Giv dine skildpadder så meget vand som der er mulighed for

Her er skildpadde akvariet fyldt helt op, med vand. Skildpadderne kravler op på land, til venstre i billedet.

Allerførst, ser vi mange akvarier, hvor der kun er fyldt en tredjedel vand i? Hvorfor ved vi ikke? For skildpadder kan jo ikke flyve og udnytte luftrummet, over vandet? Det mere vand, der er i akvariet, det nemmer er det, at holde skildpaddens vand rent. Hvad der er vigtigt for din skildpaddes overlevelseschance og kondition. Få nogle idéer til land udenfor akvariet, på siden Akvarium indretning

Når du vælger filter, til dit skildpadde akvarium. Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Sumpskildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et akvariefilter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium med kun fisk i. 

Hvordan renser jeg mit filter?

Rensning af filter

Anskaf det største filter, du har "råd" til! Eventuelt Fluval FX6. www.SkildpaddeShop.dk

Find de filter vi anbefaler og vi selv benytter her hos Sumpskildpadder, på vores SkildpaddeShop.dk 

Hvad er et filter og hvad gør det?

Filter bakterier der lever i filtermateriale, kaldes også det organiske filter, det er meget vigtige for, at dine fisk og skildpadder trives og vandet holder sig rent. Filtermateriale fjerner også mekaniske, de urenheder, der flyder rundt i akvariet og planterester, de suges ind, i filtret og kommer ikke videre.

Det organiske filter spiser affaldsstoffer, det er fiske- og skildpadde afføring og foderrester der rådner, og ændres til skadelige kemiske affaldsstoffer. De skadelige affaldstoffer er blandt andet nitrit og ammoniak, det organiske filter "æder" og ændres til mindre farlige stoffer som nitrat m.v., som fisk kan tåle. Planter fungerer lidt på samme måde, hvor planten optager de kemiske stoffer og "lagrer dem i planten".

Når vi endelig renser filteret (rens kun akvariets filter, når det er nødvendigt. Så længe pumpen har en pæn vand gennemstrømning, så kører det som det skal), så tager vi en spand eller balje, den fyldes op med vand fra akvariet.

Først fjerner vi med håndkraft, de større urenheder, planterester og andet snask.

Herefter skyller vi filtermaterialet, i det opsamlede akvarievand. Du skal ikke skylle dit filter alt for voldsomt. Husk, vi skal bevarer de gode bakterier.

Placer nu filtersvampe, biobolde og keramikrør i de rette bakker (det er ikke sikkert, alle de nævnte filtertyper er i din filterpumpe). Nu er filter og pumpe igen klar til brug.

Denne måde, at rense filtermateriale på, gælder for filtersvampe, biobolde/kugler og keramikrør.

Grunden til at vi skyller filtermateriale, i akvarievand og ikke i varm eller kold vand, fra vandhanen, er, at bakterierne forbliver lige produktive (bakterier kan stadigvæk spise de farlige stoffer) og i samme omsætningstilstand (bakterier gør farlige stoffer ufarlige). I stedet for, hvis du skyller filtermateriale under vandhanen. Med hanevand skyller du de gode bakterier ud, i afløbet eller påvirker bakterierne negativt, vedrørende temperatur, pH med mere. Du risikerer simpelthen at ødelægge alle de gode bakterier og dine fisk vil dø, dine skildpadder vil få skjoldråd og dø.

Det er altid nødvendigt, at skifte noget af skildpaddens akvarie vand ud. Højst 50% af vandet, må du skifte ud. Det organiske filter, skal have noget "forurenet" vand, der indholder de kemiske stoffer, det organiske filter lever af. 

Hvilken filter størrelse skal jeg vælge?

Et godt filter til et moskusskildpaddeakvarium. Fluval 406. Vi har det på SkildpaddeShop.dk

Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Benyt et udvendig spandfilter. Et spandfilter optager ikke plads, i akvariet og dyrene kan ikke gnave, i ledningen. De små indvendige filterpumper, er intet bevendt til de større skildpadde-arter. 

Nu spørger nu nok "Hvilken størrelse filter vil I anbefale?"

Det afhænger altsammen af, hvor mange skildpadder, hvilken skildpaddeart og hvor meget vand, der hælles i et akvarium (ikke akvariets størrelse).

Er der 500 liter vand, i et akvarium, med 4-8 voksne og størrer sumpskildpaddearter så anbefaler vi en spandfilter med en udstrømning på 2000-3500 l/h. Den skulle klare opgaven fornuftigt.

