Året rundt, i havedammen

Siden er under opbygning, hele året rundt.

Sumpskildpadder kommer frem, efter dvale

Foto: Årets første sol. Rødøret terrapin (Trachemys scripta elegans) han. Fotograf Michael Braae-Cortsen.

Tidligt på foråret, typisk i slutningen af marts måned, ser vi de første sumpskildpadder, der vågner op, efter deres dvaleperiode. Dagene er nu blevet længere og lysere, lyset trigger sumpskildpadden til, at vågne op af sin vinterdvale.

Dammens temperatur, er endnu på et lavere temperatur niveau, end den temperatur, der om efteråret sender sumpskildpadderne i dvale.

Sumpskildpadder er aktiv, ved en meget lavere temperatur, tidligt om foråret, end resten af året. Man ser eksempelvis terrapiner, i det nordlige USA og Canada, tidligt om foråret, her ser man sumpskildpadder, der svømmer under isen og mellem grødisen, de ser ud til at have det udmærket.

Du kan begynde at fodre dine sumpskildpadder, men kun lidt, når vandets temperatur, når ca. 10 grader. Vores sumpskildpaddefoder, er velegnet til at få skildpadden i gang.

Det er også nu du kan gøre din dam forårsklar.

Sådan vedligeholder du din havedam Linker til Bolius.dk

Sumpskildpadder der ligger i dvale indendørs.
Har du sumpskildpadder, der ligge i dvale i indendørs, eventuelt i kælderen eller måske i et køleskab, så vil de fleste sætte deres sumpskildpadder ud, i havedammen, når vandet er ca. 15 grader. 

Tidlig forår - Dvalesyge blandt sumpskildpadder

Om foråret, kan der dukke sumpskildpadder op, som har fået det vi kalder ”dvalesyge”. Skildpaddens immunforsvar, er svækket.

Skildpaddens immunnforsvar kan være svækket på grund af stress, skildpadden har ikke været helt rask eller i god nok kondition, inden skildpadden er gået i dvale. De sumpskildpadder vil tit bukke under, for den første infektion, de påfører sig, i det tidlige forår.

Når vandtemperaturen stiger, så vil parasitter også vågne, af deres dvale. De parasitter vil angribe, de svækkede sumpskildpadder. Dvalesyge viser sig ved, at skildpadden hænger sløvt i vandoverfladen eller op af en sten, dyret vil også typisk have hævede øjne og svamp og skimmel omkring hovedet.  

Her skal du henvende dig hos en krybdyrkyndig dyrlæge eller få din lokale dyrlæge til at kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge, der kan hjælpe med til, at stille den rigtige diagnose på skildpadden.  En dyrelæge vil tit kunne fortælle dig, at din sumpskildpadde også har lungebetændelse.
Det er vigtigt, at din skildpadden hurtigt får den rette behandling, hvis dyret skal overleve. For at skildpadden skal overleve, så vil din dyrelæge nok give din skildpadde både antibiotika og et svampemiddel. Det kan vi ikke selv klare, hjemme ved køkkenbordet.

Lungebetændelse er en af de mest almindelige skildpadde dræbere, for skildpadder i fangenskab (diagnosen lungebetændelse, kan kun stilles af en dyrlæge). Lungebetændelse kan vise sig på mange måder. Trækker skildpadden vejret med åben mund, hiver dyret efter vejret, har skildpadden næseflod, slim ved næbet, hoster og eventuelt svømmer skævt. Så har dyret sikkert fået sig en lungebetændelse. 

Desværre kan man ikke altid se, om dyret har en lungebetændelse.

Hvad så, når skildpadden, er taget ind?
Når du så har været rundt omkring dyrlægen, så kan du straks begynde med, at give skildpadden den optimale pasning.

Er dammens vandtemperatur ikke nået op på ca.15 grader, så skal sumpskildpadden holdes inde, indtil foråret kommer og du kan sætte dyret ud igen, i havdammen.
Akvarum indretning 

 • Dvalesyg guløret terrapin. Der er fyldt med svamp og skimmel, omkring dyrets øjne.

 • Svækket guløret terrapin, vågnet op efter dvalen. Fotograf Dennis.

Svømmer skildpadden rundt i januar - marts måned

Terrapiner er dukket op, i utide.

Ser du din sumpskildpadde, svømme rundt, i havedammen, på denne tid. Så vil vi tage skildpadden ind, resten af vinteren.

