Fodring af moskusskildpadder

Hvor tit og hvor meget skal der fodres?

Moskusskildpadder er netop fodret, lige før akvarielyset bliver slukket. Fiskene vil også have en godnat snack med.

Hjælp en moskusskildpadde til et nyt og godt hjem. Moskusskildpadder kan adopteres, hos Sumpskildpadder HER

Fodring og fodringshyppighed.

Anbefalet fodring: De første 6 måneder af skildpaddens liv; må du gerne fodre den nyfødte og helt unge skildpadder, flere gange dagligt, med små portioner.

Vi benytter vores eget foder til alle sumpskildpaddearter, både unger og sumpskildpadder op til 5 kilo. 

Find vores kvalitets sumpskildpaddefoder, på vores SkildpaddeShop.dk

Der findes flere udmærkede foderpiller, til sumpskildpadder. Sørg for, at fodret er til sumpskildpadder. Vi ser desværre jævnlig, at sumpskildpadder lever af landskildpaddefoder og omvendt!

Andre foderemner, kan være alle  former for vandinsekter, myggelarver, små ferskvandssnegle, små regnorme eller ferskvands-fisk en gang dagligt, nok til at det mindsker ungens appetit, men ikke blive helt stoppet. 

Den helt nyfødte unge, skal kun have en enkelt eller to foderpiller om dagen eller du kan give ungen en halvvoksen guppy eller 1.cm. regnorm om dagen. Når ungen er ca. en måned gammel, så kan den spise en voksen han/lille guppy hun, en halv græshoppe eller ca. 2,5 cm. regnorm.

Lad den unge skildpadde få maden, så udelt som det er muligt. Den har godt af at arbejde med sit foder, det skal den også have tid til. 

Har du flere små skildpadde unger. Gør dig den ulejlighed, at holde øje med, om alle ungerne får noget at spise. Her hos Sumpskildpadder, har vi set flere eksempler, på skildpadde unger, der ikke har fået mad nok. Hvor det har været de stærkeste unger, der har taget alt fodret.

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag.

Som tommelfingerregel kan man bruge; Når du giver de voksne dyr foderpiller, så giv hver skildpadden den fodermængde, der svaret til det halve af hovedets størrels på skildpadden, hver anden til tredje dag.  

Det er cirka, hvad de kan spise på under 10-15 minutter (det kan sagtens gå hurtigere) . Du må gerne gemme fodret lidt rundt i akvariet og igen skal du give din skildpadde, så hele foderstykker som det nu er muligt.  

Sørg for, at give din sumpskildpadde et så fast og hel foder, som muligt. Giv ikke din skildpadde "søbefoder", det er foder der i misforstået godhed er hakket, blendet og skåret helt i stykker, til din skildpadde og som skildpadden derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med og tygge fodret. Hvad ikke er en særlig god ide, fordi din skildpadde skal både udfordres, bruge og slide sit næb. 

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det er en god, at veje din skildpadde regelmæssigt. På den måde har du føling med, at din skildpadde får nok føde. Det kan være vanskeligt, om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget en enkelt skildpadde spiser, hvis dyret, er, én i en flok. 

Tænk over, hvad din skildpadde selv vil kunne finde, af foder, i naturen og ikke i køledisken i Brugsen. Vi er godt klar over, at vi blander naturlig foder og sumpermarkeds foder lidt her. Men, Verden er ikke altid helt perfekt, i en travl hverdag.

Husk at give vitaminer og kalk til skildpaddens kost, gerne på en fast dag, i ugen. Et godt produkt er Korvimin vi selv benytter, til alle skildpadder, der kan ses i vores SkildpaddeShop.dk

Moskusskildpadder bliver let for fede

Vi har vores eget kvalitets sumpskildpaddefoder, på www.SkildpaddeShop.dk

Man skal huske på, at sumpskildpadder og moskusskildpadder er krybdyr, og dermed kolblodsdyr. De kan derfor klare sig med ca. 10% af den fodermængde, et pattedyr, i tilsvarende størrelse skal have for at kunne klare sig.

Derfor skal moskusskildpadder der er over 6 mdr. kun fodres hver anden dag.

Benytter du en god sumpskildpadde foderpille til dine moskusskildpadder, så skal du ikke give din skildpadde mere foder, end det der svarer til halvdelen af skildpaddens hovedstørrelse. Se og klik på foderskema.

Find vores kvalitetsfoder, på vores SkildpaddeShop.dk

  • Overvægtig moskusskildpadde

    Fedt maser sig vej ud under skildpaddens skjold.

  • Moskusskildpadde med normalvægt

    Der er ingen udposninger af fedt, at se på denne skildpadde.

Hvornår er det bedst at fodre moskuskildpadder?

Efterladt fisk, vil straks begynde at fordærve.

