google-site-verification: google1e56d2b7845351c8.html

Livredning SOS👇Har du fundet en skildpadde? Hvad gør du?

Hvad er du for én? Det er en vandlevende / kaldes også sumpskildpadde. Hvad laver du dog på land? *Det fortæller vi dig mere om, allernederst på siden.

Hvad er du for én? Det er en vandlevende / kaldes også sumpskildpadde. Hvad laver du dog på land? *Det fortæller vi dig mere om, allernederst på siden.

Vi hjælper og redder skildpadder og giver dem det gode liv.

Almindelig indlevering af en skildpadde Kontakt Skildpadder ABC

Akut livredning af en skildpadde, se mere nedenfor👇

Denne side er opdateret d.18. juni 2023

Hvad gør du med den fundne skildpadde?

Skildpadder skal ikke være i den danske natur!

Har du fundet en skildpadde, uden i naturen eller et sted, hvor den ikke hører hjemme. Kender du intet til skildpadder, hvad nu? 

Du kan selvfølgelig lade skildpadden være. Ingen forlanger, at du skal samle den op.

Men, har du først samlet skildpadden op og taget skildpadden med dig hjem, så er skildpadden dit ansvar. Du må ikke sætte skildpadden ud i naturen igen, det vil være ulovligt

Når du har valgt, at du vil tage skildpadden med hjem. Hvad så?

1. Indfang skildpadden. Pas på dine fingre. Tag godt fat om skildpadden, så langt tilbage på skjoldet som det nu er muligt. Du kan også skubbe skildpadden, ind i en spand eller en kasse, så behøver du ikke røre ved skildpadden.

2. Giv skildpadden et akut anlæg, skildpadden kan holdes i. For at kunne gøre det, så skal du finde ud af, hvilken skildpaddeart det er? Er det en landskildpadde eller er det en vandlevende skildpadde, kaldes også sumpskildpadde?

Du opdager måske en skildpadde, oppe på land. Så er det nærliggende at tro, det nok er en landskildpadde? Vi ved dog af erfaring, at de allerfleste skildpadder, der findes i naturen, de er sumpskildpadder.

Nedenfor har vi lagt billeder op af en landskildpadde og en sumpskildpadde. Men de kan begge afvige meget i størrelse, farve og udseende fra de to på billederne.

Der er dog kendetegn.

Generelt har landskildpadder et hvælvet / buet skjold.

Sumpskildpadder har et mere fladt og strømlinet skjold.

Akut-anlæg til landskildpadder

"Hvordan redder jeg og holder en pludselig modtaget/fundet landskildpadde?"

Landsskildpadder kan indendørs gå i en stor balje, papkasse, badekar gerne med aviser i bunden. Udendørs kan man evt. benytte en palleramme, den kan stilles ud på græsset. I de løsninger kan skildpadden udmærket gå i nogle dage. 

Stiller du skildpaddens kasse, palleramme udendørs og i solen, så skal du sørge for at skildpadden hele tiden kan komme i skygge og finde læ for vejret.

Husk at stille en skål vand frem til skildpadden. Skildpadden kan udmærket klare sig uden foder i en uge. Hvis du vil give skildpadden lidt foder, kan du evt. plukke mælkebøtteplanter, skvalderkål og græs, hvilket er dyrets normale foder. Har du et salathoved liggende, vil skildpadden normalt også gerne spise af det.

Når der er ro på og skildpadden er blevet indlogeret, kan du forøge at finde hjælp til skildpadden: Hjælp

Transport af en skildpadde - Se mere længere nede på siden.

Akut-anlæg til en sumpskildpadde/vandlevende skildpadde

Akut opbevaring af en sumpskildpadde.

Akut opbevaring af en sumpskildpadde.

"Hvordan redder jeg og holder en pludselig modtaget/fundet vandlevende skildpadde?"


Find en stor balje, murerbalje eller noget du kan have lidt vand i. Læg gerne et par mursten, en flise, ned i baljen og fyld vand i, så skildpadden stadigvæk kan kravle op på en tør plads.

Om sommeren, kan du stille baljen et sted, hvor skildpadden ikke står i direkte sollys. Skildpadden skal hele tiden kunne komme ind i skyggen.

Raske skildpadder kan normalt godt klare sig uden foder i 14 dage. Du kan evt. give skildpadden regnorm, snegle, en udvandet reje en gang hver anden dag indtil skildpadden kan afleveres. 

