Indretning af akvarium til de mindre sumpskildpaddearter og de skildpadder der ikke svømmer så godt

Moskusskildpadder har landdel, til venstre. 720 liters akvarium.

Siden benyttes til: Moskusskildpadder - Kinesiske trekølsskildpadder -  og andre arter, der ikke svømmer særlig godt.

På siden viser vi mange forskellige produkter, du alt sammen kan bestille på vores SkildpaddeShop

På denne side, skrives der om akvarium-indretning til de skildpadder, der ikke bliver så store.

På siden HER skriver vi om akvarium-indretning, til de store skildpadder.

Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby.

Husk så, når der er tale om krybdyr, hvilket en skildpadde er. Så kan skildpadden ikke (i modsætning til pattedyr) passes ind til omgivelserne. Det er omgivelsene, der skal tilpasses skildpadden. Ellers har vi problemet. Vi ser dagligt, de kedlige resultater, af manglende forståelse for, at passe sin skildpadde ordentligt.

Allerførst, ser vi mange akvarier, hvor der kun er fyldt en tredjedel vand i? Hvorfor ved vi ikke? For skildpadder kan jo ikke flyve og udnytte luftrummet, over vandet? Det mere vand, der er i skildpaddens akvarium, det lettere er det, at holde skildpaddens vand rent og skildpadden vil samtidig få styrket sine muskler og få forbedret sin kondition, ved den større svømmeplads, hvad er vigtigt for din skildpaddes overlevelseschance.

Udnyt nu dit akvarium fuldt ud. Fyld mindst akvariet op med 2/3 del vand, gerne mere, hvis det er muligt. Der er mulighed for, at bygge en god land/solplads ovenpå eller ved siden af akvariet (se foto). 

Minimum akvarium: Du kan holde en mindre flok, af moskusskildpadder, i minimum 200-250 liter akvarium, fyldt godt op med vand. Det vil give dyrene fornuftig plads, at rører sig på. To voksne moskusskildpadder skal have det samme plads.

Du skal have plads til en god landdel, hvor der er plads til både sol og skygge. 

Her på siden, er det en gennemgang, af hvad en Moskusskildpadde har behov for, vedrørende akvarium indretning.

Vi har en anden side, hvor du kan læse om: Akvarium indretning, for de større sumpskildpadder

Skildpadder er krybdyr og derfor ektoterme, dvs. at de får kropsvarmen fra deres omgivelser og ikke kan svede. Skildpadden skal derfor selv kunne regulerer sin temperatur - bliver dyret for varm, så hopper den ned i vandet og køler ned - bliver dyret for kold, så kravler dyret på land og bliver varmet op, af varmelampen/solen - vand og sol kan også bare blive for meget, for dyret og den vil bare gerne kunne trække sig hen i skyggen.  
Skildpadden har absolut behov for, at kunne skifte temperatur, i løbet af dagen. Varmen har også stor betydning for dyrets evne til, at fordøje og udnytte det foder, skildpadden æder.

Mere vand, i akvariet, hjælper også akvariepumpen til bedre, at kunne klare den forurening, din skildpadde tilfører vandet. Du vil slippe for, at skulle skifte vandet ud, i akvariet, hele tiden.

Vi ser også det modsatte, at akvariet er fyldt op til randen med vand og der er ingen landdel, hvor Moskusskildpadden kan kravle op og blive tør, under en varmepære og få det helt nødvendige UVB-lys. Det er livsvigtigt, at din skildpadde, kan blive tør og undgå, af få sygdomme i dyrets skjold.

Moskusskildpadder er skumrings og nataktive. Men, de skal stadigvæk have både en UVB pære og en varmepære hængende, over solpladsen. UVB og varmepære skal være tændt 10-12 timer i døgnet.

Moskusskildpadder er ikke altid så glade for, at kravle op på land (moskusskildpadder skal føle sig trygge, før de kravler op på land). Hvordan får en Moskusskildpadde, så sin UVB-lys. Hæng UVB-pæren op sådan, at Moskusskildpadden kan "hænge ud" i vandkanten, af solpladsen og stikke sit hoved og hals over vandet og få det livsvigtige UVB-lys. 

Vælg den rette UVB belysning og varmepære

Med en Reptisun 5,0 UVB og en 60w. varmepæer, så er du klar til moskusskildpadder.

Her hos Sumpskildpadder benytter vi en Reptisun 5,0 UVB pære og en 60 watt varmepære, til moskusskildpaddens solplads. Så er vi sikre på, at dyrene får dækket deres behov for lys og varme.

