Sår og skind problemer

Vores råd, hører ind under det der kaldes husråd. Derfor anbefaler vi, at du tager din skildpadde med til en krybdyrkybdig dyrlæge

Brune/lyserøde pletter - Forurenet vand

Tidligere modtaget terrapin. Denne skildpadde er nu helt fri for de brune pletter. Her holder Christian godt fat i skildpadden.

Brune/lyserøde pletter på din skildpadde

De brune pletter, er et tegn på forurenet vand og eller manglende UVB-lys og sol.

Vi ser tit de her plette, på de skildpadder vi modtager.
Skildpadden der er "glemt" og har fået lov til, at svømme rundt, i sit egen skidt, skildpadden kan udvikle de her pletter (se foto), alle steder på dyrets hud. Typisk udvikler pletterne, sig der, hvor skildpadden er mest følsom, som ved led, hals og steder, hvor skildpadden har svært ved, at blive helt tør. Skildpadden bliver typisk ikke tør, hvis skildpadden ikke kan komme helt ud af vandet og op på land og få det livsvigtige varme og UVB-lys.

Behandling:
Sørg straks for, at udskifte vandet, i akvariet. Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren.
Hvis dyret ikke selv vil kravle op på land, så tag skildpadden ud af vandet og tør den 3 - 4 timer, i tørdok (se nedenfor). I tørdokken skal der hænge både en UVB-pære og en varmepære, over skildpadden. Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium eller en kasse. Gentag denne processen flere gange.
UVB-lyset sterilisere, omkring såret og varmen tørrer såret, så en helingsproces kan komme i gang.

Hvis denne behandling ikke har hjulpet, inden for 14 dage til 3 uger, så skal du henvende dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.

Hvis du i en kort periode, har fejlvurderet betydningen af, at udskifte en del af vandet, i akvariet. Så kan de brune pletter opstå, det sker gerne først der, hvor skildpadden i forvejen har fået en lille skade eller hvor skildpaddens hud, slider imod skjoldets kant, tit ved dyrets hals og ben.
Er pletterne først opstået, så skal du straks udskifte halvdelen af vandet, i akvariet og du må samtidig få renset, din filterpumpe.

Er du ikke god nok til, at få skiftet vand, ved din skildpadde jævnligt, så vil det være en meget godt ide, at du får udskiftet akvariets filterpumpe, til en større model.
Måske er det også tidspunktet, hvor du giver din sumpskildpadde et nyt og større akvarium.

Forebyggelse mod de brune pletter, er rent vand, en god solplads, hvor skildpadden kan ligge og blive, sammen med det dyreste filter, du har råd til.

Husk: Rent vand er livsvigtigt, for din sumpskildpadde

Bid, sår, skrammer og forbrænding

Er bidskaden, så voldsom som her, så er det til dyrlæge.

Skildpadden er blevet bidt, skåret sig, fået et brandsår og andre skrammer.
Hvis din skildpadde bliver udsat for noget af ovenstående, så er det nødvendigt, at du tjekker tingenes tilstand, i din tank. Herefter må du indstille dig på, at foretage nogle ændringer.

 

De råd vi fortæller om her, det er husråd. Professionel hjælp, gå til en krybdyrkyndig dyrlæge 

Et varmelegme der er uden afskærmning er berygtede for, at brænde skildpadder, der kan lide at ligge på den, eller ligge under den. Se foto længere nede "brandvabel".

At skildpadder, kommer for tæt på varmelamper, kan også være et problem for nogle dyr. At skildpadder får bid og skrammer af andre skildpadder, det kan ske under fodringen eller skildpadden bliver bidt af dominerende skildpadder, bidskader kan også ske under parringen, hvor en han ikke synes hunnen er villig nok. Du skal også være opmærksom på, om akvariets dekorationer og klipper kan give din skildpadde skrammer. 

Ved brandsår, er det vigtigt ikke at fjerne noget brændt væv. Der vil komme en skorpe og dermed hjælpe med til, at forhindre infektioner. Dyret vil med tiden skifte sit ham/hud, det vil normalt hele igen. 

