Varme på solpladsen

Guløret terrapin under varmepæren.

Din skildpadde skal foruden en UVB pære også have en varmepære.

Havedam: Lever din sumpskildpadde udendørs, så får skildpadden varme fra solen. Og behøver derfor ingen varmepære.

Først, håndtere du din varmepære, så lidt som muligt, undgå at ryste og støde pæren, især når pæren er varm, pæren springe meget let. Benyt en keramik sokkel til pæren, pæren bliver meget varm. Varmepæren er nødvendigt for skildpadders velbefindende og fordøjelse. Denne pære afgiver ikke uvb-lys, men uva lys. Læs om uvb-lys her

UVB-lys er kort fortalt kunstig sollys.

At sikre, at din skildpaddes levested er ordentligt opvarmet, er ikke et frit valg. Det er et ufravigeligt krav, hvis du holder skildpadder. Alle krybdyr, heriblandt skildpadder er ectothermic (eller "koldblods") dyr. Det betyder at de ikke automatisk kan kontrollere deres kropstemperatur (som vi mennesker). Skildpadder regulerer deres temperatur, ved hjælp af deres omgivelser, hvor skildpadder bevæger sig mellem solpladsen og lagene af det varme og kolde vand.

At forblive ved med, at være en sund og glad skildpadde, så har dyret brug for, at deres kropstemperatur forbliver inden for et ret snævert temperatur område. Opretholdelse af dette temperaturområde, er en af de vigtigste ting, vi kan gøre for vores skildpadder. Faktisk afhænger deres liv af det.

Varme har índvirkning på skildpaddens fordøjelse og immunforsvar. Varme skal der til ellers kan skildpadden ikke fordøje det den spiser. Varme skal der til for at skildpadden kan vedligeholde sit immunforsvar og derved holde sig rask. 

Varme er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

Heldigvis er det temmelig nemt, at give skildpadden den rette temperatur. Når du bare ved hvordan. Den første ting du må gøre, er, at vide, hvilken temperatur, der er den bedste for netop din skildpadde-art. Her må du gå ind og kikke under din skildpadde-art, her på hjemmesiden. Der vil du kunne læse om de temperaturer, der passer din skildpadde-art bedst.

For de fleste voksne sumpskildpadder, ligger denne temperatur på 31-35 grader. For babyer og syge skildpadder, så bør temperaturen ligge på 35-36 grader.

Varmepæren skal være tændt 10-12 timer i døgnet. Benyt en timer, så glemmer du ikke at tænde varmepæren. De kan købes i ethvert byggemarked for 25-35 kroner.

Til varme, er det ikke væsentligt, hvilken pære du bruger, men, pæren skal kunne afgive varme nok. Her er det normalt at benytte en glødepære, der både giver lys og producerer varme. Her vil vi anbefale, at man bruger en pære med indbygget reflektor (spotlight), der fokuserer varmen mod solpladsen. Andre pærer er runde, som en almindelig pære og bør anvendes med en reflektor.

Spotlighten bør sigte på den del af landdelen, hvor skildpadden kan kravle hen og få varme, lad en anden del af landdelen ligge hen, uden UVB-lys og varmelampe, så kan skildpadden selv juster sin temperatur, ved at placer sig, hvor det nu passer dyret bedst at være. Varmepæren skal placeres i en afstand, så varmen på solpladsen, når op i den høje ende af, hvad der er den anbefalede temperatur for netop din skildpadde-art. 

Du må ikke bare gætte på, hvor højt varmelampen skal placeres over solpladsen! Anvend et termometer, så du er helt sikker. De kan købes i enhver dyrehandel og er ikke dyre. Hvis du placerer varmelampen, i en afstand, der er for højt over dyret, så kan din skildpadde risikere at blive forkølet og få en luftvejsinfektion, der ofte vil være dødelig for skildpadden. Hvis du placerer varmelampen for tæt på, så kan du risikere, at din  skildpadde brænder sig. Så du skal ikke bare slumpe dig til afstanden. Være klog og brug et termometer. Tjek temperaturen en gang i mellem.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, hvis deres skjold skal forblive ude sygdomme, det hjælper en varmepære til med.

Sumpskildpadder har behov for at kunne komme op på land og blive helt tørre, hvis deres skjold skal forblive fri for at få skjoldråd, svamp og metaboliske knoglesygdomme, det hjælper en varmepære til med.
Det gælder alle sumpskildpadder, både de dyre der har et hårdt skjold og dem med et blødt skjold, blødskjoldsskildpadder. Blødskjoldsskildpadder har meget let ved at få svamp og dø.

Manglet varme

Rødøret terrapin der aldrig har fået varme og UVB-lys

Manglet varme

Manglet varme og alt andet.

Manglet varme

manglet varme

manglet varme

Benyt ikke bundvarme til sumpskildpadder

Fra naturens side, er sumpskildpadder indrettet til og indstillet på, at varmen, kommer ovenfra, fra sollys (strålevarme). 

Sumpskildpadder forbinder lys, med varme. Til varme, skal der benyttes en varmepære. 

Skildpadderne regulerer selv hele tiden deres funktionstemperatur, ved at flytte sig ind under varmelampen og ud igen og ned i vandet. Ligesom i naturens sol, hvor de på samme måde skifter mellem lys og skygge. Ved at anvende bundvarme, sætter du din sumpskildpaddes mulighed for selv, at kunne sætte sin indbyggede termostat "til og fra" ud af kraft.