Ps. rejer er ikke et permanent godt foder til sumpskildpadder. Vi nævner kun rejer her, fordi mange har rejer i deres fryser og det er derfor let lige at give en reje til en sumpskildpadde der trænger til hjælp.

Du skal være opmærksom på, at de invasive skildpaddearter/Guløret-, og rødøret terrapiner ikke komme videre til private. Mere om Lov (Jura) Forbud

Når der er ro på og skildpadden og skildpadden er blevet indlogeret, kan du forøge at finde hjælp til skildpadden: Hjælp

Transport af en skildpadde - Se mere længere nede på siden.

Livredning SOS

Druknet skildpadde? Livredning af skildpadde

Skildpadden er fundet, livløs i vandet?

Tro det eller lad være, at holde sumpskildpadder / vandlevendende skildpadder, det er ikke nogen sikkerhed for at dyrene ikke kan drukne. Det sker desværre af og til.

Allerførst, gå ikke i panik! Stress ikke. Skildpadden kan klare sig uden ilt i lang tid, inden skildpaddens hjerne tager skade. Skildpadder er ikke et menneske, hvor, hvert sekund tæller.

Skildpadden ligger livløs på bunden. Skulle du finde en skildpadde, der ligger på bunden af akvariet eller dam og måske også virker død, så skal du ikke afskrive skildpadden lige med det samme.

Livløs flydende skildpadde. Finder du skildpadden flydende i vandoverfladen, så er skildpadden normalt død. Når skildpadden har været død i 1-2 dage, så vil forrådnelsen være gået i gang og gasser, får skildpadden til at flyde op til vandoverfladen.

Er skildpadden død? Hvis du er i tvivl, så fortæller vi dig om, hvordan du sikre dig, at skildpadden også er død.

Hvad kan du gøre?

  1. Tag straks skildpadden ud af vandet og vend skildpadden, med hovedet ned mod gulvet (foto nedenfor).
  2. Hold skildpadden i den position, med hovedet ned mod gulvet. Det vil være letter, hvis I er to om jobbet. Forsøg, at åbne dyrets næb.
  3. Du kan nu forsigtigt masserer halsen, klem med to fingre om halsens underside (luftrøret sidder på undersiden af halsen, det er den vi klemmer om, imens vi trækker ned og forhåbentlig får vand med ud). Træk fra skjoldkanten og ned mod hovedet. På den måde kan du forsigtigt presse vand ud, af skildpadden. Gør det indtil der ikke længere drypper vand ud af dyrets næse og mund.
  4. Nu lægger du skildpadden, enten ned på gulvet eller på et bord. Læg gerne dyret lidt på skrå, med hovedet nedad. Sørg for, at skildpaddens hoved og hals, er helt strækket ud. Nu trækker du i skildpaddens forben, i et roligt tempo ind og ud. Sørg for, at benene bliver strakt helt ud, hver gang du trækker i skildpaddens ben og pres benene helt tilbage ind mod skjoldet. Fortsæt med det, indtil det sidste vand er kommet ud.
  5. Mange vil nu lade skildpadden ligge der, lidt på skrå, med hovedet ned og håbe på det bedste. Gerne et sted, hvor der er lidt lunt, men, ikke under varmelampen, hvor der er 35 grader, en livløs skildpadde kan hurtig dehydrerer.
  6. Nogle skildpadder vil nu komme til sig selv igen, men, det kan tage timer. Gå til punkt C nedenfor.

Husk - Du behøver ikke stresse. Skulle skildpadden dø, så har det intet at gøre med, hvor hurtig du arbejder.

Fortsætter du med at give skildpadden luft. 

