Er du klar til en sumpskildpadde?

Sæt altid din sumpskildpadde fra dig, på land. Den sjældne gang, du har fat i dyret. Skildpadder er ikke kæledyr, de gider ikke, du sidder med dem. Her en moskusskildpadde (Sternotherus odoratus). I vandet, er det en guløret terrapin, du ikke længere må anskaffe dig!

Har du læst siden:  Læs før du køber en sumpskildpadde. Hjemmesidens vigtigste side, for begynder. 

Her på siden vil vi hjælpe dig til, at få startet rigtigt, med din sumpskildpadde.

Vi kommer lidt ind på akvarium størrelse, UVB-lys og varme, filterpumpe og andet teknik. Vi vil samtidig henvise dig, til nogle af vores øvrige sider, der går meget mere i dybden, med de nævnte emner. Du kan ikke lære det hele, på kort tid, derfor starter vi op med det mest nødvendige, så du kommer godt i gang og din sumpskildpadde får det godt.

Det er så vigtigt, at din sumpskildpadde passes rigtig, lige fra dag 1. Ellers kan sumpskildpadder lidt ubodelig skade, og aldrig blive rigtig raske igen og til sidst dø. Spørgsmål, er altid velkommen. God fornøjelse.

Derfor, indret sumpskildpaddens akvarium, inden du henter, din nye sumpskildpadde. Der er ikke noget mere fjollet, end, du står med din skildpadde, i en kasse og ikke har et sted, at gøre af den.

Noget andet, er skildpaddens akvarium, ikke indrettet som det skal, når sumpskildpadden kommer hjem. Vil det så nogensinde blive færdig? Vil du stå og rode, hen over skildpadden, med boremaskine og ledninger, imens du stresser skildpadden mere og mere! Det er ikke en god start, at give din sumpskildpadde.

Hvilken sumpskildpadde skal jeg vælge?

Denne Hiroglyf Cooter, er meget populær, at sælge hos dyrehandlen. Prisen vil være omkring kr.200 Skildpadden bliver over 40 cm. i skjoldlængde + hoved, ben og hale. Sammen med dyret, sælger dyrehandlen, typisk, en 54 liter akvarium til. Dyrehandlen, kan ikke være det bekendt overfor den nye skildpaddeejer, der intet ved.

Først, køb ikke en sumpskildpadde på Den Blå Avis eller Gul & Gratis, hvis det er en person, der bare vil af med sin skildpadde. De fleste af de sumpskildpadder, er syge! Sælger kan ikke se, om deres skildpadde er syg! 

 !!! Guløret og rødøret terrapiner må du ikke købe! Lov imod terrapiner

Moskusskildpadder. Sumpskildpadder anbefaler dig, at vælg en moskusskildpadde. Hvis du er nybegynder, i skildpaddehobbyen. Pris i dyrehandlen ca. kr.400

Hvorfor? Fordi moskusskildpadder ikke bliver særlig store. Et 200 liters akvarium, kan udmærke indrettes til en lille flok moskusskildpadder, på 3-4 dyr.

 Giv en moskusskildpadde et nyt hjem, her hos Sumpskildpadder, har vi mange moskusskildpadder klar. Adoptionsklare moskusskildpadder

--

Cooter. Vi ser desværre, at mange dyrehandler sælger sumpskildpaddearten cooter. Det er rent ud sagt tåbeligt, af dyrehandlen, sælger cooter til nybegynder. Cooter hører hjemme i en sikker havedam. Pris ca. 200 

En cooter opnår som voksne dyr, en skjoldlængde op til 45 cm. Det er lige så stor som en bageplade, i ovnen!

Denne sumpskildpaddeart hører ikke hjemme, i akvarier, men kun i en sikker havedam. Har du ingen erfaring, med sumpskildpadder, så ved du ikke noget om, hvor meget der skal til for, at holde en sumpskildpadde inde, i din havedam? De fleste, tager alt for let på denne opgave. Adoptionsklare moskusskildpadder

 --

Kinesiske trekølsskildpadder. Denne art, anbefaler vi ikke nybegynder, til skildpaddehobbyen. Pris ca. 2-300

Vil du kun have en enkelt kinesisk trekøl, så er det en udmærket art, til en nybegynder. Sætter du flere sammen, så kan du hurtig risikerer, at blive gråhåret før tid.

Denne skildpaddeart, sælges tit som en moskusskildpadde, i dyrehandlen! Du forventer, at få en lille sumpskildpadde med hjem. I stedet for, kan du risikerer at få en sumpskildpaddeart, der kan opnå en skjoldlængde på 30 cm! 

Kinesiske trekølsskildpadder kan afvige meget i størrelse. De kan som voksne måle, i skjoldlængde mellem 12-30 cm. Typisk for denne art er at skildpadden har tre langsgående køl på skjoldet. Unger af kinesiske trekøl og moskusskildpadder ligner meget hinanden.

 --

Falske landkortskildpadder kaldes også "Mississippi". Det er en rolig sumpskildpadde. Sumpskildpadder anbefaler denne skildpaddeart til nybegynder. Men, skildpadden får en skjoldlængde op til 27 cm. Skildpadden skal have et stort akvarium, mindst 500 liter, når skildpadden er voksen. Der er normalt stor forskel på en hun og en han i størrelse. Hanner bliver tit, ikke størrer end 12 cm. i skjoldlængde. Pris ca.300

Dyrehandlern, kan ikke fortælle dig, hvilken skildpaddeunge, der er en hun eller en han. Men, det kan god være, at de vil forsøge alligevel!