Har du en mindre flok moskusskildpadder 4-8 dyr, i 200 liter vand, så vil en spandfilter med en udstrømning på 1200-1500 l/h. Den skulle kunne klare opgaven fornuftigt.

Er dit filter for lille, så skal der skiftes vand ud oftere. Skift op til 50% af vandet, hver gang, så fjerner du samtidig 50% af forureningen, i akvariet. Gør det én gang om ugen eller hver anden uge. Vandskift slipper man ikke for. 

Du må ikke skifte alt vandet, på en gang, akvariefilters biologi/mikroorganismer, skal have noget at leve af (forurening). Udskifter ud al akvarievandet, så har de gode mikroorganismer, der lever i filtret og skaber det biologiske filter, lige pludselig ikke noget at leve af. Mikroorganismer vil derfor dø. Det vil tage ca. 3 uger ingen, dit filter igen er oppe på 100% ydelse. Derfor skift max. halvdelen/50% af akvarievandet af gangen.

Filterets gode, mikroorganismer æder "forurening" og ændre det, til "neutralt stof", der ikke påvirker dit akvariets miljø negativt.

Læs en grundigere gennemgang, af, hvordan vi renser vores filter: Rensning af filter

Test skildpaddens vand

Test strips findes i flere udmærkede fabrikater.

Det er en god ide, at teste din skildpaddes akvarievand.

Skildpadden sover, spiser, tisser og skider i det vand, dyret lever i. Det er vigtigt, at vi gør noget for hygiejnen også for din egen helbreds skyld.

Et godt redskab til, at holde øje med akvariets vand, er, at benytte teststrips (se foto). 

Der findes flere forskellige fabrikater af vandtest, de fungerer ens.

Ud fra en teststrips, kan du lynhurtig måle pH, KH, GH Nitrat & Nitrit samt klor i vandet. Så ved du, om der skal gøres noget ved dyrets vand.

Skildpadder har behov for rent vand, så dyrene ikke får hud- og skjoldsygdomme. Se mere nedenfor. Der er også risiko for salmonella.

Brune/lyserøde pletter

Tidligere modtaget terrapin. Denne skildpadde er nu helt fri for de brune pletter. Her holder Christian godt fat i skildpadden.

De brune pletter, er et typisk tegn på forurenet vand og eller manglende UVB-lys og sol.

Vi ser tit de her plette, på de skildpadder, vi får ind. Skildpadder der er glemt og har fået lov til, at svømme rundt, i deres egen skidt. Skildpadden kan udvikle de her pletter, alle steder på dyrets hud. Typisk udvikler pletterne, sig der, hvor skildpadden er mest følsom, som ved led, hals og steder, hvor skildpadden har svært ved, at blive helt tør, hvis ikke skildpadden kan komme op på land og få sin nødvendige varme og UVB-lys.

Har din sumpskildpadde fået brune pletter, kan de udvikle sig til egentlige sår. I sår kan der opstå betændelse og din skildpadden er på vej mod den visse død.

Behandling: Sørg straks for, at udskifte vandet, i akvariet eller dammen. Hold øje med, at skildpadden kravler op på land og ligger under UVB-lyset og varmepæren. 
Hvis ikke, så tag skildpadden ud af vandet og tør den 1 - 2 time, i tørdok, hvor du hænger en UVB-pære og en varmepære op, over skildpadden. Du kan eventuelt benyttet et tomt akvarium eller en kasse. Gentag denne processen flere gange. UVB-lyset sterilisere, omkring såret og varmen tørrer såret, så en helingsproces kan komme i gang.

At din sumpskildpadde har adgang til vand, er vigtigt, for din skildpadde. Men det er også vigtigt, for vandlevende skildpadder, at sumpskildpaden kan komme op på land og blive helt tør.

Hvis denne behandling ikke har hjulpet, inden for 14 dage til 3 uger, så skal du henvende dig til en krybdyrkyndig dyrlæge.

Hvis du i en kort periode, har fejlvurderet betydningen af, at udskifte en del af vandet, i akvariet eller dammen. Så kan de brune pletter opstå, det sker gerne der, hvor dyret i forvejen har fået en lille skade eller hvor skildpaddens hud, slider imod skjoldets kant.
Er pletterne først opstået, så skal halv delen af vandet straks skiftes og du må samtidig få renset, din filterpumpe. Hvordan renser et akvarie-filter

Måske er det også nødvendig, at skifte din filterpumpe ud, med en kraftigere model. 
Nu skal du også vurdere, om det måske er tiden, hvor du giver din sumpskildpadde et nyt og stører akvarium.

