Din skildpadde kommer frem, fra havedammen, i utide.

Skildpadden der kom for tidligt ud af sit vinterhi. Skildpadden blev fundet flydende på en isflage. Dyrets øjne var helt lukket med svamp og døde senere af lungebetændelse.

Hvad kan du gøre, hvis skildpadden kommer frem allerede midt i februar. Det er alt for koldt til, at skildpadden kan klare sig og for ustabilt vejr til, at skildpadden kan finde ud af at gå i hi/dvale igen.

Hvad kan du gøre?
1. Virker skildpadden ellers rask. - Men skildpadden befinder sig i en nødsituation. Tag derfor skildpadden ind og opret et vandmiljø, til skildpadden. Benyt en balje, akvarium, hvad som helst. Lader du skildpadden blive i havedammen, så er der desværre store chancer for, at dyret dør. Læs mere om, hvad du skal gøre, længere nede i artiklen*.

2. Virker skildpadden syg?
Om foråret, kan der dukke sumpskildpadder op, som har fået det vi kalder ”dvalesyge”. Skildpaddens immunforsvar, er svækket. 

Skildpaddens immunnforsvar kan være svækket på grund af stress, skildpadden har ikke været helt rask eller i god nok kondition, inden skildpadden er gået i dvale. De sumpskildpadder vil tit bukke under, for den første infektion, de påfører sig, i det tidlige forår.

Når vandtemperaturen stiger, så vil parasitter også vågne, af deres dvale. De parasitter vil angribe, de svækkede sumpskildpadder. Dvalesyge viser sig ved, at skildpadden hænger sløvt i vandoverfladen eller op af en sten, dyret vil også typisk have hævede øjne og svamp og skimmel omkring hovedet. 

Her skal du henvende dig hos en krybdyrkyndig dyrlæge eller få din lokale dyrlæge til at kontakte en krybdyrkyndig dyrlæge, der kan hjælpe med til, at stille den rigtige diagnose på skildpadden. En dyrelæge vil tit kunne fortælle dig, at din sumpskildpadde pgså har lungebetændelse.

 Det er vigtigt, at din skildpadden hurtigt får den rette behandling, hvis dyret skal overleve. For at skildpadden skal overleve, så vil din dyrelæge nok give din skildpadde både antibiotika og et svampemiddel. Det kan vi ikke selv klare, hjemme ved køkkenbordet.

Lungebetændelse er en af de mest almindelige skildpadde dræbere, for skildpadder i fangenskab (diagnosen lungebetændelse, kan kun stilles af en dyrlæge). Lungebetændelse kan vise sig på mange måder. Trækker skildpadden vejret med åben mund, hiver dyret efter vejret, har skildpadden næseflod, slim ved næbet, hoster og eventuelt svømmer skævt. Så har dyret sikkert fået sig en lungebetændelse. 

Desværre kan man ikke altid se, om dyret har en lungebetændelse.

Når du så har været rundt omkring dyrlægen, så kan du straks begynde med, at give skildpadden den optimale pasning.

Er dammens vandtemperatur ikke nået op på ca.15 grader, så skal sumpskildpadden holdes inde, indtil foråret kommer og du kan sætte dyret ud igen, i havdammen.

Du skal give skildpadden et kar, af en slags, hvor vandets temperatur er 20-23 grader. Skildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden kan kravle op og ligge under en varmepære, her skal der være en temperatur på 31-35 grader. Skildpadden skal også have en UVB pære, så dyret kan få sat sit immunforsvar i gang og dyret kan optage de ekstra vitaminer og kalktilskud, du giver skildpadden i sit foder. 
Har dyrlægen en anden plan, så benyt den.

Gør ikke den fejl, at have dine skildpadder ude i f.eks. en garage i 10 graders koldt vand og så har skildpadderne en varmeplads, hvor de kan kravle op og der er 30-35 grader (det er misforstået godhed overfor skildpadden)!!! Så er du næsten sikker på, at dyrene vil få lungebetændelse og muligvis dø.

Skildpadder skal enten gå i hi/dvale, i vandet ved ca. 5-8 grader og ingen adgang til en solplads - eller skildpadderne skal have 21 -23 grader i vandet og en solplads med 31 - 35 grader. 
Bland ikke de to helt forskellige forhold sammen, hvis du vil have raske dyr.

Ved nødsituation: Anskaf et kar af en slags - opret en solplads - anskaf en UVB pære, varmepære, varmelegeme, vitamin og kalktilskud og giv dyrene et godt og nærende foder.

Få flere oplysninger om akvarium-indretning og foder og mineraler 

Hvert eneste år ser vi adskillige skildpadder, som dør efter dvaleperioden, af "dvalesyge".

Immunsystemet nedbrydes, og der opstår alvorlige infektioner. ”At lægge en skildpadde i dvale” er lidt en kunstart. 

Kontakt for hjælp

Sumpskildpadder hjælper skildpadder, naturen og dig.
Telefontid hverdage kl. 11-17
Tlf.:22348298
Mail.:Kontakt@Sumpskildpadder.dk

Skildpadder opsamlingshjem

Facebook.com/Sumpskildpadder  

For at Sumpskildpadder kan hjælpe skildpadder, sælger vi:
www.Skildpaddefoder.dk - www.UVB-lys.dk - www.NaturTøjdyr.dk