Direkte UVB-lys/sollys, skal skildpadden have, er der glas/acryl/plastic mellem UVB-lys/sollys og skildpadden, så hjælper UVB-lys/sollys intet! Får din Moskusskildpadde derfor ikke UVB-lys, så taler vi om, at skildpadden vil dø! Så alvorligt er det, for skildpadden, når den ikke får UVB-lys eller ubrudt sollys!

UV pæren virker ikke! UV-stråler trænger ikke gennem noget som helst. Dine skildpadder skal have ubrudte UV-stråler. Derfor kan du ikke have glas, akryl, plexi eller noget som helst andet mellem UV pæren skildpadden! 

Moskusskildpadden "hænger ud" under UVB-lyset

Allerede fra dag 1. af, du har fået dine moskusskildpadder hjem (også de unge dyr), skal skildpadderne have adgang, både til en UVB-pære og en varmepære! De unge Moskusskildpadder vil kravle meget mere op på land, end de ældre dyr. Skildpadderne skal have en døgnrytme og adgang til både en UVB-, og en varmepære, de skal være tændt 10-12 timer i døgnet.

Skildpadder vil søge lyset, de ved, solen giver dem varme, ude i naturen.

Moskusskildpadder har behov for at kunne blive helt tørre. Dyret skal derfor have adgang til land, hvor de kan kravle op. Her skal der hænge en UVB-pære og en varmepære, to pærer! UVB-lys og varmen, skærper dyrets appetit, kønsdrift, modvirker deformt skjold, svamp og alger på skjoldet, ja, og skildpaddens død.

Selv om du ikke ser dine Moskusskildpadder kravle op på land, så vil de gøre det, når du ikke ser det. Moskusskildpadder er aften og nataktive. Hunnerne vil altid forsøge, at kravle op på land, når de skal lægge deres æg. Moskusskildpadder er sky på land.

Moskusskildpadden stikker gerne hoved og hals over vandet, så UVB-lyset kan ramme dyrets hud.

UVB-lyset hænger bedst over kanten, mellem land og vand. Her vil moskusskildpadden kravle op (hvis det er muligt!), måske ikke helt op på land (arten er sky og forsigtig), med skildpadden vil strække hals efter lyset og derved få det lys skildpadden har behov for.

Afstanden fra solpladsen og op til pæren/lysstofrøret må højst være 15 cm., ellers hjælper det intet!

Arten skal have en UVB 5,0 / 6,0 kaldes også Forrest.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt   Varme er nødvendigt

Normal temperatur i vand og på land. Skildpadden skal have en landel med en UVB-pære. 

Kommer vandets temperatur ned under 20 grader, så vil du sikkert se mere til, at din moskusskildpadde vil kravle op på land og sole sig.
Vandets dagtemperatur skal ligge mellem 22-24 grader. Moskus-unger skal gerne have en lidt højere vandtemperatur, på omkring de 28 grader.
 
Under varmepæren skal temperaturen ligge på 30 - 35 grader. Der skal også være et køligere område, på solpladsen.
 
Brug et termometer til at tjekke, at terrariets temperaturer er passende.  Det her vil være passende temperaturer for den almindelige moskusskildpadde - Sternotherus odoratus. 
 
Læs mere om din skildpaddearts behov, under arts beskrivelse.

Akvarium størrelse

Stor flydeø der er anvendelig til små sumpskildpadder og moskusskildpadder. Her har vi sat flydeøen fast med strips, der følger hæve sænke stænger og sugekopper med fra SkildpaddeShop.dk

Et ca. 250 liters akvarium (l.100 x d.50 x h.50cm.), har plads til, en lille flok Moskusskildpadder på en han og tre hunner. Men, ikke, hvis der kun er 10 cm. vand i akvariet. Akvariet skal fyldes op, mindst 2/3 dele af akvariet skal være vand, gerne mere.

!!!Du tænker måske nu, jammen jeg har jo kun 1. moskusskildpadde, så kan min skildpadde jo nøjes med kun at have en fjerdel, så stort et akvarium, som vi anbefaler til fire dyr (250l), nemlig et 60 l. akvarium. Nej, sådan hænger det ikke sammen, en enkelt skildpadde, har lige så meget behov for at rører sig, som når flere skildpadder er sammen!!!

Der er mange måder, at bygge et land på til Moskusskildpadder, så pladsen i akvariet kan udnyttes optimalt. 

Giver du dine skildpadder for lidt plads, så er der en større risiko for, at dyrene vil bide og slås. Skildpadder skal kunne komme væk fra hinanden. Skildpadder er territoriale krybdyr... de har ikke brug for venner!  