Forebyggelse mod de brune pletter, er stor vandmængde pr. skildpadde og et stort overdimensioneret filter.

Lugter vandet?

Det er ikke det her vi stræber efter! Ser du noget ligende, så skal dyrenes ejer kraftigt overveje, om sumpskildpadder er noget for vedkommende!
Vi kan tage imod dyrene her hos Sumpskildpadder.

Lugter dine skildpadder? Så mangles der rengøring. Tjek om skildpadderne har skidt, på solplads, opvarmet afføring, lugter ubehageligt.

For at holde lugt væk og vandet rent, så udskift en 1/3 del og op til 1/2 delen, af akvariets vand, mindst en gang på 14 dage, gerne ugentligt. Husk det nye vand du hælder i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand. 

Er dit akvarium på 240 liter (og fyldt helt op med vand), så udskift 80/120 liter vand. Skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst skiftede vandet, så husker du det altid. Du er nu godt på vej til at få et lugt-frit akvarium.

Du slipper jo med, at gå en tur med skildpadden morgen, middag og aften, så det kan sikkert godt nå, i en travl hverdag.

Ved at udskifte en del af vandet i akvariet, så slipper du for at affaldsstoffer ophober sig, i akvariet. For mange affaldsstoffer, i vandet, det dør dine fisk af og skaber grobund, for alger. Vandskift er nødvendig og utrolig vigtig for, et lugtfrit akvarium og dine skildpadder og fisk trives.

Til et akvarium, der står i stuen, her vil vi benytte en almindelig haveslange (der hænger klar til jobbet). Stik nu slangen ned i akvariet og træk den anden ende ud i afløbet, på badeværelset eller udenfor til rosenbedet. Nu kan du sætte en mindre pumpe til, der tømmer akvariet for vand. De koster ikke mange kroner. 

Noget andet der hjælper på lugt, er, at du fylder så meget vand i dit akvarium, som der er mulighed for. Byg eventuelt en solplads, uden for akvariet: Akvarium indretning

Udskiftning af filtermateriale.

Det fine hvide vat lignende filtermateriale (hvis det er i dit filter), skifter du bare ud hver gang, du renser dit filter. Vedrørende det grove filtermateriale, hvis det trænger til, at blive skiftet ud, så udskifter du højst den halve mængde filtermateriale, ud af gangen, til nyt. Det grove filtermateriale kan holde i lang tid og til flere rensninger, når du bare skyller og behandler det forsigtig. Vent en måned, med at udskifte resten af det grove filtermateriale. På den måde, vil du hele tiden have en sund bestand af gode bakterier, i dit akvarium.

Vandskift: Billederne viser et eksempel på vandskift, hos Sumpskildpadder. 

Vi skifter mellem 25/50% af vandet hos vores sumpskildpadder.

Billederne viser et eksempel på vandskift, hos Sumpskildpadder. Vi har en pumpe, der sender det forurenede vand, direkte ud i kloakken. Fra en håndvask pumpes der 20 grader tempereret vand, over i et af vores moskusskildpaddeakvarier.
Du skal huske at kikke efter hele tiden, især når du pumper vand i akvariet. Løber akvariet først over med vand, så er der risiko for en stor vandskade. 

Små indvendige filter, virker ikke!

Indvendig akvarium filter.

Rent vand, opnås normalt kun, hvis du benytter en udvendig spandpump/filter, til dit skildpadde akvarium. 
De små indvendige filter, kan slet ikke holde skildpaddens vand rent.

UVC-filter, belysning af vandet, i din skildpadde-dam

Her er et typisk UVC filter, hvor UVC pæren er beskyttet inde i et vandtæt quartsrør, der lader strålerne trænge i gennem og dermed reducerer mængden af svævealger, bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.

Det kan være en god ide, at anskaffe sig et UVC filter.

Svævealger giver dammens vand et grønligt skær og i visse tilfælde bliver vandet helt uigennemsigtigt af alger. Svævealgerne er så små, at man ikke bare kan "fiske dem op" af vandet, men bliver nødt til at filtrere dem fra, ved hjælp af et UVC filter og et mekanisk filter. UVC-filtrering bruges i dag af de fleste havedamsejere for at forebygge eller fjerne svævealger, fra dammen.