Tag ikke skildpadden direkte ind, i 20 grader varmt vand. Start skildpaddens opvarming, med 10 grader varmt vand, hæv vandets temperatur, over et par dage, til vandet er 20-22 grader varmt. Husk, skildpadden skal også have en solplads, med 30-35 grader, under varmepæren. Sumpskildpadden skal også have en UVB pære op.

Hvilken UVB- og varmepære skal jeg vælge?

Indretning af akvarium

Skildpadden kan sættes ud igen, når dammens vandtemperatur er omkring 15 grader.

Ser du din sumpskildpadder under isen?

Hænger sumpskildpadden oppe under isen? Eller kan du se skildpadden, gennem isen, hvor dyret ligger nede på bunden, på lavt vand?

Hver vinter, når isen kommer, så ser vi sumpskildpadder der flyder op, og ligger under isen.

Det er ikke et godt tegn! Hvis sumpskildpadden hænger oppe, under isen. Det kan være tegn på, at skildpadden har dannet gasser, i dyrets tarmsystem. Tager du ikke den flydende sumpskildpadde ind, så vil skildpadden typisk dø. Vores erfaring er, at de skildpadder må tages ind og leve resten af vinteren inde, i et akvarium eller balje.

Tag ikke skildpadden direkte ind, i 20 grader varmt vand. Start skildpaddens opvarming, med 10 grader varmt vand, hæv vandets temperatur, over et par dage, til vandet er 20-22 grader varmt. Husk, skildpadden skal også have en solplads, med 30-35 grader, under varmepæren. Sumpskildpadden skal også have en UVB pære op.

Hvilken UVB- og varmepære skal jeg vælge?

Åben forsigtigt en våge, i isen og saml skildpadden ind. 

Indretning af akvarium

Ligger sumpskildpadden derimod på bunden (dyret flyder ikke!), så ligger skildpadden sikker trygt og godt i dvale. Lad skildpadden ligge.

Dukker din sumpskildpadde op efter jul, tag skildpadden ind.

Ser du dine sumpskildpadder i november måned?

Vandlevende skildpadder og sne, er ikke den rette coktail.

Vores danske klima, er ikke idéel for de vandlevende skildpadder. Temperaturen i Danmark, er simpelhen for varm og ustabil. 

Det er ikke kulden der slår vores sumpskildpadder ihjel. Det er dét at temperaturen svinger, der giver sumpskildpadder problemer. Så længe der er frost, vil skildpadderne blive på bunden af dammen. Kommer der pludselig meget solskin og temperaturen stiger, så dukker mange skildpadder op i utide. Nogle dage senere, kan temperaturen falde igen. Hvor mange gange en sumpskildpadde kan vækkes fra sin dvale tilstand og gå tilbage i dvale igen, gennem en vinter, det ved vi ikke?

Noget andet er, stiger temperaturen, så giver det også energi til svampe, bakterier og andre kedelige organismer der får bedre livsbetingelser. De kan også være med til at slå din skildpadde ihjel, gennem en lang vinter.

I november måned, er vores sumpskildpadder gået i dvale og har lagt sig på bunden af vores havedam. Men, vi har pludselig fået to cifret varmegrader, med solskin og vi ser alle steder, at sumpskildpadder dukker op til overfladen, hvor de lægger sig op på land og soler sig.

Hvad skal man gøre ved de skildpadder? Vores råd, herfra Sumpskildpadder, er, at lade skildpadderne være. De lægger sig forhåbentlig ned på bunden af havedammen igen, når kulden igen kommer.

Skulle en enkelt skildpadde, blive ved med at padle rundt, selv om vejret skifter til kulde igen, så tag skildpadden ind. Hvis du vil være sikker på at skildpadden overlever vinteren.

Start en balje eller et akvarium op. Kan skildpadden sættes i dvale under kontrollerede forhold, er det måske en god ide? Men, ikke altid så let. Vinterdvale

Husk, at give dine sumpskildpadder en vandtemperatur, på 20-22 grader og byg et land op, med både en UVB- og varmepære. Indretning af akvarium

Du kan ikke give dine skildpadder kold vand (12-15 grader), at svømme rundt i og en varmeplads med 30-35 grader. Det risikerer at give dine skildpadder luftvejsproblemer

Er din havedam vinterklar?

Vinterteknik, der hjælper dine skildpadder til at overleve vinteren.

Vinter forberedelse

Løvnet

Inden vinter

De fleste flydende planter, som vandhyacint og Muslingeblomst (Pistia stratiotes), det er en god ide, at tage planterne ind og lade dem overvintre i et akvarium eller en balje. Sørg for at planterne, har godt med lys, vinteren igennem.

