Kort om, hvordan du kommer godt i gang, med sumpskildpadder

Alm. moskusskildpaddeunge (Sternotherus odoratus) bliver ca.12 cm i skjoldlængde. Hvilken er den art, Sumpskildpadder anbefaler til begynder. Men, pas på dine finger.

Her skriver vi kort, om det nødvendige for dig at vide først.

Mere viden, om de forskellige emner, vil der blive linket til ned ad siden. Du læser siden stille og roligt. Du behøver ikke lærer alt uden ad, tag lidt af gangen. Er du rigtigt interesseret i sumpskildpadder, så vil du ikke kunne lade være med at søge mere viden, under de link vi har lagt til dig.

På siden linkes der til Skildpaddeshop.dk der er én af vores få indtægtskilder, så vi kan hjælpe og redde skildpadder.


Vi starter med at fortælle dig lidt om, hvilke sumpskildpadder der kan være en god ide at holde som ny i hobbyen og hvilke arter, man skal holde sig fra at anskaffe dig. Det er lidt bagvendt, fordi vi vil heller have dig til at starte med, at du får noget viden om pasning af sumpskildpadder og hvad sumpskildpadder behøver for at have et godt liv.

Men, vi ved også at det der trækker i dig er skildpadderne, derfor først lidt om hvilke skildpadder du måske kan vælge og hvorfra du kan anskaffe dig gode og raske sumpskildpadder. 

Når du ved, hvilken sumpskildpaddeart du vil anskaffe dig, så kan du gå i gang med at søge viden om skildpaddearten og hvordan arten skal passes. 

Inden du springer videre, skal du vide: Sumpskildpadder kan leve i årevis under elendige forhold og stadigvæk overleve. Det er fordi sumpskildpadder er krybdyr, de fungerer helt anderledes en pattedyr. Mere om det HER 

Anskaf dig en rask skildpadde! Hvis du vil have succes, med din nye hobby.

Tænk dig grundig om, inden du køber eller overtager en sumpskildpadde, fra en privat, måske er det naboens børn, din fætter, venner og bekendte, der ikke længer "gider" deres skildpadder og derfor vil af med deres dyr. 

Vi ved af erfaring, ud af de skildpadder der lever hos din nabo, din familie og venner der er de 60/80% af sumpskildpadderne ikke raske. Din chance som nybegynder i hobbyen, at få noget godt ud af sådan en sumpskildpadde, det blive mere end svært. Selv om du får én sumpskildpadde og akvarium tilbudt gratis (typisk er der allerede død én af dyrene og akvariet er på 54 liter), glem alt om det. Den skildpadde vil måske dø? Men, det samme vil  din interesse med skildpaddehobbyen også gøre, hvis du begynder med en syg sumpskildpadde.

Du vil sikkert også høre, at den tilbudte skildpadde har det godt (hvorfor er der så en skildpadde der er død). Det her er en helt almindelig fortælling om sumpskildpadder og hvordan dyrenes liv typisk forløber i de danske hjem. Vi vil bare så gerne at du får en god oplevelse, måske er din gode oplevelse den at du lærer noget nyt om skildpadder, men du ender ikke ud med at købe sumpskildpadder.

  1. Adopter i stedet for en rask skildpadde, af Sumpskildpadder eller vores samarbejdspartner. Adoptionsklare skildpadder
  2. Find en dygtig skildpaddeperson, der ved, hvad det handler om. Ikke én person, der bare skal af med sine dyr!
  3. Køb en unge, i en dyrehandel. Ikke deres voksne skildpadder, de er normalt indleveret af personer der bare vil af med deres dyr og du ved nu, at de fleste af de skildpadder er syge! 

Hvilken sumpskildpaddeart skal jeg vælge?

Vi har skrevet om de mest almindelige sumpskildpaddearter, du ser, i dyrehandlen. Hvorfor nogle arter gode som begynder sumpskildpadder og andre arter ikke er? 

Din første sumpskildpadde: Begynder sumpskildpadde 


Inden du kommer hjem, med din sumpskildpadde

Så skal du som minimum have styr på, alt det nedenfor.