Behandling af små sår: Skildpadden bør straks have rent vand, UVB-lys og varme. 
*Såret kan renses i Klorhexidin 0,05% opløsning (må ikke benyttes til brandskader). 

Saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand.   Dyrlægen anbefaler, at bruge fysiologisk saltvand til, at skylle og spule sår rent med og betændelse væk med, det er en opløsning af 0,9% natriumklorid(kogesalt/husholdnings salt) , der blandes op i vand. Benyt eventuelt en engangssprøjte (kan købes på apoteket).
Fysiologisk saltvand blander vi selv her hos Sumpskildpadder, med 9 gram salt der blandes i 1 liter vand og koges, når det er kølet ned, kan vi bruge det. Saltvandet skal hældes i en ren kande og stilles i køleskabet. Vi har så saltvand, til et par dage. Herefter laver vi en ny portion.

I sådan nogle tilfælde, vil vi tage dyret over i et lille akvarium (54 liters), heri er det let, at holde øje med, at skildpaddens sår udvikler sig i den rigtige retning.
Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren. 
Ellers tag skildpadden op af vandet og tør den 1 time, hvor du meget gerne må hænge en UVB-pære og en varmepære op over dyret. Gentag denne processen flere gange. UVB-lyset sterilisere omkring såret og varmen tørrer såret, så en helingsproces kan komme i gang.

Denne behandling skal hjælpe indenfor et par uger.
Hold øje med om der kommer infektion i såret, for, så skal dyret til dyrlæge. 

*(Brug aldrig brintoverilte! Det får det beskyttende sår til at koge op. Derved er der fri adgang for skidt og bakterier). 

Bliv medlem hos Sumpskildpadder så tilbyder vi, en gang om året, et gratis helbredstjek af din skildpadde.

Bidskade

Mindre bidskader, kan man tit selv behandle. Byg en tørdok, se nedenfor, hvordan.

Hvis en hun ikke vil parre sig med en han, så kan han blive "sur" og derfor bide i hunnen. Han bider gerne en hun i nakken eller bag til. 

Aggressive skildpadder hvordan undgår jeg, at skildpadder bliver skadet?

I et akvarium, vil skildpadderne have svært ved, at kunne komme langt nok væk fra hinanden, hvis ikke de kan enes.

Det er vigtigt, at du kender dine skildpadders køn. Vi har erfaring med, at mange skildpaddeejer ikke er helt sikre på deres skildpadders køn. Skildpadder der ikke kan sammen, giver den største risiko for skader på dyrene.

Hvordan kender jeg forskel på skildpaddens køn: Kønsbestemmelse

Det er vigtigt, at skildpadder kan komme væk fra hinanden og finde ro. Byg en ordentlig solplads, med god plads, hvor dyrene kan ligge og brede sig.

Sørg for at moskusskildpadder har flere huler, hvor de gemme sig og ligge i fred for hinanden.

Rens sår og betændelse med en saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand

Saltvandsopløsning / fysiologisk saltvand.

Dyrlægen anbefaler, at bruge fysiologisk saltvand til, at skylle og spule sår rent med og betændelse væk med, det er en opløsning af 0,9% natriumklorid (kogesalt/husholdnings salt), der blandes op i vand. Benyt eventuelt en engangssprøjte (kan købes på apoteket).
Fysiologisk saltvand blander vi selv her hos Sumpskildpadder, med 9 gram salt der blandes i 1 liter vand og koges, når det er kølet ned, kan vi bruge det. Saltvandet skal hældes i en ren kande og stilles i køleskabet. Vi har så saltvand, til et par dage. Herefter laver vi en ny portion.

 

Tørdok - tørkasse. Vigtigt våben mod skjoldråd & sår

Vores vigtigste våben mod skildpaddernes skjoldproblemer. Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.

Vi har bygget denne tørdok, af vandfast træplade. I bunden, lægger vi aviser, det er let at skifte og holde bunden tør. 

