Frost og en stabil kold vinter, giver flere sumpskildpadder til sommer

Mange af de udsatte "kæleskildpadder", de dør, i vores søer, damme og åer i løbet af vinteren. Grunden til, at sumpskildpadder dør ude i naturen, det skyldes at mange af de udsatte sumpskildpadder, er i dårlige kondition og foderstand og vores vinter vejr, er meget ustabilt. 

Af de udsatte sumpskildpadder, er mellem 60-80% i dårlig kondition/foderstand (altså syge dyr).

Sumpskildpadder begynder først at tage føde til sig, når vandets temperatur er over ti grader. Den udendørs temperatur og lyset ændrer sig meget gennem vinteren. Temperaturændringerne begynder især efter jul, at påvirke sumpskildpadder negativt. Her begynder "foråret" måske at starte op 4-6 gange. Men, vandets temperatur, når aldrig så højt op, så den nu vågne sumpskildpadde, vil begynde at tage føde til sig.
Kulden vælter ind over dammen igen og igen, og sumpskildpadden skal igen gå i dvale, uden føde! Det er ikke sundt for skildpaddens immunforsvar! Svage sumpskildpadder, påvirkes hurtigt, negativt, af de microorganismer, der lever i vores vande.

Derfor vil en stabil og kold vinter, med frostgrader, være det bedste for sumpskildpadder, der ligger i davle. Det har vi meget sjælden, i Danmark, hvor vi ligger så tæt ved Havet.

Fordi sumpskildpadder, smides ud i naturen, i så store mængder, så vil mange sumpskildpadder alligevel klare sig og overleve vinteren, de vågner op, om foråret: Her begynder sumpskildpadden så at æde løs, af blandt andet de sjældne padders æg og yngel, fuglenes æg, kyllinger og ællinger osv.

Hvad gør jeg, når min sumpskildpadde vågner mellem jul og foråret, i min havedam? Se mere, hvordan du forholder dig til en sumpskildpadde, der vågner i utide, midt vinter