Mange gange vil det være en fordel, at fjerne akvariets låg. Så er der åbnet op, ned i akvariet, nu er det meget nemmere, at hænge UVB-lys og eventuelt en varmepære op.

Et akvarium afgiver fugtighed, til rummet. Men, det er ikke noget problem, når man bare lufter almindeligt ud.
Der er lavet beregninger på, at et 500 liters akvarium, uden låg, ikke afgiver mere fugtighed, til en lejlighed, end en ekstra person vil gøre.

Akvarielåget må ikke være helt tæt, der må ikke opstå en for høj luftfugtighed, under låget. Skildpadden skal kunne blive helt tør, når dyret kravler op på land, det er vigtigt ellers er der meget stor riskio for, at dyrets skjold rådner. Derfor skal der udluftning ind under akvarielåget. Du må sikre med tråd eller på anden måde holde eventuelt kattepoter væk.

Vi benytter selv mest glas, til de fleste af de akvarier vi har. Her kan du eventuelt få hjælp, af en glarmester, der kan skære og slibe et stykke glas (det er billiger end du tror), der passer til akvariet, med hensyn tagen til, at der skal være plads til at hænge lamper op, over akvariet. UVB-lys hjælper ikke gennem glas. Så glasset til akvariet, skal max. fylde 2/3 del af akvarie-åbningen. 

Den viste flydeø kan bestilles hos SkildpaddeShop.dk Her hos Sumpskildpadder benytte vi selv enne flydeø.

Hvorfor kravler min moskusskildpadde ikke op på land?

Flydende træstamme til moskusskildpadder. Her kan dyrene kravle op i eller ovenpå, og få lidt fred. SkildpaddeShop.dk

Vi har en flydende hule / træstamme, der evt. kan fastgøres, ved siden af landelen og lokker dyrene op, til overfladen. Vi har dem hos alle vores moskusskildpadder, denne hule stamme, kravler moskusskildpadder gerne op i.

Se video med flydende hule Vi har den på vores SkildpaddeShop.dk 

Hvorfor vil mine moskusskildpadder ikke op, på land?
Moskusskildpadder er aften og nat aktive. Samtidig er de sky og det kan derfor tage lang tid, tit måneder, inden du vil se dine moskusskildpadder oppe på land. Men, de vil kravle op på land, når du ikke ser det. Du skal være klar over, at det tager moskus. et stykke tid, inden de føler sig trygge nok til at kravle op på land. Men, dyrene skal have adgang til land. Andre sumpskildpadder vil hurtigere kravle op på land, men, der kan godt gå 8-14 dage, inden dyrene gør det.

Min sumpskildpadde, har fået ny solplads, hvorfor kravler den ikke op?
Sumpskildpadden ser straks, hvis der sker noget nyt omkring den. Det skal skildpadden tit lige vænne sig til. Det kan sagtens tage en uges tid, inden skildpadden er klar til at kravle op, på en ny solplads. En ny UVB pære, vil normalt trække skildpadden op. Har du flyttet rundt på solpladsen, og skildpadden ikke vil på land. Så forsøg at stille lyset, over akvariet så det slukker et kvarter/halv time før, lyset over solpladsen slukkes. Så finder skildpadden normalt hurtigt sit nye land. Måske har du ændret solpladsens farve/bundlag, så prøv, at kamuflerer bundlaget, så det ligner det gamle bundlag igen. Du kan så vænne skildpadden gradvist til det nye bundlag. 

Skal en moskusskildpadde have et land, hvor dyret kan kravle op?
Ja alle vandlevende skildpadder, skal have et land, dyret kan kravle op på. Der skal også hænge en UVB pære og en varmepære over solpladsen. Du kan ikke spare, de par håndører, i strøm. Det handler om skildpaddens ve og vel. 

Moskusskildpadde akvarium

Her hos Sumpskildpadder har vi et 720 liters moskusskildpadde akvarium. Akvariet er fyldt helt op med vand. Nedenfor, kan du se skildpaddernes solplads/landdel. Moskusskildpadderne har mange huler og gemmesteder. Her i akvariet, kan du også se flere andre mindre skildpaddearter.

Sol-, og æglægningssted til Moskusskildpadde

Moskusskildpadder hænger tit, op over kanten af landdelen og strækker deres hoved og hals op imod pærerne, i 5-10 minutter. På den måde får de deres daglige dosis af UVB-lys. www.SkildpaddeShop.dk

Eller andre mindre skildpadde-arter. Landdelen på billedet, er et 54 l. akvarium, der er hængt op ved siden af det store akvarium. Der er et ca. 10 cm. dybt bundlag. Benyt gerne muld. Benytter du muldjord, så skal det være uden gødning. Det skulle kunne skaffes, på en planteskole eller byggemarked. Kommer der gødning, i vandet, vil algerne blomstre op. 

