Øjne og ører

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge

Sumpskildpaddens hørelse

Her sidder øret. Sumpskildpaddearten cooter.

Sumpskildpadder kan høre. De opfanger lyde, i det lavfrevkvente område 20 - 1000 hz.  

Man har fundet ud af, at nogle sumpskildpaddearter kommunikerer med hinanden og deres unger.

 

Abscess (byld) ved øret

Dyrlæge og specialist i krybdyr Jesper Arnö fortæller "A-vitaminmangel kan prædisponere for de aurale abscesser" - og alm. dansk. A-vitaminmangel kan gøre skildpadder mere modtagelige for at få bylder i ørerne.

Den falske landkortskildpadde hvor bylden er fjernet. Der er nu kun en lille hævning af vævet tilbage, det fortager sig efter få dage.

Begynd ikke selv med at punkter bylden! Betændelsen hos krybdyr, er en hård klump og vil ikke løbe ud, som betændelse hos mennesker og pattedyr gør. 

Hævelse viser sig på skildpaddens hoved, tit kan der opstå en byld på hver side af hovedet. Dette behøver ikke at betyde at du gør noget galt, med dit levested eller din pleje. Ligesom med mennesker, kommer der bare nogle gange bakterier ind i kroppen og der er intet, der kan gøres for at forhindre det.

Undersøgelser har påvist, at A-vitaminmangel kan gøre skildpadder mere modtagelige for at få bylder i ørerne. 

Hævelsen vil ikke falde af sig selv! Behandlingen består i, en tur til en krybdyrkyndig dyrlægen. En byld i øret, er formodentlig en smertefuld tilstand for skildpadden og skal fjernes kirurgisk. 

De fleste gange vil dyrlægen placere skildpadden under bedøvelse og foretage et snit langs hævelsen. Dyrlægen vil dræne det inficerede område og derefter skylle efter, det sikrer at alt materien bliver fjernet/skyllet væk.

Operationen kræver normalt ikke at blive syet. Skildpadden holdes herefter adskilt fra de andre skildpadder de næste par dage, hvor skildpadden opholder sig i en tørdok/kasse, med en vandskål. Skildpadden vil kun få en 1/2 timers svømmetur, om dagen, i en balje, med frisk og tempereret vand. Efter cirka en uge bør alt være tilbage ved det normale igen, hævelsen er nu faldet og skildpadden kan derefter sættes over i sit akvarium eller ud i havedammen igen.

Som forebyggelse og efter operationen, skal du sørge for at din skildpadde får vitamin og mineraltilskud, vel at bemærke, med det rette indhold af netop de vitaminer og mineraler skildpadder har behov for. Se nedenfor.

Vitaminer, mineraler og kalk til alle skildpadder

Korvimin ZVT + Reptil er et vitamin- og mineraltilskud til dine skildpadder.

Korvimin ZVT + Reptil er et vitamin- og mineraltilskud til det foder du benytter til dine sumpskildpadder, landskildpadder og terrariedyr.

Det er en blanding af flere vitaminer og mineraler i det rette forhold, til skildpadder, blandingen er udviklet af dyrlæger.

Her hos Sumpskildpadder benytter vi Korvimin, til alle vores skildpadder. Vi får skildpadder ind, der typisk er i underskud af mineraler, kalk og vitaminer, de skildpadder skal hurtigt op i en god kondition. Her har vi gode erfaringer med at benytte Korvimin ZVT + Reptil, der hurtigt hjælper vores dyr og holder dem sunde og raske. Derfor er vi sikre på at Korvimin er et kvalitetsprodukt, vi kun kan anbefale.

Husk, sammen med Korvimin skal dine skildpadder have adgang til en solplads, med både en UVB- og varmepære ellers får skildpadden ingen som helst gavn af de gode vitaminer og mineraler du forsøger at give skildpadden.

Korvimin ZVT + Reptil er et velprøvet produkt. Korvimin benyttes af dyrehold og veterinære over hele Verden.