Pasningsvejledninger, til forskellige sumpskildpaddearter, findes på denne side

Akvarium eller havedam

Vil du bygge en havedam, fortsæt her

Køb det rigtige akvarium først. Ikke et lille start akvarium, på 54 liter, der sikkert sælges med til langt over halvdelen af alle sumpskildpadderunger. Det bliver hurtigt alt for lille, til alle sumpskildpaddearter.

Minimum akvarium størrelse, til en lille flok på 2-4 voksne sumpskildpadder.

*Skjoldlængden på de her sumpskildpadder, kan blive meget størrer, så er det bedst, at holde skildpadderne i, en havedam, der er hegnet sikkert ind. Sumpskildpadder i havedam

Solplads

UVB- og varmepære hænger sammen, over solpladsen.

Temperatur på solpladsen, skal ligge mellem 30-35 grader. Mål temperaturen med et termometer, der må også meget gerne være en plads på land, med almindelig stuetemperatur.

Det er vigtigt, at sumpskildpadden kan blive helt tør, på solpladsen. Så sikrer du dig bedst imod at din skildpadde får skjoldproblemer. Mere om det under skjoldproblemer

Vi forsøger, at efterligne solen. Sumpskildpadder vil strække sig efter lyset.

Hvordan du kan bygge en solplads. Kik ind på siderne:

Akvarium indretning, til større sumpskildpadder

Akvarium indretning, til moskusskildpadder

Du kan også finde en solplads der er klar til at sætte i akvariet, lamper og pærer på vores SkildpaddeShop.dk

UVB-lys

Reptisun 5,0/Forest UVB.

UVB-lys er livsvigtigt, for sumpskildpadder.

Sumpskildpadder kan ikke optage vitaminer, kalk/mineraler fra fodret, til kroppen, hvis ikke skildpadden har adgang til en UVB pære.

UVB-lys øger skildpaddens appetit, aktivitetsniveau og parringsadfærd. UVB-lys er nødvendig for, at dyrets hamskifte og skjoldet udvikler sig som det skal og skildpadden kan skifte sine skæl/skjoldplader uden problemer, som dyret vokser til.

UVB pærer må højst hænge 15 cm. over sumpskildpadden ellers hjælper den ikke skildpadden. Benyt en UVB pære, med 5,0 eller 6,0 kaldes også Forest, til sumpskildpadder.

Der findes også lysstofrør, med UVB-lys. Her skal du benytte UVB rør også med 5,0/6,0/Forest. Men, her er det vigtigt, at du læser, hvilken afstand fabrikken anbefaler, at lysstofrøret højst skal hænge fra skildpadden. 

Få mere viden om UVB-lyset til dine dyr

Bestil pæren her: SkildpaddeShop.dk

Varme

60 w. Dragon Sun-Spot.

En almindelig glødepære, skal have 60-75 watt for, at kunne opvarme solpladsen, til 30-35 grader.

Sumpskildpadder er koldblodsdyr og skal derfor have adgang, til en solplads, med en varmepære. Varmepæren er meget vigtigt, for sumpskildpaddes fordøjelse og hamskifte. 

Få mere viden om varmepæren til dine dyr

Bestil pæren her: SkildpaddeShop.dk

Vandet i akvariet

Fluwal FX6 er en meget stor filter, der effektivt kan rense et akvarium, med sumpskildpadder i. Se fliteret på SkildpaddeShop.dk

Rent vand, holder dine sumpskildpadder raske. Derfor køb, gerne en spandpumpe, til akvariet. Små filter, der sidder indvendigt i akvariet, er ikke meget bevendt, til sumpskildpadder.

Når du vælger filter, til dit sumpskildpaddeakvarium. Du skal anskaffe dig det største filter, du har råd til.

Skildpadder sviner meget mere end fisk. Derfor skal du have et filter, der er mindst 3 til 5 gange kraftigere, end det tilsvarende filter, der anbefales til et akvarium, med kun fisk i.

Rent vand er nødvendigt og hvilket filter skal jeg vælge?

Foder

En god kvalitetsfoder til sumpskildpadder, med alle mineraler og vitaminer.

Det er vigtigt, at du ved, hvilken sumpskildpaddeart, du har? Så dyrene får det rette foder.