--

Hjælp en sumpskildpadde, der mangler et nyt hjem.

Her hos Sumpskildpadder får vi i hundredevis, af sumpskildpadder ind. Når vi er sikre på, at de dyr, er tjekket og raske, så kan de adopteres, af hjem, der vil sætte sig ind i den rette pasning. Børn kan ikke adoptere skildpadder.

--

Hjælp en sumpskildpadde, der mangler et nyt hjem.

Her hos Sumpskildpadder får vi i hundredevis, af sumpskildpadder ind. Når vi er sikre på, at de dyr, er tjekket og raske, så kan de adopteres, af hjem, der vil sætte sig ind i den rette pasning. Børn kan ikke adoptere skildpadder.

Adoptionspriser er normalt mellem kr.100 - 200.

--

Husk på, at alle sumpskildpadder, hvis de passes ordentlig kan blive gamle. Når du får børnebørn, så vil du stadigvæk have din sumpskildpadde. Nogle arter, bliver over 100 år gamle. 

Det fleste sumpskildpadder, kan blive meget store og hører derfor ikke hjemme i et akvarium. 

Sumpskildpadder er normalt voksne dyr, når de er 5-6 år gamle. 

Køber du små sumpskildpadderunger, sammen med et 54 liters begynder-akvarium, så vil alle sumpskildpaddearter hurtigt vokse, sig ud af akvariet. Det vil normalt ske, inden for det første år. Vil du betale for et større akvarium, større filter osv?

Hvad skal jeg vide om sumpskildpadder, før jeg køber, min første sumpskildpadde?

Er du klar til, at få din første sumpskildpadde hjem? Det er vigtigt, at dit akvarium, er helt klar, inden skildpadden sættes i akvariet. Skildpaddehobbyen skulle gerne blive en fornøjelse for dig og give skildpadden et langt og godt liv.

Start med det rigtige akvarium

De fleste kommer hjem med et 54 liters akvarium og en sumpskildpadde. Det er spild af penge, at købe sådan et akvarium, du skal i løbet af kort tid, købe et meget størrer og dyrer akvarium. De fleste skildpadder, kommer aldrig ud af det første akvarium.

Har du det rigtige akvarium? Her ser du et 54 l. akvarium, det er ikke nogen god start, på et langt skildpaddeliv. I mange tilfælde, kommer sumpskildpadden aldrig videre. Kender du en skildpadde, hvis liv, er endt her, bed Sumpskildpadder om hjælp:  Skildpadder opsamlingshjem i Danmark


Akvarium størrelse 

Hvor stort skal sumpskildpaddens akvarium være?

Akvarium størrelse, til en lille flok / 3-4 voksne sumpskildpadder.

* De arter, kan blive meget størrer.

Giv din skildpadde det rette akvarium, fra starten, hvis du vil være sikker på succes og forblive glad for din hobby.

Akvarium størrelse?

Hvor stor, skal akvariet være? Måske har du ikke plads eller råd til, det rigtige akvarium! Så anskaf dig ikke en sumpskildpadde.

Når vi ekesmpelvis skriver, at sumpskildpadderne skal have 400 liter vand, at svømme i, så svarer det til et 600 liters akvarium, der er fyldt 2/3 del op med vand. 

Kan solplads/landel bygges ovenpå et 600 liters akvarium, så kan hele akvariet fyldes op med 600 liter vand. Det giver plads til enten større eller flere sumpskildpadder. Det fleste benytter akvarieruderne, som "hegn", så sumpskildpadden ikke kan kravle væk, fra sin land/solplads. Så kan akvariet ikke fyldes helt op, måske kun 2/3 del eller med 400 liter vand.

Hvordan indrettes et akvarium til:

Grundregler for pasning af sumpskildpadder

Eksempel, på en akvarium, til moskusskildpadder. Fotograf Jonas.

At passe din sumpskildpadde er relativt nemt, når det grundlæggende er etableret. Drop de tanker med, at få en skildpadde og sætte den i en plasticskål, med vand og en lille ø med palme. De her små "dødspools" kan du stadig finde i dyrehandlen. Du allerede er bekendt med, fra siden Læs før du køber 

Sumpskildpadder kræver mere end en lille, simpel beholder for at sikre skildpadden en ordentlig sundhed og levetid.

Sumpskildpadden skal have en solplads, hvor skildpadden kan blive helt tør, og med UVB belysning og varme, filtrering og god fodring - alt er livsnødvendig og spiller sammen for at skildpaddens sundhed. Springer du over én af delene, er sumpskildpadden på vej ind i en dødsspiral. 

Selv et stort akvarium, der er fyldt helt op til kanten med vand, opfylder ikke alene skildpaddens behov. Sumpskildpadden har brug for et landområde, hvor sumpskildpadden, kan komme ud af vandet og blive helt tør og regulere sin kropstemperatur.