I Sumpskildpadder' eget store moskusskildpadde akvarium ses dyrene tit, oppe på land, både nat og dag. Hos Sumpskildpadder kravler moskusskildpadder dagligt op på land og graver sig ned, i solpladsens muldlag. Benyt gødningsfri muld, eventuelt 
Rhododendron muld.
 
Efter vi er begyndt, at benytte muld, i stedet for sand, til solpladsens landel, så er flere af moskusskildpadderne begyndt at grave sig ned i mulden. Her kan de ligge nedgraved i længere tid, grunden er vel, at mulden giver skildpadden mulighed for stadigvæk at kunne trække vejret. Da vi benyttede sand, gravede dyrene sig aldrig ned i sandet.
Moskusskildpadderne kan være nedgravet i op til ca. 14 dage, de ligger vel i en salgs kortvarig "dvale".

Du kan også benytte strandsand. Skyld det godt først, under rindende vand. Så urenhedder og salt skylles ud af sandet.

Akvarie ruden i det lille akvarium, ind mod det store akvarium, er fjernet. Jeg har i stedet for, savet og passet et stykke akryl-plade til, så der er 10 cm høj, op til kanten. Hvor der er plads til muld og sand.

Som du kan se, så er UVB pæren hængt op på kanten af land og vand, så kan skildpadderne hænge ud, i vandkanten, uden de behøver kravle op på land og få dere sol.
Varmepæren hænger inde over land, det er sjælden skildpadderne benytter den.

Læs mere om, hvordan: Sumpskildpadder sparer på strømforbruget

UVB pæren skal være tændt cirka 12 timer i døgnet. 

Benytter du en varmepære, til dine voksne dyr, lad pæren være tændt cirka 12 timer i døgnet. 

(Billederne i slideshow nedenfor) Det er et lille 54l. akvarium, der er brugt til landdel, det er her stillet oven på en hylde, der hænger på to kraftige hyldeknægte*, der er skruet ind i væggen. Landel og akvariet er ikke limet sammen eller på anden måde de hænger sammen. Det er let at fjerne det lille akvarium-landdel, når der skal skiftes bundlag og gøres rent.

*De to kraftige hyldeknægte, er købt i et byggemarked. De er ret dyre. Men, de giver sig heller ikke en millimeter
Landdelen bliver mest benyttet om natten og når skildpadderne lægger deres æg. Moskusskildpadder er også aften og nataktive.

Land og solplads til dine moskusskildpadder

Kokosmuld vil skildpadder gerne lægge deres æg i. En skål kokosmuld, tørrer hurtig ud. Du skal fugte det tit, hvis det ikke skal slæbes ned i akvariet. www.SkildpaddeShop.dk

Moskusskildpadder skal have en god landdel, hvor der er plads til både sol og skygge. En landdel, hvor skildpadden kan få både varme og skygge.

Bred opgang: Dine skildpadde, vil have en opgang, ikke en indgang. 

Sørg for, at din skildpadde har en så bred opgang, som muligt. Det mindste en sumpskildpadde skal "tænkt" på, at finde ind gennem en dør, et hul, så vil sumpskildpadden normalt ikke finde ind på land. 

Se flere eksempler på: Land til skildpadder - Bemærk, ikke alle er lige gode, men kan give dig inspiration. 

Der skal også helst være et æglægnings-sted, til dine Moskusskildpadder, når de er 4-5 år gamle og kønsmodne.

Moskusskildpadder har absolut behov for, at kunne komme op på land. De voksne Moskusskildpadder benytter sikker landdelen mest aften og nat. Skildpaddens skjold har behov for at kunne blive helt tør, så der ikke opstår skjoldsygdomme.

Du kan benytte forskellige materialer, til en solplads. Det kan være korkdrivtømmer, diverse kunstige købe ramper byg selv en solplads, af et mindre akvarium, byg et rum, til land, af glas eller acryl, benyt eventuelt akvarie baggrunde f.eks Juwel STR baggrund og andre materialer.

Se flere eksempler, på land og solplads, til din skildpadde.

Benyt fundet træ og drivtømmer til dekoration og solplads

Benytter du en akrylplade eller glasplade til opgang, så vil det materiale være for glat, for dine skildpadder, at kravle op af. Smører du noget akvarium silikone ud over pladen, kan du presse sand, grus eller barkstykker ned i silikonen. Når det størkner, har skildpadderne en opgang, de kan få fat i.