Alger formerer sig meget hurtigt, på ca. et døgn kan én alge formere sig, med op til 10.000 alger!
For at bekæmpe sådan en mængde alger, så bruger man UVC lys.
UVC lyset beskadiger algen, således at den ikke kan formere sig og på den måde undgår man svævealgernes grønlige skær, i vandet.

Princippet er ganske enkelt, man pumper vandet fra dammen ind forbi et UVC lys, som ændrer ved svæv-algernes DNA. Dette gør, at de ikke er i stand til at formere sig, og i løbet af ca. 14 dage dør algerne hen, og vandet klarer op.

Derudover reducerer UVC apparater mængden af bakterier, vira, encellede parasitter og enkelte svampetyper.

UVC apparater findes i mange forskellige udformninger. For at finde den rigtige størrelse kan følgende tommelfinger regel bruges: Der skal ca. 3 Watt + min. 1 watt pr. 1000 liter vand. Derudover skal mængden af vand i havedammen pumpes igennem UVC apparatet mindst hver 2. time. Optimalt - en gang pr. time eller mere.

Eksempel.
En havedam på 5.000 liter vand:
Antal Watt:
3 Watt + (5 x 1) Watt = 8 Watt
Pumpekapacitet:
(5000 / 2) liter/time = 2.500 liter/time eller mere

Vi skal her understrege, at de UVC lys der findes i handlen ikke steriliserer hverken vandet eller fiskene!

UVC lys-filter sættes på udstrømningen, fra dit mekaniske filter.

UVC lys må du under ingen omstændighedder kikke ind i!

Vand temperatur er vigtigt for din skildpadde

Varmelegme med beskyttelses-skærm, så skildpadderne ikke brænder sig.

I naturen, lever sumpskildpadder på dybt vand, hvor der selv om sommeren, altid findes køligere vand 30-60 cm. under vandets overflade. Skildpadder er koldblods dyr, så de regulerer deres temperatur, ved hjælp af deres omgivelser, hvor skildpadder bevæger sig mellem solpladsen og lagene af det varme og kolde vand.

Hvad kan der ske, hvis ikke vandets temperatur er rigtig, til din skildpadde? 

Varmt vand påvirker skildpaddens skæl, så de vil svulme op og blive bløde, ligesom ens fingernegle, når du sidder i badet. 
Når skildpadder solbader, vil deres skæl tørre ind og rette sig igen. Hvis vandet er for varmt, så kan skildpadder ikke solbade, i så lang tid, fordi dyrene allerede er varme. Så dyrenes skæl når ikke at tørre, men bliver ved med at være svulmet op og være bløde. Det kan føre til at skildpadden får sygdomme i deres skjold. Se foto!
Varmt vand kan også gøre, at skildpaddens skæl, ikke skiftes, men i stedet ligger de lag på lag oven på hinanden, det ender med at skjoldet bliver deform og kan være til irritation for skildpadden.

Herfra anbefaler vi, at du giver din skildpadden en temperatur på 22-24 grader.
En konstant vand temperatur, på omkring de 28 grader, vil fører til en kraftig vækst af skildpaddens skæl. 
Den høje varme, vil påvirke og belaste skildpaddes indre organer og de risikere derfor at blive ødelagt.

Vand dine stueplanter med skildpaddernes spildevand

Sumpskildpadder sviner meget, derfor skal dyrenes vand skiftes tit. Det er ikke kun spildevand de producerer, det er også et udmærket gødningsmiddel, til dine stueplanter, sikkert også til agurker, tomater og salater i drivhuset.
 
Spildevandet fra sumpskildpaddeakvariet, indeholder nitrat, ammoniak og fosfater og andet godt til dine planter.
 
Planten her på billedet, har aldrig fået andet en spildevand fra sumpskildpadder. Planten har vi haft her hos Sumpskildpadder i flere år.

 

Mineraler sætter sig på skildpaddens skjold

Mineralforekomst på skildpaddens skjold. Det betyder normalt ikke noget for dyrets helbred, men, det ser måske ikke så kønt ud.

Mineralforekomst ses som en hvid belægning, der kan skrabes af.

Det er den samme hvide kalk/mineral streg, du ser, på akvariets rude, hvor vandet står op til.

Mineralforekomst på skildpaddens rygskjold, er ikke umiddelbart et sygdomstegn. Men, kan udvikle sig hen af vejen til et problem. 

Mineralforekomst på skildpaddens ryg, kan vise sig, når det vand der hældes i akvariet har en høj hårdhed, vandet indeholder meget kalk.