  1. Vi vil ikke give skildpadden mund til mund, her hos os. Men, vi ville forsøge, med en slange (ventilgummi), et sugerør kan også bruges, til forsigtigt at stikke ind i det hul, der er i skildpaddens gab (se foto op til højre). 
  2. Puste nu forsigtigt luft ned i skildpaddens lunger. Men, du skal puste lidt forsigtigt, hvis du puster for meget, så kan du skade skildpaddens lunger. Pust nogle gange ca.10. Giver skildpadden ingen livstegn fra sig. Gå tilbage til punkt 5.
  3. Giver skildpadden lidt livstegn fra sig. Så vil vi nu lægge skildpadden over i vores tørdok - det er en varmekasse uden vand, hvor der hænger både en UVB- og varmepære, der holdes en temperatur på 35-40 grader - I kan evt. benytte en pap/plastikkasse, til varmekasse, hvor der er en varmepære over, det er udmærket (læg ikke skildpadden lige under varmepæren, hvis ikke den selv kan kravle væk fra varmen). Husk at skildpadden skal have vand stillet frem, i varmekassen. - ! Læg ikke skildpadden tilbage på akvariets solplads. Den svage skildpadde skulle nødigt falde i vandet, inden den er frisk igen. Så vil al det gode redningsarbejde være spildt.
  4. Skildpadden skal nu have ro, de næste timer, indtil skildpadden begynder at kravle rundt igen. Så snart I er sikre på at skildpadden kan svømme igen, lad gerne skildpadden prøve. Så kan skildpadden sættes tilbage i akvariet eller havedam.

Vi har her hos Skildpadder ABC reddet sumpskildpadder, der har lagt i meget lang tid på bunden af et akvarium.

Spørgsmål - Kontakt os

Skildpadden hænger her helt slap og livløs. Denne skildpadde blev reddet, selv om det så håbløst ud, i flere timer. Beskrivelse af et redningsforløb, kan læses ovenfor.

Skildpadden hænger her helt slap og livløs. Denne skildpadde blev reddet, selv om det så håbløst ud, i flere timer. Beskrivelse af et redningsforløb, kan læses ovenfor.

Mangler du hjælp til din syge sumpskildpadde?

"Forkølet" sumpskildpadde (Guløret terrapin).

Har du en syg sumpskildpadde?

Vi ser gerne på din syge sumpskildpadde, og anbefaler dig det næste skridt?

Vi kan også hjælpe dig med at få din sumpskildpadden rask igen. Vi kan passe og pleje din sumpskildpadde, på vores "sygeafdeling" her hos Skildpadder ABC, indtil skildpadden igen er rask.

Vi har skildpadder inde i pleje fra få uger til hele år.

Alternativ afleveringssted af en fundet skildpadde?

Politi redder en skildpadde.

Politi redder en skildpadde.

Der er steder i Danmark, hvor du måske kan komme af med din skildpadde.

  • Aflevering hos zoo. Dem med en håndteringsaftale af invasive dyr, fra Miljøstyrelsen - Find dem HER - De fleste skildpadder vil normalt blive aflivet!?
  • Har du fundet eller fanget en skildpadde? Ifølge dyreværnsloven kan du kontakte dit Politi - Ring 114. Bemærk, de forskellige politistationer har ikke altid den samme praksis. Aflivning er det normale. 
  • Alternativt, kan være aflivning af din skildpadde, hos dyrlægen. Normalpris for det kr.600/1000 + bortskaffelse/kremeringsudgifter kr.300/500.
  • Skildpadde-horder Pas på, hvem du afleverer din skildpadde til! Overlever skildpadden? 

Aflever aldrig skildpadden et sted, hvor du ikke må se dyrets kommende anlæg først.

De steder der nævnes ovenfor, får ikke herfra en automatisk anbefaling fra Skildpadder ABC - De er kun en orientering til dig. - Nødhjælp, der måske dækker dit behov. 

Transport af skildpadder

Skildpadden

Skildpadden "Demo" led ikke overlast, under modelarbejdet.

Når vi transporterer en sumpskildpadde, så skal vi sikre os, at skildpadden ikke kan flygte ud i naturen. Vi benytter altid plastikkasser, med låg og snaplukker, til transport af skildpadder.  

Lad være med at transportere dine sumpskildpadder i vand, det bliver de kun mere stressede over, når de plasker frem og tilbage i baljen. 

Den viste kasse kommer der rigeligt med luft ind i, uden du behøver at bore huller i låget. Kommer der huller i låget, vil der komme lys ned til skildpadden, dyret vil blive urolig under transporten og bruge alt for meget energi på, at komme ud af boksen. Er der mørkt omkring skildpadden, så falder skildpadden normalt hurtigt til ro. 

Læg eventuelt nogle aviser, ned i bunden, skildpadden vil tit tømme sig under transporten. 

Tager transporten kun nogle få timer, så behøver skildpadden ingen vand. 

Transporter vi skildpadder i 4-5 timer, så får de vand, i deres kasse, på halvvejen. Her ligger de nogle minutter, inden vi tømmer kassen igen og kører videre. 