Hvis skildpadden føler, at den omgivende baggrundstemperatur er for høj, vil den instinktivt prøve at løse problemet ved at kravle ned i vandet eller ind i skyggen. Evolutionen har jo lært den, at varme kommer fra oven.

Mange velmenende mennesker anvender bundvarme til deres sumpskildpadder for, at være "på den sikre side". Det anbefales mange desværre steder. Selvfølgelig vil dyrehandlerne gerne sælge endnu et varmeelement. Det skyldes til en vis grad, sikkert også den sædvanlige uvidenhed hos dyrehandleren. Men vi har også set det dyrlæger, give det råd. 

Benyt ikke varmeplader, varmekabel eller varmesten til dine sumpskildpadder.

Benyte altid naturen som udgangspunkt. Naturen har haft millioner af år til, at finde de bedste løsninger, vi kan ikke med et snuptag, finde på noget der er bedre, for vores skildpadder.

Dragon Sun Spot 60 watt

Dragon Sun Spot 60 watt.

Dragon Sun Spot er en gammeldags glødepære som giver en stor mængde varme fra sig.

Pæren er ikke som eco pærer 30% billigere at bruge i strøm da de 30% bliver brugt til varme.

Pæren er derfor mere brugbar til terrarier og har en længere holdbarhed.

Pæren er produceret til at kunne lyse i det der svarer til ca 2,5 måneder ved en daglig brændetid på 12 timer.

Pæren er ligeledes bygget til at sidde i terrarier med høj fugtighed grundet sin høje kvalitet.

Denne pære er produceret i tyskland og er ikke en Kina pærer.

Bemærk. Denne pære springer let, hvis du drypper vand på den. Det vil derfor altid være en god ide, at have en ekstra på lager.

Sumpskildpadder benytter denne varmepære (se test)

Dragon Lux Forrest giver både UVB-lys og varme

Dragon Lux Forrest HIT 5,0 til sumpskildpadder.

Læs om Dragon Lux Forrest HIT under UVB-lys nødvendigt

DRAGO-LUX SUNLIGT ”FORREST” med mindre belysning (5.000 Kelvin, 5.0) til terrariedyr som lever i skovbevoksning (Tropiske regnskove subtropiske skove, tempererede zoner osv.)

Fordel ved denne type pære

UV-B og Varme i en og samme pærer

Alle 35W Ballaster uanset mærke kan benyttes

40 graders spredningsvinkel

Optimal afstand til skildpadden for en 35W pærer: 25-40 cm.

FLERE FORDELE VED BENYTTELSE AF DISSE PRODUKTER:

-       Stimulere dyrets naturlige adfærd, aktivitet, fordøjelse, parringsadfærd og blodcirkulation osv. Samt afspejler dyrenes flotte farver.

-       Bedre UV refleksion fra den blanke aluminiums reflektor

-       Meget høj lysudbytte (UV-A og UV-B-stråling, Indforrød varmestråling, høj farvegengivelse, og lavt strømforbrug samt en lang levetid.)

-       Skift ikke pæren ud før den springer, pæren afgiver UVB-lys i hele levetiden modsat almindelige UV-B pærer.

Sumpskildpadder benytter denne pære. Set hos www.Monis.dk 


Bemærk, at der er stor prisforskel på UVB pærer, i de forskellige butikker og internetbutikker. Ser du dig for, så kan du hurtig spare kr.100. pr. pære.

Der findes mange andre fabrikater, af diverse pærer, der virker udmærket. Vi viser kun nogle enkelte pærer, for ikke, at gør dig alt for forvirret. Vi vil gerne hjælpe dig i gang, så let og rigtigt som muligt. Du vil selv efterhånden få erfaring, så du let kan vælge, den pære, der passer dig bedst.

Exo Terra basking spot 50 watt

Pæren her, er en varmepære, der afgiver lys. Det er den naturlige måde, en skildpadde soler sig.

Pæren retter varmen præcis ned mod solpladsen, hvor skildpadden ligger og får gavn af varmen.

Dragon Serra Heat 60 watt

DRAGON HEAT CERA er en keramiske varmepærer, der udstråler naturligt infrarød varme. Den giver krybdyr den nødvendige varmestråling uden at producere lys. Infrarød varme fremmer fordøjelsen, aktivitet, parringsadfærd og velvære.

Kan fås med 60 og 100 W.

DRAGON HEAT CERA er en keramiske varmepærer, der udstråler naturligt infrarød varme. Den giver krybdyr den nødvendige varmestråling uden at producere lys. Infrarød varme fremmer fordøjelsen, aktivitet, parringsadfærd og velvære.

  • Sundhedsfremmende infrarød varmestråling til dit kæledyr
  • Bevare den omgivende temperatur i dit terrarium og udsender intet lys
  • Stimulerer fordøjelsen og blodcirkulationen

Det er mere naturligt, at man benytter en varmepære der afgiver lys, til sine sumpskildpadder. Sumpskildpadder søger lyset. Se pæren Sun Spot ovenfor.

Bemærk. Denne keramikpære er mere modstandsdygtig over for vandsprøjt.

Kom godt i gang med UVB- og varmepære

Det er prisen på Monis.dk der gælder.

UVB- og varmepære kan købes Monis.dk