Øjne og ører

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge

Sumpskildpaddens hørelse

Her sidder øret. Sumpskildpaddearten cooter.

Sumpskildpadder kan høre. De opfanger lyde, i det lavfrevkvente område 20 - 1000 hz.  

 

Øjne der hæver

Guløret terrapin med hævede øjne.

Sygdomstegn der relater til øjnene.

En skildpadde med hævede eller lukkede øjne, er ikke helt ualmindeligt. Det er noget du bør kende til og kunne behandle. Det første skridt er at afgøre, hvad der er årsag til problemet med øjnene. 
Hvis skildpadden har problemer, i et enkelt øje, skyldes det sandsynligt, at dyret er skadet. Enten er det en selvforskyldt skade, hvor dyret selv 
har skrabet øjet, med sine kløer, måske har skildpadden skrabet øjet imod, et eller andet, i dyrets leveplads, det kan også skyldes, at en anden skildpadde, har skadet skildpadden, osv.

Er begge øjne berørt, så er det nødvendigt, at se på sundhedsrelaterede problemer. En af de mest almindelige årsager til, at skildpadder har hævede, lukket eller røde øjne, er på grund af vandkvaliteten. Læs mere om vandkvalitet

Hos nogle arter, kan en høj koncentration, af klor, give bivirkninger. Skildpadden reagerer ved, at holde sine øjne lukket eller forsøger at klø i dem. Klor er normalt ikke et problem, vi ser i Danmark. Er du usikker på om, at der alligevel skulle være klor, i vandet (eventuelt, hvis der har været en oversvømmelse. Så vil vandværket måske tilføje klor til vandet). Du kan så tappe vandet af og lade det stå i 24 timer, inden du tilføjer det dit akvarium. Så vil kloret være fordampet. 

Begynder skildpadden, at reagerer, på tankens vandkvalitet. Det først man skal tjekke, er filtreringen. Filteret kan være tilstoppet, måske er filtret for lille/underdimensioneret og derfor ikke i stand til, at rense akvariet. Det vil derfor være nødvendigt, at få et bedre og større filtersystem. Har du f.eks. en spandpumpe, så skal du måske skaffe dig endnu en spandpumpe, eller en større.

Hyppige vandskift vil gavne din skildpadde og vil hjælpe dig med at afgøre, om vandkvaliteten, er problemet. 

Skift gerne op til  ca.50% af vandet, i skildpaddes akvarium. Gør det gerne på en fast dag, i ugen, så glemmer man det ikke så let.

Det har ingen effekt på vandets renhed, at du kun fylder vandstanden op i akvariet, som vandet fordamper. De skadelige stoffer  (forureningen)  der er i akvariets vand, de fordampet ikke! 

Kommer der flåd, fra dyrets øjne, så kan det være tegn på øjenbetændelse. Det kan skyldes svampe, bakterier eller irritation, fra fremmedlegemer.

Har bakterier først sat sig, i selve øjet, så er en badning/skylning af øjet, med en saltvandsopløsning*, ikke nok. Derfor skal øjet behandles, af en dyrlæge, der vil vurderer, om der eventuelt skal gives antibiotika. 

læs nedenfor, hvordan man selv laver en saltvandsopløsning.

A-vitamin mangel. Ved sumpskildpadder, vil det første tegn på A-vitaminmangel ofte være, betændelse i dyrets hornhinde, øjet bliver mat, øjenlågene hæver og skildpadden kan til sidst ikke længere åbne sine øjne. 

Et andet symptom, ved hamskifte, her kan dyrets skind virke rå og tyndt og der kan være sår, negle kan falde af. I nogle a-vitamin tilfælde, vil skildpadden have luftvejsproblemer, det viser sig ved, at næsen løber. Det er tegn på, at dyrets lunger nedbrydes.

A-vitamin mangel ses oftest hos sumpskildpadder og skyldes oftest en forkert fodring gennem længere tid. Her kræves det en omlægning af sumpskildpaddems kost. 

Guløret terrapin, med hævede øjne. Skildpadden er fejlernæret og har kun fået saltvands-rejer det sidste 1 1/2 år. Det lider dyret under. Organer sætter ud og dyret er ved at dø.

Vitamin mangel kan give symptomer på dyrets øjne

Det ses desværre ikke så sjælden, at skildpadden er så svag, at dyret skal sondefodres.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge
 
Et tilskud af a-vitamin eller betacaroten, vil normalt kunne rette op på problemet  (pas på med overdosering af A-vitamin)!  
 
Foder der har et stort indhold af a-vitamin, er fisk, lever, æg, gulerødder og spinat, det er alle foderemner, din sumpskildpadde normalt gerne vil tage.
Her hos Sumpskildpadder, benytter vi gerne, at give skildpadderne lidt fiskeolie/levertran og nogle dage under en UVB pære, hvilket normalt hjælper på skildpaddens appetit.
 
Vi anbefaler, at du tager din skildpadde med, til din dyrlæge, der måske vil give skildpadden et vitamintilskud og eventuelt sondefodre skildpadden, hvis dyret ikke selv vil tage føde til sig.
 