Find Korvimin, på vores SkildpaddeShop.dk

Øjne der hæver - også hos skildpadder i havedam

Guløret terrapin med hævede øjne.

Sygdomstegn der relater til øjnene.

Stress hos sumpskildpadder, kan også give hævede øjne. Se mere under livsbetinget sygdom

En skildpadde med hævede eller lukkede øjne, er ikke helt ualmindeligt. Det er noget du bør kende til og kunne behandle. Det første skridt er at afgøre, hvad der er årsag til problemet med øjnene. 
Hvis skildpadden har problemer, i et enkelt øje, skyldes det sandsynligt, at dyret er skadet. Enten er det en selvforskyldt skade, hvor dyret selv har skrabet øjet, med sine kløer, måske har skildpadden skrabet øjet imod, et eller andet, i dyrets leveplads, det kan også skyldes, at en anden skildpadde, har skadet skildpadden, osv.

Er begge øjne berørt, så er det nødvendigt, at se på sundhedsrelaterede problemer. En af de mest almindelige årsager til, at skildpadder har hævede, lukket eller røde øjne, er på grund af vandkvaliteten. Læs mere om vandkvalitet

Hos nogle arter, kan en høj koncentration, af klor, give bivirkninger. Skildpadden reagerer ved, at holde sine øjne lukket eller forsøger at klø i dem. Klor er normalt ikke et problem, vi ser i Danmark. Er du usikker på om, at der alligevel skulle være klor, i vandet (eventuelt, hvis der har været en oversvømmelse. Så vil vandværket måske tilføje klor til vandet). Du kan så tappe vandet af og lade det stå i 24 timer, inden du tilføjer det dit akvarium. Så vil kloret være fordampet. 

Begynder skildpadden, at reagerer, på tankens vandkvalitet. Det først man skal tjekke, er filtreringen. Filteret kan være tilstoppet, måske er filtret for lille/underdimensioneret og derfor ikke i stand til, at rense akvariet. Det vil derfor være nødvendigt, at få et bedre og større filtersystem. Har du f.eks. en spandpumpe, så skal du måske skaffe dig endnu en spandpumpe, eller en større.

Hyppige vandskift vil gavne din skildpadde og vil hjælpe dig med at afgøre, om vandkvaliteten, er problemet. 

Skift gerne op til  ca.50% af vandet, i skildpaddes akvarium. Gør det gerne på en fast dag, i ugen, så glemmer man det ikke så let.

Det har ingen effekt på vandets renhed, at du kun fylder vandstanden op i akvariet, som vandet fordamper. De skadelige stoffer  (forureningen)  der er i akvariets vand, de fordampet ikke! 

Kommer der flåd, fra dyrets øjne, så kan det være tegn på øjenbetændelse. Det kan skyldes svampe, bakterier eller irritation, fra fremmedlegemer.

Har bakterier først sat sig i selve øjet, så er en badning/skylning af øjet, med en saltvandsopløsning* ikke nok. Derfor skal øjet behandles af en dyrlæge, der vil vurderer, om der eventuelt skal gives antibiotika. 

* læs nedenfor, hvordan man selv laver en saltvandsopløsning.


Sumpskildpadder i havedam med hævede øjne

Vi ser meget tit, sumpskildpadder der dukker op, af dammen, efter dvale perioden og også hvor foråret endnu ikke er kommet i gang. De sumpskildpadder lider tit af hævede øjne. De sumpskildpadder har ikke taget føde til sig, gennem hele vinteren. 

Ved de sumpskildpadder er det typisk et tegn på A-vitaminmangel? Skildpadderne har lagt i dvale hele vinteren, det er på grænsen af hvad skildpadden kan klare. Kommer foråret ikke i en fart og får hævet vandets temperatur, så vil skildpadden ikke tage føde til sig og på den måde komme sig.

Her kan man kun tage sine sumpskildpadder ind og fodre dyrene.

