Salmonella og andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Børn, skildpadder og Salmonella

Her hos Sumpskildpadder, høre vi tit, forældre sige.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har de i og for sig ret i. Men, de glemmer salmonella risikoen. Her hos Sumpskildpadder, har vi den holdning, at alle sumpskildpadder, har salmonella!

Derfor er mindre børn og sumpskildpadder, ikke en god cocktail.

Glem alt om at få en kæleskildpadde ind, i en børnehave, o.l., hvor børnene er under 5 år. Der er en risiko for, at børnene bliver syge.
Sumpskildpadder anbefaler det absolut ikke.

Lærer man på seminarerne om de problemer, der hurtigt kan opstå i kombinationen af børn, skildpadder og salmonella? 

Lad ikke børn kysse en skildpadde. Den sikre vej, til dårlig mave !!!

Hvordan kan du sikre dig

Benyt en bakteriedræbende gel til desinficering af dine hænder. Benyt det både før og efter du rører ved skildpadder. Vi har det altid med, når vi kører vores SkildpaddeTaxa

Vi benytter også desinficeringsmiddel, når vi renser foderskål, vaske, bordplader og dyrenes anlæg og meget mere. 

Vi forsøger at sikrer os så meget som der er mulighed for. Salmonellaforgiftning er ikke for sjov.

På siden her fortæller vi dig, hvorfor du skal passe på.
Her hos Sumpskildpadder benytter vi bakteriedræbende gel det hele tide.

Vi har det på vores SkildpaddeShop.dk

  • Hånddesinfektion gel.

  • Desinficeringsmiddel

Sumpskildpadder er ikke for børn og børnehaver !!!

Hvad kan du gøre:

1. Giv ikke vandlevende skildpadder eller andre krybdyr og padder, som kæledyr i gave.

2. Hvis din familie venter barn, fjern alle skildpadder, krybdyr og padder fra hjemmet, før barnet ankommer.

3. Hold skildpadder, krybdyr og padder ude af hjem, med børn under 5 år gammel, lad ikke personer med et lavt imunforsvar, det kan være ældre, gravide, personer i kemo-behandling, personer med sukkersyge eller HIV/AIDS ramte, håndtere en skildpadde/krybdyr. 

4. Lad ikke skildpadder, reptiler og padder strejfe frit omkring, på gulvet i huset, især ikke i områder, hvor børn kravler rundt og leger. Hvor man tilbereder fødevarer, er heller ikke et sted for skildpadder at opholde sig, det er i køkkenet, på borde, i stuen og på terrassen, hvor mad serveres.

5. Rengør ikke skildpaddens akvarium i køkkenvasken. Bruge klorin eller en anden desinficerende væske, der kan desinficere de områder, hvor du har gjort skildpaddens/krybdyrets akvarium og udstyr rent. Benyt gerne et bestemt plastik kar/balje, der kun benyttes til dyrene og rengøring af deres udstyr.

6. Vask altid hænderne grundigt med sæbe og varmt vand efter du har rørt ved skildpadden, dyrets akvarium og vand eller foder der har været i berøring med dyret levested.
Sørg for, at du hjælper børn, med, at vaske deres hænder grundigt.

7. Overflader som tøj, bordplader, håndtag, gulve og tæpper kan også være forurenet med salmonella, hvis man har spildt vand fra akvariet eller skildpadden og ens forurenede hænder har været i berøring med det.

8. Vær opmærksom på, at en salmonella infektion, kan være forårsaget af kontakt med skildpadder, krybdyr og padder i børne zoologiske haver, parker, børnehaver og andre steder.

9. Hold øje med symptomer på salmonella-infektion, såsom diarré, mavesmerter, kvalme, opkastning, feber og hovedpine. Ring til din læge, hvis du eller din familie har nogle af disse symptomer. Nævn til lægen, at I har krybdyr.

Potentiel dødelig: Salmonella kan spredes fra ens tarm og ud i blodbanen og til andre kropsdele og i værste tilfælde føre til døden eller personen kan blive mærket for livet, selvom personen er under intensiv behandling, på et sygehus. Derfor er det vigtigt, at hold en høj hygiejne.


Andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Skildpadder i fangenskab kan desværre overføre en række sygdomme til mennesker. De her nævnte sygdomme, er blevet påvist, at være overført fra skildpadder til mennesker. 

Salmonella - Botulisme - Campylobacter - Leptospirose - Trikinose

Europæisk artikel: Krybdyr og risikoen for infekektionssygdomme 

  • SalmonellaNIAID

  • Pas på salmonella

  • Det her skal du undgå!

Vask hænder både før og efter du rører ved skildpadder

Hvordan sikrer jeg mig bedst: Den bedste måde at sikre sig mod salmonella bakterien, er, at vaske hænder, både før og efter du håndterer dine skildpadder.

Mange glemmer, at det er uhyggelig let, at slæbe salmonella bakterien med sig, når du med uvaskede hænder, rører ved dørhåndtag med mere. Eksempel, dit barn tager kort tid efter fat, i den samme våde dørhåndtag, og putter derefter sine fingre ind i munden. Så kan vi have balladen.

Vi er ikke ude på at ødelægge skildpadde-hobbyen, men, det er nødvendigt, at vi tager os af alle facetter, af skildpadde-hobbyen også de kedelige emner. 

Her hos Sumpskildpadder vasker vi altid hænderne med vand og sæbe, efterfulgt af håndsprit, både før og efter berøring af skildpadder. 

Vi er klar over, at nogle mennesker mener, de aldrig bliver syge, men, det er nu engang vores job, at oplyse om risikoen ved hold, af skildpadder. Tænk nu og vær ærlig, har du ikke haft ondt i maven, har dit barn? Kan det have været salmonella bakterien, du er blevet påvirket af? De allerfleste søger ikke læge, fordi man har et par dage med lidt ondt i maven, diarré, hovedpine og måske opkast. 

Bliver du ramt af salmonella, vil du formentlig opleve diarré, mavesmerter, feber og hovedpine. Du vil måske også få kvalme og kaste op. Bakterien kan blive hængene i kroppen i alt fra nogle dage til flere uger. Det afhænger af den type, du er ramt af. 

Hvis du har mistanke om, at du er smittet, kan du tænke tilbage på de seneste par døgn. Typisk går der 12-48 timer, fra man bliver forgiftet, til man bliver syg. 

Behandling. Hvis du oplever mange symptomer eller har været syg mere end nogle dage, bør du søge læge.


Del nu de her oplysninger, så andre også ved besked. Børn er en værdifuld gave, vi alle må værne om. 

Læs mere om salmonella risikoen ved krybdyr hold.
I denne amerikanske artikel: Kæleskildpadder er søde, men en tikkende salmonella bombe!

Må man holde skildpadder, i restauranter?

Fra www.retsinformation.dk

Nej, det må man ikke. Sumpskildpadder får jævnlig det spørgsmål. 

Vi kan gøre noget ved det, når vi med sikkerhed, har fået det bekræftet, enten med billeddokumentation eller flere personer oplyser os om det.

Når vi er sikre på, at en henvendelse holder. Så vil vi skrive en rapport, med bevismateriale og sende ind til Fødevarestyrelsen.

Mad og skildpadder hører ikke sammen, blandt andet på grund af hygiene, risiko for salmonella m.v.

Du er meget velkommen til, at kontakte os.

Sumpskildpadder sekretariat
Kvaglundparken 1. 3.sal.
Tlf.:22 34 82 98
Mail.:Kontakt@Sumpskildpadder.dk

Salmonella og andre sygdomme skildpadder har påført mennesker

Vi tager det lige en gang til - Vask hænder

Husk, du skal en tur forbi håndvaske, inden du rører ved skildpadder og krybdyr, det er lige så vigtigt som efter du har rørt ved din skildpadde. Du kan tidligere have rørt ved et eller andet og derved selv være bærer af salmonella bakterien. Det er ikke sikkert, at du vil blive syg af det. Men du kan bringe bakterien videre og på den måde inficeret dine dyr, med salmonella. Så har vi balladen. Der vil nu være risiko for, at alle der rører ved dyrene, deres vand og omgivelser, får salmonellabakterien retur, i en forstærket udgave, som vi mennesker ikke har godt af (bliver lidt for teknisk, at forklare)!!!
 