Tørdok til behandling, af blandt andet brune pletter, skjoldråd, sår og skrammer eller sikre at din skildpadde, får UVB-lys og varme nok.
Vi benytter også tørdokken til, at give nyankommende sumpskildpadder, et UVB og varme tilskud. Så dyrene straks, kommer ind i en god udvikling.
Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk, og mineraler fra deres foder, hvis ikke de får UVB-lys og varme.
 
En tørdok, skal være helt tør, hvis skjoldråd og sår, skal hele, hurtigst muligt. For at hjælpe skildpadder hurtigt, benytter vi diverse medicin, til dyrene, i samarbejde med vores dyrlæge. Men, i de fleste tilfælde, er UVB-lys, varme, godt og rigtig foder, og en helt tør solplads nok til, at til dyrene bliver raske. Normalt tager det mellem 4-6 måneder at gøre en sumpskildpadde rask.

Monter både en UVB- og varmepærer Kan købes på vores Shop

I vores tørdok, hænger der en combipære, pæren afgiver både UVB-lys og varme. Købt hos www.Monis.dk 

Skildpadden vænner sig normalt hurtigt til, at komme i tørdok.

Brandvabel

Her er der benyttet en gitter lampe, til varmepæren. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren.
Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så de kan risikere at komme for tæt på, især varmepæren.

Gitterlampe kan også købes hos de fleste dyrebutikker.

Denne Guløret terrapin har været for tæt på en varmepære og der er opstået en brandvabel. I det her tilfælde er det sket ved, at flere skildpadder er kravlet oven på hinanden, denne skildpadde er så kommet for tæt på varmepæren. 
Fejlen blev fundet og rettet, vablen forsvandt, nu ser skildpaddens hals pæn ud igen.

Du kan få lamper med bøjler eller gitter, der beskytter dyret mod varmepæren.

Skildpadden er forøvrigt adopteret. Dyrets skjold ser mat og træt ud, fordi den aldrig, har fået UVB-lys. Skildpadden er nu i behandling med UVB-lys. Inden for de næste par skæl-skift, så vil skildpadden være flot igen.

Gitter-lampe benyttes, hvor der er risiko for, at dyrene kravler ovenpå hinanden.

Her er der benyttet en gitter lampe, til varmepæren. De er gode fordi de sørger for, at skildpadderne ikke brænder sig på pæren, gitteret holder dyrene væk fra pæren. 
Skildpadder vil gerne kravle ovenpå hinanden, så kan dyrene risikere at komme for tæt på varmepæren.
 
Gitterlampe kan også købes i de fleste dyrebutikker. 

Hævelser og knuder

Byld ved øret. Afsted til din dyrlæge. Bylden forsvinder aldrig, af sig selv.

Når området omkring øret virker hævet (eller virkelig ”buler ud”) er det normalt på grund af en mellemørebetændelse. Huden over øre området, skal normalt være glat og uden hævelser, men efterhånden som der ophobes betændelse/pus i mellemøret, så vil hulrummet blive presset ud. 

Det er ikke en sjælden lidelse, blandt sumpskildpadder. Det er en meget smertefuld lidelse, for skildpadden (man kan ikke se om skildpadden lider. Men, det gør den. Dyr holder sig i gang, lige til det sidste).
Har du en skildpadde, der ser sådan ud. Så er der intet du kan gøre. Derfor er det afsted til en krybdyrkyndig dyrlæge
Hvor dyrlægen vil foretage en lille operation og betændelsen fjernes.

Hvordan du heler et sår, på skildpadden

Et sår der ikke vil hele. Såret er opstået, fra bid, af andre skildpadder.

Benyt eventuelt Klorhexidin 0,05%, hvis der er en tendens til lidt betændelse eller puds i såret. Rens dagligt såret i fysiologisk saltvand, fjern den døde hud. 

Den bedste måde er at trække saltvandet op i en 5 eller 10 ml. engangssprøjte og spule såret fri for puds/betændelse.