Drop også den ide med, at din skildpadde kan overleve på hotdogs, kattefoder og reje godbidder. Skildpaddens kostvaner, er en højt udviklet videnskab, som vi kun lige er begyndt at åbne op for. Forskellige sumpskildpaddearter har særlige foderbehov, så du må undersøge, hvad din egen sumpskildpadde behøver af føde. Der er mange færdiglavede fodertyper på markedet, men ikke alle har den nødvendige kvalitet. Du behøver ikke at være ernæringsekspert for at forstå, hvad der kræves, men du behøver at forstå, hvad man skal kigge efter. Det lyder sofistikeret, men det hele er enkel, når du forstår, hvorfor og hvilke ting der ikke bør sættes på skildpaddens menu. 

Lampen på skrivebordet eller vinduet ud til haven, vil ikke opfylde din skildpaddes lys krav. Sumpskildpadder har brug for en særlig UVB belysning, der vil tillade skildpaddens kropsfunktioner at fungerer  hvad den almindelige belysning ikke gør. Er stuetemperatur ok? Gæt igen. Skildpadder er ectothermic, hvad vi normalt vil kaldt "koldblodet/vekselvarme". Det betyder, at de ikke frembringer deres egen kropsvarme.

Eksempel, kropsvarmen skal hæves, hvis sumpskildpadden skal kunne fordøje sin føde.

UVB-lys skal der til, hvis sumpskildpadden skal kunne "hive" mineraler, kalk og vitaminer ud af fodret, til gavn for skildpaddens kropsfunktioner. 

Sumpskildpadder er afhængige af solen for at blive varmet op og vand og skygge til at blive kølet af. Du skal sikre, at deres luft temperatur, solpladsens temperatur og vandets temperatur er inden for de acceptable retningslinjer. Dette vil ikke kun sikre dyrets helbred, men vil give skildpadden en mere naturlig liv i deres levested.

Skildpadder er ikke som hunde og katte - de nyder IKKE at gå ture og blive håndteret. Det er nødvendigt at huske på det, da nogle skildpadde-ejer tillader deres skildpadder at gå rundt på deres gulve, de tager dyret med uden for, på gåture eller de holder dem og bære dem rundt omkring, og nogle tager endda skildpadden med hen til dyrehandleren, lige som de tager deres hund med. Det er ikke noget, din skildpadde vil bryde sig om, det er heller ikke godt for dem. Det medfører en helt unødvendig stress og vil i sidste ende føre til helbredsproblemer. Lad sumpskildpadden blive i sit opholdssted og se den svømme, spise, sole sig og færdes rundt det hjem, som du har givet den. Dyret vil være meget gladere, det samme vil du.

Dine sumpskildpadder skal have adgang til en landdel eller ø. Hvor de kan kravle op og hvile sig. Sumpskildpadden kan ellers blive så udmattet af, at padle rundt i et akvarium, at den til sidst drukner! Unge skildpadder kan indimellem drukne fordi de sidder fast i dekoration, trådalger, planter og andet.

Giver du dine skildpadder for lidt plads, så er der en større risiko for, at dyrene vil bide og slås. Skildpadder skal kunne komme væk fra hinanden. Skildpadder er territoriale krybdyr... de har ikke brug for venner!  

Læs mere uddybende om pasning, af sumpskildpadder nedenfor.

Vitaminer, mineraler og det livs nødvendige UVB-lys og varme

UVB pære og varmepære. Begge pærer, er livsnødvendige, for din sumpskildpadde. www.SkildpaddeShop.dk

Du kan købe UVB- og varmepærer her på siden UVB-lys Shop

Desværre glemmer mange, der anskaffer sig skildpadder, at skildpadder skal have UVB-lys! Sumpskildpadden skal både have en UVB- og varmepære, sammen udgør de solens stråler og er nødvedig for skildpaddens overlevelse. Se foto.

Her hos Sumpskildpadder modtaget vi, hvert år flere hundrede sumpskildpadder, der ikke har fået nok UVB-lys eller varme! De skildpadders skjolde er typisk tynde, bulede og grimme og farveløse. De skildpadder, bliver straks sat i intensiv behandling, med, god og rigtig kost, med mineraler, kalk, vitaminer og UVB-lys og en varmepære, 12 timer i døgnet

Skildpadder kan ikke selv danne det aktive vitamin D3, hvis de ikke får sollys eller får kunstigt ultraviolet lys, UVB-lys. I den forbindelse er det vigtigt at huske, at ultraviolet lys ikke kan trænge gennem glas. D3-vitamin har især betydning for at knoglerne opbygges korrekt. Desuden har også foderets indhold af kalk og fosfor betydning for knoglerne. Kort kan det siges, at der skal være så meget kalk og så lidt fosfor som muligt. Derudover har foderets indhold af A-vitamin betydning for, at huden og mund- og øjenslimhindens sundhed. Tilsæt derfor foderet vitamin- og kalkpulver indeholdende D3-vitamin. Da de fleste sumpskildpadder kun spiser under vandet, kan det være svært at undgå, at vitaminerne flyder ud i vandet. Her kan man stoppe i, eventuelt blende vitaminer og mineraler sammen/i med fisk, melorme eller regnorme, som skildpadder vil æde uden tøven.

UVB lys og varme er nødvendig for, at skildpadden kan optage det kalk, mineraler og vitaminer, der er i dyrets foder. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd.

UVB-lys og varme er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til. 

Vi benytter selv en Reptisun 5,0 UVB 13 watt (se foto).

Bemærk! At en UVB pære, ikke afgiver varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Brug f.eks. en Dragon Sun Spot. Vi benytte 60 watt varmepærer for at holde de 31-35 grader, der er nødvendig, på solpladsen.