Glas/akryl kanterne rundt om moskusskildpaddens land/solplads skal minimum være 20 cm. høje. Moskusskildpadder kan kravle over og ud af de fleste akvarier. Mange glemmer, at skildpadder kan kravle op på ryggen af hinanden og på den måde kan dyrene komme højere op og ud over en lav kant.

Til de kønsmodne moskusskildpadder, skal der helst være et æglægnings-sted. Alle kønsmodne skildpadde hunner, vil lægge æg også selvom de ikke er sammen med en han. 

Har hunnen ikke et æglægnings-sted, så er der risiko for, at skildpadden vil komme til at lide af læggenød. Det er ikke alle skildpadder, der vil lægge deres æg, i vandet, i akvariet eller på en solplads. Hvis ikke hunnen kan finde et tilfredsstillende sted, at lægge sine æg. Så kan hun holde æggene tilbage, i kroppen. Læggenød, er når skildpaddens æg ikke bliver lagt, men, i stedet for ligge og forkalker, i dyrets krop. Det vil skildpadden dø af. 

Du kan benytte en balje, urtepotteskål eller noget andet der kan indeholde et muld, skildpadden kan grave sine æg ned i.

Bemærk: Har du en han, så kan æggene være befrugtet og æggene kan klække, på land. Især er der en chance for unger, hvis der er en varmelampe, der varmer muld eller sand op. Ønsker du ikke unger, så fjern æggene.

I Sumpskildpadder's eget store moskusskildpadde akvarium, her ses dyrene tit, oppe på land, både nat og dag. Hos Sumpskildpadder kravler moskusskildpadder dagligt op på land og graver sig ned, i solpladsens muldlag. Benyt gødningsfri muld, kokosmuld (se foto fra SkildpaddeShop.dk).

Bemærk: En skål med kokusmuld, tørrer hurtig ud. Du skal fugte det tit.

Efter vi er begyndt, at benytte muld / kokusmuld i stedet for sand, til solpladsens landel, så er flere af moskusskildpadderne begyndt at kravle op på land og grave sig ned i mulden. Her kan dyrene ligge nedgravet i længere tid. Grunden til det, er vel, at mulden, i stedet for sand, giver skildpadden mulighed for stadigvæk at kunne trække vejret. Da vi benyttede sand, gravede dyrene sig aldrig ned i sandet.
Moskusskildpadder kan være nedgravet i op til ca. 14 dage, de ligger vel i en salgs kortvarig "dvale".
Se længere nede på siden her, hvordan vi på Sumpskildpadder har bygget en god solplads, med æglægningsplads, længere nede på siden.

Land til Moskusskildpadder

Se slide-show nedenfor, her er der vist forskellige muligheder til land og æglægnings-sted til Moskusskildpadder.

Idéen her kan også benyttes til større sumpskildpadder. Vi har gennem flere år tilbudt vores sumpskildpadde hunner, en skål eller balje, med muldjord. Muldjord eller kokosmuld trigger sumpskildpadder til, at lægge deres æg. Du behøver ikke en trillebørfuld jord. En større skål af en slags, med muldjord, fungerer ganske udmærket for også for de større sumpskildpadder. 

Vi har haft terrapiner, cooter, kinesiske trekølsskildpadder og falske landkortskildpadder, der alle vil benytte en skål muldjord til. at lægge deres æg i.

Du må ikke yngle, med æggene, fra terrapiner.

Det er ikke svært, at give dine moskusskildpadder et æglægningssted. Du kan benytte hvad som helst der kan indeholde lidt muldjord, Kokosmuld (foto). Underskål, foderskål og drikkekar til landskildpadder og alle mulige andre bøtter.

Vi ser jævnligt vores moskusskildpadder, oppe i mulden, både nat og dag. 

Benyt gødningsfri muld, det kan købes på en planteskole eller i et byggemarked.

Efter vi er begyndt, at benytte muldjord, i stedet for sand, til æglægningssted, så ser vi jævnligt moskusskildpadder, der har gravet sig ned mulden. Her kan dyrene få lidt fred og ro, sommetider kan de ligge der, i flere dage. Skildpadden kan uden problemer trække vejret, imens de har gravet sig ned i mulden.

Fugt muldjorden lidt og jorden bliver ikke så let spredt ud, i akvariet. Ja, muldjord kan svine lidt i akvariet. Men, vi har skildpadder på deres betingelser og ikke vores.

Husk, har du en han, så kan æggene være befrugtet og æggene kan klække, på land. Især er der en chance for unger, hvis der er en varmelampe, der varmer muld eller sand op.

