Sådan renser vi vores akvarium-filter, så det fortsat arbejder mest effektivt

Her hos Sumpskildpadder benytter vi meget Fluval FX6. Se den på vores SkildpaddeShop.dk

Du må huske, at dit filter, er både et mekanisk filter og et biologiskfilter.

Vi har et par gode spandfilter, til sumpskildpadder, på vores SkildpaddeShop.dk

Det mekaniske filter, det er riste og filtersvampe, der stopper og holder de større urenheder tilbage. Det kan være blade, muld fra æglægningspladsen og andet.

Det biologiske filter, opstår over cirka en tre ugers tid, i filteret. Biologisk filter består af milliarder af mikroorganismer (de må ikke slåes ihjel, ved får hård rensning af filteret), der lever af forureningen, i dit akvarium. Filter bakterier i et akvarium, er meget vigtige for, at dine fisk og skildpadder trives og vandet holder sig rent. Bakterier spiser affaldsstoffer (fisk og skildpadde lort og foderrester der rådner) og ændrer de farlige affaldsstoffer (nitrit og ammoniak) til mindre farlige stoffer (nitrat m.v.)som fisk kan tåle eller planter kan omsætte.

Filter bakterier i akvarium, er meget vigtige for, at dine skildpadder og fisk trives og vandet holder sig rent. Bakterier spiser affaldsstoffer (fiske og skildpadde lort og foderrester der rådner) og ændrer de farlige affaldsstoffer (nitrit og ammoniak) til mindre farlige stoffer (nitrat m.v.), som fisk kan tåle eller planter kan omsætte. 

Når vi endelig renser et filter (rens kun filter, når det er nødvendigt. Så længe pumpen har en pæn vand gennemstrømning, så kører det som det skal).
Inden vi går i gang, så tager vi en spand eller balje, den fyldes op med vand fra akvariet.
Først fjerner vi med håndkraft, de større urenheder, planterester og andet snask.
Herefter skylles filtermateriale, i det opsamlede akvarievand. Du skal ikke skylle dit filter alt for voldsomt. Husk, vi skal bevarer de gode bakterier.


Placer nu filtersvampe, biobolde og keramikrør i de rette bakker (det er ikke sikkert, alle de nævnte filtertyper er i din filterpumpe). Nu er filter og pumpe igen klar til brug.
Denne måde, at rense filtermateriale på, gælder for filtersvampe, biobolde/kugler og keramikrør.

Grunden til at filtermaterialet skylles, i akvarievand, er, at bakterierne forbliver næsten lige produktive (bakterier kan stadigvæk spise de farlige stoffer) og i samme omsætningstilstand (bakterier gør farlige stoffer ufarlige). I stedet for, hvis du skyller filtermateriale under vandhanen. Med hanevand skyller du de gode bakterier ud, i afløbet eller påvirker bakterierne negativt, vedrørende temperatur, pH med mere. Du risikerer simpelthen at ødelægge alle de gode bakterier og dine fisk vil dø, dine skildpadder vil få skjoldråd og dø.

Udskift op til 1/3 del til 1/2 delen af akvariets vand, mindst en gang på 14 dage, gerne ugentligt. (Meget vigtigt; husk det nye vand du heller i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand).
Er dit akvarium på 240 liter, så udskift 80/120 liter vand. Skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst udskiftede vandet, så husker du det altid. Du er nu godt på vej til at blive akvarie-ekspert.

Ved at udskifte en del af vandet i akvariet, så slipper du for at få en ophobningen af affaldsstoffer, i akvariet. For mange affaldsstoffer i vandet, giver alger. Selv om alger er en naturlig ting, sp vil vi gerne minimerer alger i vores akvarium.

Vandskift er nødvendig og utrolig vigtig for, at dine skildpadder trives og dyrene ikke får infektioner.

Udskiftning af filtermateriale.
Det fine hvide vat lignende filtermateriale (hvis det er i dit filter), skifter du bare ud hver gang, du renser dit filter. Vedrørende det grove filtermateriale, hvis det trænger til, at blive skiftet ud, så udskifter du højst den halve mængde filtermateriale, ud af gangen, til nyt. Det grove filtermateriale kan holde i lang tid og til flere rensninger, når du bare skyller og behandler det forsigtig. Vent en måned, med at udskifte resten af det grove filtermateriale. På den måde, vil du hele tiden have en sund bestand af gode bakterier, i dit akvarium.

Biobolde. De kan se forskellige ud.

Set hos Akvariebutikken.dk

Biobolde. De kan se forskellige ud.

Keramikrør.

Filtervand. Findes i forskellige former.

Set hos Akvariebutikken.dk

Filterplader/filtervat. Findes i forskellige former.

Kender du ikke et udvendigt spandfilter, så kan du se, hvordan et Eheim filter ser ud indvendigt. De fleste spandfilter, er bygget op som denne. Spandfilter er beregnet til at rense store mængder af forurenet vand og normalt det mest effektive filter, til sumpskildpadder.