Heldigvis er det temmelig nemt, at give skildpadden den rette temperatur. Når du bare ved hvordan. Den første ting du må gøre, er, at vide, hvilken temperatur, der er den bedste for netop din skildpadde-art. Her må du gå ind og kikke under din skildpadde-art, her på hjemmesiden. Der vil du kunne læse om de temperaturer, der passer din skildpadde-art bedst.

For de fleste voksne sumpskildpadder, ligger denne temperatur på 31-35 grader. For babyer og syge skildpadder, så bør temperaturen ligge på 35-36 grader.

Varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt en timer, så glemmer du ikke at tænde varmepæren. De kan købes i ethvert byggemarked for 30-45 kroner.

Til varme, er det ikke væsentligt, hvilken pære du bruger, men, pæren skal kunne afgive varme nok. Her er det normalt at benytte en glødepære, der både giver lys og producerer varme. Her vil vi anbefale, at man bruger en pære med indbygget reflektor (spotlight), der fokuserer varmen mod solpladsen. Andre pærer er runde, som en almindelig pære og bør anvendes med en reflektor.

Spotlighten bør sigte på den del af landdelen, hvor skildpadden kan kravle hen og få varme, lad en anden del af landdelen ligge hen, uden UVB-lys og varmelampe, så kan skildpadden selv juster sin temperatur, ved at placer sig, hvor det nu passer dyret bedst at være. Varmepæren skal placeres i en afstand, så varmen på solpladsen, når op i den høje ende af, hvad der er den anbefalede temperatur for netop din skildpadde-art. 

Du må ikke bare gætte på, hvor højt varmelampen skal placeres over solpladsen! Anvend et termometer, så du er helt sikker. De kan købes i enhver dyrehandel og er ikke dyre. Hvis du placerer varmelampen, i en afstand, der er for højt over dyret, så kan din skildpadde risikere at blive forkølet og få en luftvejsinfektion, der ofte vil være dødelig for skildpadden. Hvis du placerer varmelampen for tæt på, så kan du risikere, at din  skildpadde brænder sig. Så du skal ikke bare slumpe dig til afstanden. Være klog og brug et termometer. Tjek temperaturen en gang i mellem.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, hvis deres skjold skal forblive ude sygdomme, det hjælper en varmepære til med.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, hvis deres skjold skal forblive fri for at få skjoldråd, svamp og metaboliske knoglesygdomme, det hjælper en varmepære til med.
Det gælder alle sumpskildpadder, både de dyre der har et hårdt skjold og dem med et blødt skjold, blødskjoldsskildpadder. Blødskjoldsskildpadder har meget let ved at få svamp og dø.

Når man har flere sumpskildpadder, så bliver det nødvendigt med flere varme/solpladser, til sine skildpadder. Hvis du kan give dine skildpadder adgang til direkte sol, så vil dyrene elske det.

Bemærk! At en UVB pære, ikke afgiver varme nok (max. ca.26 grader), til en solplads, det er ikke nok varme, til de fleste sumpskildpadder. Det er derfor også nødvendigt, at hænge en varmepære op, over solpladsen. Brug f.eks. en Dragon Sun Spot. Vi benytte 60 watt varmepærer for at holde de 31-35 grader, der er nødvendig, på solpladsen.

Du kan læse mere om, hvilke pærer der skal bruges og hvorfor det er nødvendigt med UVB-lys og varme, til dine skildpadder: UVB-lys er nødvendigt  Varme er nødvendigt

Fordele, ulemper og udgifter ved at have en sumpskildpadde

Hjælp skildpadder i nød, handel på SkildpaddeShop.dk

Landdel og solplads til dine sumpskildpadder

Vi hænger normalt både UVB pæren og varmepæren op, ved siden af hinanden.

Du skal have plads til en god landdel, gerne to eller en stor landdel, hvor der er plads til både sol og skygge. En landdel, hvor der er varmt og en landdel, hvor skildpadden kan ligge i skygge, hvis det er muligt.

Under de enkelte sumpskildpadde-arter, fortælles der om, hvis din art, har behov for et ekstra stort land eller andet. Her på denne siden, er det en generel gennemgang, af en sumpskildpaddes behov, vedrørende akvarium indretning.

Skildpadder er krybdyr og derfor ektoterme, dvs. at de får kropsvarmen fra deres omgivelser og ikke kan svede. Skildpadden skal derfor selv kunne regulerer sin temperatur - bliver dyret for varm, så hopper den ned i vandet og køler ned - bliver dyret for kold, så kravler dyret på land og bliver varmet op, af varmelampen/solen - vand og sol kan også bare blive for meget, for dyret og den vil bare gerne kunne trække sig hen i skyggen. 
Skildpadden har absolut behov for, at kunne skifte temperatur, i løbet af dagen. Varmen har også stor betydning for dyrets evne til, at fordøje og udnytte det foder, skildpadden æder.

Sørg for, at der ikke er et låg over skildpaddens solplads. Låget, gør, at luftfugtigheden bliver for højt. Skildpadden skal kunne blive helt tør ellers er der stor fare for, at skildpadden får skjold problemer.

Se billederne nedenfor, hvordan du kan oprette gode solpladser, til dine sumpskildpadder.

Du kan benytte forskellige materialer, til en solplads. Det kan være kork, drivtømmer, kunstige flydeøer, byg selv en solplads, af et mindre akvarium, byg et rum, til land, af glas eller akryl, benyt eventuelt akvarie baggrunde f.eks Slimline (se foto) og andre materialer.