Skål med muld, i en underskål

Lille æglægningsplads til moskusskildpadder

Vandskål med muld, i en underskål

Muldjord er moskus. glade for.

Rent vand

Anskaf det største filter, du har "råd" til! Eventuelt Fluval 406. www.SkildpaddeShop.dk

Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Vi har et par gode spandfilter, til sumpskildpadder, på vores SkildpaddeShop.dk

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Benyt et udvendig spandfilter. Et spandfilter optager ikke plads, i akvariet og dyrene kan ikke gnave, i ledningen. De små indvendige filterpumper, er intet bevendt til de større skildpadde-arter. 

Nu spørger nu nok "Hvilken størrelse filter vil I anbefale?"

Det afhænger altsammen af, hvor mange skildpadder, hvilken skildpaddeart og hvor meget vand, der hælles i et akvarium (ikke akvariets størrelse).

Er der 500 liter vand, i et akvarium, med 4-8 voksne og størrer sumpskildpaddearter så anbefaler vi en spandfilter med en udstrømning på 2000-3500 l/h. Den skulle klare opgaven fornuftigt.

Har du en mindre flok moskusskildpadder 4-8 dyr, i 200 liter vand, så vil en spandfilter med en udstrømning på 1200-1500 l/h. Den skulle kunne klare opgaven fornuftigt.

Er dit filter for lille, så skal der skiftes vand ud oftere. Skift op til 50% af vandet, hver gang, så fjerner du samtidig 50% af forureningen, i akvariet. Gør det én gang om ugen eller hver anden uge. Vandskift slipper man ikke for. 

Du må ikke skifte alt vandet, på en gang, akvariefilters biologi/mikroorganismer, skal have noget at leve af (forurening). Udskifter ud al akvarievandet, så har de gode mikroorganismer, der lever i filtret og skaber det biologiske filter, lige pludselig ikke noget at leve af. Mikroorganismer vil derfor dø. Det vil tage ca. 3 uger ingen, dit filter igen er oppe på 100% ydelse. Derfor skift max. halvdelen/50% af akvarievandet af gangen.

Filterets gode, mikroorganismer æder "forurening" og ændre det, til "neutralt stof", der ikke påvirker dit akvariets miljø negativt.

Læs meget mere om filterteknik og, hvordan du renser og holder vandet rent: Rent vand er nødvendigt

Huler, gemmesteder og bundlag vil moskusskildpadden gerne have

God og sikker hule til moskusskildpadder. Se flere huler, på vores SkildpaddeShop

Moskusskildpadder er normalt aften, nat og morgen aktive. Derfor er det vigtigt, at din moskusskildpadde, kan trække sig tilbage i en hule, eventuelt under en trærod, i dagtimerne, hvor moskusskildpadden kan finde tryghed og ro. Her kan skildpadden få kløet sit skjold, trække sig tilbage og æde sit foder. Bare sørg for at din skildpadde, altid kan komme ud af hulen igen. Hulen må ikke have en "blind" vej, hvor dyret kan kile sig fast. Det ser vi typisk, i et skibsskrogs dekoration, hvor der ikke er plads, for skildpadden til at vende rundt.

Pas på med, at stable sten og trærødder op, så de kan let kan falde sammen over skildpadden. Hvis der er et bundlag, i akvariet, af grus eller sand, så vil moskusskildpadden grave i det og på den måde kan dyret med lethed undeminere, en stabel sten, med risiko for, at skildpadden komme i klemme og drukner.

Du kan selv bygge en hule af sten, hvis du limer stenene sammen, med akvarium silikone.

Foto. Denne hule ligner en sunken træstamme. Hulen er vores moskusskildpadder, rigtig glade for. Vi ser tit, at der ligger 3-5 moskusskildpadder inde i og under hulen. Hulen er også god og sikker til, de andre sumpskildpaddearter, især unger og unge dyr, eftersom der ingen bund, er i hulen. Derfor kan sumpskildpadden aldrig risikere at sidde fast, i hulen. Hulens længde 30 cm. 

Køb hulen, på vores SkildpaddeShop.dk

Bundlag. Et god bundlag til moskusskildpadder, vil være sand eller grus. Benyt eventuelt bundlaget Rådasand* 1-3 mm. eller noget tilsvarende (kan købes i dyrehandlen). Moskusskildpadder vil gerne kunne grave sig ned i bundlaget. Her vil de grave en fordybning, hvor de vil ligge beskyttet og sove/slappe af, i dagtimerne.  