Her hos Sumpskildpadder fodre vi vores moskusskildpadder, til aften, lige omkring det tidspunkt, hvor lyset slukkes over akvariet. Moskusskildpadder er aften og nataktive. Det er derfor naturligt for dyrene at søge foder, på det tidspunkt.

Fodre vi moskusskildpadder midt på dagen, ender det let med, at fodret ligger uberørt i akvariet, i en halv dag. Hvilket ikke er gavnlig for fodret og akvariets vandtilstand, fordi foder straks begynder at nedbrydes og forurene vandet.

Er du nervøs for om din skildpadde tager på og vokser. Så er det en god id, at veje din skildpadde med jævnlige mellemrum. På vægten er det en pyramide moskusskildpadde - Sternotherus carinatus.

Skildpadder tigger, det kan føre til overfodring

Regnorm, gravet op i haven. De indeholder en mængde gode vitaminer og kalk.

Overfodring med foder, der har et for højt proteinindhold  (kød og andre former for animalsk foder), det kan forårsage en hurtig vækst og menes skadeligt for dyrets lever og nyrer.  Når det er sagt, moskusskildpadder synes ikke, at være så tilbøjelig til, at deres skjold bliver deform (bliver pyrmideagtigt), af overfodring som andre sumpskildpadder. 
 
Husk på, at dyr vil tigge efter mad, det gør skildpadder også. Fald ikke for fristelsen, du kan hurtig skade din skildpadde. 
Skildpadder æder også selv om de ikke er sultne. I naturen æder skildpadder, det foder de komme i nærheden af, de ved jo ikke, hvornår de igen finder noget der kan spises. 

Moskusskildpadder skal have varieret foder

Mosesnegle findes i den lokale dam eller sø.

Føde.
Moskusskildpadder æder mest animalsk føde. 
Sørg for at fodre dine skildpadder varieret med f.eks. regnorme, insekter, melorme, snegle med sneglehus. De nævnte foderemner er udmærket, men, dine moskusskildpadder skal have et varieret foder. Du må ikke falde i den grøft, at, bare skildpadderne spiser det de bliver serveret, så er det hele sikkert iorden.

Du kan selv fange mosesnegle i damme, moser og søer, tag en spand og et net med ud i naturen og få en god dag ud af det. Mosesnegle* 
 (se foto)  er et godt og naturligt foder, til dine moskusskildpadder. Du kan også finde nogle almindelige havesnegle med hus, til dine skildpadder. Måske skal sneglehuset knuses først, indtil skildpadderne forstår, at det er foder.

Moskusskildpadder vil sjældent spise plantemateriale. Hvis du har vandpest, hornblad og andre planter i dit akvarium, så vil dine skildpadder have nok af planter, at spise.

For variationens skyld, så kan du også give dine sumpskildpadder lidt magert oksekød, lever og hjerte (de kan ikke levet af det!). Det er ikke naturlige fødeemner for en skildpadde, men de vil meget gerne have det. Så er der en god bøf på bordet, hvorfor så ikke lade dyrene smage lidt med. Men kun en sjælden gang imellem!
 
Sørg nu for at skildpadden får noget foder, dyret skal arbejde med, f.eks. en hel fisk. Undgå at flænse, eller dele fodret i mindre stykker, bare fordi du synes, at det skal være lettere for dyret, at æde/sluge det. Undgå også, at dele og skære for meget i fodret, når du blander vitamin-, og kalkpulver i. Skildpaddernes næb, skal også bruges og slides. 

Her hos sumpskildpadder, sparer vi lidt tid, når vi giver dyrene mineraler og vitaminer. Vi blende fisk, mineraler, kalk og vitaminer sammen, det bliver til en grov pasta, der synker og dyrene tager det gerne. Resten af tiden får de hele eller større stykker af fisk.

Selvfølgelig skal skildpadden ikke have mere foder en dyret behøver, er en hel fisk for meget, så skær et stykke af fisken og del det ikke mere.
Spring et par fodrings-dage over, så kan du give din skildpadde, et større stykke foder.

Her får en flok moskusskildpadder en hel aborre. Det tager lang tid for dyrene, at få hul på og spist fisken.

Introducere du et nyt foder

Almindelige havesnegle, er et udmærket foder, til dine sumpskildpadder. Måske skal de knuses, i begyndelsen, inden alle skildpadder vil interesserer sig for dem og forstår, at det er mad? Du skal sikre dig, at der ikke benyttes plante-, og snegle/myregift i haverne omkring dig. Det tåler skildpadder ikke. Bemærk. varmelegmet er beskyttet, i et gitter. På den måde får din skildpadde ingen brandsår. Fotograf Mogens Andersen

Giver du dine skildpadder, et nyt foder, så bør du ikke blive skuffet eller nervøs, hvis din skildpadde ikke straks vil smage på det nye foder. Vent og se, hvis de efter et par dage, stadigvæk ikke er interesseret, så skal du måske ændre lidt på fodret. Du kan eventuelt blande lidt foder imellem, du ved dyrene vil spise.