Se eksempler, på solplads, land og æglægningssted, af de nævnte materialer: Idéer til solplads

Benyt fundet træ og drivtømmer til dekoration og solplads

Rengøring og filtrering af akvariets vand

Køb det største filter, du har råd til. Køber du et for lille filter, er der meget stor sandsynlighed for, at du bliver træt, af dine skildpadder. Fordi vandet altid vil lugte!

Du tror måske, at du kan skifte akvarievandet, som det bliver beskidt, med en spand og frem og tilbage, til badeværelset og tømme spanden og fylden den op igen. Glem det! Rent ud sagt, det gider du ikke gøre længere, efter anden gang du har gjort det. 

Når du vælger filter, til dit skildpadde akvarium. Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Rengøring
Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er, at de fleste sumpskildpadderarter bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde, og derfor kan splitte både foder og andre ting ad, med deres forben. Du vil gøre klogt i, at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter, til rensning af vandet, gerne sammen med et bundfilter. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning, af affaldsstofferne.

Læs mere på skildpadde blog: Hvordan du renser et akvariefilter

Vi hører sommertider, at rent vand ikke er så nødvendig for sumpskildpadder. Får din skildpadde et sår, så har det problemer med at hele, i forurenet vand. Sumpskildpadder får brune pletter, af beskidt vand. Brune pletter er begyndelsen, på sår og det der er værer. Du vil heller ikke bryde dig om, at lugte og bo i samme rum, hvor dit forurenede akvarium står. Tænk over det, en sumpskildpadde skal leve, hele dens liv, i det vand, hvor den tisser, skider, svømmer, spiser og sover i. Så rent vand, er vigtigt. 

Vil du slippe lidt for svineriet, så kan de voksne sumpskildpadde, fodres i et plastickar, hvor der er en ret høj vandtemperatur, på omkring 28 grader. Selve fodringen vil svine vandet til, tit vil skildpadden også tisse og komme af med sin afføring, i det vand. Så er det jo let at hælde ud. 

Du kan også suge skidtet op af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, så virker den som en støvsuger, til bundlaget i akvariet. Ved hjælp af hævert princippet. Som tragt, kan du eventuelt bruge toppen af en sennep eller ketchup flaske. Tragten kan sættes fast med silikone: 
Se foto af hjemmelavet hævert

Det vil også være rigtig godt at have en flok pansermaller sammen med dine sumpskildpadder, mallerne vil leve udmærket af det foder-, svineri/overskud der er efter skildpadderne har spist. Mallerne vil også hjælpe dig af med skildpaddernes afføring, hvis ikke din skildpadde kommer fisken i forvejen. Så en flok pansermaller er efter vores mening, helt uundværlige at have i et akvarie eller i en terrassedam. Pansermaller er samtidig hyggelige, at se på, når de effektive rumsterer rundt på bunden, efter foder. Dine skildpadder kan ikke fange raske pansermaller, fisken er alt for hurtige for dem.

Mere om at holde fisk og sumpskildpadder sammen

Hvis skildpaddeskjoldet bliver fyldt med alger og er grumset eller fedtet, så er det normalt et tegn på, at vandet ikke er rent. Du kan fjerne alger og skidt, med en blød børste, hvor du skrubbe let på skildpaddens rygskjold. Har du en god landdel, hvor der hænger både en UVB-pære og en varmepære, så vil sumpskildpadden normalt ikke blive fyldt med alger, på skjoldet.

Sørg også for, at der er et ordentlig filter sat til, at rense vandet. Indvendige filter, er normalt ikke gode nok, til at holde sumpskildpadde-akvarier fornuftig rene.

Uanset om du har et filter eller ej, så skal du udskifte noget af akvariets vand, en gang imellem. Skift op til 50% af vandet en gang om ugen eller hver 14 dag. Du skal ikke skifte alt vandet, så er der ingen "forurenet" vand, til at føde de gode mikroorganismer, der er i dit filter. Mikroorganismer der holder det organiske filter i gang. Det organske filter, ændre blandt de meget forurenende stoffer, om til noget er er knap så forurendende. Meget kort fortalt. Mere om emnet: 

Få meget mere viden om, hvordan du holder akvariets vand rent: Rent vand er nødvendigt

Du skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte indeholder salmonella-bakterier.  
Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, når du har håndteret dyrene eller har været i kontakt med dyrets vand.

Varme til vandet

Beskyt varmelegmet, så dine skildpadder ikke brænder sig, på det.

Vandets temperatur, adgang til UVB-lys og en varmepære på solpladsen, rent vand og ordentlig foder, til sumpskildpadden, altsammen er vigtig for din skildpaddes overlevelses mulighed.

Det er vigtigt for din skildpaddeart, at du overholder de for dyret anbefalede temperaturer, i vandet, luften og på solpladsen. Den anbefalede vandtemperatur, kan der læses om, under beskrivelsen af din sumpskildpaddeart. 

Sumpskildpadder er vekselvarme/koldblodet dyr, hvis ikke skildpadderne har de rigtige varmegrader, så kan det blandt andet gå ud over skildpaddens fordøjelse. Du kan også risikere, at give dine skildpadder luftvejsproblemer.