Læs mere om fodring af din sumpskildpadde HER
 
Mangler din skildpadden en UVB-pære eller er pæren blevet for gammel? Så vil skildpadden hurtigt, få helbreds problemer. Skildpadden kan ikke optage vitaminer og kalk i sin krop, hvis ikke der er en UVB-pære der fungere, i skildpaddens akvarium (pæren skal hænge over solpladsen og i den rette højde)! Læs her mere om UVB-lys og varme 
 
Husk på, at det er ikke alle øjeninfektioner, der kun er et problem der vedrører skildpaddens øje. Der kan også være en infektion i dyrets krop, der viser sig som et symptom, hvor øjet hæver.  
 
Betændelse kan afhjælpes ved, at spule, det betændte område/øje, med en saltvandsopløsning* 

*Saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand. Dyrlægen nævner saltvand, dermed mener han, at vi skal bruge fysiologisk saltvand, en opløsning af 0,9% natriumklorid, kogsalt, der blandes op i vand.

Hvordan blander vi fysiologisk saltvand?

Fysiologisk saltvand blander vi selv, her hos Sumpskildpadder. Vi benytter 9 gram salt, der blandes op med 1. liter vand og koges. Når saltvandet er kølet af, kan det benyttes. Det fysiologiske saltvand hældes i en ren kande og stilles i køleskabet. Vi har nu saltvand til et par dages brug. Herefter tilberedes en ny portion.

Øjenskade - En typisk dag hos Sumpskildpadder

Kinesisk trekølsskildpadde har været i klammeri !!!

Her har vi modtaget en skildpadde, der har et betændt og hævet øje. Dyret er ellers frisk og livlig. I det her tilfælde kommer skildpadden fra et hjem, vi kender godt og hvor dyrene bliver passet som de skal. Skildpaddens andet øje er helt som det skal være.

Her hos Sumpskildpadder tror vi, at skildpadde, er blevet kradset eller bide i eller omkring øjet, af sin makker (vi benytter en kraftig pandelup) . Det er formodentligt sket under spisning af foder, hvor det godt kan gå lidt livligt for sig.

Dyrlægen siger "sørg for at holde øjet så rent som overhovedet muligt. Spule øjet, med saltvand, flere gange dagligt, gerne en 4-6 gange de første par dage (det gør vi med en sprøjte), og hold øje med forandringer. Hvis det bare er et traume skal det nok hele ret hurtigt (vi har vurderet at det er et traume/skade)".

Har du et tilsvarende tilfælde, med din skildpadde, så vil vi anbefale dig, at tage kontakt til din lokale krybdyrkyndige dyrlæge og få en vurdering af situationen.

Dyrlægen fortæller "Hvis det er en traumatisk skade ville det være en god idé at finde ud af om der er sår på øjets hornhinde, for så ville det være rart med lidt lokal antibiotika (øjnedråber) imens såret heler. hvis der går infektion og/eller kraftig inflammation i hornhinden kan det godt være at dyret efterfølgende kommer til at se dårligere på det øje."

Skildpadden blev her, hos Sumpskildpadder, indtil den var helt rask igen.

Abscess (byld) ved øret

Dyrlæge og specialist i krybdyr Jesper Arnö fortæller "A-vitaminmangel kan prædisponere for de aurale abscesser". 

 • Byld ved øret. Søg straks dyrlæge.

  Sygdomstegn der relater til ørerne.
  Hævelse viser sig på skildpaddens hoved, oftest på begge sider, det er et sikkert tegn på en byld i øret. Dette betyder ikke, at du gør noget galt med dit levested eller din pleje. Ligesom med mennesker, kommer der bare nogle gange bakterier ind i kroppen og der er intet, der kan gøres for at forhindre det. Hævelsen vil ikke falde af sig selv! Behandlingen består i, en tur til dyrlægen. En byld i øret, er en smertefuld tilstand for skildpadden og skal fjernes kirurgisk.

 • Skildpadden til venstre, har fået fjernet betændelsen.

  De fleste gange, vil dyrlægen placere skildpadden under bedøvelse og foretage et snit langs hævelsen. Dyrlægen vil dræne det inficerede område, og derefter skylle området, det sikre, at alt materien bliver fjernet.

  Operationen kræver normalt ikke, at blive syet. Skildpadden bør herefter holdes adskilt og i en tør beholder, de næste par dage, med kun en 1/2 timers svømmetur, om dagen, i frisk, rent vand. Efter cirka en uge, bør alt være tilbage ved det normale igen og skildpadden kan derefter sættes tilbage, i sit akvarium.

 • Byld ved begge ører. Søg straks dyrlæge.

  Sumpskildpadder
  Tlf.: 22348298
  Mail.: kontakt@Sumpskildpadder.dk

  Åbningstid og telefontid
  Hverdage kl. 11-17
  Vi arrangerer gerne hjælp, udenfor vores normale åbningstid.