Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn

Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer, ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.

Hvad gør jeg ved aggressive skildpadder

Når skaden er sket: Sår og skindproblemer

Sumpskildpadder kønsbestemmes

Generelle kønskendetegn på sumpskildpadderarter.

Lange klør, så er det hanner, korte klør, så er det hunner. Hanner har en lang og kraftig hale, med kloak/gat placeret langt ude på halen eller uden for skjoldkanten. Hunner har en kort hale, hvor kloak/gat sidder under kanten eller inde under skjoldets kant. Hanner har normalt et smalt og mere spidst hoved, hvorimod hunner har et bredt og mere afrundet hoved. Undtagelser, er bl.a. den Kinesiske trekølsskildpadde, her har både hunner og hanner korte klør.

Flere af de sumpskildpadder, der kan ses på videoen, er inde hos Sumpskildpadder til pleje. En del af dyrene har været passet forkert, i flere år. Derfor ser nogle af skildpaddernes skjolde ikke så godt ud. Derfor husk altid at give dine sumpskildpadder både UVB-lys og varme.

Kønsbestemmelse af moskusskildpadder og kinesiske trekølsskildpadder finder du længere nede på siden.

Vandlevende skildpadder kønsbestemmes

Men denne planche kan du kønsbestemme, de fleste

sumpskildpadder/vandlevende skildpadderarter.

Gå til din sumpskildpaddeart HER

Moskusskildpadder

Moskusskildpaddernes køn adskilles generelt på deres haler.

Hannens hale er meget længere og kraftigere end hunnens hale. Det er det nemmeste køns-kendetegn, at se på moskusskildpadder.

Andre kendetegn, men, de er svære, at genkende, selv for erfarne Moskusskildpaddeejer.

Hannen adskiller sig fra hunnen ved, at have et større hoved, en længere og tykkere hale. 
Hannens kloak, sidder ret langt ude på halen, hvorimod kloakken på hunnen hale, sidder tæt ved kroppen. 
Hannen har på indersiden af begge bagben, to tydelige, lyse pletter af skæl. Det er skæl som hannen, benytter til at fastholde hunnen med under parringen. 
Hannen kan opnå en skjoldlængde på ca. 13 cm og hunnen når en max. størrelse på 15 cm.
Hannen har et bugskjold der er konkav/indadbuet. Det er stabiliserende for parringen og hannen kan bedre nå det, han nu skal nå. Bugskjoldet hos hunnen er mere fladt. 

Den bedste måde, at kende forskel på de to køn, er ved, at kikke på dyrenes haler.
Står man med de to dyr, ved siden af hinanden, så er man ikke i tvivl.

Gå til moskusskildpadder HER

Kinesisk trekølsskildpadde (Chinemys reevesii) kønsbestemmes

Bugskjoldet af en han Kinesisk trekølsskildpadde - Chinemys reevesii. Her ses tydelig det v-formede indhak ved haleroden. Ligeså tydelig ses tarmåbningen, der sidder uden for skjoldets kant, ca. 2/3 del ude på halen.

På kinesiske trekølsskildpadder kan man ikke kende kønnet, på skildpaddens negle længde. 

Deres køn kan bestemmes ved, at se på halen. Hannen har en udtalt bule ved basis af halen, på grund af at deres penis ligger der. Hannen har deres tarmåbning, uden for skjoldet, ca. en 2/3 del ud på halen. Hannens hale er betydelig længere en hunnens (se foto ovenfor). Den forstørrede hale længde, bliver allerede udviklet når skildpadden har en skjoldlængde på bare 60 mm., det er den i en alder af 1,5 år. 

Når hannen er 6-8 år gammel, så begynder skildpadden at blive melanistisk, både hud og skjold bliver mere mørk. Efter en overgangs periode, vil hannens hud og skjold, blive helt sort (se foto 3). Ovenfor ser du en han, hvor bugskjoldet og huden er flot sort. 
Når skildpadden er 7-8 år gammel og stadigvæk har et brunt skjold, så er der størst sansynlighed for, at det er en hun (se foto 1).

Et lidt mere usikkert tegn, man kan se efter, er ved at vende skildpadden om på ryggen. Kik ved haleroden, her vil der være et v-formet indhak i bugskjoldet, ved hannen (se foto ovenfor). Ved hunnens halerod, er bugskjoldet mere buet, om halerodens kant.

Et andet kendetegn, der kan være utydelig, at se, hvis man ikke har en anden skildpadde at sammenligne med, er bugskjoldets facon (se foto 2), kan du se, en han, med konkav bugskjold. Det konkave bugskjold, gør det lettere for hannen, at blive på hunnen under parring.

Kønsbestemmelse af kinesiske trekølsskildpadde

Vores ven af Sumpskildpadder, norske Leisha, fra Oslo, har indspillet denne video.
Hvordan kan du kende forskel på hun og han trekøl? Inch = 2,54 cm.
Videoen er på engelsk.