Skifter du foderpille, så kan det godt være, at skildpadden, ikke vil spise fodret. Du kan blande, det nye foder, mellem det gamle og kendte foder. Efterhånden vender skildpadde sig til, det nye foder. Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder
 
Men husk foderpiller, er kun beregnet som supplement foder, til dine dyr. 
 
Dårligt foder, er pølse, skinke, kattefoder, ost, saltet-, røget og færdiglavet mad. 
Læs her mere om: Dårlig foder

Vitaminer og kalk

Korvimin finde det på vores www.SkildpaddeShop.dk

Benyt vitamin-, og kalkpulver til dine skildpadder, gerne en gang om ugen eller hver gang du fodre. Men, du skal stadigvæk huske, at varierer dyrenes foder og suppler gerne med en god foderpille, en gang om ugen. En god sumpskildpadde foderpiller indeholder alle de vitaminer og det kalk, skildpadderne har behov for. Men, foderpiller gives alligevel kun som et supplement. 

Men, har vi en skildpadde, der ikke vil tage flydende foderpiller, så skal dyret, have vitaminer-, og kalk pulver på en anden måde. Derfor kan du putte vitamin-, og kalk pulver ind i bugen på en fisk (ferskvands fisk)stop pulveret ind, i melorme eller noget andet foder. Så alle skildpadder, får det nødvendige tilskud af vitaminer og kalk. 

Dine skildpadder, har mest behov for kalk, under opvæksten og alle kønsmodne hunner, fordi de lægger æg. Men, dyrene skal have et tilskud gennem hele livet.
 
Sumpskildpadder har vores eget sumpskildpaddefoder der indeholder mineraler, kalk og vitaminer.

Andre foderemner

Moskusskildpadde spiser her et æg. Ægget er lagt af en moskusskildpadde. Vi yngler ikke med de æg, vores skildpadder lægger. Der findes rigeligt, med skildpadder der mangler hjem.

Insekter kan være et udmærket foder til dine skildpadder. Græshopper, fårekyllinger, kakalakker og bænkebider og andre insekter med lidt krop, er udmærkede foderemner. Så grib et net og ud i naturen og fange insekter. 

Et kogt hønseæg, engang imellem, er også et ganske udmærket foder. Æggeblomme sviner en del i akvariet, men, hvis vi var bange for lidt svineri og roderi, så er det jo ikke skildpadder vi har.

Du skal bare huske på, at du ikke må give dine dyr, det samme igen og igen. Så har vi balladen og riskoen for vitamin-, kalkmangel og dårlig trivesel.

Vi giver en enkelt gang imellem vores skildpadder et kyllingeben, brystben eller et stykke kogt kød  (kødet skal være stegt eller kogt. Ikke så meget for dyrets skyld, mere for din egen). Kyllingeben har foruden lidt kød på sig også brusk, som skildpadderne gerne vil gnave i og derved få et kalktilskud. Skyl lige kyllingebenet under den varme hane først, det fjerner det meste af fedtet, så det ikke sviner i akvariet. 
 
For at gøre skildpaddernes fodring, så naturlig som muligt, så vil det være en god idé, at gemme deres foder rundt omkring i terrariet eller akvariet. 
Vi skal huske på, at det er vilde dyr, vi har med at gøre, derfor må vi give dem de naturligste forhold.
 
God fornøjelse med fodring af dine skildpadder. Det er sjovt, at finde fødeemner til sine dyr, de kan lide.

Uden UVB-lys og varme, så gavner fodret ikke!

Reptisun 5,0 UVB og en 60w. varmepære.

Når du nu fodre dine skildpadder, med det rigtige foder. Så er det jo temmelig fjollet, hvis man ikke giver sine skildpadder adgang til en ordentlig solplads, hvor der hænger både en UVB pære og en varmepære.

Uden UVB-lys (det er kunstig sollys) og varme, så kan skildpadden ikke optage vitaminer og kalk, fra det foder du giver dyret! Skildpadden vil derfor dø, med tiden. Skildpadder er krybdyr, deres organer og system, reagerer meget langsommere end hos pattedyr. Derfor kan skildpadder leve længe under dårlige forhold.

De viste pærer, benytter vi selv, her hos Sumpskildpadder.

Køb UVB- og varmepære, i vores SkildpaddeShop  ⇦ Klik og støt de glemte skildpadder.

Mere om UVB-lys og varme, hvorfor skal mine moskusskildpadder have det? UVB-lys og varmepære

Indretning af akvarium, til moskusskildpadder

Dårligt foder og hvad skal du ikke gøre?

Hvad er dårligt foder for moskusskildpadder og de andre sumpskildpaddearter, hvad skal man lade være med?