Du kan forbedre dine skildpadders overlevelseschance, i havedammen.

Når have sæsonen er ved, at være slut, så er der nogle ting vi kan gøre for, at forbedre sine skildpadders overlevelse chancer, under vinterhi. Det er ikke helt let, at forholde sig til, i de her dage, hvor temperaturen, er over 20 grader.
Men, efteråret er tiden, hvor grundlaget for forårets og sommerens algevækst problemer begynder.

Træer og buske er begyndt at tabe deres blade. Du kan holde blade væk fra din dam ved, at benytte et løvnet. Hæng nettet ud over dammen. Det vil kunne fange de fleste blade. Ellers må du i gang med at rense dammen for de nedfalden blade og andet slam.

Nedbrydningsprocessen af plantemateriale kræver meget ilt. I værste fald bruges alt ilten og dammen fyldes med giftige gasser i stedet for, så dine skildpadder ikke overlever den kommende vinter.

Løvnet er set, fra kr.95 hos Koi Garden

Fodring og vandskift

Når vandets temperatur når ned på 12 grader, så stopper du med at fodre dine skildpadder. Skildpadderne skal have tømt en del, af deres tarm, inden de går i hi.

Når dam og filter er renset, så kan du med fordel skifte op til 30% vand, inden vinter. Det sikrer god vandkvalitet og giver dine skildpadder de bedste betingelser for vinteren.


Rengøring af bunddræn

Sørg for at dit bunddræn er spulet og gjort rent for slam. I slammet lever der parasitter og ved at fjerne parasitterne, så reduceres risikoen for et parasit angreb, i løbet af foråret. Vi ser mange skildpadder, der er døde af blandt andet svampangreb. 

 

 • Rengøring af havedammen

  Inden frosten sætter ind, er det vigtigt at havedammen er gjort ren, slam og blade fjernet. Efteråret med sit løvfald, det giver mange nedfalds blade og meget slam, i dammen. Hvilket forringer vandkvaliteten efterhånden som det nedbrydes. De gasser der derved opstår, de er med til at slå dine skildpadder ihjel. Slam og blade fjernest lettest ved hjælp af et løvnet eller en vand-støvsuger.

 • Rengøring af Pumpen

  Det er meget vigtigt at havedammens filter, bliver gjort rent, inden vinter.
  Det er en fordel at filteret kører året rundt. Du skal være opmærksom på at filteret er frostsikret.
  Hold din pumpe ren, forlænger pumpens levetid, samtidig mindsker det også pumpens strømforbrug.
  Filterpump, set hos KoiGarden.dk

 • Iltning af vandet

  Sørg for en god gennemluftning og eller vandbevægelse, af din dam. En kraftig luftpumpe, med luftsten monteret (se foto), der holder en isfri, våge åben, gennem hele vinteren. En åbning i isen, forbedre iltningen af vandet, og forbedre sumpskildpaddernes overlevelseschancer. En god gennemluftning af vandet på bunden, forbedre sumpskildpaddens mulighed for at optage ilt, fra vandet. Det er tit på bunden dine sumpskildpadder lægger sig og går i hi. Terrapiner optager ilt gennem deres kloak. Gennemluftningen er samtidig med til at presse de dårlige gasser ud, af vandet. Gasser der opstår på grund af rådne planterester.

 • Vintersikring -Hold en våge åben i isen

  Når frosten kommer, er det vigtigt at holde en våge åben i isen.
  Benytter du ikke en luftpumpe, kan du i stedet for benytte en termosikring, sammen med en god vandgennemstrømning, der sikrer en god iltning af vandet. Sørg for at vandet, på bunden også mærker vandgennemstrømningen. Her ligger skildpadderne typisk i hi. Vågen sikrer at de dårlige gasser presses ud af vandet og dermed formindskes risikoen for at skildpadderne forgiftes. Isfri sikring af havedammen kan klares med en isfri hætte eller ved brug af et varmelegeme.
  Billede. Isfri termosikring. Set hos KoiGarden.dk

En kraftig luftpumpe, der holder en isfri våge åben, gennem hele vinteren. En åbning i isen, forbedre iltningen af vandet, og forbedre sumpskildpaddernes overlevelseschancer. En god gennemluftning eller vandgennemstrømning, forbedre sumpskildpaddens mulighed for at optager ilt, fra vandet. Det er samtidig med til at presse de dårlige gasser ud, af vandet, gasser der blandt andet opstår, når planterester rådner. Terrapiner optager ilt gennem deres kloak.