Sten. Lægger du kun større sten (+3 cm) i bunden af dit skildpadde akvarium, så vil moskusskildpadder have svært ved at grave sig ned i bundlaget. Sten giver stor mellemrum, der gør at foder og andet skidt let kan falde ned mellem stenene og gemme sig. Her vil det ikke være så let at få op igen. Her ligger foder og skid og rådner, det kan hurtigt forurene akvariet.

Klatre muligheder, kan redde din skildpadde fra at drukne!

Denne baggrund kan moskusskildpadder klatre op af. Baggrund Juwel STR.

Giv dine moskusskildpadder mulighed for at kunne kravle, klatre op til overfladen. Sæt en bagvæg op i akvariet, det kan eventuelt være af mærket Juwel STR baggrund, det er rimelig i pris og fylder kun ca. 1-2 cm. i akvariet. Du kan også placere en trærod eller gren, eventuelt byg en trappe af sten (tager meget svømme plads), så skildpadden har mulighed for at kravle op, til overfladen eller bare hænge ud. 

Mange sumpskildpadder drukner!

Desværre drukner der rigtig mange sumpskildpadder, ude i de danske hjem, fordi dyrene lever, i akvarier, med glatte glassider og uden land.

Skildpadder kan drukne:

 1. af træthed, ikke kan finde land
 2. når de "plumpes" ned i vandet
 3. når de bliver stresset
 4. når de blive bange (taber luften)
 5. når de er syge

"Plump" aldrig skildpadden ned i vandet. Der vil være risiko for, at skildpadden ikke når, at hive luft ind, inden den rammer vandet og skildpadden vil derfor synke, til bunden, som en sten.

Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden ikke komme op igen, hvis ikke der er noget, at klatre, op af. Nej, skildpadden kan heller ikke svømme, det er luften, i dyrets lunger, der giver skildpadden opdrift nok, så dyret kan nå op til overfladen.
Sæt derfor altid moskussskildpadden fra dig, på land.

I et akvarium, hvor skildpadden ikke har land, her vil skildpadden til sidst blive så stresset og træt, af, at plaske rundt imod glasset og aldrig kunne finde hvile.

Det her gælder for både de små og de store sumpskildpadder.

Solplads - Juwel baggrundsplade

En ujævn solplads, giver også luft til skildpaddens bugskjold.

Her har vi benyttet en baggrundsplade fra Juwel, til solplads.

JUWEL bark lignende baggrund, der giver dybde og passer ind i alle akvarier. Kan også benyttes som solplads. Bemærk! Her hos Sumpskildpadder benytter vi denne baggrund, til vores moskusskildpadder. Benyt ikke denne plade til større summpskildpaddearter, de vil slide pladen i stykker, så pladen smuldrer!

Størrelse højde 60 x bredde 50 cm. Materiale styrofoam. Pladen er meget let at passe til, benyt evt. en hobbykniv. Farvefast. Monteringsvejledning medfølger. Baggrunden er lavet af ugiftig materiale og kan derfor ikke skade dit kæledyr. Baggrunden kan sættes fast med akvariumsilikone. Monteres let med akvarium silikone.

Montering i akvarium

Til at montere en solplads/land, indvendig i et akvarium. Når vi arbejder med akryl, plexiglas, glas, plastic, Juwel baggrund, benytter vi akvarium silikone. Vi benytter aldrig træmaterialer indvendig, i et akvarium.

Akvariumsilikone indeholder ikke svampemiddel, som de almindelige silikoner gør. svampemiddel kan forgifte fisk.

Find det hele på vores SkildpaddeShop.dk

 • Installationsrør/elrør bliver glat.

  Sumpskildpadden kan ikke kravle over, glider af.

 • Akrylglas som hegn.

  Akrylglas er limet fast med akvariumsilikone.

 • Akvariesilikone.

  www.SkildpaddeShop.dk

Varmelegme og vandets temperatur

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. 

Voksne Moskusskildpadder vil gerne være i vand, der har en temperatur på 22-24 grader.

Unger op til 1/2 år, skal have en lidt højere temperatur på 26-28 grader.

Skildpadden er et vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadden har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Det kan også risikere, at give skildpadden luftvejsproblemer.

Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegmet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked. 

Bred opgang

For smal indgang. Moskusskildpadder vil sikkert ikke benytte denne indgang.

Dine skildpadde, vil have en opgang, ikke en indgang.

Sørg for, at din skildpadde har en så bred opgang, som muligt. Det mindste en sumpskildpadde skal "tænkt" på, at finde ind gennem en dør, et hul, så vil sumpskildpadden normalt ikke finde ind på land.

