ikke længere vil have dyrene. Du kan hurtig ende med, at få store dyrelægeregninger.

Selv om du hos os, kan anskaffe dig en sumpskildpadde, ved at donerer fra kun kr.50. Er det ikke ensbetydende med, at det er billigt, at helbrede en syg skildpadde. Langt fra. Flere af vores skildpadder, har der være udgifter på, der langt overstiger kr.1.000! Men, det fremgår ikke af, at vores donations-pris kun er på de kr. 50. 

Her hos Sumpskildpadder har vi en snak, med alle, om skildpadder, er noget for dem. Hvis ikke vi mener, skildpadderer noget for dig, så vil du ikke få en skildpadde, fra Sumpskildpadder. Derfor kan vores adoptions pris, være så lav. 

Adopterer en rask sumpskildpadde, her hos Sumpskildpadder: Adoptions-liste

Vil du læse mere om sygdomme blandt sumpskildpadder, så kan du gå til siderne: Sygdom og forebyggelse

Grundregler for pasning, af sumpskildpadder

Arrig Moskusskildpadde.

At passe din sumpskildpadde er relativt nemt, når det grundlæggende er etableret. Drop de tanker om, at få en skildpadde og sætte den i en plasticskål, med vand og en lille ø med palme. De her små "døds-pool" kan du stadig finde, i dyrehandlen. Køb heller ikke en "døds-bowle" til din nye sumpskildpadde, selv om du synes det er smart, så er det ikke et hjem, til en skildpadde. Sumpskildpadder kræver mere end en lille, simpel bøtte eller krukke for, at sikre dyret et ordentligt helbred og levetid. Opvarmning, UVB belysning, temperaturregulering, filtrering - spiller alle i fællesskab en vigtig rolle, i dyrets sundhed og livsglæde. Selv et stort akvarium, fyldt op til toppen med vand, opfylder ikke alene skildpaddens behov. Sumpskildpadden har brug for et landområde, hvor den kan komme ud af vandet og blive helt tør.

Drop også den ide med, at din skildpadde kan overleve på hotdogs, kattefoder og reje godbidder. Deres kostvaner er en højt udviklet videnskab, som vi kun lige er begyndt at åbne op for. Forskellige sumpskildpadde arter har særlige foderbehov, så du må undersøge, hvad din egen skildpadde behøver af kost. Der er mange færdiglavede fodertyper på markedet, men ikke alle har den nødvendige kvalitet. Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at forstå, hvad der kræves, men du behøver at forstå, hvad man skal kigge efter. Det lyder sofistikeret, men det hele er enkel, når du forstår, hvorfor og hvilke ting der ikke bør sættes på skildpaddens menu.

Lampen på skrivebordet eller vinduet ud til haven, vil ikke opfylde din skildpaddes lys krav. Sumpskildpadder har brug for en særlig UVB belysning, der vil tillade skildpaddens kropsfunktioner at fungerer, (fordøjelse, aktivitetsniveau, parringsadfærd, ham og skjoldskift) hvad den almindelige belysning ikke gør. Er stuetemperatur ok? Gæt igen. Skildpadder er ectothermic, hvad vi normalt vil kaldt "koldblodet/vekselvarme". Det betyder, at de ikke frembringer deres egen kropsvarme. De er afhængige af solen for at blive varme og vand til at køle af i. Du skal sikre, at deres luft temperatur, solpladsens temperatur og vandets temperatur er inden for de acceptable retningslinjer. Dette vil ikke kun sikre dyrets helbred, men vil give skildpadden et mere naturlig liv, i dets levested.

Skildpadder er ikke som hunde og katte - de nyder IKKE at gå ture og blive håndteret. Det er nødvendigt at huske på det, da nogle skildpadde-ejer tillader deres skildpadder at gå rundt på deres gulve, de tager dyret med uden for, på gåture eller de holder dem og bære dem rundt omkring, og nogle tager endda skildpadden med hen til dyrehandleren, lige som de tager deres hund med. Det er ikke noget, din skildpadde vil bryde sig om, det er heller ikke godt for dem. Det medfører en helt unødvendig stress og vil i sidste ende føre til helbredsproblemer. Lad sumpskildpadden blive i sit opholdssted og se den svømme, spise, sole sig og færdes rundt i det hjem, som du har givet den. Dyret vil være meget gladere, det samme vil du.

  Har skildpadden plads nok?

Uddybende oplysninger, findes her på hjemmesiden.  

Har du spørgsmål, så er du meget velkommen til at kontakt@sumpskildpadder.dk

God fornøjelse

Sumpskildpadder - Claus

Salmonella !!! Renlighed er nødvendig i omgangen med dine dyr!

Dårlig mave !!!