Benyt et varmelegeme med beskyttelsesskærm omkring. Så slipper du for, at skildpadden forbrænder sig på varmelegmet. Du kan selv lave en beskyttelsesskærm, ved hjælp af et stykke afløbsrør, hvor du borer mange hulle i. Afløbsrør kan købes i ethvert byggemarked. 
 
Vi møder sommetider nogle, der tror, at selve varmelegmet, kun bliver 22 grader varmt, hvis varmelegmet er stillet til at vandet i akvariet, skal være 22 grader. Varmelegmet, har en termostat indbygget, der slukker for varmelegmet, når vandets temperatur, har nået den ønskede temperatur. Varmelegmet fungerer ligesom radiatoren, i stuen. En vinterdag, har du stillet radioatoren på eksempelvis 3. og temperaturen, i stuen holder 20 grader. Mærk efter på radiatoren, kan du holde dine hænder på den? Nej, det kan man typisk ikke. På samme måde virker et varmelegme, i sit akvarium, det bliver meget varmt ellers kan det ikke varme alt vandet op, til den ønskede temperatur. 

Fodring

Sump-, snap og blødskjoldsskildpadder er kødædere og meget grådige, hvorfor der er risiko for overfodring. 

Fodringshyppighed.
Anbefalet fodring for sumpskildpadder: De første 6 måneder af skildpaddernes liv, her kan du veksle fodret mellem købe foderpiller (Reptomin bruger jeg selv. Det giver dyrene vitaminer og kalk) og alle former for vandindsekter, myggelarver, ferskvandssnegle, lidt kød, såsom regnorme eller fisk en gang dagligt, nok til at de mindsker appetitten, men ikke blive helt stoppet. 

Efter 6 måneder skiftes der over til, at fodre kun hver anden dag. Du kan nu forsøge, at tilbyde skildpadden salat eller andet grønt. Men, hvis din sumpskildpadde går i et akvaterrarium, med planter som vandpest, vandhyacinter og liggende planter. Så vil dyret selv tage for sig af plantedekorationen, hvis den overhovedet vil spise af det grønne. Læs her om egnedevandplanter, til skildpadder.

Over tid kan du tilpasse kostens indhold og holde lidt regnskab med dyrets vækst, aktivitetsniveau og appetit. Det kan være vanskeligt om ikke umuligt, at kontrollere, hvor meget et enkelt dyr spiser, hvis den, er, én i en flok. Som tommelfingerregel kan man bruge, giv de voksne dyr den fodermængde, der svaret til den halve størrelsen af skildpaddens hoved, hver anden til tredje dag. Det er ca., hvad de kan spise på 15-20 minutter. 

Sørg for, at give din skildpadde et så fast og hel foder, som muligt, ikke "søbefoder", det er foder der er hakket, blendet og skåret helt i stykker til din skildpadde og som den derfor bare kan sluge, helt uden at arbejde med fodret. Hvad ikke er en god ide, fordi din skildpadde skal bruge og slide sit næb.

Overfodring og føde med et højt proteinindhold, det kan forårsage en hurtig vækst og menes skadeligt for dyrets lever og nyrer. 
Læs her mere om Foder og mineraler

Kønsbestemmelse af sumpskildpadder

Det er vigtigt, at du kender kønnet på din sumpskildpadder. Især er det vigtigt, hvor der er flere sumpskildpadder, der lever sammen.

Man kan almindeligvis kønsbestemme sumpskildpadder på deres udseende. Hunnens kloak sidder tæt ved haleroden, mens hannens kloak, er rykket længere ud på halen. Halen er både længere og kraftigere hos hannen end hos hunnen.

Hannens klør er ved de fleste arter, længere, end hunnens klør. Hannen bruger sine klør til at holde fat i hunnen med under parringen. Han benytter dem også under sin parringsleg eller dans, overfor hunnen, hvor han vifter med sine klør, omkring næsen på hunnen.

Ved mange af sumpskildpadde hannerne, her er bugskjoldet hvælvet indad (konkav), mens bugskjoldet hos hunnerne er helt fladt. Hannens hvælvede bugskjold er praktisk under parring, hulningen hos hannen, passer mod hunnens buede rygskjold, det gør det også nemmere for hannen at nå, det han nu skal nå, samtidig hjælper det hannen til, at holde balancen oven på hunnen, så han ikke rutcher af.

Hannen har en penis, den kan tit ses ligge inde i halen, ved bunden af haleroden, halen er derfor en del kraftigere der, end hunnens hale er. Hos nogle arter er der andre kønsforskellen, det kan bl.a. være at hunnen er stører end hannen.

Læs meget mere om: Kønsbestemmelse

Aggerssive skildpadder

Kønsbestemmelse af sumpskildpadder

Kønsbestemmelse af de fleste arter sumpskildpadder. Af de skildpadder vi får ind, hos Sumpskildpadder, så dækker denne forklaring godt 70 % af alle dyrene. Undtagelser, er bl.a. den Kinesiske trekølsskildpadde, her har både hunner og hanner korte klør. Hvis vi tager forklaringen alene omkring halens størrelse, så dækker forklaringen, tæt ved 100 %, hvor Moskusskildpadden hører til. - Flere af de sumpskildpadder, der kan ses på videoen, er inde hos Sumpskildpadder til pleje. Flere af dyrene har været passet forkert, i flere år. Derfor ser nogle af skildpaddernes skjolde ikke så godt ud. Derfor husk altid at give dine sumpskildpadder både UVB-lys og varme.