Om sommeren kan du fodre dine sumpskildpadder, med foder fra naturen. Fodret kan være ukrudtsplanter, ferskvandsfisk og damsnegle, havesnegle med og uden hus, insekter m.m. 

Det kan tage lang tid, at tilvende sumpskildpadder til nyt foder. Ikke alle sumpskildpaddearter spiser planter.

Sørg for, at du har en god pillefoder, til dine sumpskildpadder. Det er ikke alle dage, man når at fange indsekter, fisk og få plukket ukrudtsplanter.

Meget mere om foder og fodring

Bestil skildpaddefoder her: SkildpaddeShop.dk

 

Varmelegme

Varmelegme, med beskyttelsesskærm.

Tit er det ikke nødvendigt, med et varmelegme, i akvariet. Står dit akvarium, i en stue eller på et værelse, med 20-22 grader, så vil vandet i akvariet, have mindst samme temperatur. 20-22 grader er nok, til de almindelige sumpskildpaddearter.

Benytter du varmelegme. Så anbefaler vi stærkt, at varmelegmet beskyttes, så skildpadden ikke kan ligge direkte ovenpå det glohede varmelegme. Vi ser sumpskildpadder, der kommer ind, hvor de har forbrændt sig, under bugen. Eller også stilles varmelegmet op, i et hjørne af akvariet, så kan skildpadden ikke ligge, på det.

Sikkerhed

Katten er på besøg, det er måske ikke det mest heldige.

Sørg for at skildpadder ikke kan kravle ud og sørg for at små børn og kæledyr ikke kan komme ind til dine skildpadder. Katte tiltrækkes af skildpadder, der bevæger sig i akvariet og vil helt naturligt forsøge at komme ned til skildpadderne, det virker både sødt og yndigt. Men, kommer katten først ind til skildpadderne, har det potentiale til katastrofe.

Mere om sikkerhed: Akvarium indretning

Bundlag i akvariet

Til bundlag kan du benytte sand, grus eller ingenting. Skildpadder æder grus, hvorfor ved man ikke rigtigt? Vælger du grus til bundlag, så vælg grus der er max. ca.2-4 mm i sten størrelse, så er der mindre risiko for, at gruset påvirker dyret negativt, men, vil komme ud igen med skildpaddens afføring.

Sand skulle være sikkert, for skildpadder. Du kan også vælge, at have et akvarium uden bundlag. Det lettere rengøringen meget. 

For rigtig at få succes, med hobbyen, at holde sumpskildpadder

Dårlig mave, af salmonella, fra sumpskildpadder. Vi anbefaler ikke sumpskildpadder, i børnehaver og skoler.

På denne side, vil vi hjælpe dig, der går og tænker på, at anskaffe sig en sumpskildpadde. Hvad du skal tænke på, inden du køber din første sumpskildpadde, hvilke udgifter og risici er der forbunden ved, at anskaffe sig og holde sumpskildpadder som hobby.

Her hos Sumpskildpadder høre vi tit, fra forældre.

"Vores barn har allergi. Sumpskildpadder er allergivenlige!"

Ja, det har I i og for sig ret i. Men, I glemmer salmonella risikoen. Her hos Sumpskildpadder, har vi den holdning alle Skildpadder har salmonella!

Læs mere om salmonella HER

--

"Mit barn ønsker sig en skildpadde".

Du skal være klar over, at det réelt set er dig som forældre, der skal ønske sig en sumpskildpadde. Børn der får en skildpadde, mister generelt hurtigt interessen, for skildpadden.

Bliver du træt af dine sumpskildpadder?

Du må aldrig sætte dine sumpskildpadder ud i naturen, aldrig!

Hvorfor!

Vil du vide mere om akvarium indretning

Alm. moskusskildpadder kan adopteres hos Sumpskildpadder. Giv en skildpadden, et nyt hjem.

Akvarium indretning, til større sumpskildpadder

Akvarium indretning, til moskusskildpadder

Adoptionsklare sumpskildpadder

Du er altid velkommen, til at stille spørgsmål til os, på Sumpskildpadder.

Er du parat til sumpskildpadder, hvad koster det at holde sumpskildpadder og risicic

Tlf.: 22348298 - Mail.:kontakt@Sumpskildpadder.dk - Facebook.com/Sumpskildpadder