Du kan selv lave dit fysiologiske saltvand, benyt 10 gram almindelig husholdningssalt til 1 liter vand og kog det. Du kan gemme saltvandet i en ren beholder, men, højst 2 til 3 dage. Så skal du koge en ny portion.

Sumpskildpadder's dyrlæge Jeppe, har giver disse råd.

Den sikre vej, til skjold og hudproblemer

Mudderhul. Her er skildpadderne ved at dø, en langsom og pinefuld død.

Læs mere om, hvordan du holder skildpaddens vand rent: Rent vand er livsvigtigt for din skildpadde

 

UVB-lys som forebyggelsesmiddel

Eksempel på en UVB pære. Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 watt.

UVB lys er nødvendig for, at skildpadden kan optage kalk og vitaminer. UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpaddens kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB-lys er helt nødvendig for sumpskildpaddernes velbefindende og helbred. Hæng UVB sparepæren over dyrets solplads, så kravler skildpadden selv på land, når den behøver en dosis lys. Pæren er effektiv indtil 15 cm afstand fra skildpadden. Husk, at UVB-lys virker ikke gennem glas.

Skildpadden har behov både for en UVB og en varmepære, altså to pærer, der findes også combi pærer, der afgiver både UVB-lys og varme. Har skildpadden en god solplads, så er der gode chancer for at din sumpskildpadde slipper for nogle af de her på siden omtalte problemer. 

Bemærk! At en UVB-pære afgiver ikke varme nok, til en solplads, (max. 26 grader) til de fleste sumpskildpadder. Det er også nødvendigt, med en varmepære.

Vi bruger selv en pære der hedder: Zoo Med Reptisun 5,0 UVB 13 - 24 watt og kan klart anbefale denne pære. Bemærk, der er meget stor prisforskel på denne sparepære, fra dyrehandel og til internettet.

Hvilke UVB pærer og varmepærer benytter Sumpskildpadder? UVB-lys og varmepære

Ødemer/hævelser

Moskusskildpadde med ødmer. Blod der trækker ud i skildpaddens hud.

Kan skyldes hjerte-lungesygdomme, proteinmangel, lever- og nyreskade mm. ”Pletter” og farveændringer: Der ses ofte rødlige ”pletter” eller plamager på både hud og skjold (især på skjoldets lyse områder) når skildpadden lider af en blodforgiftning (idet de forskellige giftstoffer beskadiger blodkarene). På helt unge skildpadder, hvor skjoldet endnu ikke er helt udviklet, ses disse plamager endnu tydeligere. Dette er alvorlige tegn og kræver omgående indgriben. 
Pletter på hud og skjold kan også skyldes hudbetændelser, hudirritation, svampeinfektion, hjerte-lungesygdomme, proteinmangel, lever- og nyreskade.

Nej, det er ikke så let, at stille en rigtig diagnose. Under alle omstændigheder, så skal skildpadden omgående tilses af en kvalificeret dyrlæge.

Skildpadderne skifter løbende mindre hudområder, af gangen. Voldsom afstøden, af store mængder hud (så endnu ikke hærdet og færdigtdannet hud blottes) ses desværre af og til på grund af overdosering med A-vitamin. A-vitamin er giftigt, i for høje doser. Der kan gå op til 6-7 måneder før skildpadden er kommet sig og har dannet ny og normal hud. 

Sumpskildpadder skifter skæl

Her er det en Cooter, der skifter skæl, på en helt normal måde.

Ham-, skælskifte.

Hamskifte er en normal del af en skildpaddes liv. Skildpadder skifter både hud og skæl regelmæssigt. Hvis dyret passer rigtigt.

Skildpaddens knogler er beskyttet af et hornlag af keratin (det samme materiale vores fingernegle er af). Keratin er arrangeret i mønster med skæl på skjoldet. Rygskjoldet har normalt 38 skæl, og 12-14 plastron (bugskæl). Skællene overlapper ikke præcist dyrets knogler. I stedet er de forskudt, hvilket hjælper med til, at give skjoldet en større stivhed (som en muret husmur).