Tag sumpskildpadderne ind i den samme vandtemperatur, der er udenfor, lad vandet varme sig selv op til rumtemperaturen.

Sumpskildpadder begynder ikke at tage føde til sig, tidligst når vandet når en 12-14 grader.  Med ordentlig foder og vitaminer, en solplads med UVB-lys og varme, så vil dyrets øjne normalt komme sig ret hurtigt.

Uden UVB-lys, så er alt andet ligegyldigt! UVB-lys og varme er livsvigtigt for sumpskildpadder. Når foråret rigtig er kommet i gang, så vi skildpadderne udendørs få deres behov dækket, af solens stråler, hvilket giver skildpadderne det UV og varme de har behov for. 

A-vitaminmangel. Ved sumpskildpadder, vil det første tegn på A-vitaminmangel ofte være betændelse i dyrets hornhinde, øjet bliver mat, øjenlågene hæver og skildpadden kan til sidst ikke længere åbne sine øjne. Forebyg med Korvimin. Se ovenfor.

Et andet symptom ved hamskifte, her kan dyrets skind virke rå og tyndt og der kan være sår, negle kan falde af. I nogle a-vitamin tilfælde, vil skildpadden også have luftvejsproblemer, det viser sig ved at næsen løber. Det er tegn på at dyrets lunger nedbrydes.

A-vitaminmangel ses oftest hos sumpskildpadder og skyldes oftest en forkert fodring gennem længere tid. Her kræves det en omlægning af sumpskildpaddems kost. Fodring af sumpskildpadder


 

Er skildpadden helt blind?

Er der risiko for at din skildpadde ikke spiser og derfor med tiden dø. 

Vi anbefaler at du fodre skildpadden, med foder der har en kraftig lugt, det vil hjælpe skildpadden til at finde fodret, med sin næse.

Er din skildpadde blevet blind og skal lære at finde mad

Blind Guløret terrapin der er fejlernæret og har kun fået Grønlandske rejer de sidste 18 måneder. Det lider dyret under. Organer sætter ud og dyret er ved at dø.

I mange tilfælde vil en blind skildpadde ikke spise og derfor dø.

Men, opgiv ikke inden du har forsøgt de trin, vi her giver dig.

  1. I det her tilfælde vil det være en god ide, hvis din sumpskildpadde kan få sit eget akvarium, der kun er fyldt ca. halvt op med vand. Det vil hjælpe skildpadden at have lidt mindre plads til at bevæge sig på og skildpadden kan derfor også letter finde sit foder.
  2. forsøg at finde og give skildpadden et foder, der har en kraftig lugt. Eftersom skildpadden er blind, er skildpadden helt afhængig af at finde sit foder med næsen. Vi anbefaler at du giver din skildpadde en foderpille med en kraftig lugt. Du kan også give skildpadden tørret smelt (småfisk) og kogt kylling.
  3. Det er meget vigtigt, at din blinde skilpadde får kalk, mineraler og vitaminer nok. Bland og rul mineral og vitaminpulveret ind i frisk foder, som ferskvandsfisk, kylling mv. Det vil holde din skildpadde rask og samtidig holde dyrets skellet og skjold sundt.
  4. For at få skildpadden i gang med at spise, kan du forsigtig pjaske lidt i vandet eller rører ved skildpadden og samtidig stikke et stykke foder hen foran skildpadden, så skildpadden kan lugte maden. Skildpadden vil hurtig lære, når du rører ved den eller pjasker i vandet, så er der mad i farvandet.
  5. Husk altid at vandlevende skildpadder ikke kan spise deres foder oppe på land. Derfor skal du fodre skildpadden i vandet.

På denne måde kan du muligvis få skildpadden i gang med aat spise igen. Du skal være lidt tålmodig, hvis denne process skal lykkes og få din skildpadde i gang med at spise igen. Efter lidt øvelse vil skildpadden selv kunne finde sit foder.