Hvis det er muligt undervejs, så stil skildpadden et mørkt og tempereret sted (selvfølgelig ikke i et koldt bagagerum om vinteren). Læg ikke en varmekilde ned/omkring kassen. Skildpaddens stofskifte vil bare stige og gøre skildpadden mere urolig.   

Mangler du en plastikkasse, så kan der benyttes en skotøjsæske eller en almindelig papkasse, eventuelt læg en avis i bunden, der kan suge vand og urin.  

Du skal være opmærksom på, at din skildpadde måske vil forsøge at bryde ud, af en papkasse, så tape kassen ind eller bind en snor rundt om kassen. 

Er de få ting overholdt, så skal sumpskildpadden nok komme hel og flot frem. Vi har haft besøgende der under køreturen, pludselig havde en sumpskildpadde inde under speederen, imens de kørte. 

Landskildpadder transporteres bedst, mørkt og tørt.

God tur

*Hvorfor finder man skildpadder i naturen?

Guløret terrapin. Der er efterlade i tusindvis af guløret- og rødøret terrapiner i den danske natur.

Guløret terrapin. Der er efterlade i tusindvis af guløret- og rødøret terrapiner i den danske natur.

Det er ulovligt, at efterlade sin skildpadde i den danske natur.

Skildpadder lever ikke naturligt, i den danske natur. Derfor er alle skildpadder i den danske natur, enten flygtet fra deres anlæg eller sat ud i naturen. Skylden er altid skildpaddens ejer.

Fanger man en skildpadde, på land, så vil man sikkert tro, at det er en landskildpadde?

En landskildpadde er normalt undsluppet, fra sit anlæg. Der er ikke mange skildpaddeejere, der frivilligt vil slippe deres landskildpadde. 

Sumpskildpadder kan sagtens leve uden for vandet, dage og uger, hvis det skal værre. En sumpskildpadde hun vil vandre væk fra sin dam, sø eller å når de skal lægge æg eller en han jages væk fra sit levested eller søger en mage.

De vandlevende skildpadder / sumpskildpadder de slipper også væk fra deres havedam, fordi deres ejer, ikke har hegnet dammen ind eller gjort arbejde godt nok. Mange undervurdere skildpaddens evne til at kunne flygte, ud af de fleste indhegninger. De allerfleste sumpskildpadder, bliver desværre efterladt ude i naturen, af deres ejer. Skildpaddeejere der enten ikke har forsøgt, at finde, et nyt hjem, til deres skildpadde eller også vil ejeren ikke betale, for, at komme af med deres skildpadde, på en ordentlig måde.

Alle der vil, have hjælp, til deres skildpadde, de kan finde hjælp, på få minutter, på nettet. 

Mellem 60/80% af alle sumpskildpadder, der er holdt af private, de er syge. Derfor er der heller ikke mange, der vil betale for at modtage en sumpskildpadde.

Det er ikke sikkert, at det er gratis, at komme af med sin skildpadde, på den måde man ønsker sig. De ovenfor nævnte alternative steder, der modtager skildpadder, gratis, de afliver generelt skildpadden.

Skal din skildpadde leve, så koster det normalt et mindre beløb. Det er vel heller ikke rimeligt, at et internat eller ny ejer, der gerne vil hjælpe dig og din skildpadde, måske i mange år frem, de skal påtage sig at arbejde gratis for dig. Nogle dyrlæger tager gerne imod en skildpadde, til aflivning. Dyrlæger arbejder heller ikke gratis, og de tager en meget højere betaling, af dig, og det for endda kun i kort tid.  

Vil du vide mere:

Skildpadder ABC har NO KILL. Vi modtager alle skildpadder, enten de er syge eller ej, så tager vi gerne imod din skildpadde og giver den det gode liv. Det koster et mindre gebyr, at aflevere din skildpadde hos os. Du er altid velkommen forbi og se din skildpaddes kommende levested. Vi passer også skildpadder i kort tid eller resten af livet.

YouTube SkildpadderABC

Skildpadder ABC YouTube kanal

Nyt. Vlog om skildpadder

Dette mix redder liv. Reptisun 5,0 UVB-pære - 35 w. halogen spot varmepære - Sera Raffy p fodersticks - ReptiVite med vitaminer og mineraler. Set hos SkildpadderShop.dk
Sand Maleri Galleri

Del siden