Skæl, der smides/kastes, vil ofte begynde at løsne sig fra skjoldets kant. Nogle gange vil dyrets skæl ikke løsne sig helt og luft vil derfor kunne blive fanget nedenunder. Det vil give en metallisk, kobberfarvede udseende under vandet. Det er normalt. Men hvis skæl ikke bliver smidt efter kort tid (normalt en uge eller der omkring), så er du måske nød til forsigtigt, at hjælpe skildpadden af med disse skæl. De fleste gange, vil et blidt tryk eller en let børstning, med en blød tandbørste kunne få skællene til at slippe helt. Forsøg aldrig at fjerne et skæl, der ikke er klar til at blive smidt. Dette kan forårsage skade, blødninger og kan ofte fjerne for meget, og efterlade knogle og bløddele åben overfor infektioner.

Har din sumpskildpadde problemer med, ar smide sine skl, kan det være tegn på, at du har et problem, i dit anlæg eller fodring. raske sumpskildpadder smider normalt selv deres skæl. 

Hvis din skildpadde ikke smider/kaster alle sine skæl af, på en fornuftig måde, så vil en gennemgang af dyrets kost, være på sin plads. De fleste gange skyldes, en dårlig kastning af skæl, mangel på UVB-lys og varme, det kan også være mangel på vitaminer i kosten, primært vitamin E. En yderlige tilførsel af E-vitamin i dyrets foder, er derfor nødvendigt. Men, tjek lige først, om UVB-, og varme pæren er som de skal være?

Et E-vitamin tilskud, kan komme fra æggeblomme og torskelever. Sørg for at din skildpadde får et vitamin tilskud.

Indretning af akvarium til sumpskildpadder

Har du svært ved, at give din skildpadde alsidig skildpaddefoder, så vil det være en god ide, at du anskaffer dig en god foderpille, til dine dyr. Skildpaddefoder

Skildpadder vil også skifte deres hud, men ikke på samme måde som slanger gør det, der smider det hele på en gang. Skildpaddens hud falder af, i små og fine mængder, det er ikke noget man normalt ser.

Hvis du ser din skildpadde smide store klumper eller dele af hår-lignende hudstrimler, der hænger fra dyret, det kaldes overdreven fældning. Det er tit et tegn på overfodring, du fodre skildpadden med foder der indeholder for meget protein (det kan være kød fra kreaturer). Det kan også skyldes at vandtemperaturen er for højt, dårlig vandkvalitet, en hudlidelse, eller dyret har en infektion i kroppen.

Et normalt hamskifte aktivitet, er, for nogle skildpaddearter, at de bider, i deres ben, så hudflager rykkes af og til tider spiser dyret de små hudlag.

UVB-lys og den rigtige varme, på solpladsen, er vigtig for din skildpadde, så hamskiftet foregår som det skal. Læs mere under din skildpadde-art.

Skifter din skildpadde ikke sine skæl og hud, indenfor få uger, så er der noget galt.

Bemærk her, at Moskusskildpadder skifter ikke skæl som de andre sumpskildpadder. Det er en anden historie.

Skildpadder skifter også deres hud

Abnorm eller overdreven hamskifte Rødøret terrapin.

Skildpadder kaster ikke kun deres skæl, men også deres hud. Skildpadder skifter ikke deres hud, på samme måde som andre krybdyr gør. Deres hud kommer af, i små og fine stykker, man ser det normalt ikke. Hvis du ser din skildpadde smider store klumper skind eller hårstrå-lignende hud, der hængende fra dyret, så kaldes det abnorm eller overdreven hamskifte. Normalt vil det være tegn på overfodring, for højt vandtemperaturen, dårlig vandkvalitet, i sjældne tilfælde, kan det være en hudlidelse eller en infektion der rumsterer i skildpaddens krop. Så må du en tur forbi din krybdyrkyndige dyrlæge.

Et normalt hamskifte aktivitet, for nogle skildpaddearter, blandt andre moskusskildpadder, er, at bide hudflager, af deres ben og nogle gange spiser de huden.