Vitamin mangel kan give symptomer på dyrets øjne

Det ses desværre ikke så sjælden, at skildpadden er så svag, at dyret skal sondefodres.

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge
 
Et tilskud af a-vitamin eller betacaroten, vil normalt kunne rette op på problemet  (pas på med overdosering af A-vitamin)!  
 
Foder der har et stort indhold af a-vitamin, er fisk, lever, æg, gulerødder og spinat, det er alle foderemner, din sumpskildpadde normalt gerne vil tage.
Her hos Sumpskildpadder, benytter vi gerne, at give skildpadderne lidt fiskeolie/levertran og nogle dage under en UVB pære, hvilket normalt hjælper på skildpaddens appetit.
 
Vi anbefaler, at du tager din skildpadde med, til din dyrlæge, der måske vil give skildpadden et vitamintilskud og eventuelt sondefodre skildpadden, hvis dyret ikke selv vil tage føde til sig.
 
Læs mere om fodring af din sumpskildpadde HER
 
Mangler din skildpadden en UVB-pære eller er pæren blevet for gammel? Så vil skildpadden hurtigt, få helbreds problemer. Skildpadden kan ikke optage vitaminer og kalk i sin krop, hvis ikke der er en UVB-pære der fungere, i skildpaddens akvarium (pæren skal hænge over solpladsen og i den rette højde)! Læs her mere om UVB-lys og varme 
 
Husk på, at det er ikke alle øjeninfektioner, der kun er et problem der vedrører skildpaddens øje. Der kan også være en infektion i dyrets krop, der viser sig som et symptom, hvor øjet hæver.  
 
Betændelse kan afhjælpes ved, at spule, det betændte område/øje, med en saltvandsopløsning* 

*Saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand. Dyrlægen nævner saltvand, dermed mener han, at vi skal bruge fysiologisk saltvand, en opløsning af 0,9% natriumklorid, kogsalt, der blandes op i vand.

Hvordan blander vi fysiologisk saltvand?

Fysiologisk saltvand blander vi selv, her hos Sumpskildpadder. Vi benytter 9 gram salt, der blandes op med 1. liter vand og koges. Når saltvandet er kølet af, kan det benyttes. Det fysiologiske saltvand hældes i en ren kande og stilles i køleskabet. Vi har nu saltvand til et par dages brug. Herefter tilberedes en ny portion.

Øjenskade - En typisk dag hos Sumpskildpadder

Kinesisk trekølsskildpadde har været i klammeri !!!

Her har vi modtaget en skildpadde, der har et betændt og hævet øje. Dyret er ellers frisk og livlig. I det her tilfælde kommer skildpadden fra et hjem, vi kender godt og hvor dyrene bliver passet som de skal. Skildpaddens andet øje er helt som det skal være.

Her hos Sumpskildpadder tror vi, at skildpadde, er blevet kradset eller bide i eller omkring øjet, af sin makker (vi benytter en kraftig pandelup). Det er formodentligt sket under spisning af foder, hvor det godt kan gå lidt livligt for sig.

Dyrlægen siger "sørg for at holde øjet så rent som overhovedet muligt. Spule øjet, med saltvand, flere gange dagligt, gerne en 4-6 gange de første par dage (det gør vi med en sprøjte), og hold øje med forandringer. Hvis det bare er et traume skal det nok hele ret hurtigt (vi har vurderet at det er en traume/skade)".

Har du et tilsvarende tilfælde, med din skildpadde, så vil vi anbefale dig, at tage kontakt til din lokale krybdyrkyndige dyrlæge og få en vurdering af situationen.

Dyrlægen fortæller "Hvis det er en traumatisk skade ville det være en god idé at finde ud af om der er sår på øjets hornhinde, for så ville det være rart med lidt lokal antibiotika (øjnedråber) imens såret heler. hvis der går infektion og/eller kraftig inflammation i hornhinden kan det godt være at dyret efterfølgende kommer til at se dårligere på det øje."

Skildpadden blev helt rask igen.