Håndtering og undersøgelsesteknik

Florida blødskjoldsskildpadde - Apalone ferox. her holder Christian godt fat om skildpadden. Det skal bemærkes, at skildpadden holdes over et bord med blød belægning og ikke et hårdt flisegulv.

Sumpskildpadder er generelt mere bidske end landskildpadder. Det gælder især snap-, og blødskjoldsskildpadder, de har både knivskarpe hornkæber og en betydelig rækkevidde i kraft af deres lange og bevægelige hals. Moskusskildpadder har et overraskende skarpt bid. 
Vandlevende skildpadder, de bevæger sig meget hurtige, når de opholder sig i vand. Så hold godt øje med dem, især, hvis du er uerfaren med, at håndter sumpskildpadder.

Skildpadden holdes bedst ved, at du holder godt fast i skjoldets bagkant. Hold aldrig en skildpadde ud over et klinkegulv eller et andet hårdt gulv, dyrene kan let overraske dig, med deres pludselige bevægelser.

Tilbage til akvariet. Sæt altid din skildpadde fra dig på land. Efter du har haft din skildpadde ude af akvariet og dyret skal tilbage i akvariet igen, så sæt altid din skildpadde tilbage på land/solpladsen, så skildpadden af sig selv kan kravle ned i vandet. 
Plump aldrig skildpadden direkte ned i vandet. Skildpadden vil derved risikere ikke, at have nået at tage luft ind og vil synke til bunden som en sten. 
Kommer din skildpadde ned på bunden, uden luft i sine lunger, så vil skildpadden have det svært ved, at nå overfladen igen.
Er der ikke mulighed for, at skildpadden kan kravle op til overfladen igen, eventuelt på en trærod, dekorations bagvæg eller noget andet, så er der desværre chance for, at din skildpadde vil drukne.
Især kan moskusskildpadder og snapskildpadder have problemer med, at nå overfladen igen, uden luft i kroppen.


Håndtering. Krybdyr er ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt. 

Børn bør ikke alene håndtere en skildpadde, det vil stresse dyret, og skildpadden kan finde på at bide. Skildpaddeunger bider ikke hårdt, men de voksne er stærke og kan bide hårdt. Er du uheldig, så kan nogle skildpadder bide hul i en finger! Hvis det skulle ske, så husk at få en stivkrampe vaccination.
Lad ikke din skildpadde gå rundt nede på gulvet! Den får træk og føler sig utryk.

Generelt er krybdyr ikke familiedyr. De vil helst være i fred og ro i deres terrarium, hvor du så kan kigge på dem. Hvis du skal flytte dyrene eller skal undersøge dem, så kan du naturligvis godt håndtere dyrene forsigtigt. 

Salmonella. Du skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte indeholder salmonella-bakterier.  Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, når du har håndteret dyrene eller har været i kontakt med dyrets vand.

Er din skildpadde rask?

En rask skildpadde skal selv kunne vende sig om. Men, det er desværre igen garanti. Husk UVB-lys og en varmepære.

Sunde og raske sumpskildpadder kan hænge i forlemmerne, når de løftes op og holdes mellem et par fingre, hvorimod svækkede dyr mister deres greb og falder. Lægger du dyret om på ryggen, så vil det raske dyr energisk forsøge at vende sig rundt. Raske skildpadder reager hurtigt på lys og berøring, enten flygter de eller trækker sig ind i deres skjold.

Vandlevende skildpadder holder normalt deres krop vandret, når de svømmer, har dyret slagside, eller hænger de med bagkroppen, så er det tegn på sygdom, det kan være dyret har lungebetændelse. Læs mere om sygdomme

Øjnene på sumpskildpadder skal være klare og ikke have rindende øjne (rindende øjne, det kan du se, når de ligger og solbader. Det er normalt), øjenlågene må ikke være hævet. 

Huden på hoved, hals og lemmer skal være uden sår, hævelser og misfarvninger. Man ser sommetider, at dyret ligesom skæller lidt, det er skildpadden der skifter ham og er naturligt for dyret.

Næseborene må ikke være stoppede, med belægninger eller med flåd. Mundens slimhinder skal være uden belægninger og hornkæberne skal være uden defekter eller have sygelige forandringer. Åndedrættet skal foregå lydløst.

Sumpskildpaddens skjold skal være uden deformiteter, defekter, skader og betændelsestilstande-, og forandringer, ligesom hornpladerne skal være intakte. Skjoldet hos sump-, og snapskildpadder føles fast, hvorimod blødskjoldsskildpaddens skjold føles mere elastisk. 

Skildpaddens vægt vurderes i relation til dyrets størrelse, sunde og velnærede skildpadder er relativt tunge. Lette dyr er magre, det kan være tegn på at dyret er svækket eller har en længevarende sygdom.

Pas på, fodre ikke dine skildpadder for meget og forkert. Det er svært at undgå. 

Er din skildpadde syg, så skyldes det næsten altid, at du mangler at hænge en UVB-, og en varmepære op til din skildpadde. Ja, 2. pærer.

Læs mere om skildpaddernes sygdom og helbred: Sygdom og helbred

Hordan måler du din skildpadde. Træk en lige linje fra forkanten af rygskjoldet til bagkanten. Dette kaldes rygskjoldets længde. Dette opnås ved hjælp af en imaginær linie, der går lige igennem skildpadden. Du måler ikke langs skjoldets højderyg, fordi hos nogle arter, er skjoldet meget hvælvet og vil så give dig en unøjagtig måling. Guløret terrapin, på et par kilo, det kommer din skildpadde også til at veje.