Håndterer du en skildpadde, så vil du ikke automatisk blive syg af en salmonellaforgiftning. 
 
Både før og efter du har håndteret en af dine skildpadder eller rengjort dyrenes levesteder, er det altid nødvendigt at vaske hænder. Du kan nemlig selv risikere, at overføre salmonellabakteria, til dine skildpadder. De kan så give salmonellabakterien retur til dig, i en forstærket form og du bliver syg af den. Derfor er det lige så vigtigt, at du vasker dine hænder, inden du rører ved dine skildpadder. Skildpadder tager normalt ingen skade af salmonellabakterien.
 
Der findes mange forskellige salmonellabakterier, over 2400 arter/typer.
 
USA.
I flere stater, i USA, har man en lov, der forbyder, at man må handle skildpadder under 4 inch/ca. 10 cm. 
Hvorfor? Fordi man har fundet ud af, at mange småbørn puttede de små skildpadder (under 10 cm) i munden. 
Loven har hjulpet på salmonella smittede, blandt børn. I hele USA er det vurderet at 100.000 børn årligt, nu er sluppet for at blive syg, af salmonella bakterien.

Kære forældre og bedsteforældre

Til børn, er plastik ninja skildpadde, det rigtige valg

Vi beder dig om at redde en skildpaddes liv.

På Netflix, DVD og andre steder kan børn nyde at se Teenage Mutant Ninja Turtles film. De er sjove og god underholdning.

Vi skriver det her for at bede om jeres hjælp. Siden den første film blev udgivet i 1990‘erne, er tusindvis af levende skildpadder blevet solgt, det er mest guløret terrapiner (de er nu forbudt, men der mangeler ikke skildpadder i handlen), de kan købes for kr.100-200, helt ned til kr.20-25!, er skildpadderne solgt for, af nogle meget ubetænksomme dyrehandlere, fordi børn har set skildpadde ninja film. Resultatet? Mange, hvis ikke de fleste skildpadder, er blevet dumpet i naturen og endog bevidst dræbt, på grund af uvidenhed og dårlig pasning eller skyllet ud i toilettet.

Desværre er børn ikke klar over, at rigtige skildpadder, hverken kan flyve, udføre stunts eller har nogle af de andre spændende træk, de fiktive ninja skildpadder, har på film.
Forældre, vil forsøge at behage deres børn, de køber de levende skildpadder, der vantrives i for små akvarier og uden det nødvendige udstyr. Børnene opdager, efter et par uger, at skildpadder er kedelige dyr. Så bliver skildpadderne dumpet ulovligt i den nærmeste sø, dam eller i skraldespand, mange skildpadder bliver skyllet ud i toiletter eller afleveres til overfyldte dyreværnsorganisationer. Det er anslået, at 90 procent af de små skildpadder, der købes i dyrehandlen, de dør. Er det den måde, vi ønsker at behandle vores dyrebare dyreliv?

Skildpadder har eksisteret i over 200 millioner år, og overlevet dinosaur. De fleste af disse skildpadder bliver solgt af dyrehandlere, for profit, uden tanke for god dyrevelfærd. Dyrehandlen kan sige nej, til et salg, hvis de ikke tror på at dyret får det godt, hvor dyret komme hen. Sumpskildpadder mener ikke dyrehandlen skal sælge krybdyr.

Det store problem, er, at skildpadder kan være bære af salmonellabakterien, det kan gøre et barn meget, meget syg. Dødsfald sker. Det er derfor, at de mindre skildpadder under 10 cm., ikke må sælges i USA, siden 1974. Små skildpadder kan let blive puttet ind i et barns mund. Børn har også lyst til at røre det vand, skildpadderne svømmer i og får ikke vasket deres hænder bagefter og kan derved let smitte andre.
Vi anbefaler ikke levende skildpadder til børn, i det hele taget, blandt andet på grund af salmonella risikoen og vi ved, at 9 ud af 10 børn mister interessen, næsten med det samme for den nye skildpadde.

Hvad kan du som forældre gøre for at hjælpe? Køb de små Ninja action figurer og legetøj i stedet for, de levende skildpadder og red derved en skildpaddes liv og måske endda dit barns.

Tak (Fortæl gerne til andre).