Hvis der er meget kalk i vandet, siger man, at vandet er hårdt. Hvis der er lidt kalk i vandet, siger man, at vandet er blødt.

Mineralforekomsten/kalken ses tydeligt på glaskanten, når der fordamper vand, fra akvariet. Mineralforekomsten stiger i akvariets vand, når du tilfører nyt vand, som vandet fordamper og ikke udskifter det gamle akvarie vand.

Udskifter du ikke vandet i akvariet, så vil kalk/mineraler og vandforureningen ophobe sig i skildpaddernes vand. Mineraler og forurening fordamper ikke.

Et forhøjet mineral forekomst i akvariet, kan sættes sig på skildpaddernes skjold og skjoldet bliver hvidlig (se foto). 

Behandling - Udskift straks ca.50 % af skildpaddernes vand.

Hvor tit du skal udskifte vand, afhænger af dit akvarium og filters størrelse. 

Vedligeholdelse af skildpaddernes vand, her kan du skifte 1/4 del og op til 1/2 delen af akvariets vand, mindst en gang, hver 14 dage. Hvis du har en udvendig spandfilter. Du skal skifte vand, mindst en gang ugentligt, hvis du har et indvendigt akvarie-filter. (Meget vigtigt; husk det nye vand du hælder i akvariet, det skal have samme temperatur, som akvariets vand).
Er dit akvarium på 240 liter, så udskift 70/120 liter vand. Skriv det ind i en kalender eller på din telefon, hvornår du sidst udskiftede vandet, så husker du det altid. Du er nu godt på vej til at blive skildpadde akvarie-ekspert. 

Sumpskildpadder sviner

Sumpskildpadder æder meget og sviner derfor hurtigt vandet til, hvilket lugter ubehageligt og er uhygiejnisk. Medvirkende til dette er, at terrapiner bliver store, op til 20-30 cm. i skjoldlængde, og derfor kan splitte både foder og andre ting ad, med deres forben. Du vil gøre klogt i, at bruge et stærkt og effektivt akvariefilter., til rensning af vandet. En god vandcirkulation og iltning af vandet, det vil også fremme den biologiske nedbrydning, af affaldsstofferne. 

Har du kun en enkelt eller måske to sumpskildpadder, så kan de voksne skildpadder fodres, i et plastickar, hvori der er en ret høj vandtemperatur, på omkring 28 grader. Selve fodringen vil ofte snavse vandet, ligesom der efter nogle timer vil komme afføring i vandet i karet. Har du mange sumpskildpadder, er det her ikke en realistisk fodrings måde.

Du kan også suge skidtet op, af akvariet, med en hævert. Tag en slange og monter en tragt på enden af slangen, så virker den som en støvsuger, af bundlaget. Ved hjælp af hævert princippet. Som tragt, kan du eventuelt benytte toppen, af en sennep eller ketchup flaske. Tragten kan sættes fast med silikone 
(se foto). Sug ikke selv vand op (Salmonelle risiko)! Fyld slangen op med vand, sæt en finger for enden, af slangen og stik slangens ende, ned i en spand, så vandet ikke løber ud, stik nu hæverten ned i akvariet, slip fingeren fra slangen og du kan begynde at rense bundlaget. På den måde, vil vandets kraft, trække skidt med over, i spanden.

Det vil også være rigtig godt at have en flok pansermaller sammen med dine skildpadder, mallerne vil leve udmærket af det foder-, svineri/overskud der er efter skildpadderne har spist. Mallerne vil også hjælpe dig af med skildpaddernes afføring, hvis ikke dine skildpadder kommer fiskene i forvejen. Sørg for gode gemmesteder, til fiskene. Læs mere om, at have fisk sammen med skildpadder

Du skal vide, at skildpadder i lighed med mange andre af vores husdyr, ofte indeholder salmonella-bakterier.  Det er derfor vigtigt, at du vasker dine hænder, både før og efter du håndterer en skildpadde eller har været i kontakt med skildpaddens vand. Læs mere om salmonella

Lad ikke din skildpadde gå rundt nede på gulvet! Desværre ser vi tit, at skildpadder får lov til, at kravle rundt på gulvet, i blandt andre daginstitutioner. Skildpadden vil føle sig konstant stresset. Hvad værer er, skildpadden vil kunne slæbe salmonella rundt på gulvet, med risiko for børns helbred og samle andet skidt med tilbage i akvariet.