Hamskifte blandt sumpskildpadder

Skæl fra sumpskildpaddernes skjold. Bemærk, skildpadden skifter ikke skæl, når dyret mangler UVB-lys, varme og en solplads at kravle op på. Dyret dør i stedet for.

Hamskifte er en normal del af en skildpadde liv. De skifter både hud og skæl regelmæssigt.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Det samlede antal skæl svarer nogenlunde til de underliggende knogler og kroppens dele. Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjolddet en større stivhed (som en muret husmur).

Benplader/skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller deromkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blide tryk eller en blid børstning, med en blød tandbørste kunne få dem til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, med blødning og efterlade knogle og bløddele åben over for infektioner. Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderligere tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt.

Skildpadder vil også skifte deres hud, men ikke på samme måde som andre krybdyr gør det, de smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser. Men det kan se ud som om, at huden hænger lidt i laser, hvor det sker. Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hud hænge fra dyret, det kaldes overdreven fældning. De fleste gange, når en skildpadde smider alt, så er det tegn på overfodring. Vandtemperaturen kan være for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen. Et normalt hamskifte aktivitet, er for nogle arter af skildpadder, at bide i deres ben, så skaller falder af og til tider spiser dyret de små hudlag.

Havedam og terrassedam til sumpskildpadder

Flot havedam med sumpskildpadder. Bemærk, at trådhegnet, er bukket ind mod dammen. Så er du sikker på, at dine skildpadder bliver, hvor de skal.

Havedam
Hvis du har en havedam, så kan du sætte de fleste sumpskildpadder derud, om sommeren. Rød/Guløret errapiner, Kinesiske trekølsskildpadder, Landkortskildpadder, Guldskildpadder og Europæiske sumpskildpadder, de her sumpskildpadde kan sagtens overvintere i en dam, hvis der er de rigtige forhold.

Men det er vigtigt at huske, at skildpadder er rene udbryderkonger. Almindelig lavt grøn havehegn, der er sat stramt op, det kan de store skildpadder god klatre over! Her kan du bukke toppen af hegnet, ind mod damme, så skulle det være skildpaddesikret, den vej. Det samme gælder med en stensætning og et flethegn, dem kan de store skildpadder også kravler over. En stensætning og et flethegn, de kan forbedres, med et trådnet eller et bræt, sat på tværs, enten lidt oppe eller på toppen.

Et hegn, hvor toppen, er bukket ind mod dammen (se foto ovenfor), det kommer skildpadderne ikke over, men, måske under. Hvis hegnet er afsluttet med et bræt, på tværs, i toppen, er også sikkert. Du kan også benytte lodrette stolper, eternit plader eller fliser, noget med en glat overflade, hvor dyrene ikke kan få fat, det vil være sikkert.

Men, pas på med små skildpadder under åben himmel. En havedam der ikke er overdækket med et trådnet, vil være indbydende for katte, rotter, rovfugle, fiskehejre, krager og måger, hvor de kan finde på at snuppe sig en lille skildpadde og løbe eller flyve væk med! Her hjælper det kun at have et trådnet over dammen. Unger af sumpskildpadder er i risiko for at forsvinde ud i den blå luft, afhængig af arten, til de har nået 2-3 års alderen.

Det er også afgørende, at du kan overskue dammen og følge med i skildpaddernes liv. Et udendørs ophold er vældig sundt for skildpadderne. De får masser af ufiltreret sollys, så de kan danne D3-vitamin. Som et supplement, vil de også selv kunne fange små vanddyr, ligesom en havedam i reglen vil give dem mere vand at svømme i.

Dammens dybde - Hanne, gæst her på hjemmesiden, fortæller: At de har to Rødøret terrapiner, der lever året rundt, i et udendørs bassin, hvori der er 2.500 liter vand, med en max. dybde på 120 cm.

Jan, gæst her på hjemmesiden, fortæller: At de har Europæiske sumpskildpadder, der lever året rundt, i et udendørs bassin, hvori der er ca.3.000 liter vand, med en max. dybde på 80cm.

En kommenter til Hannes og Jan: det er vigtigt med en god dybde på minimum 1,20 m. gerne 1,50 m., for ikke, at isen skal bundfryse om vinteren, samtidig skal der også være en stor vandvolume ellers er der ikke ilt nok i dammen til dyrene. Hvis isen bundfryser eller iltindholdet bliver for lavt, så har du ingen skildpadder, når foråret kommer. Brug eventuelt en god kraftig luftpumpe, der kan ilte vandet om vinteren.

En havedam, alene lavet af plastfolie er ikke så velegnet, at overvintre i, som en dam med lerbund. Det er vigtigt at dammen, har svagt skrånede sider, op mod overfladen, som skildpadden kan klatre op af. Du kan få plastfolie med grusbelægning på (det er dyrt), det kan skildpadden få godt fast i.

De ovennævnte tiltag, vil hjælpe med, at fjerne de giftige affaldsgasser der opstår i en havedam, på grund af rådne planterester o.a. nu kan gasserne blive udskiftet med frisk luft. På denne måde sikre du også, at fiskene klare vinteren i havedammen.

Læs mere om Havedam