Se flere eksempler på land til skildpadder Bemærk, ikke alle er lige gode, men kan give dig inspiration.

Sikkerhed

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige.

Sørg for at skildpadder ikke kan kravle ud og sørg for at børn og kæledyr ikke kan komme ind til dine skildpadder. Katte tiltrækkes af skildpadder, der bevæger sig i akvariet og vil helt naturligt forsøge at komme ned til dine skildpadder, det virker både sødt og yndigt, men, kommer katten først ind til skildpadderne, har det potentiale til katastrofe.

Har du kat, skal akvariet være dækket med et net. Du kan sikre dine skildpadder med akrylglas, hele vejen rundt eller lim med akvariesilikone installationsrør/elrør fast langs akvariets kant (se foto), rørene er for glatte til, at skildpadden kan få fat og kravle over, på den måde kan du sikre, at skildpadder ikke ender nede på gulvet og skader deres skjold. For ikke at glemme de skader skildpadden kan gøre i dit hjem, bide i ledninger og andet.

Støder landdelen op til akvariets kant, så glem ikke at tage højde for, at skildpadder kan "stakke" sig, op i højden, hvor flere skildpadder ligger og kan stå ovenpå hinanden. Så dyrene til sidst kan kravle over en eventuelt kant. Vi anbefaler derfor minimum 15 helst 20 cm. høje glatte kanter for moskusskildpadder, rund om solpladsen. Benyt ikke træ som kant, moskusskildpadder klatre let op af en trækant.

Pas på med at benytte glas, som låg. Akvariet skal have en god udluftning eller er der risiko for, at skildpadden ikke kan blive tør nok, oppe på land, hvilket giver risiko for skjold sygdomme. Husk på, at UVB-lys ikke kan trænge igennem glas, akryl og plastic. Håndtere du glas, så er der altid en risiko for at man selv eller dyrene kan komme til skade. Kan glasset holde til en lampe, der ligger ovenpå og varmer?

Ønsker du et sikkerhedslåg over akvariet, så kan du eventuelt benytte volieretråd. Du kan også på nettet købe en færdiglavet tremme top.

Andre dekorations materialer

En terrapin der har levet med en opgang i beton. Dyret har slæbt sig over betonkanten og derved er de her skader opstået.

 • Dekorationer i beton, kan vi ikke anbefale til skildpadder. De små sandkorn, der er i beton, de slider og ridser skildpaddens skjoldkant og bugskjoldet. Derved er der risiko for, at skildpadden får de små sandkorn, skubbet ind mellem dyrets skæl, her vil sandkornene sidde og gnave og der vil dannes betændelse og skjoldråd er begyndt.
 • Dekoration i PU skum og flamingo, kan vi ikke anbefale til skildpadder. Finder skildpadden først ud, af, at de kan bide i det hårde skum materiale (og det gør de), så går de løst på det og gnaver stykker af. Der vil være stor risiko for, at de får materialet i maven og derved kan få forstoppelse og dø.

Benyt ikke bundvarme til moskusskildpadder

Bundvarme kabel, benyt det ikke til dine skildpadder.

Fra naturens side, er sumpskildpadder indrettet til og indstillet på, at varmen, kommer ovenfra, fra sollys (strålevarme). 

Sumpskildpadder forbinder lys, med varme. Til varme, skal der benyttes en varmepære. 

Skildpadderne regulerer selv hele tiden deres funktionstemperatur, ved at flytte sig ind under varmelampen og ud igen og ned i vandet. Ligesom i naturens sol, hvor de på samme måde skifter mellem lys og skygge. Ved at anvende bundvarme, sætter du din sumpskildpaddes mulighed for selv, at kunne sætte sin indbyggede termostat "til og fra" ud af kraft.

Hvis skildpadden føler, at den omgivende baggrundstemperatur er for høj, vil den instinktivt prøve at løse problemet ved at kravle ned i vandet eller ind i skyggen. Evolutionen har jo lært den, at varme kommer fra oven.

Mange velmenende mennesker anvender bundvarme til deres sumpskildpadder for, at være "på den sikre side". Det anbefales mange desværre steder. Selvfølgelig vil dyrehandlerne gerne sælge endnu et varmeelement. Det skyldes til en vis grad, sikkert også den sædvanlige uvidenhed hos dyrehandleren. Men vi har også set det dyrlæger, give det råd. 

Benyt ikke varmeplader, varmekabel eller varmesten til dine sumpskildpadder.

Benyte altid naturen som udgangspunkt. Naturen har haft millioner af år til, at finde de bedste løsninger, vi kan ikke med et snuptag, finde på noget der er bedre, for vores skildpadder.