Vask dine hænder! 
Både før og efter, at du har været i berøring, med dine skildpadder. Det er også vigtigt, at vaske sine hænder inden du går i gang med, at håndter dine skildpadder.
 
Salmonella er tit sat i forbindelse med skildpadder og salmonelle kan overføres til mennesker. Men studier har nu vist, at salmonella ikke kun overføres fra dyr til mennesker, men også fra os til dyrene!  Det betyder, at du faktisk kan give dine dyr salmonella! Det giver normalt ikke skildpadderne de store problemer, med sygdommen kan formere/proliferere sig til et punkt, hvor skildpadden kan give det tilbage til dig, så du kan blive meget syg. Så vask dine hænder! 
 
Sumpskildpadder i børnehaver og til børn under 5 år !!! Nej - det er ikke en god cocktail.
 
Glem alt om at få en kæleskildpadde ind, i en børnehave. 
Det er en helt sikker måde, at gøre børnene syge på. 
Herfra Sumpskildpadder, er vi helt sikre på, at forældrene vil vide besked, om denne risiko, hvis deres børn udsættes for krybdyr, i børnehaven.
 
Derfor:
1. Giv ikke vandlevende skildpadder eller andre krybdyr og padder, som kæledyr, til gave.
2. Hvis din familie venter barn, fjern alle skildpadder, krybdyr og padder fra hjemmet, før barnet ankommer.
3. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år gammel, ældre eller personer med svækket immunforsvar.
4. Lad ikke skildpadder, reptiler og padder strejfe frit omkring i huset, især ikke i områder, hvor børn kravler rundt og fødevarer tilberedes.
5. Rengør ikke skildpaddens akvarium i køkkenvasken. Bruge klorin til at desinficere området, hvor du har gjort skildpaddens/krybdyrets akvarium og udstyr rent.
6. Vask altid hænderne grundigt med sæbe og vand efter du har rørt ved skildpadden eller padden, dyrets akvarium eller foder der har været i berøring med dyret levested.
7. Vær opmærksom på, at salmonella infektion kan være forårsaget af kontakt med skildpadder, krybdyr og padder i børne zoologiske haver, parker, børnehaver og andre steder.
8. Hold øje med symptomer på salmonella-infektion, såsom diarré, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber og hovedpine. Ring til din læge, hvis du eller din familie har nogen af disse symptomer.
 
Denne oplysning, får du ikke hos din dyrehandler.
 
Del nu de her oplysninger, så andre også ved besked. Børn er en værdifuld gave, vi alle må værne om.

Køb det rigtige akvarium, til din skildpadde

Hvor stort skal akvariet være?

Her har du et eksempel, på en udregningsmetode, hvis skildpadderne skal leve hele deres liv, i et akvarium. 

Den voksne sumpskildpadde, kræver et stort akvarium. En enkelt voksen han terrapin på 18-20 cm. vil have det udmærket, i et ca. 350 liters akvarium. En hun på 25-30 cm. bør have et akvarium på 500 liter. Det vil give skildpadden godt med plads, og en god livskvalitet (husk, fyld akvariet op med vand. Skildpadder har ingen glæde af et halvtomt akvarium). 

Tilføjer du yderligere skildpadder til dit akvarium, så kan man som tommelfingerregel benytte: pr. 1 cm. skildpadde, tilføj 10 liter vand, til akvariet. 

Eksempel 1. Det vil sige; den første voksne han, bør have 350 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 550 liter vand. osv. 

Eksempel 2. Det vil sige; den første voksne hun, bør have 500 liter vand. Den næste skildpadde på 20 cm. 20 x 10 l. = 200 liter vand, I alt bør de to skildpadder have 700 liter vand. osv. 

Det er kun beregnet som en hjælp. Du vil selv opdage, som din skildpadde vokser, så får du lyst til, at give dine skildpadder meget mere plads.

Der er lige så mange tommelfingerregler, som der er erfarne skildpaddefolk. Allerhelst bør de store sumpskildpadder, leve deres liv, ude i en sikret havedam. 

Stort skildpadde-akvarium.

Her er et eksempel, på et stort Moskusskildpadde-akvarium. Det er vores eget akvarium, til Moskusskildpadder, her hos Sumpskildpadder. Inden du kommer så langt, så har du brugt ca. kr.20.000 og beløbet stiger, når du lægger udgifterne til strøm, vand, pasning, dyrlæge og udskiftning af pærer og teknik. Det er meget dyrt, at holde skildpadder, i et sundt og godt miljø.

At få en sumpskildpadde, er langt mere alvorlig, end de fleste tror. De fleste skildpadder købes, uden den nye skildpadde-ejer har læst noget som helst om, hvordan en sumpskildpadde skal passes. Det er desværre fakta.